324.

Na Mělníce 24. srpna 1601.



Jednání před radou městskou o zlepšení odměn místním výběrčím posudného, kteří za krajským výběrčím až do Sezemic musí jezditi.

Zápis v městském archivu na Mělníce v knize, nazvané ,Manuale 1603 - 1610', fol. 241 pv.

V pátek v den sv. Bartoloměje držána rada za ouřadu Vavřince Lukšíka.

Pan primátor Václav Nedvěd a pan Pavel Sobota, majíce vejběrčímu krajskému na Sezemice posudní svolené odvozovati


[Sezemice v Litoměřicku leží na jih od Teplic u Bořislavě a patřily do r. 1611 bratřím Sigm. a Janu Bejčkům Velvetským; srv. DZ 184 F 6 - 8. Z toho lze souditi, že jeden z nich byl tehdy krajským výběrčím posudného], v tom se ohlásili a žádali, poněvadž to panu purkmistru pánům opatřiti náleží, aby osoby jinší k vybírání a odvozování takovýho posudního k tomu volili a to nařídili, poněvadž daleká cesta ku panu vejběrčímu jest a oni na to, co se jim na outratu jako jeden var srazí, vychovati se, jezdíc tak daleko, nemohou a když koho jinýho s takovým posudním pošlí, že na tom škodu nésti musejí, jakož pominulého kvartálu jest se vyslanýmu služebníku radnímu Václavovi Šimonkovi 11 kop a někderého groše nedostalo a oni to musili s svou škodou vynahraditi, aby něco více jim na outratu dáváno budoucně bylo.

I na tom sou se v plné radě snesli všickni společně, aby nynějším i budoucím vejběrčím na outratu dva vary se srážely a peníze dávány byly nyní i na časy budoucí.




Přihlásit/registrovat se do ISP