272.

Ve Slaném, 2. března 1611.



Stavové kraje Slánského stavům v Praze shromážděným: dostali psaní z Rakovníka od hejtmana Myšky ze Žlunic o verbováni vojenského lidu v Plzni a o překaženém nákupu zásob pro plukovníka Ramée v Rakovníce; na rozkaz stavů, aby kraj Žatecký, Rakovnický a Slánský v městě Slaném pospolu zůstával, oznamuji, že kraj Žatecký se strhl v Roudnici a hejtmane slánští ve Slaném nejsou; mnozí ze stavu rytířského se připojili k Litoměřickému kraji; Jaroslav z Martinic a jiní pánově, rytíři a osoby duchovni ani nepřišli, ani lidu neposlali, takže jich je ve Slaném hrstka a nemohou proti Pasovským, kteří až k Slanému pustoší, nic podnikati; žádají o radu.

Kopie v archivu města Slaného: rk. č. 75, notulář listů posílacích ab a. 1607-1616, íol. 241. Na konci psaní je připsáno: ťToto psaní sami páni stavové copírovali a do měst Pražských odeslali etc. pod 6 sekryty svými a pečetí městskou.Ť

Jich Mtem všem třem pánům stavům, nyní v městech Pražských na Starém městě pospolu shromážděným, od N. N. všech tří stavů kraje Slánského etc.

Služby naše etc., od pána Boha zdraví etc. Nemůžeme před V. Mtmi a Vámi tajiti, že jest nám dne včerejšího psaní z města Rakovníka od urozeného pana hejtmana Myšky ze Žlunic, který nyní v městě Rakovníce za hejtmana volen jest, přišlo s tím doložením, že by z Aušpurku nějaký člověk v noci na koni k městu Rakovníku přijedouc, odtad se jmenovati jměl, a tu že potom z něho vyrozuměl[i], že majíc patent jménem J. Mti cís., v Plzni lid nějaký fendrych najímá a jeho za tím lidem, kterýho pře[s] půl třetího sta koní i pěšího jest, z Plzně vytáhše, vyslal a jej najímati proti J. Mcís. chtěl. Což dáleji z téhož psaní pana Hertvika Myšky, které V. Mtem a Vám i týž patent ku přečtení odsíláme, vyrozuměti mocti ráčíte. Ano i také že by se nějakého pformana z Malé Strany, který do Rakovníka přijel, majíce sobě postcedl pod pečetí Rame a podpisem vlastní ruky daný, chtěje tam piva a jiná victualia ládovati, doptal, kterémuž jest to vše zbránil a z města vyjíti nedá, nýbrž takový postcedel pod pečetí jeho Rame nám odeslavši, V. Mtem a Vám též odsíláme a za to služebně a přátelsky žádáme, že nám neprodleně, co by se mělo s takovými lidmi činiti, buď je V. Mtem a Vám do Prahy odeslati, čili co jiného činiti, poněvadž zjevně všecko se proti nám puntují, v známost uvésti ráčíte a uvedete.

Učinili jsme též V. Mtem a Vám žádostivé psaní, abyste nás spraviti ráčili, co bychom činiti jměli, poněvadž zde v městě Slaném drahné časy již očekáváme, [Viz. č. 206.] na kteréž jste nám milostivé psaní učiniti ráčili, aby kraj Žatecký, Rakovnický a Slánský zde v městě Slaném pospolu zůstával [Viz. č. 227.,] ale mužem V. Mtem a Vám oznámiti, že kraj Žatecký se k nám přijíti spečuje [V kalendáři hospodářském Kašpara Lad. Stehlíka kroku 1611 v knížecí knihovně v Roudnici je k Z březnu o lidu žateckém poznamenáno: "Předepsaný lid kraje Žateckého z Roudnice se vyzdvihl a na Mělník se lozíroval a co v hospodách protrávili, dosti málo za to platili.] nýbrž v Roudnici sobě bezpotřebně kvartýr zarazil a tam zůstávají. Též páni hejtmane kraje tohoto Slánského žádný zde býti neráčí. Též mnozí stavu rytířského se od nás z tohoto kraje Slánského odtrhli, k kraji Litoměřickému se připojili a tam zůstávají, tolikéž pan Jaroslav z Martinic a na Smečně, pan Jan Novohradský z Kolovrat a na Buštěhradě, pan Vilím z Lobkovic a na Buškovicích [Vitém ml. z Lobkovic.], pan kancléř z Roudnice [Zdeněk Vojtěch z Lobkovic.] ani pan Zbyněk Zajíc a na Budini, pan Ctibor Tiburcí Žďárský a na Kladně, pan Bohuchval Valkoun a na Zionicích i jiní okolní stavu rytířského, ani lidé duchovní jak sami osobně, tak koní i lidu pěšího neposílají, takže malá hrstka nás zde zůstává. Rádi bychom tomu lidu pasovskému pasy k Slanému, Rakovníku a Berounu přejali (jest nás k tomu málo).

Protož V. Mti a Vás služebně žádáme, že nás spraviti ráčíte, jak bychom se dále v těch věcech měli chovati, nebo V. Mtem a Vám v pravdě a v skutku oznámiti můžeme, že ten lid pasovský sem blízko k Slanému štrafují, lidi plundrují, bijí, mordují, loupí, tak že žalostivě a hrozně o tom poslouchati. S tím se V. Mtem a Vám v všem poručena činíme a na všem dobře a šťastně míti vinšujeme.

Datum v městě Slaném v středu po neděli postní, jenž slově Reminiscere léta 1611. etc.

 

N. N. N. všickni tři stavové a obyvatelé z krajův Slánského a Rakovnického v městě Slaném shromáždění.






Přihlásit/registrovat se do ISP