Čtvrtek 15. prosince 1921

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo dále přihlášen. Debata jest skončena. Uděluji závěrečné slovo panu zpravodaji posl. dr. Hnídkovi.

Zpravodaj posl. dr. Hnídek: Připomenul bych k vývodům p. kol. Buriana jen to, že zde nejde o nějaké potlačování národů v tom pásmu, které jest zde určeno hranicemi označenými v článku 6, a to proto, poněvadž skutečně jde o národy kulturně zaostalé, jimž by bylo velmi nebezpečné dáti do rukou zbraň. Jako malému dítěti nemůžeme dáti nůž do rukou, bylo by i zde opravdu velmi nebezpečno dovážeti zbraně do rukou těchto národů, a to z toho důvodu, poněvadž by opravdu byl ohrožen mír a pokoj v těchto zemích. Tyto mocnosti nemohou připustiti, aby snad v některé zemi mohlo nějaké povstání nebo něco podobného vzniknouti, a aby některé mocnosti nepřímo mohly působiti proti mocnosti druhé tím, že by dovozem zbraní podporovaly vzpoury nebo podobně. Nebylo zde tedy vůbec úmyslu nijak sebeurčení národů potlačovati, nýbrž naopak jedinou snahou této úmluvy bylo, aby mír a pokoj byl zachován. Znovu navrhuji, aby poslanecká sněmovna schválila tuto úmluvu. (Výborně!)

Předseda: Uděluji slovo druhému zpravodaji p. posl. Veverkovi.

Zpravodaj posl. Veverka: Pan kol. Burian nedotkl se ve svém referátě nijakým způsobem obchodní stránky, a poněvadž se tak nestalo, nemám, co bych vytkl, a připojuji se k názoru svého kolegy, pana referenta zahraničního výboru.

Předseda: Budeme hlasovati. Prosím paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa. (Děje se.)

Konstatuji, že sněmovna je schopna se usnášeti. Jest nám hlasovati o usnesení schvalovacím odstavce 1 až 3, jak jsou obsaženy ve zprávě obou výborů.

Kdo s tímto usnesením schvalovacím odst. 1 až 3 ve znění zprávy výborové souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Usnesení schvalovací je přijato v prvém čtení.

Druhé čtení dám na denní pořad nejbližší schůze.

Poněvadž z důvodů formálních bude nutno svolati dnes ještě jednu schůzi, přikročím k ukončení schůze této. Než ji ukončím, vyřídíme ještě dvě druhá čtení, která byla dána na pořad dnešní schůze. Námitek proti tomu není? (Nebyly.) Námitek není.

Jest to odstavec

10. druhé čtení osnovy zákona, jímž se zrušuje úřad pro zahraniční obchod (tisk 3244).

Zpravodaji jsou pp. posl. Slavíček a Koudelka.

Má pan zpravodaj posl. Slavíček nějaké korektury?

Zpravodaj posl. Slavíček: Nemám žádných.

Předseda: Pan zpravodaj Koudelka rovněž ne?

Zpravodaj posl. Koudelka: Nemám.

Předseda: Budeme tedy hlasovati. Kdo souhlasí ve druhém čtení s osnovou zákona, kterým se zrušuje úřad pro zahraniční obchod tak, jak osnovu tu poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je zákon schválen ve druhém čtení.

Vyřídíme ještě odstavec 11. dnešního pořadu, to jest

11. druhé čtení osnovy zákona o zdravotní přirážce ku přímým daním státním přirážkám podléhajícím a utvoření veřejného fondu pro podporu veřejných nemocnic a ústavů léčebných v republice Československé (tisk 3243).

Zpravodaji jsou pp. posl. Johanis a Kasík.

Má pan zpravodaj Kasík nějakou korekturu?

Zpravodaj posl. Kasík: Mám opravu, a to aby v § 8, odst. 2, třetí řádka, vložilo se za slovo "zemským" slovo "správním".

Předseda: Pan zpravodaj Johanis?

Zpravodaj posl. Johanis: Doporučuji slavné sněmovně, aby v názvu zákona, který zní: "O zdravotní přirážce ku přímým daním státním přirážkám podléhajícím" atd. byl změněn slovosled tak, že nadpis bude zníti: "O zdravotní přirážce ku přímým daním státním, podléhajícím přirážkám."

Předseda: Budeme tedy hlasovati. Prosím paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa. (Děje se.)

Kdo tedy souhlasí s osnovou zákona o zdravotní přirážce k přímým daním státním přirážkám podléhajícím a utvoření veřejného fondu pro podporu veřejných nemocnic a ústavů léčebných v republice Československé, a to s opravami právě doporučenými oběma pány zpravodaji jednak v nadpisu zákona, aby tam totiž stálo "o zdravotní přirážce ku přímým daním státním, podléhajícím přirážkám" a potom v § 8, odst. 2, třetí řádka, kde se vkládá za slovo "zemským" slovo "správním", jak byla přijata ve čtení prvním, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je zákon schválen ve čtení druhém.

Přikročím k ukončení první schůze.

Předem podle usnesení předsednictva oznamuji, že výbor iniciativní sejde se ke schůzi ihned po ukončení této plenární schůze, dále že výbor sociálně-politický a výbor ústavně-právní konati budou schůze dnes o 6. hodině večerní po ukončení druhé dnešní schůze.

