518.

[V Praze], 26. března 1611.



Stavové čeští nejvyšším úředníkům zemským a direktorům odpovídají na přednesené artikule: všichni, kdo dosud nejsou mezi stavy, mají býti napomenuti k účastenství a zítra se dostaviti, sice bude usneseni závazno i pro nepřítomné; má se hned najiti prostředek k jich okamžitému povoláni; válečná rada stavovská a královská má se sejíti a raditi o vypuzeni Pasovských; na otázku královu, proč jej stavové povolali, mají se zatím omluviti, že se o tom musí učiniti společné usnesení se stranou pod jednou.

Z memoriálu kutnohorských poslů o jednáni sněmovním; kopie (A) v archivu městském v Kutné Hoře: 6536/10, druhá kopie (B) v zemském archivu v Praze, opsaná z rukopisu kutnohorského, nyní nezvěstného.

26. Martii.

Jich Mti všickni tři páni stavové z obce ráčí jich Mtem nejvyšším pánům ouředníkům, soudcům zemským a radám J. Mti cís., též osobám z obce ze všech tří stavův k uvážení věcí potřebných voleným na přednesené od jich Mti artikule z jistého snesení tuto odpověď dávati:

Předně, co se toho artikule povolání nejvyšších ouředníkův a soudcův zemských na hradě Pražském zůstávajících dotýče, že se jich Mtem dokonce nevidí, aby zejména z ouřadů svých povoláni býti měli, než tato že jest jich Mtí dokonalá resolucí, aby všeckna strana pod jednou jako i pod obojí, kteříž ještě mezi námi nejsou, vůbec napomenuti byli, poněvadž sou se při začátku těchto nebezpečenství mezi námi nacházeti ráčili a nám společně radni a nápomocni byli, [býti A "byli B.] nyní pak nejznamenitější artikulové tohoto království se dotýkající bez odkladu důležitě uvažováni býti mají, aby též neprodlenně ke dni zejtřejšímu mezi nás se dáti nadjíti, těm artikulům vyrozuměti a co by k nejlepšímu vlasti této bylo, raditi a zavírati pomoci ráčili. Jestli by se pak toho nestalo a kdokoliv ze všech tří stavův mimo toto napomenutí se k času jmenovanému nadjíti nedal, nicméně tomu všemu, co by tak od jich Mtí většího počtu zavříno bylo, aby bez vejmluv a jinšího vyhrazování zadosti činiti povinnen byl. Kterak by se však to jich Mtem pánům pod jednou i pod obojí s gruntem a což nejbrzčeji k zejskání času přednésti mohlo, aby jich Mti nařízené pány rady neprodlenně prostředek najíti a pánům stavům z obce přednésti ráčily.

Rady naše válečné aby se s radami J. Mti král. sešly, ráčí jich Mti páni stavové za věc slušnou nacházeti, věda o tom dle přísloví, že zle nebývá, kde ruka ruku myje, a to aby se co nejbrzčeji státi mohlo, že by toho vděční byli, jako i toho, aby ten lid pasovský s radou a pomocí J. Mti král. z země této vy puzen a mezi tím od J. Mti cís. do achtu dán byl, a to aby se při odpovědi prvnější J. Mti král. předneslo.

Dále, kdež J. Mt. král toho při nás milostivě vyhledávati ráčí, abychom J. Mti příčinu sem do této země povolání oznámili, i poněvadž na tom páni stavové býti ráčí, aby milostivou J. Mti žádost naplnili, však toho se bez přítomnosti strany pod jednou (většího dílu nepřítomných, od kterých sme se nikdy nedělili a nedělíme) státi nikoliv nemůže, mezi tím aby se J. Mti král. etc. dnešního dne ještě pro ušetření osoby J. Mti jménem stavův omluva ponížená s přednesením svrchu oznámené příčiny učinila a J. Mti čas jistý a brzký k takové konečné odpovědi dání skrze k tomu vyslané osoby jmenoval.




Přihlásit/registrovat se do ISP