206.

Ve Slaném, 22. února 1611.



Slánští Tůmovi a Felsovi: hejtmane rakovničtí, jsouce ve Slaném se svým lidem, se snesli s některými stavy kraje Slánského, aby se opis patentu v sobotu jim dodaného poslal Tůmovi a Felsovi s požádáním o radu, kam mají táhnouti s hotovostí a jak se zachovati v roztržce mezi stavy a císařem.

Koncept v archivu města Slaného: rk. č. 75.Notulář listů posílacích, fol. 236. Nad listem je adresa pánům Hendrichovi Matesovi Tůmovi a na Velisi a Leonardovi Colonovi z Felsu a na Andělské Hoře.společně neb rozdílně k dodání. Nad adresou je v knize tento nadpis: ťV. u. p. p., u. a s. p. z rytířstva, slovutné a mnoho vzáctné poctivosti pánům Pražanům etc. Sešlo z tohoŤ. Patrně chtěli dříve psáti přímo stavům.

V. Mti tejna nečiníme, že páni hejtmane krajští kraje Rakovnického s některým počtem lidu a koní, zůstávajíce u nás v městě, na tom jsou se s některými osobami stavu panského a rytířského z kraje našeho Slánského snesli, abychom V. Mtem stěžně připiš patentu z měst Pražských nám ode všech tří pánův stavův království tohoto Českého, v městech Pražských na ten čas shromážděných, odeslaného a v sobotu pominulou dodaného [Patent do krajů ze 17. února viz pod č. 158] odeslali a V. Mti za udělení rady a dobrého zdání žádali poněvadž obou pánův hejtmanův krajských, kteříž by nás i jiné pány sousedy a obyvatele kraje našeho podle povinnosti svý v tom všem, co by potřebného bylo, spraviti měli, přítomných nemáme, kde by s týmž počtem lidí a koní jich, s nimiž v hotovosti stojí, se strhnouti, kudy ku Praze pro obhájení J. Mti cís., pána pána nás všech nejmilostivějšího, koruny, privilejí, nejvyšších pánův ouředníkův a soudcův zemských, též V. Mti i jiných pánův officírův na hradě Pražském obležených, táhnouti a se položiti, nic méně, co by dále v této nynější roztržitosti činiti měli, neb by neradi pod touto: tractací mezi J. Mti cís. a všemi třmi pány stavy v městech Pražských, jakž se o ní pro-slejchá, něco, cožby jim i nám snad budoucně k škodě sloužiti mohlo, před sebe vzali. I poznávajíce my nadepsaných pánův stavův intenti býti platnou, tak činíme a V. Mti služebně v náležité uctivosti žádáme, že nás, co nejdříve možné bude, jak bychom se dále s pány stavy chovati měli, místnou odpovědí spraviti ráčíte. S tím etc.

Dat. etc. v městě Slaném v outerý po neděli postní Invocavit 1611.




Přihlásit/registrovat se do ISP