202.

[V Praze], 22. února 1611.



Stavové odpověděli císařským komisařům, aby Pasovšti po přísaze 4. den opustili Prahu, náspy rozkopali, děla odstranili, Malostranským privilegia, zbraně a pobrané věci vrátili, města dobytá vyklidili, škody nahradili a do sedmi dna Čechy opustili; k článkům těm až na dva poslední komisaři přistoupili.

Zpráva diaria archivu musejního v Praze: rk. IX A 9, fol. 12-12.

22. februarii od pánův stavův na to [Totiž na žádost cís. komisařů, aby [vojsko stavů přisahalo, po odchodu pasovských bylo rozpuštěno a aby brány byly otevřeny. Viz č. 191.] dána odpověď taková:

1. Lid pasovský po vykonané přísaze 4. den aby ihned z Malej Strany vytáhl, a to pokojně, a že žádných škod činiti nebudou, za sebe rukojmě z svých postavil.

2. Šance, které jsou zdělali, aby zase od nich rozkopány zase (sic) byly.

3. Veliký kusy, odkud jsou pobrány a na města Pražská založeny, aby zase navráceny byly.

4. Malostranske[j]m privilegia, zbraně a jiné věci, z rathauze jejich vzaté, aby hned na vráceny a škody zaplaceny aby byly.

5. Města od nich vzatá aby ihned všecka se vším navráceny a postoupeny zase byly.

6. Škody od nich zdělané kde a kdekoliv a jiné věci jakékoliv, loupežnickém spůsobern nabrané, aby [byly] navrácené (a nemohou-li všeho všudy navrátiti, aby zaplaceno bylo).

7. V šesti dnech z království Českého aby byli prázdni.

Ke všem artikulům jest od nich přistoupeno, kromě k šestýmu a k sedmýmu není přistoupeno; a to tak při tom zůstávalo až do 26. dne februarii. [Tato část diaria psána byla, jak vidět, o několik dni později.]




Přihlásit/registrovat se do ISP