Středa 23. června 1920

Schůze zahájena v 11 hodin 30 min. dopol.

Přítomni:

Předseda: dr. Horáček.

Místopředsedové: Klofáč, dr. Soukup.

Zapisovatelé: Löw, dr. Přikryl.

105 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři dr. Hotowetz, Sonntág.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr. Šafařovič, jeho zástupci dr. Bartoušek a dr. Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji dnešní schůzi senátu.

Oznamuji, že podle § 2. jedn. řádu obdržel dovolenou pro dnešní a zítřejší schůzi senátor Cingr.

Tiskem byly rozdány následující interpelace: Žádám, aby byly přečteny.

Senátní tajemník dr. Šafařovič (čte):

Tisk44. Interpelace senátorů dr. Wiechovského, dr. Hellera, Linka a soudr. na pp. ministry školství a národní osvěty a vnitra o zkrácení německé universitní dětské kliniky v českém zemském nalezinci.

Tisk45. Interpelace senátorů dr. Mayr-Hartinga, dr. Ledebura-Wichelna a soudr. na ministra vnitra, podaná ve schůzi senátu dne 16. června 1920, týkající se schůze komunistů na Staroměstském náměstí dne 12. června 1920.

Z předsednictva přikázáno výboru iniciativnímu:

Tisk 39. Návrh senátorů dr. Naegleho, dr. Spiegela a soudr. na zrušení zákona ze dne 19. února 1920, čís. 135 Sb. zák. a nař. týkající se poměrů pražských universit.

Tisk 40. Návrh senátorů Koušy, dr. Soukupa, Svěceného a soudruhů na modifikaci nouzových bytových, zákonů.

Tisk 41. Návrh senátorů dr. Witta, Filipinského a soudruhů na vydání zákona, jímž se omezuje právo stěhovací.

Předseda: Přikročíme k projednání dnešního denního pořadu.

Prvním bodem denního pořadu jest

1. usnesení o zkráceném projednání podle § 55. jedn. řádu poslaneckou sněmovnou přijaté osnovy zákona o úřadu pro zahraniční obchod (tisk 42).

Pokud se týká odůvodnění tohoto návrhu, mohu se spokojiti jen několika slovy. Jest známo, že za dnešních poměrů otázka vývozu a dovozu a zejména otázka zahraničního obchodu jest pro náš stát otázkou eminentní důležitosti. Za tou příčinou, aby veškeré předměty týkající se této látky soustředěny byly pokud možno na jednom místě, byl - jak známo - panem presidentem republiky jmenován zvláštní ministr pro otázku zahraničního obchodu. Dle ústavy však působnost tohoto ministerstva musí býti stanovena sbory zákonodárnými a za tím účelem předložila vláda dotyčnou osnovu, která byla již projednána ve sněmovně poslanecké a má býti projednána nyní také ústavní cestou v senátu. Poněvadž samozřejmě věc ta spěchá, navrhuje vláda zde zkrácené jednání, které má záležeti především v tom, že věc tato má býti přikázána ještě dnes živnostensko-obchodnímu výboru s poukazem, aby o ní podal zprávu do 24 hodin.

Ve smyslu jedn. řádu dám o tomto návrhu hlasovati. Prosím pány, aby zaujali místa. (Děje se.)

Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, aby pozvedl ruku. (Děje se.)

To jest většina. Návrh tento se přijímá.

Druhým bodem denního pořádku jest rovněž usnesení o zkráceném projednání podle § 55. jedn. řádu poslaneckou sněmovnou přijaté osnovy zákona o odškodnění majitelů dluhopisů rakouských a a uherských válečných půjček a o IV. státní půjče republiky československé (tisk 47).

Také tato záležitost, jak známo, již od dlouhé doby zaujímá veškerou veřejnost a jest v zájmu celého našeho státního a finančního hospodářství, aby pokud možno tato velice sporná otázka byla cestou ústavní vyřízena. To právě má se státi předlohou vládní, která byla již v poslanecké sněmovně rovněž přijata. Zde rovněž, žádá vláda resp. pan finanční ministr, aby také senát ve zkráceném řízení tuto otázku ještě v těchto nejbližších dnech vyřídil.

Následkem toho navrhuje vláda, aby také v této věci bylo provedeno pilné zkrácené jednání, aby totiž záležitost tato byla odkázána výboru rozpočtovému s poukazem, aby tento do 24 hodin, pokud možno do zítřejší schůze, předložil své návrhy a zprávu, aby mohla býti v plném senátu projednána a po případě přijata.

Dám tedy o této neodkladnosti a pilnosti a o zkráceném jednání hlasovati.

Prosím, aby pánové zaujali svá místa. (Děje se.)

Kdo souhlasí s návrhem na zkrácené jednání a se lhůtou 24 hodin, prosím, aby zvedl ruku (Děje se.)

To jest většina. Návrh jest rovněž přijat.

Dalším bodem denního pořádku jest návrh dr. Herzigové, dr. Naegleho, Hartla a soudr. na zřízení výboru pro veřejné zdravotnictví a tělesnou výchovu (tisk 43).

Dle jednacího řádu dám hlasovati o tom, má-li takovýto výbor býti zřízen. Prosím, aby pánové zaujali svá místa. (Děje se.)

Kdo souhlasí se, zřízením výboru pro veřejné zdravotnictví a tělesnou výchovu, prosím, aby pozvedl ruku. (Děje se.)

To jest většina. Prosím o opačnou zkoušku. Kdo jest proti tomuto návrhu?

To jest menšina. Návrh tedy jest přijat.

Tím jest denní pořad vyčerpán.

Dovoluji si oznámiti, že z rozpočtového výboru vystupuje p. senátor Luksch a že jest navrhován na jeho místo pan senátor dr. Spiege1. Kdo souhlasí s tímto návrhem a s touto změnou, prosím, aby pozvedl ruku. (Děje se.)


To jest většina. Tedy tato změna jest přijata.

Přistupuji k zakončení schůze a navrhuji, aby se příští schůze konala zítra, ve čtvrtek, dne 24. června 1920 o 11. hodině dopolední s tímto

denním pořadem:

1.Zpráva živnostensko-obchodního výboru o usnesení poslanecké sněmovny (tisk 42) o vládním návrhu zákona o úřadu pro zahraniční obchod.

2. Zpráva rozpočtového výboru o usneseni poslanecké sněmovny (tisk 47) o vládním návrhu zákona o odškodněni majitelů dluhopisů rakouských a uherských válečných půjček a o IV. státní půjčce republiky Československé.

Kdo souhlasí s touto dobou příští schůze a s denním pořadem, prosím, aby pozvedl ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tedy doba schůze a tento denní pořad jest přijat.

Tím končím dnešní schůzi.

Konec schůze v 11 hod. 39 minut dopoledne.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP