115.

[V Praze], 11. února 1611.



Stavově uvažovali o blíženi se pasovského vojska a podali o tom dotaz císaři; císař vyslal arciknížete Leopolda, aby je obrátil; Leopold se vrátil s nepořízenou, byl znovu poslán k vojsku a zůstal v Berouně.

Z.Krátkého poznamenání v archivu města Domažlic v knize.Snešení ob. 1581, fol. 332 a n. k datu,11. Febr., napsanému in margine. Jako celek vydal Hanka v Abh. der kgl. böhm.ges. der Wiss. V. Folge IV. Bd., V Praze 1847.

V pátek [T. j. 11. února.] byla ta věc považována,[Srovnáním s předcházející zprávou diaria (viz č. 108) vidíme, že se tu mluví o uvažováni na sněmu o blížícím se pasovském vojsku.] a před J. Mtí. cís. přednešeno, [Podle zprávy nunciovy z 14. února (viz č. 132) byli od stavů posláni k císaři nejv. purkrabí a kancléř.] kderak se to stalo mimo zakazování a přípověd J. Mti. cís., [Naposled 8. února, viz č. 96.] že se ten lid čím dál tím blížeji ku Praze blíží. Z uvážení a poručení J. Mti. cís. byl tam arcikníže Leopolt vyslán, aby takový lid spátkem obrácen a na krunty J. Mti. cís. na Krumlov aby jeli, zaplacení své aby očekávali. Bylo ihned za arciknížetem Leopoltem psaní posláno, aby ten den do Prahy nejezdil, až ráno, pro tu příčinu: bylo to uvažováno, kdyby nic nezřídil, tehda té noci že by snad vpád na Prahu učiniti mohl. Přijel zase v sobotu ráno do Prahy; však vajta dobře opatřena byla. Oznámeno bylo dle relací, že se spokojiti nemíní, nýbrž záplaty že žádají a že víceji pěchoty toho dne že očekávají. Byl tam zase vyslán s poručením J. Mti. cís., aby se spokojili a pokojně odtáhli. Zůstal ten den v Berouně.




Přihlásit/registrovat se do ISP