Pátek 27. ledna 1922

Předseda: Uděluji slovo druhému zpravodaji za výbor ústavně-právní panu dr. Hnídkovi.

Zpravodaj posl. dr. Hnídek: Slavná sněmovno! Ústavně-právní výbor pojednal o předloze právě předložené se stránky ústavně-právní a tu byla nadhozena otázka, pokud naše republika má povinnost k restitucím, o nichž je zmínka ve článku 1. této úmluvy na základě mírových smluv.

Tato otázka s některých stran ústavněprávního výboru byla zodpověděna v tom smyslu, že prý naše republika nemá povinnosti na základě mírových smluv k nějakým restitucím. A v důsledku toho bylo řečeno, že na základě mírových smluv naše republika není povinna k jakýmkoliv restitucím a tudíž v důsledku toho ve článku 1. nemají býti také citovány dotyčné články mírových smluv, totiž čl. 297 a 238 míru versailleského a 249 míru st.-germainského. Tedy běží o dvě otázky, z nichž jedna zní, jsou-li zde správně citovány ony články míru versailleského a st.-germainského, a druhá, zdali opravdu jsme vázáni k restitucím na základě mírových smluv.

Co se týče první otázky, aniž bereme zřetel, jsme-li povinni skutečně k restitucím, čili nic, dovoluji si jménem ústavněprávního výboru tvrditi, že v tomto článku docela právem a správně jsou citovány dotyčné články. Jak jsem již řekl, i kdybychom nechali nerozřešenu otázku, jsme-li povinni na základě mírových smluv bezprostředně, zde v tomto prvním článku se výslovně praví (čte): "Československo učiní nad to, pokud na něm je, veškerá opatření nutná, aby zajištěno bylo vrácení majetku a práva zájmových účastenství, o jejichž restituci mluví odstavec f), článek 297 a 238 mírové smlouvy versailleské s Německem a obdobné články ostatních mírových smluv." Zde se tedy v tomto prvním článku nemluví, že se zavazujeme učiniti nutná opatření na základě těchto odstavců, nýbrž že se zavazujeme učiniti všechna opatření, o jejichž restituci mluví tyto články.

A o čem mluví tyto články? Čl. 238 míru versailleského výslovně praví (čte): "Mimo platby nahoře určené vrátí Německo, řídíc se postupem, jejž stanoví reparační komise, peníze, jež byly odvlečeny, zabaveny nebo sekvestrovány, i dobytek a předměty jakéhokoliv druhu a cenné papíry odvlečené, zabavené nebo sekvestrované, a to v případě, že bude možno zjistiti je podle totožnosti na území náležejícím Německu nebo některému z jeho spojenců."

Tento článek tedy týká se také našeho území, poněvadž říše Rakouská Uherská byla tehdy spojencem Německa. Na základě toho je tento článek 238 docela správně také zde v této smlouvě desekvestrační citován.

Podobně další článek 297, lit. f). Zde je výslovně řečeno (čte): "V každém případě, kdy příslušník mocnosti spojené nebo přidružené, vlastník majetku, práva nebo zájmového účastenství, na které se vztahovalo opatření disposiční na území německém, bude si toho přáti, bude reklamace, o níž se jedná v odstavci e), vyřízena vrácením toho majetku, existuje-li ještě."

Tím je podán důkaz, že skutečně tato citace článku je zde na místě a že je to správné.

Jiná otázka ovšem je, je-li naše republika bezprostředně nucena na základě mírové smlouvy k restituci. Zde ovšem bych řekl, že se s mravního hlediska samozřejmě rozumí, že naše republika je povinna k restitucím jakéhokoli druhu, ale nepřímo i na základě mírových smluv jsme povinni k restitucím, a to proto, že zase mluví smlouva mezi cesionářskými státy Rakousko-Uherské monarchie výslovně o těchto povinnostech k restituci. Dle smlouvy cessionářské jsme povinni k restitucím a v této je výslovně zmínka o mírových smlouvách, tedy i nepřímo na základě mírových smluv jsme povinni k restituci.

V důsledku toho, poněvadž republika naše opravdu je na základě mírových smluv povinna učiniti všechna opatření, aby Francie byla zase uvedena do všech práv a ve svůj majetek, jako byla před válkou, doporučuje ústavně-právní výbor, aby slavná sněmovna udělila schválení předloženému návrhu vládnímu. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): K slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá. Budeme hlasovati. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Míním dáti hlasovati tím způsobem: Dal bych o celém schvalovacím usnesení, které má 3 aliney a úvodní formuli, hlasovati najednou, v celku.

Námitka proti tomu není? (Nebyla.)

Není. Pozměňovací návrh také podán nebyl.

Kdo tedy souhlasí se schvalovacím usnesením a jeho úvodní formulí ve znění otištěném ve zprávě výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím jest schvalovací usnesení přijato v prvém čtení.

Druhé čtení dám na pořad příští schůze.

Teď přikročíme k odstavci 11, jímž jest

11. druhé čtení osnovy zákona, kterým se povoluje způsob úvěru na úhradu nákladů spojených s mimořádnými opatřeními vojenskými v podzimu 1921 (tisk 3370).

Zpravodaji jsou pp. posl. Vahala a Buříval.

Táži se jich, mají-li nějakou korekturu?

Zpravodaj posl. Vahala: Nemám.

Zpravodaj posl. Buříval: Rovněž ne.

Předseda: Není tomu tak. Budeme tedy hlasovati.

Kdo souhlasí ve druhém čtení s osnovou zákona, kterým se povoluje způsob úvěru na úhradu nákladů, spojených s mimořádnými opatřeními vojenskými v podzimu 1921 tak, jak byla přijata v prvém čtení, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je schválen tento zákon ve druhém čtení a vyřízen je odstavec 11 pořadu dnešní schůze.

Přikročíme k odstavci 12, jímž jest

12. druhé čtení osnovy zákona o užití dopravních cest a nemovitostí pro telegrafy (tisk 3386).

Zpravodajem je pan posl. dr. Mazanec. Přeje si pan zpravodaj slovo?

Zpravodaj posl. dr. Mazanec: Nepřeji.

Předseda: Není tomu tak. Budeme tedy hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s touto osnovou zákona o užití dopravních cest a nemovitostí pro telegrafy tak, jak byla přijata ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím jest také tento zákon schválen ve druhém čtení a vyřízen jest odstavec 12 pořadu dnešní schůze.

Přikročíme k odstavci 13, kterým jest

13. druhé čtení osnovy zákona, kterým se vláda zmocňuje, aby prozatímně zkrátila přípravnou službu soudcovskou (tisk 3388).

Zpravodajem je pan posl. dr. Matoušek.

Přeje si pan zpravodaj slovo?

Zpravodaj posl. dr. Matoušek: Nemám žádné korektury.

Předseda: Není tomu tak, budeme tedy hlasovati.

Kdo souhlasí ve druhém čtení s osnovou zákona, kterým se vláda zmocňuje, aby prozatímně zkrátila přípravnou službu soudcovskou tak, jak osnova ta byla přijata v prvém čtení, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím také tato osnova zákona schválena je ve druhém čtení a vyřízen jest odstavec 13 pořadu dnešní schůze.

Přikročíme k odstavci 14. Tím jest

14. druhé čtení osnovy zákona, kterým se mění jednací řád pro poslaneckou sněmovnu (tisk 3391).

Zpravodajem jest pan posl. dr. Patejdl. Má snad pan zpravodaj nějakou korekturu?

Zpravodaj posl. dr. Patejdl: Nemám.

Předseda: Nemá. Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s osnovou zákona, kterým se mění jednací řád pro poslaneckou sněmovnu tak, jak byla přijata v prvém čtení, teď také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím jest schválena osnova zákona tohoto ve čtení druhém a vyřízen jest odstavec 14 pořadu dnešní schůze.

Přikročíme k odstavci 15, jímž jest

15. druhé čtení osnovy zákona o vystěhovalectví (tisk 3389).

Zpravodaji jsou pp. posl. Dubický a Němec. Má pan zpravodaj posl. Dubický nějakou korekturu?

Zpravodaj posl. Dubický: Ano.

Předseda: Pan zpravodaj posl. Dubický má slovo.

Zpravodaj posl. Dubický: Mám jen několik typografických chyb, které nikterak neruší smyslu ani podstaty zákona; jsou vyznačeny v tisku a odevzdány presidiu.

Předseda: Zpravodaj pan posl. Němec?

Zpravodaj posl. Němec: Nemám nic.

Předseda: Pan zpravodaj Němec nemá žádné korektury.

Kdo tedy souhlasí ve druhém čtení s osnovou zákona o vystěhovalectví tak, jak byla přijata ve čtení prvém, s typografickými opravami, předanými panem zpravodajem presidiu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím jest schválen zákon o vystěhovalectví ve druhém čtení a vyřízen je odstavec 15 pořadu dnešní schůze.

Konečně jest

16. druhé čtení osnovy zákona o oddělení státní finanční správy od obecní a municipální správy na Slovensku a v Podkarpatské Rusi (tisk 3392).

Zpravodajem je pan posl. dr. Nosek: Má nějaké korektury?

Zpravodaj posl. dr. Nosek: Nemám žádných.

Předseda: Korektury není, budeme tedy hlasovati.

Kdo souhlasí ve druhém čtení s osnovou tohoto zákona tak, jak byla přijata ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Také osnova tohoto zákona schválena jest ve druhém čtení a tím jest vyřízen odstavec 16 pořadu dnešní schůze.

Přerušuji projednávání pořadu dnešní schůze a přikročím k jejímu ukončení. Svolána bude za krátko schůze nová.

Jsou zde některá sdělení.

Zemský trestní soud v Praze, odděl. XXIX. přípisem ze dne 27. ledna 1922, Vr XXIX 2757/22, žádá za svolení k trestnímu stíhání posl. dr. Baerana pro zločin podle §§ 76, 78, 87 a 81 trestního zákona.

Žádost tuto přikazuji výboru imunitnímu a navrhuji, aby byla výboru uložena k podání zprávy lhůta do 9 hod. 30 min. večer.

Kdo s návrhem tímto souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta jest schválena.

Došla písemná stížnost posl. Tesky podle § 51 jedn. řádu, že byl ve včerejší schůzi uražen posl. Johanisem a posl. Al. Křížem.

Současně došla písemná stížnost posl. Johanise podle § 51 jedn. řádu, že ve včerejší schůzi byl uražen posl. dr. Šmeralem a posl. Teskou.

Podle citovaného paragrafu přikázal jsem obě tyto stížnosti výboru imunitnímu k podání ústní zprávy ve lhůtě stanovené jednacím řádem.

Mezi schůzí byly tiskem rozdány zprávy, usnesení, interpelace atd. Žádám o jejich sdělení.

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Tisk 3413. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona o soupisu právních nároků a závazků čsl. příslušníků vůči cizincům.

Tisk 3402. Usnesení senátu N. S. R. Č. o vládním návrhu zákona (tisk sen. 706) o zápisu elektrických vedení všeužitečných podniků do pozemkových knih (tisk sen. 1148).

Tisk 3351. Sbírka interpelací:

I. posl. Bergmana, Maška a druhů ministru sociální péče a ministru zemědělství ve příčině modifikace zákona o osmihodinné době pracovní vzhledem k potřebám zemědělské produkce,

II. posl. Laube, Zeminové, Pelikána, dr. Uhlíře a soudr. ministru sociální péče o ratifikaci konvencí Mezinárodní konference práce ve Washingtoně a Janově,

III. posl. dr. Patejdla, Zeminové, Pelikána, Pechmanové, Laube, dr. Uhlíře a spol. vládě v záležitosti náležitého tlaku na zlevnění cen potravin a výrobků průmyslových,

IV. posl. Tesky a soudr. min. předsedovi a min. vnitra o složení okresní správní komise v Prachaticích,

V. posl. inž. Junga a druhů min. spravedlnosti o dvojím zabavení jednoho čísla opavského periodického časopisu "Neue Zeit",

VI. posl. Simma, inž. Junga a druhů vládě o povolení větších vánočních nebo novoročních remunerací úředníkům na vedoucích místech,

VII. posl. J. Fischera a druhů min. pošt a telegrafů o poměrech u poštovního úřadu v Karlových Varech,

VIII. posl. Zierhuta a druhů min. vnitra, spravedlnosti a zemědělství o týrání zemědělských kočovných kursů,

IX. posl. Zierhuta a druhů min. spravedlnosti o utiskování německého jazyka u soudů,

X. posl. dr. Patejdla, Davida, Pšeničky, Jaši, Oríška, Špatného a spol. min. předsedovi, že Státní pozemkový úřad vůči legionářům neprovádí nařízení vládní ze dne 19. listopadu 1920, č. 260 Sb. z. a n.,

XI. posl. J. Mayera a druhů min. vnitra a spravedlnosti o zabavení časopisu "Der deutsche Landbote" ze dne 22. června 1921,

XII. posl. Krause a druhů min. financí, aby v pohraničních okresích Čech byla snížena daň z obratu, daň z příjmu a daň výdělková,

XIII. posl. inž. Kalliny a druhů min. spravedlnosti o neslýchané konfiskační praxi chebského státního zastupitelství, která se obrací zvláště proti časopisu "Egeer Kreisblatt",

XIV. posl. dr. Brunara a soudr. min. financí, že ve městě Olomouci se nestejně nakládá s berními poplatníky německými a českými,

XV. posl. dr. Raddy a druhů min. spravedlnosti a min. vnitra o štváčské činnosti "Okrskového výboru Národní Jednoty" ve Znojmě,

XVI. posl. inž. Kalliny a druhů min. nár. obrany, že ony osoby, které při válečných přehlídkách byly uznány schopnými, jsou povinny platiti vojenskou taxu,

XVII. posl. Koutného a soudr. min. vnitra o konfiskační praxi,

XVIII. posl. dr. Šmerala, Hakena a soudr. vládě o stálých a neodůvodněných konfiskacích ústředního orgánu komunistické strany Československa, časopisu "Rudé Právo" v Praze vycházejícího, a ostatního tisku této strany,

XIX. posl. Šamalíka a soudr. ministru zásobování o vymáhání kontingentního obilí v okresu hustopečském na Moravě,

XX. posl. Merty a soudr. ministru vnitra o konfiskaci zcela nezávadné stati v návrzích k všeodborovému sjezdu,

XXI. posl. Szentiványiho a súdr. ministrom nár. obrany a zemedelstva o nedostatočnosti odškodného za vojenské kone odvedené za mobilizácie a o manipulácii odvedeným krmivom,

XXII. posl. Toužila a soudr. ministru vnitra o konfiskační praxi v Praze,

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala dnes za hodinu, to jest o 1/2 10. hod. večer s tímto

pořadem:

1. Zpráva výboru zemědělského a ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona, kterým se vydávají přechodná ustanovení k zákonu náhradovému, pokud jde o převzetí a náhradu za jednotlivé parcely nebo části parcel ze zabraného majetku pozemkového (tisk 3408).

2. Hlasování o návrhu, aby zkráceným řízením podle § 55 jedn. ř. byly vyřízeny

předlohy uvedené pod čís. 1 až 10 denního pořadu 128. schůze poslanecké sněmovny.

3. Druhá čtení předloh těchto, pokud byly, resp. budou přijaty ve čtení prvém ve schůzi 128, resp. 129.

4. Zpráva výboru imunitního o žádosti zemského trestního soudu v Praze za vydání posl. Jos. Kříže k trestnímu stíhání (tisk 3397).

5. Zpráva výboru imunitního o žádosti krajského soudu v Novém Jičíně, aby posl. sněmovna dala souhlas k trestnímu stíhání posl. Hakena (tisk 3398).

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti zemského trestního soudu v Praze za svolení k trestnímu stíhání posl. dr. Baerana.

7. Zpráva výboru rozpočtového, výboru pro obchod, průmysl a živnosti a výboru dopravního k zprávě posl. dr. Hodži a dr. Noska o VII. mezinárodní parlamentární konferenci obchodní v Lisaboně (tisk 3393).

Jest snad nějaká námitka proti tomuto mému návrhu? (Nebyla.)

Není. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 8 hod. 25 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP