Úterý 24. dubna 1923

5. Zpráva výborů živnostenského a zahraničního o vládním návrhu (tisk 4008), kterým předkládá se ke schválení Národnímu shromáždění prozatímní obchodní dohoda mezi republikou Československou a Řeckem, podepsaná v Athénách dne 10. ledna 1923 (tisk 4089).

Zpravodaji jsou za výbor živnostenský pan posl. Netolický, za výbor zahraniční pan posl. dr. Winter.

Uděluji slovo prvnímu zpravodaji, panu posl. Netolickému.

Zpravodaj posl. Netolický: Slavná sněmovno! Prozatímní obchodní dohoda s Řeckem, o jejíž schválení se jedná, řeší jen otázku dovozu a vývozu zboží, a pomíjí zatím řešení všech ostatních hospodářských a právních poměrů. Dohoda tato stala se prozatímně platnou v Řecku dne 20. a u nás dne 27. února t. r. na základě zmocňovacího zákona vyhláškou ve Sbírce zákonů a nařízení.

Dohoda tato není smlouvou všeobecnou. Je dohodou na základě určeného kontingentu, který pro Řecko určuje - podle přílohy A ke smlouvě připojené a s ní nedílnou část tvořící - výši pro dovoz fíků 6,720.000 kg, pro vinné bobule, hrozny sušené, Korintky, 2 mil. kg, olej olivový 500.000 kg, likéry 15.000 kg, víno 35.000 hl a vermouth 3000 hl.

Pro náš vývoz sjednány podmínky pro 51 položek celního tarifu řeckého, na základě nejvyšších výhod, podle seznamu B ke smlouvě připojeného a s ní taktéž nedílnou část tvořícího.

Výhody pro řecký tabák vyváženy jsou výhodami pro hrací karty a zápalky, které v Řecku jsou státním monopolem.

Třeba konstatovati, že i tato prozatímní obchodní dohoda je značným pokrokem proti dřívějšímu bezesmluvnímu stavu.

Bude účelem dalšího jednání doplniti dohodu tuto vybudováním definitivní obchodní smlouvy, jež bude vyžadovati asi delší doby. 

Jelikož smlouva tato zvláště v nynější době pro náš průmysl a obchod znamená určité výhody, usnesl se výbor pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností navrhnouti posl. sněmovně, aby předloze této dostalo se parlamentního schválení. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Uděluji slovo druhému zpravodaji za výbor zahraniční, panu posl. dr. Winterovi.

Zpravodaj posl. dr. Winter: Slavná sněmovno! S hlediska zahraniční politiky není proti předložené prozatímní obchodní smlouvě mezi republikou Československou a Řeckem nijaké námitky, a proto výbor zahraniční provedl pouze opravy tiskových chyb ve smlouvě samotné a připojil se k návrhu výboru pro obchod a průmysl, aby poslanecká sněmovna návrh schvalovacího usnesení této obchodní smlouvy schválila. (Výborně!)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá. Budeme hlasovati.

Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Také toto schvalovací usnesení má pouze jeden odstavec. Kdo s ním souhlasí tak, jak je uvedeno ve zprávě výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna toto schvalovací usnesení přijala ve čtení prvém.

Přerušuji projednávání dnešního pořadu, a než ukončím schůzi, učiním ještě některá presidiální sdělení.

Posl. Nagy žádá o udělení dovolené na dobu od 24. dubna do 3. května t. r. z rodinných důvodů.

Kdo souhlasí s udělením této dovolené, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím dovolená je udělena.

Došel návrh posl. Hillebranda, dr. Czecha, Čermaka a soudr. na projednání jejich návrhu na zrušení trestu smrti (tisk 4091) řízením zkráceným podle § 55 jedn. ř.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 26. dubna 1923 o 1 hod. odp. (13 hod.)

s pořadem:

1. Zpráva výboru ústavně-právního k usnesení senátu (tisk 4061) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 1556), kterým se pro Slovensko a Podkarpatskou Rus upravuje způsob počítání lhůt v soudním řízení a při poručenských (sirotčích) úřadech (tisk 4087).

2. Zpráva výboru rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 4072) o zcizení státního nemovitého majetku (tisk 4088).

3. Druhé čtení osnovy zákona o náležitostech vkladných listin, o výmazu pohledávek a o poplatkových úlevách při výmazu a při sestavování vložek na Slovensku a Podkarpatské Rusi (tisk 4037).

4. Druhé čtení usnesení, kterým se souhlas projevuje s Labskou plavební aktou, sjednanou v Drážďanech dne 22. února 1922, a se závěrečným protokolem k této aktě z téhož data (tisk 4086).

5. Druhé čtení ratifikačního usnesení, kterým se schvaluje prozatímní obchodní dohoda mezi republikou Československou a Řeckem, podepsaná v Athénách dne 10. ledna 1923 (tisk 4089).

6. Návrh posl. Hillebranda, dr. Czecha, Čermaka a soudr., aby zkráceným řízením podle § 55 jedn. řádu projednán byl jejich návrh (tisk 4091) na zrušení trestu smrti.

Jsou proti mému návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Nejsou. Končím schůzi.

(Konec schůze v 5 hod. 15 min. odpol.)

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP