527.

V Praze, 27. března 1611.



Vyslaný kutnohorský v Praze Ondřej Hubaeus (Hubka) šepmistrům a radě na Horách Kutných: posílá list a revers krále Matyáše daný v Jihlavě; o Pasovských slyšel, že se hnuli od Tábora k Budějovicím a Krumlovu; o lidu vojenském kraje Čáslavského nemá zpráv, patenty na pěší jsou v Čáslavi tištěny; ve čtvrtek přitáhl král Matyáš do Prahy, byl slavnostně uvítán stavy českými, kteří mu vyjeli naproti, za Hrdlořezy; s této strany Hrdlořez byl přivítán Pražany a vyslanými měst jménem stavu třetího; ubytoval se na Starém městě.

Orig. v městském archivu v Kutné Hoře: 6536/14 A. A tergo adresa: "Slovutné a mnohovzáctné poctivostí pánům šepmistruom a radě na Horách Kutnách", jinou rukou: "28 Martii 1611".

Službu etc. Na napomenutí V. P., vedle slovutného pana Václava Štětkovského spoluradního V. P. mně učiněné, bedlivý pozor jmaje, žádostiv sem byl poselství příhodného, ale že s tím pooztaženo jest, toho poodložení se státi a s tím, co by V. P. odesláno býti mohlo, posečkáno býti muselo. Nyní tehdy, poněvadž posel od V. P. před rukami jest, předně V. P. psaní J. Mti krále Mathyáše Uherského v městě Jihlavi datirovaného i s tím přípisem, kterýž k tomu, nač vuole a psaní J. Mti král. se vztahuje [Viz č. 422 a 423.], přináleží, odsílám, z čehož vyrozuměti ráčíte, čeho zase pánům stavům od J. Mti král. k odvedení předloženo a podáno jest.

Co se lidu pasovského dotýče, V. P. správu dáti mohu, kterou jsem dnešního dne na staroměstském rathauze panu Nathanaelovi Vodňanskému z Uračova od jednoho souseda z města Tábora, jemuž Jiřík Vopršal říkají, dávanou doslejchal, že pominulého dne outerního tíž Pasovští, pěší, jichž on 600 býti povídal, z města Tábora se hnuli a všickni odtudž k Budějovicím, jakž smejšleti se může, a k Krumlovu se obrátili a lozumentuov ze všech potřeb zloupených a na nejvyšší zpuštěných zanechali. Z strany lidu z kraje našeho Čáslavského ku Praze vyslaného kundšoftu hojnějšího zde uptáno býti nemůže na ten čas, ale patentové panu Lukášovi Trnavanskému [Velitel vojenského oddílu, který se srazil u Příbramě s ustupujícími Pasovskými.] na pěší k vydávání jich v pondělí po neděli Smrtedlné již minulém v městě Čáslavi tisknuti jsou a jeho zde, tak za to jmám, se nenachází.

O šťastném příjezdu J. Mti krále Mathyáše Uherského V. Mtem oznámiti mohu, že pominulého dne čtvrtečního proti J. Mti od Jich Mti pánuov stavuov (k čemuž se ani jeden z pánův úředníkův a soudcův zemských nahoře zuostávajících neukázal a nenaskytl [Neví tedy ani o řeči Adama ml. z Valdštejna.] opodál nad ves Hrdlořezy oupravně v znamenitém jízdném lidu, kterýž napřed se vypravil, však za nimi, kteří z předních pánův stavu panského i z rytířstva byli, i stav městský, totiž páni Pražané staroměstští, pan purkmistr nynější Petr Nerhof - kterémuž od jich Mtí pánuov rad v direkcí, aby ouřad purkmistrský, ačkoliv jest inferior, na místě Ondřeje Blovskýho Plzeňského etc. přijal a držel, poručeno jest - a pan Melichar Haldius, pan kanclíř Simeon Humburgk, item z Nového města Pražského pan Jiljí Perger z Castolovic primas s jinými osobami radními na druhém a Malostranští, s nimiž pan rychtář J. Mti cís. byl Jiří Rettich z Alberndorfu etc., na třetím voze jeli. K čemuž poněvadž z poručení jich Mtí a toho mně skrze pana kanclíře staroměstského v známost uvedení i osob dvou nebo tří z měst z vyslaných přidání přistoupiti jmělo, to také týmž zpuosobem, že jsme toho neobmeškali a za nimi, na voze nám propůjčeném jedouce, se vypravili a toho také přítomni byli, opatřeno jest. A ačkoliv páni stavové předně nad Hrdlořezy z oné strany jménem všech tří pánuov stavuov království Českého J. Mt. král. přivítali, však s dotazem skrze pana kanclíře, také i to, že pan Vchynský, item pan Ladislav z Lobkovic, J. Mti král. landkomorník, že J. Mt. král. tak rád od Pražanův a vyslaných z měst přivítání oblibovati chtíti ráčí, to také se stalo, že z této strany ku Praze nad Hrdlořezy od Pražanuov a vyslaných z měst na místě stavu třetího městského i všech nepřítomných J. Mt. král. přivítána jest, s tou milostivou na to odpovědí německým jazykem danou, kterouž jmenovaný pan Ladislav z Lobkovic (o kterémž, že by vlastní bratr pana kanclíře království Českého býti jměl, správa se činí) [Ladislav byl starší bratr kancléře Zdeňka Vojtěcha z Lobkovic.] v českém jazyku zase Pražanům a vyslaným z měst, jakž v témž skrze pana z Humburgku mluveno bylo v té žádosti, aby po vykonaném vinši Pražany i jiné z městského stavu v svou milostivou protekcí přijíti ráčil, česky, u vozu stoje, referoval, k milostivé ochraně přijíti a milostivou zámluvu učiniti i toho také v náklonnosti dobrotivé rukou dáním přístojícím dokázati ráčil, na voze pod nebesky s jedním pánem starým vezen jsa; však do Prahy vjížděti jmaje, v uherském habitu na koni jeti ráčil. Jeho Mtí k stolení a se dvorem zůstávání duom pana Jana Kirchmajera, J. Mti cís. pana rychtáře v Starém městě Pražském, kterýž ze tří domuov jeho prolomením dveří pokojův hojnost má, obrán jest a tu J. Mt. zuostávati ráčí.

Jiné některé věci příležitě V. P. tolikéž se odsílají. S tím V. P. i sebe ochraně pána Boha všemohoucího poroučím.

Dán v Starém městě Pražském v neděli květnou 21. Martii léta Páně 1611.

V. P. k službám hotový

 

Andreas Hubaeus.






Přihlásit/registrovat se do ISP