365.

[V Plzni], 11. března 1611.



Plzeňští kancléři Zdeňkovi z Lobkovic: od hejtmana krajského dostali dnes přiložený opis patentu českých stavů do kraje Plzeňského; poněvadž již více takových patentů došlo, jichž opisy poslali na hrad Pražský, utíkají se o radu, jak by se měli budoucně k rozličným pohrůžkám zadiovati; císaři chtějí zůstati věrni do poslední krůpěje krve.

Kopiář listů, posilacich z let 1610-1611 v archivu města Plzně: rk. č. 45, fol. 35-36.

Vysoce urozenému pánu, panu Zdeňkovi z Lobkovic na Chlumci, Jistebnici a Roudnici, J. Mti Římského císaře radě a nejvyššímu panu kanclíři král. Českého, J. Mti pánu našemu milostivému.

V. Mti vysoce urozený pane, pane náš milostivý -etc.

Milostivý pane, nečiníme před V. Mti poníženě tejna, že jest nám dnešního dne urozený a statečný rytíř pan D[iviš] Mfarkvart] z H[rádku], na B[ěli] a Nekfmíři], J. Mti cís. rada a hejtman kraje Plzeňského, připiš patentu příležicího od Jich Mti nejvyšších pánů úředníkův a soudcův zemských, J. Mti cís. rad soudův dvorskýho a komorního, též pánův, rytířův, Pražan Starého a Nového města Pražského, nyní na rathauze Starého města Pražského shromážděných, do téhož kraje Plzeňského prošlého, odeslati ráčil. [Pravděpodobné jde o patent stejného obsahu, jako jest patent do krajů z 10. března pod č. 354.] I poněvadž již v krátkém čase několikeří patentové rozdílní z měst Pražských od Jich Mti, jichž datum na rathauze Starého města Pražského se kladlo, do jmenovaného i jiných bezpochyby krajův prošli a těch jsme prv pominulých dnův přípisy Jich Mtem nejvyšším pánům ouředníkům a soudcům zemským na kancelář J. Mti cís. českou na hrad Pražský pro milostivé vyrozumění odeslali, [Srovn. č. 343 z 9. března.] nevědouce my až posavad, na čem se jistým v nyní tak strašlivých nastalých příčinách postaviti a čeho dáleji následovati, k V. Mti se jakožto k nám a obci naší vždycky milostivému pánu a patronu poníženě utíkajíce, ve vší nejhlubší pokoře žádáme, že nám v tom milostivé rady a pomoci uděliti ráčíte, kteroužto tak milostivou radou potěšeni jsouce, věděli [bychom] se proti rozličným hrozným pohrůžkám budoucně lépeji opatrovati. A na jiným nejsme, jedině J. Mti cís., králi a pánu, pánu našemu nejmilostivějšímu, po všecky časy až do poslední krůpěje krve naší věrnou poníženou poslušnost a poddanost zachovati a V. Mti milostivou radou se říditi a spravovati; v čem sebe i obec naši V. Mti poníženě poručené činíme.

Datum v pátek post Okuli léta 1611.

 





Přihlásit/registrovat se do ISP