Počátkem dnešní schůze byl tiskem rozdán a současně se přikazuje výborům návrh posl. Biňovce, inž. Bečky, Dubického, Bezděka, Langra a soudr. na vydání zákona o stavebním ruchu (tisk 3249).

Navrhuji k podání zprávy příslušným výborům lhůtu 2denní.

Kdo jest pro navrženou lhůtu, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta je schválena.

Dále navrhuji, aby výboru iniciativnímu a příslušným výborům odborným pro návrh posl. inž. Bečky, Biňovce, Dubického, Langra, Bezděka a soudr. na prodloužení omezení práva stěhovacího (tisk 3214), stanovena byla lhůta ku podání zprávy 2 dní, t. j. do 17. prosince 1921.

Kdo s navrženou lhůtou souhlasí, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Navržená lhůta je přijata.

Posl. Szentiványi žádá o udělení dovolené na dobu od 9. do 18. prosince t. r. pro skončení hospodářských prací. Posl. Jan Bečko a posl. Jan Černý (rep.) žádají o udělení dovolené na jeden měsíc pro neodkladné záležitosti.

Kdo souhlasí s udělením těchto dovolených, prosím, aby pozvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Dovolené jsou uděleny.

Mezi schůzí byla tiskem rozdána zpráva:

Tisk 3290. Zpráva sociálně-politického a rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk 3275), kterým se upravují výhody poskytnuté státním a jiným veřejným zaměstnancům z důvodů mimořádných poměrů.

Mezi schůzí byl tiskem rozdán a současně přikázán výboru iniciativním u návrh posl. Jokla, Kaufmanna, Uhla a druhů, aby byli propuštěni v r. 1921 odvedení branci narození r. 1899 (tisk 3259).

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby za půl hodiny, tedy ve 14 hod. 30 min., konala se nová schůze poslanecké sněmovny s tímto

pořadem:

1. Zpráva výboru sociálně-politického o vládním návrh zákona (tisk 3207), kterým se vláda zmocňuje, aby upravila pensijní pojištění na Slovensku a v Podkarpatské Rusi (tisk 3246).

2. Zpráva výboru sociálně-politického a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 3216) o drahotních přídavcích pro rok 1922 k důchodům vypláceným na Hlučínsku Všeobecným pensijním ústavem podle § 8 nařízení vlády republiky Československé ze dne 4. května 1920, č. 321 Sb. z. a n. (tisk 3257).

3. Zpráva výboru ústavně-právního o vládním návrhu zákona (tisk 390), kterým se mění § 17 zákona ze dne 25. února 1919, č. 84 Sb. z. a n., o finanční kontrolní komisi Národního shromáždění.

4. Zpráva výboru právního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 1780), jímž se povoluje užíti dílčích dluhopisů, jež budou vydány Moravou, v úhrnné jmenovité hodnotě 175,000.000 Kč, k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů, a jímž se zrušuje zákon ze dne 20. ledna 1921, č. 27 Sb. z. a n. (tisk 3255).

5. Zpráva výboru ústavně-právního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 3108), jímž se povoluje užíti dílčích dluhopisů 5% české zemské investiční půjčky elektrisační v úhrnné jmenovité hodnotě 15,000.000 Kč k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů (tisk 3254).

6. Zpráva výboru sociálně-politického o vládním návrhu zákona (tisk 3170), kterým se prodlužuje působnost zákona o drahotních příplatcích k úrazovým důchodům a mění se některá jeho ustanovení (tisk 3253).

7. Zpráva výboru branného a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 3219), kterým se prodlužuje platnost zákona ze dne 18. března 1921, č. 120 Sb. z. a n., o poskytování vyživovacího příspěvku rodinám osob vykonávajících činnou službu vojenskou (tisk 3258).

8. Hlasování o návrzích, aby zkráceným řízením podle §u 55 jedn. řádu vyřízeny byly osnovy:

a) Vládní návrh zákona o dalším vyplácení drahotních přídavků k důchodům podle zákona o pensijním pojištění (tisk 3215).

b) Usnesení senátu N. S. R. Č. o vládním návrhu zákona (tisk sen. 767) o ochraně znaku a názvu Červeného Kříže (tisk sen. 885) (tisk 2895).

c) Vládní návrh zákona, kterým se upravuje vyplácení drahotní přirážky k důchodům válečných poškozenců pro rok 1922 (tisk 3264).

d) Vládní návrh zákona, jímž se mění a doplňují zákony ze dne 17. prosince 1919, č. 16 a 17 Sb. z. a n. z roku 1920, a ruší zákon ze dne 12. srpna 1921, č. 289 Sb. z. a n. (tisk 3274).

e) Vládní návrh zákona, kterým se upravují výhody, poskytnuté státním a jiným veřejným zaměstnancům z důvodu mimořádných poměrů (tisk 3275).

f) Návrh posl. Biňovce, inž. Bečky, Dubického, Bezděka, Langra a soudr. na vydání zákona o stavebním ruchu (tisk 3249).

g) Návrh posl. inž. Bečky, Biňovce, Dubického, Langra, Bezděka a soudr. na prodloužení omezení práva stěhovacího (tisk 3214).

Je snad proti mému návrhu nějaká námitka? (Nebyla.)

Není námitek. Návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 2 hod. 5 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP