Středa 17. listopadu 1920

Předseda: Iniciativní výbor usnesl se ve své schůzi dne 16. listopadu přikázati tyto návrhy k řádnému projednání výborům: Žádám jejich přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

výboru zemědělskému:

Tisk 156. Návrh posl. Zeminové, Drobného, Slavíčka, Tučného a spol. ve věci těžké živelní pohromy v katastru obce Řevnické.

Tisk 170. Návrh posl. dr. Kmeťka, dr. Budaya a ich spoločnikov o revizií pronájomných smlúv uzavretých pred 1. januárom r. 1916.

Tisk 187. Návrh posl. Malypetra a soudr., aby vykonáno bylo bezodkladné šetření o živelních pohromách v okresu rakovnickém a aby postiženému obyvatelstvu poskytnuta byla výpomoc z prostředků státních.

Tisk 209. Návrh posl. Koudelky a soudr. v záležitosti živelní pohromy na Kouřimsku.

Tisk 260. Návrh posl. Zierhut a, Hellera, Kaisera, dr. Spiny, Fischera a soudr., aby byl rozšířen zákon o zajištění půdy drobným pachtýřům a podpachtýřům;

výboru dopravnímu:

Tisk 156. Návrh posl. Zeminové, Drobného, Slavíčka, Tučného a spol. ve věci těžké živelní pohromy v katastru obce Řevnické.

Tisk 19 5. Návrh posl. dr. Bartoška, Trnobranského, Draxla a soudr., aby upravena byla zákonem státní služba technická.

Tisk 223. Návrh posl. Pelikána, Pechmanové a spol. na změnu dosud platných ustanovení předpisu č. XXVI I. dílu IX. článku o používání pseudo-isochromatických tabulek ke zkoušení zrakové způsobilosti železničních zaměstnanců.

Tisk 224. Návrh posl. Sladkého, Landové-Štychové, Draxla a soudr., aby byla bezodkladně vybudována účelná a důstojná budova pro české státní reformní reálné gymnasium v Duchcově.

Tisk 254. Návrh posl. Vávry, Horáka a spol., aby vládě bylo uloženo učiniti patřičné a rychlé kroky ke snížení cen veškerých stavebních hmot to jest: cihel, dříví, železa, cementu, vápna atd. a ke snížení tarifu jich dovozu;

výboru rozpočtovému:

Tisk 156. Návrh posl. Zeminové, Drobného, slavíčka, Tučného a spol. ve věci těžké živelní pohromy v katastru obce Řevnické.

Tisk 224. Návrh posl. Sladkého, Landové-Štychové, Draxla a soudr., aby byla bezodkladně vybudována účelná a důstojná budova pro české státní ref. reálné gymnasium v Duchcově;

výboru státně-zřízeneckému:

Tisk 192. Návrh posl. Tučného, Buřívala a spol., aby telegrafní dělmistři zařazeni byli do hodnostních tříd úřednických na základě zákona ze dne 7. října 1919 č. 541 Sb. z. a n.

Tisk 194. Návrh posl. dr. Mazance, Sedláčka, Rýpara, dr. Jurigy a soudr. o úpravě platů a jiných požitků ošetřovatelek ve všeobecných veř. nemocnicích zaměstnaných.

Tisk 225. Návrh posl. Purkyňové, G. Navrátila a soudr., aby odstraněna byla všechna ustanovení, která brání ženám zaměstnaným ve službách veřejných uzavříti sňatek a zůstati ve službě (zrušení ženského celibátu).

Tisk 226. Návrh posl. G. Navrátila, dr. Lukavského, dr. Matouška a druhů na zařadění Vysokého Mýta do II. třídy míst. přídavků stát. zaměstnanců.

Tisk 271. Návrh posl. Schälzkyho, dr. Petersilky a soudr. na započítání učitelské činnosti, ztrávené v duchovní správě na školách, do postupu;

výboru soc.-politickému:

Tisk 194. Návrh posl. dr. Mazance, Sedláčka, Rýpara, dr. Jurigy a soudr. o úpravě platů a jiných požitků ošetřovatelek ve všeobecných veř. nemocnicích zaměstnaných.

Tisk 262. Návrh posl. Hrušovského, dr. Bartoška, aby byl vydán zákon o zriadení trestných pracovných oddielov;

výboru ústavnímu:

Tisk 195. Návrh posl. dr. Bartoška a soudr., aby upravena byla zákonem státní služba technická;

výboru zásobovacímu:

Tisk 196. Návrh posl. Karpíškové a soudr., aby byl vydán zákaz přimíchávati mouku bobovou do mouky chlebové z obilí ušlechtilého.

Tisk 270. Návrh posl. Adámka a soudr. na zrušení nařízení o mlecím řízení a mlecích výkazech;

výboru brannému:

Tisk 255. Návrh posl. Matznera, dr. E. Feyerfeila a soudr. na vydání zákona o zrušení odvodu koní;

výboru právnímu:

Tisk 262. Návrh posl. Hrušovského, dr. Bartoška a soudr., aby byl vydán zákon o zřízení trestních pracovních oddílů;

výboru kulturnímu:

Tisk 263. Návrh posl. R. Chalupy a soudr. na převzetí obchodní akademie v Hořicích do správy státní.

Tisk 283. Návrh posl. dr. Schollicha, dr. Spiny a soudr. na vydání přechodných ustanovení pro německé školství.

Tisk 271. Návrh posl. Schälzkyho, dr. Petersilky a soudr. na započítání učitelské činnosti, ztrávené v duchovní správě na školách, do postupu.

Předseda: Došel mne návrh výboru ku prozkoumání zprávy o činnosti Stálého výboru ze dne 12. listopadu 1920, aby jednotlivé přílohy této zprávy přikázány byly ještě určitým výborům odborným, a to: Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

A) Opatření o změně některých ustanovení trestního zákona výboru právnímu,

B) opatření o inkorporaci Vitorazska a Valčicka výboru ústavnímu,

C) opatření o úpravě a úhradě cen mlýnských výrobků výboru zásobovacímu a rozpočtovému,

D) Opatření o podporách v nezaměstnanosti výboru sociálně-politickému a rozpočtovému,

E) opatření o poplatcích konsulárních výboru rozpočtovému,

F) Opatření o zápůjčce města Bratislavy výboru rozpočtovému,

G) opatření o měně na čsl. Těšínsku výboru rozpočtovému,

H) opatření o promlčení práva k předpisu a vymáhání pojistného výboru sociálně-politickému,

CH) Opatření o úpravě pachtovného výboru zemědělskému.

Předseda: Podle § 36 jedn. řádu rozhodne sněmovna o takovémto návrhu k dotazu předsedovu bez rozpravy prostým hlasováním.

Kdo souhlasí s přidělením jednotlivých příloh zprávy výboru Stálého, přikázaných jednotlivým výborům právě přečteným, prosím, aby zvedl ruku! (Děje se).

To je většina. Návrh tento jest schválen. (Zvoní.)

Měl bych teď přistoupiti k projednávání prvního odstavce denního pořadu, t. j. ke zprávě výboru vyšetřovacího o událostech teplických, kterou tento výbor měl podati do pěti dnů, t. j. do včerejška. Předseda výboru požádal na základě usnesení výborového o prodloužení této lhůty o dalších pět dní. Proto prve, než-li přistoupím k projednávání denního pořadu, bude sněmovně rozhodnouti o této žádosti.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Kdo souhlasí, aby výboru vyšetřovacímu byla lhůta prodloužena o dalších pět dnů, prosím, aby zvedl ruku! (Děje se.)

To je většina. Lhůta jest povolena.

Vzhledem k tomu odpadá projednávání prvního odstavce denního pořadu a dám jeho vyřízení na první místo denního pořadu schůze příští.

Dovolenou pro 22.-29. listopad dostal posl. Stodola.

Ve výboru rozpočtovém z klubu "Klub der deutschen sozial-demokratischen Arbeiterpartei" nastoupil od 17. t.m. posl. Dietl za posl. Jokla, posl. dr Hahn za posl. Kaufmanna, posl. dr Czech za posl. Fischera.

Schůze právního výboru, svolaná na zítřek, se odvolává.,

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý dne 22. listopadu 1920 o 1 hodině odpolední s tímto

denním pořadem:

1. Zpráva výboru vyšetřovacího o pilných návrzích posl. Udržala, Němce, Šrámka, dr. Franke, dr. Lukavského, Modráčka, Mlčocha a soudr. a poslanců dr. Czecha, Čermaka a soudr. o událostech v Teplicích.

2. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu finančního zákona pro rok 1921.

3. Rozhodnutí o návrhu posl. Hellera a soudr. a posl. dr. Lodgmana, aby jejich návrhy tisk 76 a tisk 63, které iniciativní výbor odmítl, byly meritorně projednány.

Jsou nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich.

Návrh můj je přijat. Končím schůzi.

(Konec schůze ve 3 hod. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP