Pátek 1. dubna 1921

Schůze zahájena v 10 hod. 45 min. dopol.

Přítomni:

Předseda: Prášek.

Místopředsedové: Kadlčák, K1oláč, Niessner, dr Soukup.

Zapisovatelé: dr Krouský a Svěcený.

107 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády min. předseda Černý; ministři dr Kovařík, Hanačík, Husák a dr Procházka.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr Šafařovič, jeho zástupci dr Bartoušek a dr Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi. Dovolenou udělil jsem pro dnešek sen. dr Koperniczkému a sen. Fritschovi.

Tiskem byly rozdány tyto spisy:

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Tisk 668. Odpověď předsedy vlády na interpelaci sen. dr Fáčka a soudr. ohledně pořízení statistiky cen jako podkladu pro řešení otázek mzdových (tisk 522).

Tisk 669. Odpověď ministra pošt a telegrafů na interpelaci sen. Dílka; Ševčíka, dr Stojana a soudr. o nedostatečných a tmavých místnostech poštovního úřadu v Třebíči (tisk 463).

Tisk 670. Odpověď ministra obchodu v dohodě se správcem ministerstva pro zásobování lidu na interpelaci sen. Zavadila a soudr. ve příčině stále se množících podniků vyrábějících lihoviny, tak zv. studenou cestou (tisk-396).

Tisk 679. Zpráva I. ústavně-právního výboru a II. rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny (tisk 599, vládní návrh tisk 1016), kterým se zrušují ustanovení zemských zákonů na Moravě a ve Slezsku, jimiž jest omezeno právo obcí a silničních výborů k rozvrhu přirážek na rozličné druhy daní (tisk 1586).

Tisk 678. Zpráva sociálně-politického výboru o usnesení poslanecké sněmovny (tisk 63) o vládním návrhu zákona (tisk 1504), kterým se mění ustanovení §u 1154 b) obč. zákonníka.

Předseda (zvoní): Přikročuji k projednávání denního pořadu.

1. Návrh, aby byla podle §u 55 jedn. řádu zkráceným řízením projednána zpráva výboru ústavně-právního o vládním návrhu zákona, kterým se rozšiřuje platnost předpisů o ochraně vzorků a částečně se mění ustanovení zákona z 24. července 1919, č. 469 Sb. z. a n.

V tomto případě jedná se o osnovu zákona, jež jest vlastně prováděcím zákonem k mírovým smlouvám na poli ochrany vzorků. Již z této mezinárodní povahy osnovy, jakož i vzhledem k tomu, že se jedná vlastně a obor práva obchodního, vyplývá, že záležitost tato vyžaduje rychlého vyřízení.

Kdo souhlasí, aby byla této záležitosti přiznána pilnost podle §u 55 jednacího řádu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Pilnost jest přiznána.

Dalším bodem denního pořadu je:

2. Zpráva ústavně-právního výboru o vládním návrhu (tisk 351) ve věci osnovy zákona, kterým se rozšiřuje platnost předpisů o ochraně vzorků a částečně se mění ustanovení zákona ze dne 24. července 1919, č. 469 Sb. z. a n. (tisk 667).

Zpravodajem je pan sen. dr Brabec. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj sen. dr Brabec: Slavný senáte! Ústavně-právní výbor projednal vládní návrh ve věci osnovy zákona stran ochrany vzorků, a sice rozšíření platnosti předpisů o ochraně vzorků a částečnou změnu. Jedná se v zákoně tom o úpravu práv z ochranných vzorků, založených v území, které bylo přivtěleno od říše německé. Je to úplně analogický zákon, o jakém jsem přednášel před několika dny při ochraně známek. Zákon ten má za účel, aby: 1. Práva z ochranných vzorků založená v přivtěleném území byla upravena podle zdejšího zákonodárství, 2. aby byly přizpůsobeny lhůty, které byly stanoveny zákonem ze dne 24. července 1919, č. 469 Sb. z. a n., lhůtám, které byly stanoveny pro obor práva vzorkového mírovými smlouvami a arrangementem pro zachování nebo obnovu práv z živnostenského vlastnictví válkou dotčených, arrangementem, který byl také ratifikován naší republikou 29. září 1920. My jsme přepracovali návrh vládní; aby více odpovídal znění článku 311 mírové smlouvy versailleské, a sice zejména zařaděním druhého odstavce do §u 1, kde zvlášť se zdůrazňuje, že vzorky, jež byly podle dosavadních předpisů, v přivtěleném území platných, zapsány, se uznávají a zůstávají v platnosti bezpodmínečně pouze s tím, že musí býti v přiměřené lhůtě, která bude nařízením stanovena, ohlášeny. Tedy to jest právo svrchovanosti státu a děje se tak za účelem udržení práv těch v evidenci.

Mimo to však poskytujeme novým státním občanům ještě další práva, aby mohli získati ochranu vzorků s původní prioritou i v ostatních oblastech republiky, ovšem to s výhradou práv osob třetích a když splní podmínky zákonů našich, tedy §ů 5-7 cís. pat. o ochraně vzorků a modelů, po případě §u 3 tohoto zákona.

Mimo to jsme změnili poněkud dosavadní zákon a sice k návrhu některých obchodních a živnostenských komor, které právem upozorňovaly, že dosavadní taxa jedné koruny za jeden rok nehradí ani skutečné registrační výlohy, a navrhuje se tudíž zvýšení taxy té na 10 československých korun.

Odvolávám se ovšem ještě k tomu, co jsem již řekl při referátu o zákoně týkajícím se ochrany známek, a navrhuji jménem ústavně-právního výboru, aby slavný senát schválil zákon ve znění, jak v tiskopise jest v rukách pánů senátorů. (Výborně!)

Předseda (zvoní): Nikdo není k slovu přihlášen. Přikročím k hlasování.

O celé osnově zákona se 4 jeho paragrafy, o jeho nadpisu a úvodní formuli dám hlasovati najednou.

Jsou snad nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.) Nejsou.

Kdo s navrženou osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí souhlasí ve čtení prvém, prosím, aby pozvedl ruku! (Děje se.)

To jest většina. Osnova zákona jest přijata ve čtení prvém.

Přeje si pan zpravodaj nějaké tiskové změny?

Zpravodaj sen. dr Brabec: Ne.

Předseda: Není žádných změn.

Přikročíme ihned k hlasování ve čtení druhém ve smyslu přiznané pilnosti.

Kdo s osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí souhlasí, tak jak byly přijaty ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To jest většina, osnova zákona přijata jest též ve čtení druhém.

3. Zpráva výboru technicko-dopravního o dodatečném schválení ve smyslu §u 3 zákona z 15. dubna 1920, č. 337 Sb. z. a n. vládního nařízení ze dne 23. září 1920, č. 546 o úpravě úhrad ze smluv o zařízení a provozu drah a vleček, o jejich připojení a o úpravě smluvních sazeb přepravních (tisk 660).

Zpravodajem jest pan sen. Jan Procházka. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj sen. Jan Procházka: Slavný senáte! Ve výboru technicko-dopravním pojednáváno bylo o vládním nařízení ze dne 23. září 1920, č. 546 ve smyslu §u 3 zákona z 15. dubna 1920, č. 337 Sb. z. a n. Samotné nařízení vlády republiky Československé ze dne 23. září 1920, č. 546 Sb. z. a n., vydáno bylo na základě zákona z 15. dubna 1920. Dle něho mohou dráhy, které jsou vázány smlouvami o zařízení a provozu drah a vleček a jejich připojení a úpravě smluvních sazeb přepravních, žádati plnou náhradu vlastních výloh za smluvně provedené výkony. To znamená, že mohou požadovati plnou náhradu výloh, jak tyto výlohy zdražením hmot, daněmi, dávkami, mzdami a služným vzrostly oproti době, kdy smlouvy byly uzavírány a kdy nebylo možno ještě takové zdražení předvídati. Dráhy mohou plnou náhradu požadovati, když prokáží, že náklady od uzavření smluv nepředvídaně vzrostly a že trvalého zvýšení takového nemohou bez poměrné újmy nésti samy. Zdražení jest skutečně všeobecné a nepředvídané, a protože úhrady dle smluv byly často paušalovány, je nepochybně jisto, že tyto paušály neodpovídají dnešním drahotním poměrům. Tím nepoměrně zatěžována jest druhá smluvní strana, ponejvíce dráhy státní, jichž pasivnost takto jest zvyšována na újmu všeho ostatního poplatnictva.

Dráhy soukromé jsou hlavně postiženy při náhradách ze smluv vlečkových. Pokud jde o podniky náležející samosprávným korporacím, nebo kde samosprávné korporace jsou zúčastněny kapitálově, má býti před zahájením jednání slyšen příslušný zemský správní výbor. Když se dohody nedocílí, rozhodne o žádosti poškozené dráhy smírčí soud.

Do smírčího soudu dle článku 3. vládního nařízení zvolí každá strana dva členy a zvolení členové pak zvolí do 14 dnů předsedu. Kdyby se o volbě předsedy nedohodli, stanoví předsedu ministr železnic. Příslušnost smírčího soudu a použití předpisů tohoto nařízení nevylučuje se ani tím, že se před řádným soudem projedná spor, související s plnou náhradou vlastních výloh. Závisí-li rozhodnutí sporu zcela aneb z části na nálezu smírčího soudu, nařídí řádný soud na návrh strany, aby se přerušilo soudní řízení až do nálezu smírčího soudu.

Článek 4. vládního nařízení stanoví, že pro řízení před smírčím soudem platí předpisy 4. odst. VI. dílu civilního řádu soudního a pro Slovensko 17. tit. čl. I. z roku 1911 uherského zákona o civilním řádu soudním. Nařízení toto nabývá účinnosti dnem vyhlášení a provedením jeho pověřuje se ministr železnic. Nařízení toto bylo předloženo předsednictvem ministerské rady dle § 3 zák. z 15. dubna 1920, č. 337 Sb. z. a n., k dodatečnému schválení Stálému výboru. Poněvadž však Stálý výbor nemohl už nařízení projednati, bylo postoupeno oběma sněmovnám Národního shromáždění, které byly zatím svolány zasedání.

Výbor technicko-dopravní pojednav o tomto nařízení vlády republiky Československé ze dne 23. září 1920 ve svém sezení dne 18. března 1921, usnesl se doporučiti slavnému senátu toto nařízení k schválení. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Nikdo není k slovu přihlášen, přikročíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.) Kdo souhlasí s návrhem výboru technicko-dopravního, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh je přijat.

Dalším bodem denního pořadu je:

4. návrh, aby byl podle §u 55 jedn. řádce zkráceným řízením projednán vládní návrh osnovy zákona o příslušnosti v záležitostech státních hranic a povinnostech vlastníků pozemků při stanovení státních hranic a udržování jich v patrnosti (tisk 544).

Osnova tato jeví se jako důsledek ratifikace míru versailleského a st. germainského, podle kterých jest zříditi mezinárodní delimitační komisi ke stanovení a vytýčení nových hranic republiky Československé. Osnovou touto mají se zjednati potřebné pomůcky pro práce této delimitační komise. Jest tedy nutno osnovu tuto co nejdříve vyříditi.

Kdo souhlasí, aby projednání této záležitosti přiznána byla pilnost podle §u 55 jednacího řádu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Pilnost jest přiznána.

Tato osnova zákona přikázána byla výboru ústavně-právnímu a technicko-dopravnímu.

Navrhuji, aby byla uložena tomuto výboru lhůta 3 hodin k podání příslušné zprávy.

Kdo s návrhem mým souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta se ukládá.

5. Návrh, aby bylo zkráceně projednáno podle §u 55 jednacího řádu usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se zrušují ustanovení zemských zákonů na Moravě a ve Slezsku, jimiž je omezeno právo obcí a silničních výborů k rozvrhu přirážek na rozličné druhy daní (tisk 599).

Ježto se jedná o osnovu finančního zákona, jehož účinek má nastati již od 1. ledna letošního roku, jest zřejma nutnost jeho zkráceného projednání.

Kdo souhlasí, aby projednání této věci přiznána byla pilnost, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Pilnost se přiznává.

Usnesení toto přikázáno bylo výboru ústavně-právnímu a rozpočtovému a navrhuji, aby byla uložena těmto výborům lhůta 3 hodin k podání příslušné zprávy.

Kdo s návrhem mým souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta se ukládá.

6. Návrh, aby bylo zkráceně projednáno podle §u 55 jednacího řádu usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, jímž se mění zákon ze dne 9. dubna 1920, čís. 254 Sb. z. a n., o vybírání správního, příspěvku k úhradě správních výloh, spojených s prováděním §u 63 zák. z 30. ledna 1920, čís. 81 Sb. z. a n. (zákona přídělového), o prozatímním pachtu, pokud jde o Slovensko a Podkarpatskou Rus (tisk 603).

Ježto záležitost tato souvisí s pozemkovou reformou resp. s jejím prováděním, nutno ji vyříditi v době pokud možno krátké.

Kdo souhlasí, aby projednání této věci přiznána byla pilnost, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Pilnost se přiznává.

Usnesení toto přikázáno bylo výboru rozpočtovému a navrhuji, aby byla uložena lhůta 3 hodin tomuto výboru k podání příslušné zprávy.

Kdo s návrhem mým souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta se ukládá.

7. Návrh, aby bylo zkráceně projednáno podle §u 55 jednacího řádu usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o státním příspěvku k podpoře v nezaměstnanosti (tisk 615).

Tato osnova zákona jest povahy sociální. Již tato okolnost sama o sobě, nehledě ani ke vzrůstajícím odbytovým poruchám v průmyslové výrobě, klade požadavek rychlého projednání.

Kdo souhlasí, aby projednání této věci přiznána byla pilnost, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Pilnost je přiznána.

Usnesení toto přikázáno bylo výboru sociálně-politickému a navrhují, aby byla výboru tomu uložena lhůta 3 hodin k podání příslušné zprávy.

Kdo s návrhem mým souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta se ukládá.

8. Návrh, aby byla zkráceně projednáno podle §u 55 jednacího řádu usnesení poslanecké sněmovny o návrzích poslanců Dubického a spol., Koudelky a spol. Zierhuta a spol., dr Hahna a spol., Zierhuta a spol. a dr Lehnerta a spol. na doplnění zákona z 27. května 1919, čís. 318 Sb. z. a n. o zajištění půdy drobným pachtýřům (tisk 632).

Obdobně jako při 6. odstavci dnešního pořadu, tak i zde jedná se o naléhavou záležitost s pozemkovou reformou související, jež musí býti rychle vyřízena.

Kdo souhlasí, aby projednání této věci přiznána byla pilnost, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Pilnost se přiznává.

Záležitost tato přikázána byla výboru národohospodářskému a navrhuji, aby byla uložena lhůta 3 hodin tomuto výboru k podání zprávy.

Kdo souhlasí s mým návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta je uložena.

9. Návrh, aby bylo zkráceně projednáno podle §u 55 jednacího řádu usnesení poslanecké sněmovny o přechodných ustanoveních u daně domovní pro místa spojená s městy Prahou, Brnem a Olomoucem (tisk 634).

Tato osnova zákona má projeviti účinky již pro berní rok 1921 a má nabýti účinnosti již od 1. ledna 1921. Vzhledem k tomu jest třeba jejího zkráceného projednání.

Kdo souhlasí, aby projednání této věci přiznána byla pilnost, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Pilnost je přiznána.

Záležitost tato přikázána byla výboru rozpočtovému a navrhuji, aby byla tomuto výboru uložena lhůta 3 hodin k podání příslušné zprávy.

Kdo s mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta se ukládá.

10. Návrh, aby bylo zkráceně projednáno podle §u 55 jednacího řádu usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se mění ustanovení §u 1154 b) občanského zákonníka.

Jedná se o změnu paragrafu, který upravuje poměry námezdní. Vzhledem k této povaze jest třeba, aby byla tato osnova projednána zkráceně.

Kdo souhlasí, aby byla projednání této věci přiznána pilnost, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Pilnost se přiznává.

Záležitost tato přikázána byla výboru sociálně-politickému a navrhuji, aby byla uložena lhůta 3 hodin k podání příslušné zprávy.

Kdo s mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se).

To je většina. Lhůta se ukládá.

11. Návrh, aby byl zkráceně projednán podle §u 55 jednacího řádu vládní návrh zákona o ochraně hraničních mezníků a trigonometrických značek.

Jedná se o trestní ochranu oněch zařízení, jež jsou určeny k přesnému stanovení hranic státu a k vedení jich v patrnosti a o sjednocení příslušných ustanovení zákonných. Jest tady třeba rychlého, vyřízení.

Kdo souhlasí, aby projednání této záležitosti přiznána byla pilnost podle §u 55 jednacího řádu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Pilnost je přiznána.

Záležitost tato přikázána byla výboru ústavně-právnímu. Navrhuji, aby byla uložena tomuto výboru lhůta 3 hodin k podání příslušné zprávy.

Kdo souhlasí s tímto mým návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Lhůta se ukládá.

Navrhuji, aby se příští schůze konala dnes o 2. hodině odpoledne s tímto

denním pořadem:

1. Zpráva výboru sociálně-politického o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se mění ustanovení §u 1154 lit. b) obč. zákonníka (tisk 678).

2. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se mění některá ustanovení zákonů o soudní příslušnosti a soudním řízení v občanských věcech a o projednání pozůstalostí (tisk 680).

3. Zpráva výboru ústavně-právního a rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se zrušují ustanovení zemských zákonů na Moravě a ve Slezsku, jimiž jest omezeno právo obcí a silničních výborů k rozvrhu přirážek na rozličné druhy daní (tisk 679).

4. Zpráva výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, jímž se mění zákon o vybírání správního příspěvku k úhradě správních výloh, spojených s prováděním zákona přídělového o prozatímním pachtu, pokud jde o Slovensko a Podkarpatskou Rus (tisk 603).

5. Zpráva výboru národohospodářského o usnesení poslanecké sněmovny o návrzích posl. Dubického atd. na doplnění zákona o zajištění půdy drobným pachtýřům (tisk 632).

6. Zpráva výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o přechodných ustanoveních u daně domovní pro místa spojená s Prahou, Brnem a Olomoucem (tisk 634).

7. Zpráva výboru sociálně-politického o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona a státním příspěvku k podpoře v nezaměstnanosti (tisk 615).

8. Zpráva výboru rozpočtového a technicko-dopravního o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se pozměňují ustanovení a úpravě uhelného hospodářství (tisk 633).

9. Zpráva výboru ústavně-právního a technicko-dopravního o vládním návrhu zákona o příslušnosti v záležitostech státních hranic a o povinnostech vlastníků pozemků při stanovení státních hranic a udržování jich v patrnosti (tisk 681).

10. Zpráva výboru ústavně-právního o vládním návrhu zákona o ochraně hraničních mezníků a trionometrických značek (tisk 682).

Jsou námitky proti pořadu a době? (Nebyly.)

Nejsou. Končím schůzi.

(Konec schůze v 11 hod. 10 min. dop.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP