373.

[V Praze], 14. května 1611.



Vyslaní kutnohorští šepmistrům a radě v Kutné Hoře: Oznamují, že korunování krále Matyáše k žádosti císařově odloženo na pondělí svatodušní; žádají, aby pro ně poslali koně.

Orig. s pečetí Vodňanského v městském archivu v Kutné Hoře: 6536/21 B. A tergo adresa šepmistrům a spoluradním v Kutné Hoře a poznámka: "V neděli Exaudi léta etc. 1611 dodáno".

Službu svú vzkazujem....

Nemůžeme V. Mtí tejna učiniti, že opět koronatí J. Mti krále Uherského a čekance království Českého, a to k žádosti J. Mti cís., do pondělího po slavnosti seslání Ducha svatého na apoštoly nejprv příštího tohoto 1611 léta, však s tou znamenitou od J. Mti král., při kterémž od J. Mti cís. toho vyhledáváno skrze komisaře k J. Mti vyslané bylo, protestací, jestliže by mezi tím časem jaké praktiky, kterými by se překážka ty koronatí díti chtěla, najevo vycházely, aby nicméně páni stavové, nečekajíce na ten den a termín uloženej, J. Mt král. na kterejkoli den před tím předse korunovati dáti mohli, jakž dále potom z kontinuací sněmovní tomu šíře vyrozuměti moci ráčíte, odloženo jest. A páni stavové také k tomu odkladu s tou vejminkou a vejhradou povolovati, aby actus coronationis na již oznámený den pondělní na zejtří po sv. Duše konečně vykonán byl, buď že by od J. Mti cís. resolucí na artikule jím k vyřízení přednesené do téhož dne a času vyšla neb nevyšla, ráčili.

I poněvadž pak není naděje, aby mezi tím časem, dokud by termín tý korunací nepřišel, co tak pilného na sněmě jednáno býti jmělo, V. Mti žádáme, že nás odsud propustiti a koně s vozem pro nás některej den s neděle odeslati ráčíte. A s tím se V. Mtem na všem dobře a šťastně míti vinšujeme.

Datum na Horách Kuttnách (sic) [To je zřejmá chyba místo správného datování v Praze.] v sobotu po památce vstoupení Pána Krista na nebe léta 1611. [Podobná zpráva o odloženém korunování je v kopii v archivu zámeckém na Křivoklátě: I A 42, str. 306. Zpráva ta praví, že král Matyáš činil protestaci "před panem landkrabím [z Leuchtenberka], komisařem J. Mti cís." Na konci dodává: "Vedle toho pronesení od J. Mti král. při tom učiněno, až by v tom co k hy[n]drunku se vztahovati a protahovati chtělo, že se již sám regimentu a správy ujíti chtíti ráčí." Jiná zpráva z Prahy z téhož data, německy psaná, o žádosti císařově za odklad korunování je v státním archivu ve Vídni: Ms. 108/II., fol. 334. Páni Čechové byli prý proto "nit wenig verstürzt"; rozhodli se, že se osm článků, které císař proponoval, má do korunování projednati. Pasovští prý se už nechtějí pouštěti do jednání s králem, ale vrátiti se "per forza". Čechové prý bez krále a král bez Čechů nechtějí nic uzavírati. Jiná zpráva z Prahy z téhož data je v témž rk. fol. 323 a má podobný obsah. Čechové prý mají obavy, "besorgen, kommen beede herrn gebrieder zur ainigkait, es dirfts si nacher betreffen, dann der kaiser die schlesiesche und lausniziche stend ir aid und pflicht nit erlassen wellen". Moravané prý odevzdali dnes svá gravamina a nechtějí záviseti na české kanceláři "das wird vil disputatio causieren". Také tato zpráva mluví o Pasovských; acht má prý už býti "stündlich" publikován heroldy. V tajnosti se vypravuje, že vévoda Brunšvický pojede do Saska, aby kurfirsty Saského a Braniborského přiměl, aby přijeli k císaři a spojili oba bratry. To jsou ovšem jen kombinace, ale příznačné pro rozčilení doby.]

 

Vašich Mtí vyslaní.






Přihlásit/registrovat se do ISP