Středa 5. dubna 1922

Předseda (zvoní): Pan zpravodaj posl. Netolický vzdává se doslovu.

Budeme hlasovati. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Míním dáti hlasovati o celém schvalovacím usnesení najednou. Jiný návrh učiněn nebyl, rovněž nebylo žádáno oddělené hlasování. Budeme tedy hlasovati, jak jsem právě uvedl (Souhlas.)

Kdo souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak je obsaženo ve zprávě výborové a jak navrženo bylo oběma pány zpravodaji, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je v prvém čtení přijato schvalovací usnesení, týkající se smlouvy s Rakouskem.

Tím je vyřízen druhý odstavec pořadu dnešní schůze a přikročíme ke třetímu, jímž jest

3. druhé čtení usnesení o obchodní dohodě mezi republikou Československou a královstvím Španělským uzavřené výměnou not vyslanectví republiky Československé v Madridu ze dne listopadu 1921 (tisk 3450).

Zpravodajem výboru zahraničního je p. posl. dr. Uhlíř, výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností p. poslanec Geršl.

Jsou nějaké korektury?

Zpravodaj posl. dr. Uhlíř: Nejsou.

Zpravodaj posl. Geršl: Nikoli.

Předseda: Korektur není, budeme tedy hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s usnesením, jak přijato bylo poslaneckou sněmovnou ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala usnesení také ve čtení druhém.

Tím vyřízen jest 3. odstavec pořadu dnešní schůze a přikročíme ke čtvrtému, jímž je

4. druhé čtení osnovy zákona o provádění ustanovení o mezinárodních smíšených rozhodčích soudech podle čl. 304 mírové smlouvy versailleské, 256 mírové smlouvy st. germainské, 239 mírové smlouvy trianonské a 188 mírové smlouvy neuilleské (tisk 3460).

Zpravodajem je p. posl. dr. Hnídek.

Má pan zpravodaj snad nějakou korekturu?

Zpravodaj posl. dr. Hnídek: V čl. I. § 1, odst. 1 v předposlední řádce za slovem "zpráv" má býti čárka.

Předseda: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, s korekturou teď uvedenou panem zpravodajem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala osnovu tuto také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen 4. odstavec pořadu dnešní schůze a přikročíme k pátému, jímž je

5. druhé čtení osnovy zákona o prozatímním dělení katastrálních parcel dle předběžných polohopisných nástinů, vyhotovených Státním pozemkovým úřadem, a jeho knihovním provedení (tisk 3465).

Zpravodajem je pan posl. dr. Hnídek.

Má snad pan zpravodaj nějakou korekturu?

Zpravodaj posl. dr. Hnídek: Nemám.

Předseda: Není tomu tak.

Kdo tedy ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je také tato osnova zákona o prozatímním dělení katastrálních parcel podle předběžných polohopisných nástinů vyhotovených Státním pozemkovým úřadem schválena ve čtení druhém a je tím vyřízen 5. odstavec pořadu dnešní schůze.

Přikročíme k odstavci 6, jímž je

6. druhé čtení usnesení o úmluvě stanovící definitivní dunajský statut podepsané v Paříži dne 23. července 1921 (tisk 3466).

Místo nepřítomného a omluveného zpravodaje výboru zahraničního p. posl. Hrušovského stanovím zpravodajem pana posl. dr. Uhlíře. Za dopravní výbor je zpravodajem p. posl. inž. Bečka.

Mají pp. zpravodajové snad nějaké korektury?

Zpravodaj posl. dr. Uhlíř: Nikoli.

Zpravodaj posl. inž. Bečka: Ne.

Předseda: Není korektur. Budeme tedy hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s usnesením, jak přijato bylo poslaneckou sněmovnou ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala usnesení také ve čtení druhém a je tím vyřízen 6. odstavec pořadu dnešní schůze.

Poněvadž nemůžeme ještě hlasovati o odstavci 7, přerušuji projednávání pořadu dnešní schůze.

Než přikročím k ukončení schůze, navrhuji nejprve, aby výboru kulturnímu a rozpočtovému, jimž současně se přikazuje vládní návrh zákona, jímž se mění a doplňují zákony o školách obecných a občanských, (tisk 3478), stanovena byla lhůta ku podání zprávy 5 dní.

Kdo souhlasí, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Navržená lhůta je schválena.

Výbor zahraniční žádá, aby o 8 dní byla prodloužena lhůta k podání zprávy o obchodní úmluvě s Polskem (tisk 3338), kterou posl. sněmovna ve 135. schůzi dne 4. dubna 1922 stanovila na 24 hodin.

Kdo souhlasí s vyžádaným prodloužením lhůty o 8 dní, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Prodloužení lhůty je schváleno.

Byly provedeny některé změny ve výborech. Žádám o jich sdělení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Branný výbor zvolil ve schůzi dne 5. dubna t. r. místopředsedy posl. Hummelhanse a posl. Jokla, zapisovatelem posl. Dyka.

Do výboru ústavně-právního vyslal klub poslanců maď. křesť. soc. strany posl. Füssyho za posl. dr. Lelleye.

Do výboru sociálně-politického vyslal Bund der Landwirte posl. Jos. Fischera za posl. Kaisera.

Předseda: Rozdány byly tiskem tyto věci:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 3487. Zpráva I. výboru zdravotnického, II. výboru soc.-politického k usnesení senátu (tisk 3328) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 1061) o započtení válečné služby vojenské do odborné činnosti lékárnické.

Tisk 3515. Naléhavá interpelace posl. Slavíčka, Netolického, Práška a spol. vládě republiky Československé o zrušení řemeslných dílen u státních úřadů a ústavů.

Předseda: Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra dne 6. dubna 1922 o 13. hodině, tedy v 1 hod. odpol. s tímto

pořadem:

1. Zpráva výboru sociálně-politického a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 3475) o ochraně nájemníků.

2. Návrh, aby zkráceným řízením podle § 55 jedn. řádu byly projednány předlohy:

a) vládní návrh zákona o ochraně nájemníků (tisk 3475),

b) vládní návrh, kterým se předkládají ke schválení Národnímu shromáždění osnovy hospodářských ujednání, uzavřených v Praze dne 29. června 1920 mezi republikou Československou a říší Německou (tisk 2536),

c) vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění obchodní dohoda mezi republikou Československou a republikou Rakouskou, uzavřená v Praze dne 4. května 1921 (tisk 3439),

d) návrh zákona na změnu §§ 85 a 100 zákona ze dne 3. ledna 1913, č. 5 ř. z., a ze dne 23. ledna 1914, č. 13 ř. z., o dani výdělkové (tisk 3385),

e) vládní návrh zákona, jímž se doplňuje zákon ze dne 19. března 1876, č. 28 ř. z., o lhůtách k opravným prostředkům v řízení před úřady finančními (tisk 3477)

3. Druhé čtení usnesení, kterým se schvalují hospodářská ujednání, uzavřená mezi republikou Československou a říší Německou v Praze dne 29. června 1920 i s protokoly o válečných půjčkách, výplatě kupónů z dluhopisů sestátněných dřívějších drah soukromých, jakož i se zvláštní úmluvou o provedení článku 297 mírové smlouvy versailleské (tisk 3447).

4. Druhé čtení usnesení, kterým se schvaluje obchodní dohoda mezi republikou Československou a republikou Rakouskou ze dne 4. května 1921 se závěrečným protokolem, jakož i

a) příloha k čl. XII: "úlevy v pohraničním styku";

b) příloha k čl. XII: "úmluva vzájemné podpory při celním odbavování";

c) příloha k § 8 (2): "ustanovení o předběžném sloučení československých a rakouských pohraničních celních a pasových kontrolních úřadů";

d) příloha k čl. XII: "dohoda o nákazách zvířecích";

e) příloha k čl. XII: "dohoda o vzájemném uznání vysvědčení o zkouškách zboží";

f) příloha k čl. XII: "dohoda o vzájemném uznávání zkušebních značek na ručních střelných zbraních" (tisk 3476).

5. Druhé čtení osnovy zákona o ochraně nájemníků (tisk 3475).

6. Zpráva výboru rozpočtového a živnostenského o návrhu zákona na změnu §§ 85 a 100 zákona ze dne 3. ledna 1913, č. 5 ř. z., a ze dne 23. ledna 1914, č. 13 ř. z., o dani výdělkové (tisk 3385).

7. Zpráva výboru rozpočtového a ústavně-právního o vládním návrhu zákona (tisk 3477), jímž se doplňuje zákon ze dne 19. března 1876, č. 28 ř. z., o lhůtách k opravným prostředkům v řízení před úřady finančními (tisk 3516).

8. Druhé čtení osnovy zákona o všeobecné dani výdělkové pro období 1922/23 (tisk 3446).

Jsou snad námitky proti tomuto mému návrhu? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj je přijat.

Prohlašuji schůzi za skončenou.

(Konec schůze v 5 hod. 10 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP