Středa 18. března 1925

5068. Naléhavá interpelace posl. Warmbrunna, Bubníka a druhů ministrovi vnitra o zneužívání policejní moci k účelům stranicko-politickým, zvláště k špiclování (špehování) - komunistické strany.

Podepsaní se táží:

1. Co soudí pan ministr vnitra o takovém zneužití policejní moci?

2. Je pan ministr vnitra ochoten jmenovati okamžitě a bezohledně funkcionáře strany, placené za policejní služby, tak aby bylo možno dělnictvu vystoupiti proti vinníkům a tím politické ovzduší vyčistiti?

Předseda: Páni poslanci Warmbrunn a druzi navrhují, aby rozprava tato zahájila se ihned, po případě v nejbližší schůzi plenární.

Kdo tedy souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle příslušných paragrafů našeho jednacího řádu a aby rozprava tato podle návrhu pp. posl. Warmbrunna, Bubníka a druhů zahájena byla ihned, po případě v nejbližší schůzi plenární, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Rozprava této naléhavé interpelaci přiznána nebyla.

Dále je zde naléhavá interpelace posl. Buriana, Kreibicha, Hakena a soudr. vládě o krvavém řádění policie proti pražskému dělnictvu (tisk 5071).

Žádám za přečtení záhlaví a petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

5071. Naléhavá interpelace poslanců Buriana, Kreibicha, Hakena a soudr. vládě o krvavém řádění policie proti pražskému dělnictvu.

Tážeme se vlády:

Jest si vědoma, že je vinníkem a strůjcem včerejších krvavých událostí v Praze?

Jest si vláda vědoma, že si dělníci nedají vzíti možnost, demonstrovati proti drahotě a že si tuto možnost v každém případě budou brániti?

Předseda: Páni posl. Burian, Kreibich, Haken a soudr. navrhují, aby rozprava o této interpelaci zahájena byla v nejbližší schůzi.

Kdo souhlasí, aby této interpelaci přiznána byla rozprava podle §§ 69, 65 a 68 jedn. řádu, a aby rozprava tato zahájena byla v nejbližší schůzi, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Ani této interpelaci rozprava přiznána nebyla.

Přikazuji výboru soc.-politickému:

5091. Vládní návrh zákona o ochraně nájemníků a navrhuji, aby výboru tomu uložena byla k podání zprávy o tomto vládním návrhu lhůta do zítřka, t. j. do 19. t. m. do 2. hod. odpol.

Kdo souhlasí s navrženou lhůtou, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta tato je schválena.

Došel dotaz posl. dr. Hajna předsedovi posl. sněmovny ve věci zahraničního výboru.

Ukončím schůzi a navrhuji podle usnesení předsednictva, aby se příští schůze konala zítra ve čtvrtek dne 19. března 1925 o 1/2 4. hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výborů soc.-politického, branného a rozpočtového k vládnímu návrhu (tisk 4960) zákona o zachování pracovních (služebních) poměrů po dobu cvičení ve zbrani (cvičení služebních) (tisk 5092).

2. Druhé čtení osnovy zákona, jímž se s prozatímní platností upravují některá ustanovení-obecního zřízení v Podkarpatské Rusi (tisk 5070).

3. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 5065) zákona o dávkách za úřední úkony ve věcech správních.

4. Zpráva výboru soc.-politického o vládním návrhu (tisk 5091) zákona o ochraně nájemníků.

5. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se mění některá ustanovení o poplatcích, taxách a kolcích (hrací karty) (tisk 5075).

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas k trest. stíhání posl. dr. Jurigy pro přečin podle § 14, č. 1, 2, 3 a 5 zákona na ochranu republiky a posl. Tománka pro přečin podle § 14, č. 2, 3, § 15, č. 1 a § 16, č. 1 zákona na ochranu republiky, dále pro přečin urážky na cti podle §§ 2, 3 b), 1, 2 a 8 b), II. zák. čl. XLI z roku 1914 (tisk 4759).

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti sedrie v Trenčíně za souhlas k trest. stíhání posl. Vrabce pro přečin proti bezpečnosti cti podle § 1 a § 3, č. 2, § 9, č. 6 zák. čl. XLI z roku 1914 (tisk 4851).

8. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Košiciach za súhlas k súdnemu stíhaniu posl. Kurťaka pre prečin utrhania na cti dľa § 1 zák. čl. XLI z roku 1914 a podľa § 3, odst. II. tohože zákona (tisk 4860).

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za souhlas k trest. stíhání posl. Mondoka pro přečin podle § 14, č. 2 a 3 zákona na ochranu republiky ze dne 19. března 1923, č. 50 Sb. z. a n. (tisk 4878).

10. Zpráva výboru imunitného o žiadosti vrch. štát. zastupiteľstva v Košiciach poťažne okr. súdu v Užhorode za zbavenie imunity posl. dr. Kaminského cieľom exekvovania rozsudku okr. súdu v Užhorode (tisk 5002).

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti předsednictva soudní stolice v Beregsásu za svolení k soudnímu stíhání posl. Kurťaka pro přečin podle § 14, č. 2 zákona z 19. března 1923, č. 50 Sb. z. a n., a pro přečin podle §§ 10, 24, č. 3 zák. čl. XIV z roku 1914 (tisk 4863).

Jsou snad nějaké námitky proti tomuto mému návrhu? (Nebyly.)

Není tomu tak, návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 8 hod. 50 min. večer.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP