226.

V Praze, 25. února 1611.



Stavové čeští v Praze shromážděni napomínají kraje, aby podle nařízené hotovosti s lidem válečným hned se obrátili ku Praze, nedadouce se mýliti patenty v těchto dnedi odeslanými a z donuceni arciknížete Leopolda kancléřem podepsanými, že nebezpečí minulo a že s lidem ku Praze jezditi nemají; sami vykonají vše pro obhájení J. Mti cís., svobod a vlasti; hrozí trestem smrti všem, kdo by v krajích pustošili kláštery a zabíjeli mnichy.

Kopie (A) patentu poslaného do kraje Čáslavského v archivu městském v Kutné Hoře: 6548 B 2, kopie (B) patentu do kraje Prachenského v archivu města Domažlic v knize:.Snešení ob. 1581, fol. 358. Patrně byly patenty takové poslány do všech krajů. Z kopie domažlické vyd. Hanka v Abh. der kgl.ges. der Wiss. V. Folge, IV. Bd.,

N. N. N. páni, rytířstvo, Pražané Starého a Nového měst Pražských, nyní pospolu na rathauze staroměstském shromáždění a přítomní, i na místě jiných nepřítomných ze všech tří stavův království Českého etc.

Urozeným pánům pánům, urozeným a statečným pánům rytířům, slovutné opatrnosti pánům z měst kraje [N.] [Čáslavského A,.Prachenskýho B.], panům strejcům, ujcům, švagrům a přátelům našim vzláště milým a laskavě příznivým, služby naše Vašim Mtem a Vám vzkazujem. Urození páni páni, urození a stateční páni z rytířstva, slovutné opatrnosti páni z měst kraje [N.] [Čáslavského A,.Prachenskýho B.], páni strejcové etc. Jistá nás toho správa došla, kterak by dnův těchto pominulých nějací patentové do krajův království tohoto prošli a odesláni byli, v nichžto se poroučí, abyste vedle předešlých, Vašim Mtem a Vám po kraji [po krajích B] rozeslaných patentů, z jisté milostivé vuole J. Mti cís. etc., krále a pána nás všech nejmilostivějšího, a uvážení Jich Mtí, najvyžších pánův úředlníkův a soudcův zemských, též osob sněmem k defensí nařízených prošlých, s lidem svým ku Praze jezditi neráčili, jakoby již toho žádná další potřeba neukazovala a žádného nebezpečenství více před rukama nezůstávalo, [Viz patent císaře Rudolfa z 19. února pod č. 179.] i vidělo se nám za věc důležitou [po krajích B] a potřebnou, vzláště pak v tomto čase tak velice nebezpečném, býti a Vašich Mtí a Vás skrze toto psaní přátelské napomenouti a toho netajiti, abyste takovými patenty [takovýmu patentu A,.takovými patenty B ] se rozpakovati a jim v ničemž žádného místa a víry při sobě dávati neráčili a nedali, protože jsme v tom dokonale spraveni, že jest [J. Mt. Arcikníže J. Mt. cís. etc. arcikníže A "J. Mt. arcikníže B.] Leopold etc. s znamenitou pohrůžkou nejvyžšího pana kancléře království Českého k podpisu týchž patentův přivésti a donutiti ráčil; protož Vašich Mtí a Vás jak předešle tak obzvláštně i nyní přátelsky žádati nepřestáváme, ano i podle vysoce důležité a nevyhnutedlné a již nastalé potřeby a nebezpečenství napomínáme, abyste, neohlídajíce se na žádný jakékoliv a od kohokoliv pocházející nenáležité rozpakování, v tom tažení dle nařízené hotovosti a znění [změnění A znění B.] předešlých patentův, z jisté vůle J. Mti cís. etc. a jak se nadpisuje prošlých, a pokuty v nich položené, [pokutách v nich položených B] překážeti sobě [Sobě doplněno z B.] nedadouc, ihned, neprodlévajíce, jakž toto psaní Vašich Mtí a Vás dojde, a jeden druhému v tom kraji znáti dadouc o tom, pro obhájení J. Mti cís. etc. a království tohoto s lidem svým ku Praze upřímo se obrátiti meškati neráčili a nemeškali, a v tom ve všem se tak a nejinač, než jakž sněmovní Snešení, obvzláštně pak zřízení zemské království Českého pod literou D 48 vyměřuje - totiž, kdoby chtěl mocí do koruny České vtrhnouti, aneb žeby vtrhl, chtě tudy království obdržeti, proti tomu abychom sobě všickni pomocní byli pod pokutou cti, hrdla a statkův stracení, a v témž zřízení zemském D 49 toho se dokládá, jestli by kdo bud z pánův neb z rytířstva [j]sa obeslán pomáhati nechtěl, tak jakž se nahoře píše, ten má svou čest proti [proti doplněno z B] králi a zemi stratiti - skutečně zachovati ráčili a zachovali.

My také s pomocí Pána Boha všemohoucího jakožto vždycky věrní a poslušní J. Mti cís. etc. poddaní toho všeho, co by pro čest a slávu boží a pro ochranu J. Mti cís. etc., jakožto krále a pána našeho nejmilostivějšího, a obhájení svobod a vlasti naší milé, následujíc v tom vzáctných šlépějí slavných předkuov našich, se vstahovati mohlo, všecko vedle našich nejvyšších [nejvyšších doplněno z B.] možností až do našeho přemožení podle Vašich Mtí a Vás věrně, upřímně a skutečně vykonávati, tak že to k budoucí a věčně neumírající památce nás věrných Čechův a poslušných poddaných J. Mti cís. etc., jakožto své milé vrchnosti, a vlasti sloužiti moci bude, v ničemž sebe, hrdel i statkův našich nelitujíc, všelikterak se vynasnažíme a tak o Vašich Mtech a Vás i celém kraji Vašem nic nepochybujíc, té celé důvěrnosti k Vašim Mtem a k Vám jsme, že to vše, což se nadpisuje, své skutečné místo a dokonalý efekt při Vašich Mtech a Vás jmíti bude. S tím ochrana božská s námi se všemi býti rač.

Datum v Praze, v pátek na zejtří památky sv. Matěje, apoštola Páně, léta etc. 1611.

Postscripta:

I to také nám velice za stižné přichází, doslejchajíce, kterak by někteří lehkomyslní a opovážliví lidé některé kláštery vybíti a osobám duchovním na zdraví škoditi a je mordovati měli. Protož Vašich Mtí a Vás přátelsky žádáme, byli-li by jací klášterové v kraji Vašem, že je v své opatrování a ochranu vzíti a lidem v nich jakéhokoliv řádu a pohlaví, duchovním i světským, na zdraví ani na statku škoditi, jich mordovati ani stavení bořiti dopustiti neráčíte a nedopustíte. Pakliby kdo přes to čeho nejméně se dopustil, má beze vší milosti a dalšího ortelování ihned na hrdle trestán býti etc. [N. N. N. páni rytířstvo.... atd. místo na začátku jako v A, následuje v B na konci s označením 14ti pečetí.] Actum ut supra.




Přihlásit/registrovat se do ISP