124.

V Jilemnici, 12. února 1611.



Hejtmané kraje hradeckého stavům téhož kraje: posílají patent nejvyšších úředníků a stavů českých o hotovosti a nařizuji, aby s hotovosti 12. února k Hradci přitrhli a odtud ku Praze táhli.

Kopie archivu musejního v Praze: D.

Služby své vzkazujem, urození páni páni, urození a stateční rytíři, též slovutné poctivosti a opatrnosti páni strejcové, ujcové, švagrové a přátelé naši vzláště milí, všecky tři stavové kraje hradeckého Jaké nám, jakožto hejtmanům kraje hradeckého, Jich Mti, nejvyšší páni páni úředníci a soudcové zemští, J. Mti cís. rady soudův dvorského i komorního, též osoby sněmem k defensí nařízené a jiné osoby stavu nyní na hrad Pražský pospolu shromážděné [psaní] činiti a podle toho i list odevřený odsílati ráčí, [Viz č. 98 z 8. února 1611.] V. Mtem a Vám téhož patentu a psaní hodnověrný [připis] [V rukopise trhlina přes 1 dm. veliká, v které bylo ještě několik slov asi tohoto obsahu: přiložený k tomuto listu.] odsíláme, čemuž dáleji, nač se vztahu [je, porozuměti ráčíte] [Trhlina tato a tři následující jsou 3-5 cm. dlouhé a velikost jejich celkem souhlasí s rozměrem slov v závorkách doplněných.] a porozumíte. A podle toho V. Mti a Vás od osob n[ašich přátelsky žá]dáme a ouřadu hejtmanského napomínáme, aby[ste se podle té]hož psaní a listu odevřeného Jich Mti zachovati ráčí [li a záchov] ali a jakž V. Mti a Vás toto psaní Jich Mti dojde, vzhůru by [li] a [do] soboty nejprv příští, to jest v první postě [T. j. 19. února.] do města Hradce Ktrálové] nad L. se ztrhnouti a odtud k městům Pražským táhnouti ráčili a táhli, což k V. Mtem a k Vám té naděje jsme, znajíc toho velikou a důležitou potřebu býti, že jse jakožto milovníci J. Mti cís., krále a pána našeho nejmilostivějšího, a této milé vlasti tak a nejinak zachovati ráčíte a zachováte. A pro důvěrnost toho sekryty naše vlastní s podepsáním rukou našich k tomuto listu přitisknouti jsme dali.

Jehož datum na Jilemnici v sobotu po památce sv. Scholastiky léta 1611. [O tomto nařízeni hejtmanů kraje hradeckého máme zprávy v listech města Jaroměře a města Králové Dvora z 15. února k Trutnovským, v nichž šlo o vypravení vojenského lidu k.mustrunku do Hradce Kr., originály v archivu musea kr. Čes: D.]

Albrechtgottfrid z Ronova

m. p.

Jan Jiří Straka z Nedabylic a na Šonově

m. p.






Přihlásit/registrovat se do ISP