499.

[V Praze], 23. března 1611.



Stavové se usnesli, že vojsko má přísahati stavům; nejv. úředníkům zemským odpověděli, že se mohou připojiti k stavům, ale vyhradili si potrestání králově. Spoluvinníků pasovské zrady; mučeni Tengnaglovo odloženo; v koleji jednáno o uvítání Zápis Mikuláše Troila Hagiochorana v knize akt děkanských koleje Všech svatých v Praze, v zems. archivu v Praze: Oeconomica 62 B 8, fol. 188; v Rieggers Archiv nevydáno.

Martii 23. páni stavové měli svou deliberaci, rejthaři a jiní vojáci komu by povinnost měli činiti, císaři-li čili pánům stavům. I po mnohém rozjímání sneseno, aby bez dalších odkladův učinili povinnost pánům stavům. Item odpověď dána panu purkrabímu nejvyššímu a jiným soudcům zemským, [Nejvyšší úředníci a direktoři teprve 26. března podali stavům formální návrh, aby katoličtí úředníci, kteří dosud nechodili mezi stavy, byli vyzváni k účastenství. Neshoda v datováni dá se vysvětliti tím, že zde šlo asi o předběžné jednání.] jestli chtějí na rathaus staroměstský přijeti a tu se podepsati, že s nimi při všem, co jest najednáno aneb ještě jednati se má, chtějí státi, že jim toho přejí, však s tím doložením, jest-li by potomně na ně shledáno bylo, že s pasovskými v té zradě zůstávali, že k nim se dle zřízení zemského zachovati chtějí. Item, aby Tenagl byl zmučen, jiní nic; o čež potomně diversae sententiae vznikly a s toho až do příjezdu královského sešlo.

Eadem [die] egi cum domino rectore et eius consiliario M. Simone Skala, num regi Hungariae de adventu felici Pragam sit gratulandum. Sed dominus rector hac de re promisit se acturum cum domino Humbergio. [Simeon Humburk z Humburku, kancléř Starého města Pražského.]




Přihlásit/registrovat se do ISP