229.

V Praze, 25. února 1611.



Zprávy z Prahy do Kutné hory: s námi podivně jednali, už ulevuji, lid stavovský má přísahati králi a zemi; Pasovšti ve čtyřech dnech máji vytáhnouti; [cisařšti] poslové zase přijeli a to za jednání, purkrabí a Slavata na radnici nevpuštěni; Pasovských je málo, mnoho jich zhynulo; neodtáhnou bez pohromy; Vchynskému jest děkovati za záchranu; stavů a lidu jest v Praze mnoho, včera jich 500 vyjelo, dnes přijde posila; Turn a Fels jsou v Praze; po odtaženi Pasovských nastane vyšetřováni zrádců v Praze.

Zprávy z Prahy poslané do Kutné Hory v archivu městském tamže: 6548 B 1. A tergo poznamenáno ťKundšafty o lidu pasovským in Februario et Martio 1611.Ť

Lásku bratrskou vzkazuji etc. My zde již s pomocí buoží na nohy postaveni jsme, jakkoli každej den pod titulem J. Mti. císařské s námi divnými conditimi jednali, avšak vidouce, že jim čím dále silnější jsme, již ulevuji a ke všemu přistupují, lid zemskej verbo-vanej má přísahu učiniti králi a zemi. Ve čtyřech dnech mají Pasovšti z Malý Strany vytáhnouti a ven z země vytrhnouti; děla na nás vytažená měla ještě včera odvezena býti a pokudž škody budou dělati, tehdy má ta přísaha našeho lidu ničímž býti. Nevyčkali ani šelmy vysvětlení, co sobě za temný pokládali. Přijeli zase in mittertlichen (!) resolution. Pan purkrabie s panem Slavatou nesměli zase na rathaus, aby opět něco nemusili slyšeti jako ondy. Jak pak Pasovští z země vyjedou, nejlépe zvědí, naši se s těžkém zdrží. Hák mi psal včera, že jich není než 1200 koní a 2000 mušketýrův, mnoho jich zhynulo a poraněných zemřelo. Vytloukli mnohý domy, truhly a sklepy; znamenitě se šelmy nabrali. Jest již v krajích nařízeno, kudy kol potáhnou, že je budou mlátiti. Nedařila se jim ta od několika let snoubená zrada. Pán Bůh za nás bojoval. Kdyby se byli do Starýho města dostali, všecko by hůř ještě bylo nežli již. Zase pro nás nesmějí na Malý Straně, co chtěli, před se bráti. Z čehož především předně pánu Bohu a panu Václavovi Vchynskýmu máme děkovati. Ten zase do našich srdce vmluvil a tý vší defensí directorem jest. Stavův zde plno, mnoho mladý chasy, zmužile sobě počínají. Včera jich 500 vyjelo, byla zase správa, že by přes vodu byli, avšak nebylo nic. Dnes přitáhne 1000 koní a tolik mušketýrův, tuším jsou Moravci [In margine:,spíše Slezáci, touž rukou.]. Pana hrabě z Turnů a pana z Felsů máme zase mezi námi. Když ty šelmy odtáhnou, bude ještě divnej tartas, nebo zrádce budou vyhledávati, jichž plno bylo i v Starým městě. Měli již lozuňky, který sobě na domích psali, kteří měli sanováni býti, ač i někteří staří podobojí, kteří se knězem Tomáškem, [T. j. Tomášem Soběslavským.] předešlým administrátorem, spravují.

Datum v Praze, 25. februarii 1611.




Přihlásit/registrovat se do ISP