Středa 14. července 1920

Schůze zahájena v 10 hodin 40 minut dopoledne.

Přítomni:

Předseda: Prášek.

Místopředsedové: Klofáč, dr. Soukup.

Zapisovatelé: Löw, dr. Přikryl.

111 senátorů podle presenční listiny.

Zástupce vlády: ministr Staněk.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr. Šafařovič, jeho zástupcově dr. Bartoušek.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi a konstatuji, že je schůze způsobilá usnášeti se.

Podle § 2. jedn. řádu obdrželi dovolenou páni senátoři: Zavoral, Polacha, Svraka pro schůzi dnešní a zítřejší.

Pan sen. dr. Mareš žádá za udělení dovolené 14denní z důvodu zaměstnání v Paříži.

Kdo s udělením souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.) To je většina. Dovolená se uděluje.

Zvolený výbor pro veřejné zdravotnictví a tělesnou výchovu svolávám k ustavující schůzi dnes dne 14. července 1920 po schůzi plena do místnosti čís. 6, II. p. a pověřuji řízením schůze pana senátora Františka Pánka.

Tiskem rozdáno: Žádám pana senátního tajemníka, aby to přečetl.

Senátní tajemník dr. Šafařovič (čte):

Tisk 56. Naléhavá interpelace senátora Hartla a soudr. na pana ministerského předsedu a pana ministra financí a pana ministra obchodu stran uspokojení československých věřitelů dřívější Rakousko-uherské vojenské správy.

Tisk 58. Pilná interpelace senátorů Václava Lorenze, Löwa a soudruhů na pana ministra pro zásobování lidu, týkající se zásobení německých okresů v západních Čechách a to Aše, Chebu, Falknova, Lokte, Kraslice, Jáchymova, Karlových Var, Nýdku.

Tisk 71. Naléhavá interpelace senátorů Jelinka, Luksche a soudruhů na ministra vnitra, týkající se anulování obecních voleb v Jihlavě.

Tisk 73. Naléhavá interpelace senátorů Reyzla, dr. Hellera, Niessnera a soudruhů na pana ministra vnitra stran provádění volebního řádu do obcí.

Těsnopisecká zpráva o 1, (ustavující) schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze ve středu dne 26. května 1920.

Těsnopisecká zpráva o 2. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze v úterý dne 1. června 1920.

Zápis o 3. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 9. června 1920.

Zápis o 4. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 10. června 1920.

Zápis o 5. schůzi senátu N. S. R. Č. ze dne 13. června 1920.

Zápis o 6. schůzi senátu N. S. R. Č. ze dne 17. června 1920.

Zápis o 7. schůzi senátu N. S. R. Č. ze dne 18. června 1920.

Zápis o 8. schůzi senátu N. S. R. Č. ze dne 22. června 1920.

Zápis o 9. schůzi senátu N. S. R. Č. ze dne 23. června 1920.

Zápis o 10. schůzi senátu N. S. R. Č. ze dne 24. června 1920.

Z předsednictva přikázáno výboru iniciativnímu:

Tisk 69. Návrh sen. dr. Fáčka a soudr. na zrušení zákona z 25. června 1919, čís. 370 sb. zák. a nař., kterým se upravuje ohlašování nájmu a pachtu a poplatek ze smluv nájemních a pachtovních, jakož i příslušného prováděcího nařízení ze dne 30. července 1919 čís. 432.

Tisk 70. Návrh sen. dr. Fáčka a soudr. na revisi minimálních cen předmětů podrobených dani přepychové podle zákona ze dne 11. prosince 1919, čís. 658 sb. zák. a nař.

Tisk 72. Návrh sen. Spiesse, Zulegera, Knesche, dr. Naegle, Lipperta a soudruhů, týkající se zřízení německé zvěrolékařské fakulty.

Tisk 74. Návrh sen. Luksche a soudruhů stran přikázání pozemků pro kolonisační účely vyžádaných.

Předseda (zvoní): Páni senátoři Jelinek a spol. vznesli ve včerejší schůzi na mne dotaz, abych tlumočil vládě přání, aby podala zprávu o výsledku parlamentní komise v jihlavské záležitosti. Odevzdal jsem tento dotaz vládě k vyřízení.

Dále přihlásil se před přechodem k dennímu pořadu o slovo pan dr. Heller. Uděluji mu slovo k jednacímu řádu.

Sen. dr. Heller (německy): Včera přišel při čtení došlých spisů na přetřes návrh pp. dr. Brabce a soudr. o přikázání jejich návrhu stran přenesení agendy zemského správního výboru na vládu. Stalo se to při čtení došlých spisů, my jsme vůbec nevěděli, oč jde, a nehlasovali jsme pro návrh, aniž jsme vůbec měli tušení, že se hlasuje. Konstatuji, že bychom, kdybychom byli bývali věděli, oč jde, bývali hlasovali pro návrh na přikázání výboru. Žádám však pana předsedu, aby takové věci nedával čísti mezi došlými spisy, nýbrž aby je dal na denní pořad, aby nám bylo umožněno zvěděti, oč se tu jedná. Při této příležitosti vůbec poukazuji na jednací řád, který znemožňuje, abychom věcně se účastnili jednání. Tady se jednoduše čte, my nerozumíme, co se čte, a pak odhlasujeme něco proti své vlastní vůli. Takový způsob sám se přivádí ad absurdum. Ještě jednou žádám tudíž pana předsedu po rozumu jednacího řádu, aby takové věci nebyly předčítány mezi došlými spisy, nýbrž aby byly dávány na denní pořad, abychom aspoň věděli napřed, oč jde. Konečně prosím pány navrhovatele, aby vzali na vědomí, že naše hlasování se událo proti naši vůli. Nejsme pro to, aby iniciativní výbor takovým způsobem škrtil a guillotinoval návrhy, jak to dělají koalované strany. Takovým způsobem znemožňují každou součinnost v této sněmovně. Oposice jest zde odsouzena k mlčení. (Souhlas německých senátorů.)

Předseda (zvoní): Přikročuji k dennímu pořadu, jímž jest usnesení, aby byly projednány jako pilné poslaneckou sněmovnou již přijaté a ve včerejší schůzi senátu tiskem rozdané tyto předlohy podle § 55 jed. ř.

a) Vládní návrh zákona, kterým se pozměňují ustanovení zákona ze dne 8. července 1871 čís. 112 ř. zák. o zkouškách a periodických přehlídkách parních kotlů (tisk 78).

b) Vládní návrh zákona, kterým se mění lhůta ustanovená v § 18 zákona ze dne 6. února 1920, čís. 114 sb. zák. a nař. o sloučení sousedních obcí a osad s Prahou (tisk 79).

c) Vládní návrh zákona o prodloužení lhůty stanovené v § 28 zákona o státní podpoře při zahájení soustavné elektrisace (tisk 80).

d) Vládní návrh zákona o mimořádné výpomoci státním zaměstnancům, jakož i zaměstnancům v podnicích a fondech státem spravovaných (tisk 83).

e) Vládní návrh zákona, jímž se dostává přídavků a příplatků vojenským gážistům a čekatelům ve výslužbě, invalidním poddůstojníkům z povolání, jejich vdovám a sirotkům, invalidům ze stavu mužstva neb jejich pozůstalým, vyjímajíc válečné poškozence neb jejich pozůstalé, pro něž platí zákon ze dne 20. února 1920 čís. 142 sb. zák. a nař., a pak patentálním invalidům a osobám požívajícím pouze darů z milosti (tisk 81).

f) Vládní návrh zákona o mimořádné výpomoci vojenským gážistům a čekatelům ve výslužbě, invalidním poddůstojníkům z povolání a jejich pozůstalým, invalidům ze stavu mužstva neb jejich pozůstalým, vyjímaje válečné poškozence neb jejich pozůstalé, pro něž platí zákon ze dne 20. února 1920, čís. 142 sb. zák. a nař., a patentálním invalidům a osobám požívajícím pouze darů z milosti (tisk 82).

Pilnost vládní osnovy zákona o zkouškách a periodických přehlídkách parních kotlů odůvodňují v ohledu formálním tím, že osnova tato byla již vyřízena poslaneckou sněmovnou a že tedy, má-li býti vyřízena ještě v tomto oddílu zákonodárného zasedání, může se tak státi jen podle §u 55 jedn. ř.; v ohledu věcném pak tím, že včasné nevyřízení této osnovy znamená značné poškození státních financí.

Pilnost osnovy zákona o sloučení sousedních obcí a osad s Prahou odůvodňuje vláda tím, že pro různé překážky rázu veřejného nebylo možno, aby se ústřední zastupitelstvo Velké Prahy právoplatně ustavilo před stanoveným termínem 4. září 1920 a že tedy, nemá-li býti dosazena přechodní komise správní, jest třeba, aby lhůta ke sloučení posunuta byla k 1. lednu 1921.

Pilnost osnovy zákona ve příčině státní podpory k zahájení soustavné elektrisace odůvodňuje vláda tím, že pro obtíže opatření potřebných finančních prostředků pro veřejné činitele, na něž vlastnictví elektrického podniku má býti převedeno, je třeba prodloužiti lhůtu do konce roku 1924 resp. do konce roku 1925.

Pilnost osnov zákonů o výpomocích státním a vojenským zaměstnancům odůvodňuje vláda všeobecně známými poměry drahotními a finančními poměry těchto zaměstnanců.

Konstatuji, že senát jest schopen se usnášeti.

Nebude-li námitek, dám hlasovati o přiznání pilnosti všem těmto vládním návrhům najednou. (Námitek nebylo)

Není námitek. (Senátor Heller [německy]: Nic jsme nerozuměli! Ani slovo! Senátor dr. Spiegel: Nikdo neví; oč jde!)

Kdo souhlasí s tím, aby uvedeným vládním návrhům přiznána byla pilnost, prosím, by pozvedl ruku. (Děje se.)

To jest většina. Pilnost návrhu jest přiznána.

Podle § 55 jedn. řádu přikazuji:

výboru rozpočtovému:

Tisk 78. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se pozměňují ustanovení zákona ze dne 7. července 1871 čís. 112 ř. z. o zkouškách a periodických přehlídkách parních kotlů;

výboru ústavně-právnímu:

Tisk 79. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se mění lhůta stanovená v § 18 zákona o sloučení sousedních obcí a osad s Prahou ze dne 6. února 1920 čís. 114 Sb. zák. a nař.;

výboru technicko-dopravnímu:

Tisk 80. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o prodloužení lhůty stanovené v § 28 zákona o státní podpoře při zahájení soustavné elektrisace ze dne 22. července 1919 čís. 438 sb. zák. a nař.;

výboru rozpočtovému a sociálně-politickému:

Tisk 81. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, jímž se dostává přídavků a příplatků vojenským gážistům a čekatelům ve výslužbě, invalidním poddůstojníkům z povolání, jejich vdovám a sirotkům, invalidům ze stavu mužstva neb jejich pozůstalým, vyjímaje válečné poškozence neb jejich pozůstalé, pro něž platí zákon z 20. února 1920 čís. 142 sb. zák. a nař., a pak patentálním invalidům a osobám, požívajícím pouze darů z milosti.

Tisk 82. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o mimořádné výpomoci vojenským gážistům a čekatelům ve výslužbě, invalidním poddůstojníkům z povolání a jejich pozůstalým, invalidům ze stavu mužstva neb jejich pozůstalým, vyjímaje válečné poškozence a jejich pozůstalé, pro něž platí zákon z 20. února 1920 čís. 142 sb. zák. a nař., pak patentálním invalidům a osobám, požívajícím pouze darů z milosti.

Tisk 83. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o mimořádné výpomoci státním zaměstnancům jakož i zaměstnancům v podnicích a fondech státem spravovaných.

Navrhuji, aby všem těmto výborům stanovena byla lhůta 24 hodin k podám příslušných zpráv.

Kdo se stanovením lhůty souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Lhůta 24 hodin jest přijata. (Sen. dr. Spiegel [německy]: Nikdo přece neví, oč jde! - Sen. dr. Heller [německy]: To je komedie! To je spolupráce, ke které jsme byli všemi pozváni! Děkuji, to nazýváte spoluprací? - Sen. Niessner [německy]: Nerozumím ani slovo! Postavte sem bariéru Neslýchané! - Sen. dr. Heller [německy]: Ať si koalice vládne sama, my půjdeme domů! - Odpor u českých soc. dem. senátorů. -Sen. dr. Heller [německy]: To jsou sociální demokraté! Hanba je to!)

Byly podány jako naléhavé následující interpelace:

Tisk 56. Sen. Hartla a soudr. na p. ministerského předsedu, ministra financí a ministra obchodu stran uspokojení československých věřitelů dřívější rakousko-uherské vojenské správy.

Tisk 58. Sen. V. Lorenze, Löwa a soudr. na ministra pro zásobování lidu, týkající se zásobení německých okresů v západních Čechách a to Aše, Chebu, Falknova, Lokte, Kraslice, Jáchymova, Karlových Varů, Nýdku.

Tisk 71. Sen. Jelinka, Luksche a soudr. na ministra vnitra, týkající se anulování obecních voleb v Jihlavě.

Tisk 73. Sen. Reyzla, dr. Hellera, Niessnera a soudr. na ministra vnitra stran provádění volebního řádu do obcí.

Podle § 68 jedn. řádu rozhodne senát bez rozpravy, prostým hlasováním, zda a kdy jest o ní zahájiti rozpravu.

Kdo souhlasí, aby o těchto interpelacích zahájena byla rozprava, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest menšina. Návrh jest zamítnut.

Navrhuji, aby se příští schůze konala zítra, ve čtvrtek dne 15. července 1920 o 10. hod. dopoledne s tímto

denním pořadem:

1. Zpráva výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se pozměňují ustanovení zákona ze dne 7. července 1871 čís. 112 ř. z. o zkouškách a periodických přehlídkách parních kotlů.

2. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se mění lhůta stanovená v § 18 zákona o sloučení sousedních obcí a osad s Prahou ze dne 6. února 1920 čís. 114 sb. zák. a nař.

3. Zpráva výboru technicko-dopravního o usnesení poslanecké sněmovny o prodloužení lhůty stanovené v § 28 zákona o státní podpoře při zahájení soustavné elektrisace ze dne 22. července 1919 čís. 438 sb. zák. a nař.

4. Zpráva výboru rozpočtového a sociálně-politického o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, jímž se dostává přídavků a příplatků vojenským gažistům čekatelům ve výslužbě, invalidním poddůstojníkům z povolání, jejich vdovám a sirotkům, invalidům ze stavu mužstva neb jejich pozůstalým, vyjímaje válečné poškozence neb, jejich pozůstalé, pro něž platí zákon z 20. února 1920 čís. 142 sb. zák. a nař., a pak patentním invalidům a osobám požívajícím pouze darů z milosti.

5. Zpráva výboru sociálně-politického a rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o mimořádné výpomoci vojenským gažistům a čekatelům ve výslužbě, invalidním poddůstojníkům z povolání a jejich pozůstalým, invalidům ze stavu mužstva neb jejich pozůstalým, vyjímaje válečné poškozence neb jejich pozůstalé, pro něž platí zákon z 20. února 1920 čís. 142 sb. zák. a nař., pak patentálním invalidům a osobám požívajícím pouze darů z milosti.

6. Zpráva výboru sociálně-politického a rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o mimořádné výpomoci státním zaměstnancům, jakož i zaměstnancům v podnicích a fondech státem spravovaných.

Jsou proti tomuto dennímu pořádku námitky? (Nebyly.)

Námitek není. - Návrh jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 10 hod. 58 min. dopol.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP