348.

V Praze, IO. března 1611.



Čeští stavové pověřuji Václava Vchynského, Štěpána Vostrovce a Simeona Sušického jakožto své vyslance ke králi Matyášovi.

Ces. orig. v archivu mistodrž v Praze: K 1/211 v vydán podle opisu v zems. archivu, protože nyni nebyl nalezen pod uvedenou signaturou. Německé překlady v kopiích v archivu ministerstva vnitra ve Vídni: I A 1 K a 2991, ve státním archivu v Drážďanech: Passauer Kriegsvolk II. Bd., 9167, fol. 129 a ve státním archivu v Budapešti: Acta Thurz. fase. 6, N. 5, fol. 54. Současný český tisk je v Akta a kopie a německý v Gedruckte Copeyen.

Nejjasnější a velikomocný králi, pane pane nám milostivý etc. Tajiti V. král. Mti nemůžeme, že z společného našeho snesení dožádali jsme se urozeného pána, pana Václava ze Vchynic, z Tetova a na Zásmucích, V. král. Mti rady a komorníka, urozeného a statečného rytíře pana Stefana Vostrovce z Královic, J. Mti cís. truksasa, a slovutného pana Simeona Sušického z Sonenštejna, J. Mti cís. zřízené komory v království Českém služebníka a měštěnína Starého města Pražského, aby vypravíce se k V. král. Mti jménem a na místě nás všech stavův království Českého V. král. Mti psaní, jim od nás odvedené a V. král. Mti svědčící, dadouce, při tom V. král. Mti o těch věcech, na kteréž byste z strany zdejšího spůsobu spraveni býti žádati ráčili, další správu svou učinili. Protož V. král. Mti ve vší poníženosti žádáme, že též psaní naše i je vyslané milostivě přijíti, vyslyšeti, je sobě v své milostivé a král. ochraně poručena jmíti i také brzce zase k nám vypraviti ráčíte. S tím V. král. Mt. v mocnou ochranu pána Boha poručenou činíme.

Datum v Praze ve čtvrtek po neděli třetí postní, kteráž slově Oculi, desátého dne měsíce března, léta páně tisícího šestistého jedenáctého.

 

Páni, rytířstvo, Pražané Starého a Nového měst Pražských ze všech tří stavův království Českého, nyní pospolu na rathauze Staroměstským shromáždění, i na místě jiných všech tří stavův tohoto království nepřítomných.






Přihlásit/registrovat se do ISP