Pondělí 6. února 1922

Schůze zahájena v 19 hodin 15 minut.

Přítomni:

Předseda: Prášek.

Místopředsedové: Kadlčák, Klofáč, Miessner a dr. Soukup.

Zapisovatelé: dr. Krouský, Svěcený.

98 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři: dr. Dolanský, Habrman; předseda nejvyššího účetního kontrolního úřadu dr. Körner,

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr. Šafařovič, jeho zástupci dr. Bartoušek a dr. Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Na dnešní schůzi udělil jsem dovolenou p. sen. Zimákovi, Valouškovi, dr. Krupkovi, na tento týden sen. Ecksteinové.

Zástupce senátního tajemníka dr. Bartoušek (čte):

Tiskem rozdáno:

Tisk 1241. Naléhavá interpelace sen. Jarolima, dr. Hellera, Löwa a soudr, o hospodářských poměrech při těžbě hnědého a kamenného uhlí v Československu a o hrozícím zastavení práce všech horníků.

Tisk 1244. Naléhavá interpelace sen. dr. Soukupa, Ackermanna, Jakubky, Jaroše a soudr. na vládu republiky Československé o stávce v průmyslu hornickém.

Tisk 1245. Naléhavá interpelace sen. Josefa Klečáka a soudr. v příčině hornické stávky.

Z předsednictva přikázáno:

výboru národohospodářskému:

Tisk 1242. Usnesení poslanecké sněmovny o usnesení senátu Národního shromáždění republiky Československé o vládním návrhu zákona (tisk 1102), kterým se upravuje užívání pozemků v Podkarpatské Rusi za podíl jích naturálního výnosu (tisk 1123).

výboru technicko-dopravnímu, živnostensko-obchodnímu a rozpočtovému:

K čís. tisku 1232. Dodatek k usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona (tisk 3337), jímž upravuje se poměr československé státní správy k československým společnostem Labské a Dunajské (tisk 3405).

Zápisy o 97. a 98. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé vyloženy byly podle §u 72 jedn. řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí.

Jelikož v předepsané lhůtě nebyly žádným pp. senátorem písemné námitky podány, dlužno pokládati zápisy ty za správné a dají se do tisku.

Předseda (zvoní): Přikročíme k projednávání denního pořadu, jehož prvním bodem jest

1. Zpráva výboru rozpočtového o připomínkách pana presidenta republiky k vrácenému zákonu ze dne 12. srpna 1921, jímž se částečně mění zákon o osobních daních přímých (tisk 1183).

Zpravodajem je pan sen. Ferd. Jirásek, uděluji mu slovo.

Zpravodaj sen. Ferd. Jirásek: Vážený senáte! Pan president republiky vrátil zákon, jímž se částečně mění zákon o osobních daních přímých. Rozpočtový výbor ve své schůzi uznal důvody, pro které pan president vrátil zákon, na němž se usnesly obě sněmovny a ve kterém byly některé formální vady. Na základě tohoto usnesení v rozpočtovém výboru navrhuji, aby vrácení zákona bylo senátem vzato na vědomí. Prosím, aby toto usnesení rozpočtového výboru bylo senátem schváleno.

Předseda (zvoní): Přeje si někdo k tomu slova? (Nikdo se nehlásí.) Nikdo není k slovu přihlášen, přistoupíme tedy k hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem rozpočtového výboru, aby bylo vzato na vědomí vrácení zákona, nechť laskavě zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina, návrh rozpočtového výboru je přijat.

Druhým bodem denního pořadu je

2. Zpráva rozpočtového výboru o účetní závěrce nejvyššího účetního kontrolního úřadu za rok 1920 (tisk 1184).

Zpravodajem je pan sen. Ferd. Jirásek. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj sen. Ferd. Jirásek: Vážený senáte! Nejvyšší účetní kontrolní úřad předložil samostatně svoji účetní závěrku za rok 1920 se dvěma doplňky.

Závěrka vykazuje pozoruhodnou úsporu 166.520,31 Kč proti celkovému rozpočtu kap. V. 855,515 Kč, docílenou hlavně při osobních požitcích úřednictva (103.075,09 Kč), při výpomocných silách (26.696 Kč), cestovném (12.412,59 Kč) a kancelářském paušálu (15.597,09 Kč). Vyšší potřeba byla pří odměnách a výpomocech (39.000 Kč) a nájemném. Zároveň předloženy dodatky týkající se zvýšených platů, drahotních přídavků, mimořádných a nouzových výpomocí rozpočtených v kapitole XIV.

Rozpočtový výbor navrhuje, aby účetní závěrka nejvyššího účetního kontrolního úřadu za rok 1920 s oběma dodatky byla schválena. Doporučuji slavnému senátu zprávu rozpočtového výboru ke schválení.

Předseda (zvoní): K slovu není nikdo přihlášen. Kdo souhlasí, aby účetní závěrka za rok 1920 i s oběma dodatky byla schválena, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina, návrh rozpočtového výboru je přijat.

Dnes byly tiskem rozdány naléhavé interpelace jednak sen. Jarolíma, dr. Hellera, Löwa a soudr. o hospodářských poměrech při těžbě hnědého a kamenného uhlí v Československu a o hrozícím zastavení práce všech horníků. Tisk 1241.

dále dr. Soukupa, Ackermanna, Jakubky, Jaroše a soudr. na vládu republiky Československé o stávce v průmyslu hornickém. Tisk 1244.

dále naléhavá interpelace sen. Klečáka a soudr. ve příčině hornické stávky. Tisk 1245.

Žádám pp. senátory, kteří ve smyslu §u 68 jedn. řádu souhlasí s tím, aby o těchto naléhavých interpelacích zahájena byla rozprava, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Naléhavost této interpelaci jest přiznána.

Byl mně podán dostatečně podporovaný návrh sen. Krouského a soudr., aby o naléhavých těchto interpelacích zahájena byla debata v zítřejší schůzi.

Žádám pp. senátory, kteří s tímto návrhem souhlasí, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To jest většina. Návrh můj jest přijat.

Navrhuji, aby lhůta řečnická stanovena byla tak, že připadne

na klub českých sociálních demokratů 2 hodiny,

na klub republikánský 1/2 hodiny,

na klub lidovců 1/2 hodiny,

na klub ludovců 1/4 hodiny,

na klub živnostníků 1/4 hodiny,

na klub komunistů 1/4 hodiny,

na klub národních demokratů 1/2 hodiny,

na klub českých socialistů 1 hodina,

na klub německých sociálních demokratů 11/2 hodiny,

na klub ostatních německých stran 3/4 hodiny.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Návrh můj jest přijat.

Do výboru rozpočtového nastupují za sen. dr. Hilgenreinera a dr. Spiegela sen. Jelínek a dr. Ledebur.

Navrhuji, aby se příští schůze konala zítra dne 7. února 1922 o 14. hodině s tímto

denním pořadem:

1. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení poslanecké sněmovny týkajícím se vládního návrhu zákona o obmezení působnosti porot na Podkarpatské Rusi. Tisk 1236.

2. Zpráva výboru sociálně-politického o usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, jímž se vláda zmocňuje, aby upravila odpočivné a zaopatřovací požitky státních zaměstnanců systému uherského a jich pozůstalých v Podkarpatské Rusi. Tisk 1239.

3. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení poslanecké sněmovny, jež se týče vládního návrhu zákona, kterým se vláda zmocňuje, aby prozatímně zkrátila přípravnou službu soudcovskou. Tisk 1243.

4. Návrh poslanecké sněmovny na prodloužení lhůty podle §u 43 ústavní listiny k projednání usnesení senátu o právu původském (autorském).

5. Rozprava o naléhavých interpelacích sen. Jarolíma, dr. Hellera, Löwa a soudr. (tisk 1241), sen. dr. Soukupa, Ackermanna, Jakubky, Jaroše a soudr. (tisk 1244) a sen. J. Klečáka a soudr. (tisk 1245).

Jsou proti tomuto mému návrhu námitky? (Nebyly).

Námitek není, končím schůzi.

(Konec schůze o 19 hod. 25 min.}


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP