Středa 16. září 1908

stavby z důvodů esthetických, zvláště za účelem zachování a uplatnění starých památek i dosavadního rázu neb vzhledu, aneb za účelem zjednání nových, zajímavých prospektů menší počet pater, než jaký lze připustiti dle ustanovení stavebního řádu bez ohledu na zájmy esthetické.

Stejné úlevy nechť platí pro vnitřní přestavby domů umělecky neb historicky památných, jež se mají v zevnějšku zachovati.

2. Zemskému výboru se ukládá:

a)   aby po řádné úvaze c. k. vládě vyznačil ono území, pro které mělo by býti dočasné osvobození povoleno;

b)  aby podal sněmu osnovu zákona, kterým rovněž na 20 let osvobozují se zmíněné stavby a přestavby od přirážek zemských a obecních, bude-li míti jednání zemského výboru s c. k. vládou výsledek.

Dr. Pinkas a soudr.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh poslanců Josefa Hucla, Vincence Vinaře, Dra Šubrta a soudruhů v příčině změny honebního zákona pro království České.

Sněmovní tajemník Dr. Haasz (čte): Návrh poslanců Josefa Hucla, Vincence Vinaře, Dra Šubrta a soudruhů v příčině změny honebního zákona pro království České (zákony ze dne 1. června 1866 a 21. února 1870).

Slavný sněme, račiž se usnésti: Připojená osnova zákona se schvaluje.

Po stránce formální navrhuje se přikázání osnovy této bez prvního čtení dvanáctičlenné komisi, která po 4 členech z každé kurie sněmovní bude zvolena.

V Praze, 13. září 1908.

Josef Hucl a soudr.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh poslance Dra Jaroslava Preisse a Jana Kotlanta a soudruhů v příčině sanace zemských financí.

Sněmovní tajemník Dr. Haasz (čte): Návrh poslance Dra Jaroslava Preisse, Jana Kotlanta a soudruhů ve příčině sanace zemských financí.

Podepsaní navrhují:

Slavný sněme království Českého, račiž se usnésti:

Zvolena budiž z celého sněmu patnáctičlenná komise pěti členy z každé kurie, jejímžto úkolem by bylo:

1.   vypracovati návrh na přesné ohraničení berní moci státu a berní moci země,

2.   vypracovati podrobnou osnovu zákonů a nařízení, jimiž by zemské hospodářství bylo postaveno na pevný základ, na finanční soustavě státní nezávislý a kterým by současně byla vytvořena taková soustava berní zemských, která by úplně a ve všem odpovídala rostoucím potřebám království Českého a jeho obyvatelstva. Komise tato budiž prohlášena za stálou, takže pracovati bude i v době, kdy sněm království Českého zasedati nebude. Komise budiž povinna do lhůty jednoho roku přesné návrhy sněmu království Českého předložiti.

V Praze, dne 15. září 1908.

Dr. Jaroslav Preiss a soudr.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh poslance Dra Ed. Koernera a soudruhů ve příčině úpravy služebních poměrů opatrovnického personálu c. k. všeobecné nemocnice v Praze.

Sněmovní tajemník Dr. Haasz (čte): Návrh poslance Dra Ed. Koernera a soudruhů ve příčině úpravy služebních poměrů opatrovnického personálu c. k. všeobecné nemocnice v Praze.

Služební poměry opatrovnického personálu c. k. všeobecné nemocnice upraveny jsou zastaralými předpisy, t. zv. »Rukověti« o službě opatrovnictva c. k. všeobecné veřejné nemocnice v Praze, jejíž původu mezi personálem není již pamětníka. Rukověť ta poměr opatrovnic k ústavu prohlašuje zajisté zcela nepřípadně - za poměr čelední, zostřuje však povinnosti a osobní závislost opatrovnic ještě přes míru předpisů čeledního řádu, aniž by opatrovnicím, které tvoří důležitou součástku zdravotního personálu ústavu, poskytovala průměrnou úroveň životní existence, které dnes - i za nejpříznivějších svých poměrů sociálních se těší kvalifikovanější čeleď. Služba opatrovnice předpokládá poměrně vyšší intelligenci, »Rukověť« sama vyžaduje jistý stupeň vyššího vzdělání (na příklad znalost obou jazyků), povolání samo je namáhavé a vyhledává netoliko vytrvalost fysickou, ale i vlastnosti ducha, obětavost a pochopení humanitního úkolu ústavu, jemuž opatrovnice síly své věnovala. Opatrovnice jest platnou pomocnicí a v podřízenějších úkonech i zástupkyní ošetřujícího lékaře, nemocnému pak má býti laskavou, utěšující a povzbuzující ošetřovatelkou. Pracovní doba 24 hodin t. zv. hlavní a 15 hodin t. zv. vedlejší služby vyčerpává síly i mladší opatrovnice, naproti čemuž ani zařízení ložnic neposkytují možnost osvěžujícího odpočinku, ani poměry stravování dostatečné a výdatné výživy. Zařízení ložnic odporuje nejprimitivnějším požadavkům sociální hygieny a strava jest příslovečně špatnou a nedostatečnou. Přepínání sil opatrovnic, jichž na počet nemocných a léčebných úkonů na klinikách jest nedostatek, ohrožuje i samu bezpečnost nemocných.

Číslice mzdy na hotovosti - 16, nejvýše 24 korun - nedosahují průměrné mzdy služebných v soukromých domácnostech, jichž úkony co do obtížnosti, zodpovědnosti a riskantnosti nelze přece měřiti s trudnou službou ošetřovatelskou v pochmurných síních nemocničních. Opatrovnicím vedle ošetřovatelské služby ukládány jsou hrubé, těžké ba i takové práce, jež by vykonávati měli řemeslníci. Při tom pro případ onemocnění - jemuž v nemocnici při snadné nákaze jsou zvláště vysazeny - není o opatrovnice postaráno vyšší měrou, než kterou poskytuje čelední řád, o trvalých následcích nemoci nebo úrazu ani nemluvě.

Předpisy o provisi následkem neschopnosti ke službě a to teprve po 10 letech, jsou naprosto nedostatečné - provise obnáší 40 halířů denně - tedy sotva 180 K ročně, čili sotva 15 K měsíčně - nehledě ani k tomu, že poměr služební může býti kdykoliv bez příčiny na 14 dnů vypovězen. Opatrovnice podrobeny jsou kázni a trestům, které nelze nijak srovnati s moderním názorem na povahu svobodné smlouvy námezdní a které obmezují nad potřebu osobní svobodu i nárok opatrovnic na zotavení a volnost společenských styků.

Uvažujíce tyto neutěšené poměry opatrovnic, jichž je ve zdejší nemocnici kolem 220, netoliko se stanoviska sociální spravedlnosti, ale i v zájmu ošetřovaných nemocných, se stanoviska zdravotního a humanitního, navrhujeme:

Slavný sněme, račiž se usnésti:

C. k. vláda se vyzývá, aby upravila služební poměry opatrovnického personálu c. k. všeobecné nemocnice v Praze v duchu spravedlnosti a sociálních potřeb a zároveň s ohledem na zájem ošetřovaných a zdravotního i humanitního úkolu jmenovaného ústavu ve smyslu připojených zásad.

V  ohledu formálním budiž návrh tento přikázán komisi pro záležitosti obecní a okresní.

V  Praze, dne 15. září 1908.

Dr. Koerner a soudr.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh poslance Františka Sojky a soudr. ve příčině poskytnutí podpory zemské a státní požárem postiženému obyvatelstvu města Mýta u Zbirova.

Sněmovní tajemník Dr. Haasz (čte): Návrh poslance Františka Sojky a soudruhů ve příčině poskytnutí podpory zemské a státní požárem postiženému obyvatelstvu města Mýta u Zbirova.

Dne 13. srpna 1908 o 9. hodině dopoledne postiženo bylo obyvatelstvo města Mýta hroznou požární katastrofou. Hrozný živel tento řádil po dva dny a za oběť vyžadoval si přes 80 budov; 69 obytných budov a 13 hospodářských budov.

Škoda přes milion korun čítající vzhledem k velmi bídným poměrům hospodářským ani jednou pětinou není kryta pojištěním, dvě stě rodin, čítajících přes 900 duší, ještě dnes je bez přístřeší. Postižené obyvatelstvo skládá se z malého řemeslnictva, živnostenstva, dělnictva a rolnictva. Tato hrozná rána je tím citelnější, že během osmi let po třetí dravý tento živel zasáhl obyvatelstvo města Mýta.

Vylíčiti pérem nynější hrozné postavení ožebračeného lidu, jest nemožno, a také k záchraně ohrožených, na pokraji záhuby stojících rodin sáhnouti se musí k mimořádně vydatné pomoci.

Vzhledem k tomu navrhují podepsaní: » Slavný sněme, račiž se usnésti:

1.   budiž z prostředků zemských poskytnuta poškozenému a ožebračenému obyvatelstvu města Mýta výdatná podpora zemská.

2.   C. k. vláda se vyzývá, aby poskytla dostatečnou podporu státní.

3.   V ohledu formálním navrhujeme, aby návrh tento přikázán byl komisi rozpočtové bez prvního čtení.

V Praze, dne 16. září 1908.

František Sojka a soudr.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh poslance Antonína Švehly a soudruhů ve příčině vydání zákona říšského proti kartelům.

Sněmovní tajemník Dr. Haasz (čte): Návrh poslance Antonína Švehly a soudruhů ve příčině vydání zákona říšského proti kartelům.

Znám je všeobecně stav, způsobený kartelovým zřízením v hospodářském rozvoji za posledních let. Není takměř jediného odvětví výrobního, které by zhoubná forma kartelová neobjímala. Stačí poukázati na kartel rayonářů cukrovarnických, který tak ničivým způsobem řádí v řadách zemědělců, řepu pěstujících, na kartel uhelný, pivovarský a kartel železářský, jehož řádění zvlášť v poslední době tak úžasným se stalo.

Kartely tyto směřují bezohledně k monopolisování jednotlivých, pro národní hospodářství nezbytných odvětví výrobních a jsou uznaně vážným nebezpečím pro obyvatelstvo a jeho hospodářskou existenci, neboť uvrhují v úplnou odvislost všeehny vrstvy lidu bez rozdílu národností, ať jsou to již odběratelé, dodavatelé nebo zaměstnaní.

Sám nynější ministr spravedlnosti J. E. dr. Fr. Klein prohlásil na sjezdu německých právníků r. 1907 v Innsbrucku konaném, že kartely mohou se státi obecnému blahu nebezpečnými, vedou-li k monopolům.

Ničivé a zhoubné řádění kartelů je možným jen proto, že zákonodárství naše v tomto směru je naprosto nedostatečné, že nejsou žádná zákonná opatření, která by vyssávání širokých vrstev lidových kartelům znemožnila.

Vzhledem k tomu navrhují podepsaní:

Slavný sněme, račiž škodlivý vliv a zhoubné následky kartelního zřízení pro blaho obecné uvážiti a c. k. vládu vyzvati, aby v době nejbližší podala návrh zákona radě říšské na ochranu veškerého obyvatelstva proti vyděračným kartelovým zřízením.

V  ohledu formálním navrhujeme, aby návrh tento přikázán byl komisi pro záležitosti zemědělské.

V  Praze, dne 16. září 1908.

Ant. Švehla a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh poslanců Šmirouse, Vacka a soudruhů ve příčině zvýšení zemské dotace pro podporování poškozených cest v obcích království Českého.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte): Návrh poslanců Šmirouse, Vacka a soudr. ve příčině zvýšení zemské dotace pro podporování poškozených cest v obcích král. Českého.

Slavný sněme! V posledních letech průtrží mračen a velikými dešti poškozeny byly obecní cesty tou měrou, že mnohé obce, zvláště v krajinách vysoko položených, nemohly cesty k snadnému užívání upraviti, z čehož vzniklo nepohodlí a poškození zájmů občanských.

Při nynějším vzrůstu břemen obecních je žádoucím, aby se obcím se strany země pomáhalo a proto podepsaní činí návrh:

Slavný sněme, račiž se usnésti:

Dotace zemská ku podporování obecních cest zvýšena budiž nejméně na 150. 000 K.

V  ohledu formálním přikazuje se tento návrh bez prvého čtení komisi rozpočtové.

V  Praze, dne 16. září 1908.

Šmirous, Vacek a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh poslance Františka Trojana a soudruhů na poskytnutí zemské subvence na znovuzřízení kommunikací v samosprávném okresu Rychnovském n. Kn., červencovou povodní r. 1907 poškozených.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte): Návrh poslance Františka Trojana a soudr. na poskytnutí zemské subvence na znovuzřízení kommunikací v samosprávném okresu Rychnovském n. Kn. červencovou povodní r. 1907 poškozených.

Dne 13. a 14. července r. 1907 postižen byl samosprávný okres Rychnovský n. Kn. průtrží mračen, kterouž rozvodnila se řeka Kněžna, Zdobnice a Běla a veškeré do ní tekoucí bystřiny a dravým tokem jejich zničeny byly nejen okresní silnice a mosty, ale i mnohé obecní a veřejné cesty, mosty a lávky do té míry, že toliko nejnutnější opravy na okresních a obecních kommunikacích budou vyžadovati dle šetření zemským výborem království Českého prostřednictvím jeho technického oddělení provedeného celkového nákladu 176. 000 korun.

Ostatní škody na soukromém majetku obcí a jednotlivců obnášejí dle zjištění c. k. okresního hejtmanství v Rychnově n. Kn. 395. 224 K.

Uváží-li se, že samosprávný okres Rychnovský n. Kn. jest celkem nezámožný, jeví se škody ty v poměru majetku obyvatelstva ohromnými a toto nezámožné obyvatelstvo sotva stačí uhraditi výlohy, spojené s upravením pozemků a staveb svých soukromých, naproti však nestačí vlastní poplatní silou na obnovení zničených objektů veřejných. Vždyť nejsou plně ještě zahojeny ani rány, živelními katastrofami v letech 1902 a 1904 obyvatelstvu v okresu tom způsobené.

Vzhledem k tomu jest nutno, by okresu a obcím v okresu Rychnovském n. Kn. dostalo se náležité a výdatné podpory z veřejných prostředků na naléhavé nutné opravy a znovuzřízení veřejných kommunikací, zejména i stržených mostův a proto navrhují podepsaní:

1) Postiženému okresu Rychnovskému n. Kn., obcím Rychnovu n. Kn., Vamberku, Solnici, Brvené, Černíkovicím, Domašínu Panské Habrové, Hraštici, Javornici, Ještěticím, Kvasinám, Lipovce, Litohradu, Lukavici, Pehlu, Liberku, Rovni, Slemenu, Svinnému, a Vsi Dlouhé v okresu Rychnovském n. Kn. buďtež s urychlením poskytnuty na odčinění škod červencovou povodní v roce 1907 na okresních a obecních kommunikacích způsobených vydatné podpory z prostředků zemských a to aspoň tou měrou, jakou se jim podpory má dostati se strany státu.

2.  Zemskému výboru království Českého se ukládá, by ve příštích létech při vyřizování žádostí okresu Rychnovského n. Kn. a obcí v okresu Rychnovském n. Kn. o subvencování silničních a mostních staveb z řádné roční dotace zemské uvážil neblahé finanční poměry okresu a obcí povodní postižených a udělil jim k pracím komunikačním subvence přiměřeně vyšší.

3.   C. k. vláda současně se vybízí, by s urychlením vzala v úvahu zřízení nejvýše nutných vodních nádrží na řece Kněžně v obci Lukavicí, na kterouž nádrž technický projekt jest již vypracován a na řece Běle v Obci Skuhrově, jimiž by aspoň částečně, prve než řeky Kněžna a Běla budou v celkovém svém toku zregulovány, katastrofám tohoto rázu dalo se předejíti.

4.   C. k. Vláda se vybízí, by urychleně podnikla v dohodě se zemskou komisí pro úpravu řek v království Českém kroky za účelem brzké regulace dravých horských bystřin v okresu Rychnovském n. Kn., jakým jsou řeky Kněžna, Zdobnice a Běla vykazující neupravený tok a řečiště, jež nejsou způsobilá k odvedení ani středních velkých vod.

V ohledu formálním navrhuje se, by tento návrh přikázán byl bez prvého čtení rozpočtové komisi.

František Trojan a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh poslance Stanislava Feltla a soudruhů na poskytnutí zemské podpory požárem postiženým obyvatelům v Kamenci a Poličce.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte): Návrh poslance Stanislava Feltla a soudruhů na poskytnutí zemské podpory požárem postiženým obyvatelů v Kamenci a Poličce.

Dne 13. července 1908 vznikl požár na dolním předměstí u Poličky a v několika minutách rozšířil se na tři hospodářská stavení. Dlouho trvajícím vedrem vypráhlé šindelové střechy a píce nedávno sklizená za prudkého jižního větru byly ve chvilce kořistí plamenů. Mezi tím, co lid se seskupil k hašení a vynášení něco málo svršků, přenesl vítr oheň přes několik stavení do těsně s Poličským předměstím sousedícího Kamence a rozšířil se s rychlostí takovou, že v krátce stálo 11 stavení v jednom plameni. Na vynášení svršků nebylo pomyšlení pro veliký žár, pouze dobytek zachraňován. Štěstí ještě, že většinou na pastvě nebo zapražen na poli byl. Tři velké kusy hovězí uhořely a všecky hospodářské stroje i nářadí, ba i dva lidské životy zničeny. Pojištění bylo vesměs nízké, někde nepatrné, mnozí majitelé velice zadluženi, 17 rodin bez přístřeší a prostředků k výživě. Vzhledem k tomu navrhují:

1.    Slavný sněme, račiž se usnésti na poskytnutí podpory zemské poškozeným.

Že pomoc ta je nutná vysvítá z toho, že i státní pomoc v obnosu 800 K ubohým chuďasům těmto udělena byla.

2.     V ohledu formálním navrhuji přidělení výboru rozpočtovému návrhu tohoto bez prvního čtení.

V Praze, dne 16. září 1908.

Stan. Feltl a soudruzi.

Nejvyšší maršálek, zemský: Návrh poslance dra. Eduarda Šubrta a soudr. ve příčině zřízení stálých, dobře kvalifikovaných revisorů při zemské účtárně pro přehlížení účtů obecních.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte): Návrh, podaný poslancem drem Eduardem Šubrtem a soudr. ve příčině zřízení stálých, dobře kvalifikovaných revisorů při zemské účtárně pro přehlížení účtů obecních.

Slavný sněme! Uvažujeme-li o finančnictví obecním a o zjevech, vyskytujících se v tomto oboru naší samosprávy, seznáme, že zde nevěnuje se dostatečná pozornost ani se strany občanstva, ani se strany obecních neb okresních výborů a přec jest nutno, aby otázce obecních financí věnována byla pozornost nejintensivnější všech kruhů.

Jak známo zastupuje obecní výbor veškero občanstvo, a jest také jemu zodpovědný za poctivé a dobré hospodářství.

Obecní výbor svěřuje vedení veškeré správy představenstvu a kontroluje toto jakož i starostu ve věcech hospodářství obecního svými přehlížiteli účtů, které si sám ze sebe volí. Však známe-li jak provádí se taková kontrola, tu připustíme, že někdy k funkci přehlížitelské zvolení nejsou tak úplně s účetnictvím obeznámeni, aby s prospěchem odbornou revisi vykonati mohli, aneb, což velmi často se stává, spokojí se se zkoumáním jednotlivých položek příjmových neb výdajových, aniž by zasáhli hlouběji, aniž by zkoumali, zda veškeré položky jsou oprávněny, zda odůvodněny řádným rozpočtem neb zda povoleny mimořádným usnesením obecního výboru a pod.

Vzhledem k uvedenému jest velmi nutno, aby naše hospodářství obecní podrobováno bylo občasné revisi odbornými, samosprávu znajícími revisory, - aniž by tím zásada samosprávy dotknuta byla když by o to ta neb ona obec požádala, sama nesouc hotové výlohy revise.

Jen takto nastane v obcích lepší a zdravější obrat a představenstvu, zejména starostovi odňata bude velká část zodpovědnosti a čeleno bude různým báchorkám a neodůvodněným klepům, které tak často po obcích kolují a které, i když neodůvodněny jsou, vzbuzují jistou nedůvěřivost občanstva ku správě obecní.

Mimo to i odborná revise usnadnila by řízení okresního zastupitelství i zemského výboru, pokud jde o povolování přirážek neb zvláštních dávek.

Zřízením odborné revise dobrovolné, avšak podle analogie revise nucené, předepsané zákonem družstvům hospodářským byla by docílena vyšší důvěra a vážnost k samosprávě, chráněna by byla samospráva proti vší pomluvě a křivdě, ale také zabráněno by bylo mnohé ledabylosti a také někdy i nepoctivosti.

Proto navrhují podepsaní: Slavný sněme, račiž se usnésti a zemskému výboru uložiti, aby při zemské účtárně ustanoveni byli stálí, dobře kvalifikovaní revisoři účtů obecních, kteří by prováděli revise účtů obecních těch obcí neb okresů, které by o to požádaly.

V    ohledu formálním navrhují, aby návrh přikázán byl komisi pro obecní a okresní záležitosti.

V  Praze, dne 15. září 1908.

Dr. Šubrt a soudr.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh poslanců Švehly, Žďárského, Kubra, dra Viškovského a soudruhů stran oslavy jubilea 601etého panování Jeho c. a k. Apoštolského Veličenstva císaře a krále Františka Josefa I. zřízením zemského jubilejního podniku obecně prospěšného.

Sněmovní tajemník Dr. Haasz (čte): Návrh poslanců Švehly, Žďárského, Kubra Dra Víškovského a soudruhů stran oslavy jubilea 601etého panování Jeho c. a k. Apoštolského Veličenstva císaře a krále Františka Josefa I. zřízením zemského jubilejního podniku obecně prospěšného.

Jako za příležitosti dřívějších jubileí panovnických, bude tím spíše letos za významného jubilea 6Oletého panování Jeho c. a k. Apoštolského Veličenstva císaře a krále Františka Josefa I. snahou všech stran slavného sněmu, aby ve šlechetných intencích samého panovníka zachovalo památku jubilea toho všeobecně prospěšným, lidumilným činem u nejširších vrstev lidu v trvalé, vděčné paměti. Již za minulých příležitosti právem volil slavný sněm království Českého k oslavě jubileí panovnických podniky, sloužící k obecnému prospěchu vrstev hospodářsky slabších. Jsou to zejména zemský jubilejní pojišťovací fond a jubilejní úvěrní fondy malorolnický a maloživnostenský. Za letošního jubilea panovnického naskytá se slavnému sněmu království Českého příležitost, aby tyto blahodárné podniky ve prospěch širokých vrstev obyvatelstva vyvrcholil a korunoval vybudováním dalších oborů zemského pojišťování lidového i živelního. Splněním tohoto úkolu byla by památka jubilea panovnického připjata k podniku, který sloužil by nejširším a potřebným vrstvám obyvatelstva a jenž by právem mohl činiti nárok na vděk statisíců bez rozdílu národnosti.

V  této úvaze podávají podepsaní návrh:

Slavný sněme království Českého, račiž se usnésti:

1.   K oslavě jubilea 6Oletého panování Jeho c. a k. Apoštolského Veličenstva císaře a krále Františka Josefa I. zřízena budiž zemská jubilejní pojišťovna s příslušnými obory pojišťovacími.

2.   Zemskému výboru se ukládá, aby slavnému sněmu předložil potřebné předlohy a statuty za účelem aktivování jubilejní pojišťovny.

3.     K aktivování jubilejní pojišťovny věnuje se z prostředků zemských jubilejní základní fond 2 milionů korun.

4.     Pojišťovacím odborům pro pojišťování krupobitní a pojišťování dobytka zabezpečena budiž z peněz zemských stálá roční dotace po 500. 000 korun.

5.  C. k. vláda se vyzývá, aby zabezpečila tomuto všeobecně užitečnému jubilejnímu podniku za účelem zvýšení jeho prosperity vydatnou finanční podporu a všemožné úlevy poplatkové a berní.

Ve směru formálním navrhuje se přidělení návrhu tohoto bez prvního čtení zvláštní komissi pro oslavu jubilea panovnického, zvolené po 8 členech z každé kurie sněmovní.

V  Praze, 15. září 1908.

A. Švehla a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh poslance Dra. Jaroslava Preisse a soudruhů na zřízení rady živnostenské pro království České.

Sněmovní tajemník Dr. Haasz (čte: ) Návrh poslance Dra Jaroslava Preisse, Jos. Krejčíka, Dra V. Schustera, Petra I. Krejčího, V. Němce a soudruhů na zřízení Rady živnostenské pro král. České a soustředění zvelebovací akce živnostenské.

Podepsaní navrhují:

Slavný sněme král. Českého, račiž se usnésti:

I.

Budiž zvolena z celého sněmu král. Českého komise o 27 členech, po devíti z každé kurie, jíž připadne vypracovati osnovu zákona o zřízení Zemské rady živnostenské pro král. České. Za tím účelem buďtež komisi této předloženy veškery dosavadní elaboráty a návrhy v předchozím období sněmovním sněmu král. Českého předložené a jím schválené. Komisi uvedené se ukládá, aby veškeré tyto elaboráty v úvahu vzala a na jejich základě vypracovala přesnou osnovu zákona o Radě živnostenské pro král. České.

Při vypracování osnovy této budiž zejména šetřeno následujících zásad:

1. Rada živnostenská pro král. České jest orgánem samosprávy živnostenského a maloobchodnického stavu, kterému připadá vésti péči o povznesení výroby živnostenské a malého obchodu po všech směrech. Následkem toho budiž do té míry složena, aby i složením svým odpovídala tomuto rázu samosprávné korporace stavu. Skládejž se tedy Živnostenská rada pro král. České ze 48 členů, z nichž 31 volí živnostenská společenstva, jakož i grémia obchodní, rozdělená v obvody volební; do korporace vysílá dále zemský výbor král. Českého 4 zástupce, c. k. vláda 2 zástupce, obchodní a živnostenské komory v Praze a v Liberci po 2 zástupcích, obchodní a živnostenské komory v Českých Budějovicích, v Plzni a Chebu po jednom zástupci, dále volí zemský výbor jednoho zástupce odborného školství, jednoho znalce školství tohoto, jednoho zástupce ústavu pro povznesení živností a jednoho znalce úvěrnictví. Živnostenská rada pro král. České volí ze svého středu předsedu a 2 jeho náměstky, jichž volba podléhá schválení Jeho Veličenstva krále.

2. Živnostenská rada pro král. České má právo zvoliti ze svého středu výbor Rady živnostenské pro král. České a sice nejvýše 12 členný, v němž v každém případu zasedá předseda a oba jeho náměstkové, kterýžto výbor budiž ověřen vedením správní agendy a povinen připravovati elaboráty, rozpočty, návrhy, dobrozdání a pod. pro plenům Živnostenské rady pro král. České.

3. V obor živnostenské rady pro král. České náleží:

a)    Všemi prostředky působiti k povznesení kulturní i odborné úrovně živnostnictva i malého obchodnictva.

b)   Podávati na požádání vlády, resp. zemského výboru dobrá zdání a návrhy týkající se živnostenského zákonodárství i živnostenské správy, resp. zákonodárství drobného obchodu, event. podávati iniciativní návrhy v příčině této.

c) Podávati dobrá zdání ve všech otázkách, kde zákonem předepsáno vyslechnouti dobrozdání obchodních komor a sice tím způsobem, že živnostenská rada pro král. České podává dobrozdání toto po vyslechnutí obchodních a živnostenských komor.

d)  Podávati dobrá zdání o vedení t. zv. zemské živnostenské akce zvelebovací. V této její povaze přísluší jí zastoupení v zemském technologickém museu pro král. České, jakožto orgánu této zvelebovací akce.

e)  Podávati dobrá zdání o odborném školství, o výchově učňů, o vzdělání dělnictva, jakož i o pořádání kursů a pod. Sem spadá i péče o zařízení ku prospěchu učedníků a pomocníků živnostenských i obchodních, pojímaje v to i sprostředkování práce pro pomocné síly živnostnické a obchodní. Specielně přihlédnuto budiž k řádné výpravě školství pokračovacího a budiž i v té příčině zaručeno zastoupení event. zemské školní radě živnostenské, bude-li přikročeno k jejímu zařízení. Konečně spadá v obor rady této úprava mistrovského učení.

f)  Živnostenské radě přísluší dále v rámci zákonném stanoviti normy pro mistrovské, jakož i učednické zkoušky.

g)  Svými orgány provádí Živnostenská rada pro král. České spoludozor nad řádným vedením živnostenských organisací dle živnostenského řádu zřízených, jakož i nad obchodními grémii a napomáhá svými instruktory, kteří za tím účelem zřízeni buďtež k prohlubování a rozšiřování organisace této, event. činí návrhy c k. vládě na další jich vypravení a zdokonalení. V tomto oboru své činnosti spolupůsobí při pořádání živnostenských výstav, resp. výstav učednických a pod.

h) Dále přísluší živnostenské radě pro král. České o to dbáti, aby při veřejných dodávkách bylo živnostníctvo co možná respektováno. Za tím účelem má právo vyžádati si od úřadů příslušných sdělení na kolik při té které dodávce bylo výrobců živnostenských respektováno a podati event. rozklad.

i) Dále přísluší jí péče o povzneseni t. zv. výroby domácké a to jak po stránce technické, tak po stránce obchodní. V této její povaze přísluší jí dozor nad prodejními a výrobními i nákupními organisacemi domáckých výrobců.

k) Živnostenské radě pro král. České přísluší dále spolupůsobiti při řádné úpravě úvěru živnostenského a to jak co do organisace místní, tak co do vytvoření ústředny úvěru tohoto pro král. České (event. v reorganisovaném fondu pro podporu malých živností atd. při zemském výboru království Českého. )

1) Dále přísluší jí udíleti stipendia školská, vypisovati ceny za vynikající práce živnostnické (ve školách, na výstavách a pod. ), udíleti podpory zvláštním účelům organisačním, zařízením na povznesení odbytu živnostenských tovarů a pod.

m) Vydávati zvláštní zprávy Živnostenské rady pro král. České, ve kterých by živnostníctvo seznamováno bylo se všemi novými zařízeními výrobními a odbytovými a ve kterých by poučováno bylo jak po stránce technické, tak po stránce obchodní a organisační, Jakož i úvěrní. O své činnosti vydává Živnostenská rada pro král. České každoročně zvláštní zprávu, kterou předkládá sněmu král. Českého.

4.    Při Zemském výboru král. Českého zřízen budiž zvláštní zemský úřad živnostenský, v němž by soustředěna byla veškerá akce na povznesení živností v král. Českém, jakož i veškeré agendy příslušné, spadající dosud v působnost zemského výboru král. Českého, obchodních komor, museí a pod.

5. Veškeré síly pomocné, jakož i kancelář Živnostenské rady pro král. České, pokud kancelář tato nebude spojena a pojata v zemský úřad živnostníčky, hradí král. České ze svých řádných příjmů. Současně vypracujž komise přesný přehled obnosů, které z veřejných a soukromých pramenů plynou na různé dnes nesoustředěné akce živnostnické v král. Českém a budiž pečováno o to, aby tyto příjmy zachovány byly nové Živnostenské radě pro, král. České. Kdyby se ukázalo, že příjmy tyto nestačí na hražení nákladů Živnostenské rady pro král. České, buďtež podniknuty příslušné kroky k získání dalších subvencí státních, resp. budiž zvýšena příslušná dotace se strany král. Českého.

IL

Poněvadž živnostenská akce zvelebovací může jen tehdy prospívati, bude-li soustředěna dosavadní akce, roztříštěná na obchodní komory a i okresy a obce, navrhují podepsaní pozemštění technologického musea obchodní a živnostenské komory v Praze, při současném spojení tohoto technologického musea pro království České, jakožto orgánu pro povznášení živností, s obdobnými zařízeními u některých obchodních komor v království Českém. Pokud pozemštění musea tohoto provedeno nebude, budiž museu uvedenému k jeho účelům poskytnuta větší subvence, aby činnost svoji na celé království České intensivněji rozvinouti mohlo.

V Praze, dne 16. září 1908.

Dr. Preiss a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh poslance dra Václava Schustra a soudruhů na změnu stanov zemského jubilejního úvěrního fondu ku podpoře malých živnostníků.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte): Návrh poslance JUDra Václava Schustra, V. Němce, J. Pavlíčka a soudruhů na změnu stanov zemského jubilejního fondu úvěrního ku podpoře malých živnostníků.

Aniž bychom svým návrhem chtěli předbíhati nutné celkové reformě a dalšímu vybudování zemského jubilejního úvěrního fondu živnostenského, přece považujeme za nutné, aby v době co nejkratší stanovy fondu byly změněny tak, aby umožnily fondu již v dnešní jeho organisaci účinnější a prospěšnější činnost úvěrovou. Dle § 5. stanov fondu, schválených Nejvyšším rozhodnutím ze dne 26. října roku


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP