Úterý 28. března 1922

Schůze zahájena v 16 hodin 15 minut.

Přítomni:

Předseda: Prášek.

Místopředsedové: Klofáč, dr Soukup.

Zapisovatelé: dr Krouský, Svěcený.

118 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři: Černý, Habrman, Staněk, Udržal.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr Šafařovič, jeho zástupci dr Bartoušek a dr Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Předsednictva senátu došly přípisy vlády ze dne 21. března 1922, čís. 5947, a ze dne 21. března 1922, čís. 5926.

Žádám pana zapisovatele sen. Svěceného, aby tyto přípisy vlády přečetl.

Zapisovatel sen. Svěcený (čte):

>Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

President republiky prohlásil rozhodnutím ze dne 21. března 1922 podle §u 30 ústavní listiny zasedání Národního shromáždění za skončené a práce sněmovní, pokud se týče senátní, podle §u 4 zákona z 15, dubna 1920, čís. 325 Sb. z, a n., podle §u 4 zákona z 15. dubna 1920, čís. 326 Sb. z. a n., za přerušené.

Předseda vlády: dr Beneš.<

Zapisovatel sen. Svěcený (čte):

>Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze,

President republiky svolal podle §u 28 ústavní listiny rozhodnutím z 21. března 1922 senát Národního shromáždění k jarnímu zasedání na den 28, března 1922 do jeho sídla Prahy.

Předseda vlády: dr Beneš.<

Předseda: (Všichni senátoři povstávají.) Nastává mi v krátké době opětně smutný úkol, abych vzpomněl nové bolestné ztráty, kterou utrpěl náš sbor úmrtím svého kolegy senátora Karla Stanislava Sokola, člena klubu strany národně-demokratické.

Odešel muž, jehož celý život byl stělesněním úsilí po státní samostatnosti a myšlenky kulturního povznesení národa. Byl z nejvytrvalejších a nejoddanějších

průbojníků těchto ideí, v jejichž konečné vítězství zachoval si pevnou víru i v dobách nejkrutější persekuce. K uskutečnění jich směřovalo veškeré jeho životní dílo kulturní, vzdělávací i politické; jeho bohatá činnost publicistická a nakladatelská měla na celou generaci rozhodný výchovný vliv a po několik desítiletí bylo jeho jméno úzce spiato se všemi význačnějšími ději života národního.

Byl z politiků, kteří své politické poslání pojímají s nejvyšších hledisk ideálních; národ a jeho zdar byl mu veškerým cítěním životním.

V našem sboru byl horlivě činný jako člen výboru zahraničního. Pracoval též mnoho v oboru školském a byl znám jako výborný znalec v otázkách menšinových.

Byl člověk čistého a jemného charakteru, řečník vzletný a nadšený, odpůrce ušlechtilý, pravý demokrat a věrný syn národa.

Těmito vynikajícími vlastnostmi osobními a obětavou, nezištnou prací národní získal si sympatie svých přátel a úctu i u známých odpůrců a zajistil si trvalou, světlou památku v našich srdcích.

Předseda (zvoní): Předsednictva došel připiš ministra vnitra ze dne 24. března, čís. 23.373.

Žádám pana zapisovatele sen. Svěceného, aby jej přečetl.

Zapisovatel sen. Svěcený (čte):

>Předsednictvu senátu Národního shromáždění v Praze.

Ježto člen senátu Národního shromáždění pan. Karel Stanislav Sokol zemřel, povolávám na základě ustanovení §u 56 řádu volení do poslanecké sněmovny ve spojení s ustanovením §u 2 zákona o složení a pravomoci senátu na jeho místo pana dr Františka Malínského, továrníka v Praze-Smíchově, jako zvoleného člena senátu a vydávám mu současně ověřující list. Ministr Černý.<

Předseda: Nově zvolený člen senátu dr František Malínský dostavil se do dnešní schůze a vykoná ústavní listinou předepsaný slib.

Žádám pana zapisovatele sen. Svěceného, aby přečetl formuli slibu a pana dra Malínského, aby vykonal slib podáním ruky a slovem >slibuji<.

Zapisovatel sen. Svěcený (čte): >Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.<

Sen. dr Malínský: Slibuji!

Předseda: Navrhuji, aby byla udělena zdravotní dovolená l měsíce panu sen. Jindřichu Fritschovi a dr Mudroňovi.

Kdo souhlasí s mým návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Dovolená se uděluje.

Uděluji dovolenou pro dnešní schůzí sen, Kadlčákovi, sen. dr Krupkovi a sen. dr Koperniczkému, pro tento týden místopředsedovi Niessnerovi a sen. Hartlovi.

Tiskem rozdáno:

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Tisk 1286. Vládní návrh zákona, kterým se mění článek XIX. zákona o celním sazebníku ze dne 13, února 1906, č. 20 ř. z., a článek XIX, uherského zákonného článku LIII. z roku 1907.

Tisk 1287. Připomínky pana presidenta republiky k vrácenému zákonu ze dne 16, února 1922, jímž upravuje se poměr československé státní správy k československým společnostem Labské a Dunajské (tisk sen. 1253).

Tisk 1288. Vládní návrh zákona, kterým se mění některá ustanovení konkursního a vyrovnávacího řádu, císařského nařízení ze dne 10. prosince 1914, č. 337, ř. z.

Zápisy o 101., 102., 103, a 104. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 7., 8., 9. a 10. února 1922.

Těsnopisecké zprávy o 101., 102., 103., 104., 105., 106. a 107. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 7., 8., 9., 10., 15., 16. a 17. února 1922.

Zápisy o 105., 106. a 107. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé vyloženy byly podle §u 72 jedn. řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí. Jelikož v předepsané lhůtě nebyly žádným panem senátorem písemné námitky podány, dlužno pokládati zápisy ty za správné a dají se do tisku.

Předseda (zvoní): Přikročuji k projednávání denního pořadu.

Předsednictva senátu došel připiš vlády ze dne 21. března 1922, čís. 8.234.

Žádám pana zapisovatele sen. Svěceného, aby jej přečetl.

Zapisovatel sen. Svěcený (čte): >Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

Pan president republiky prohlašuje zimní zasedání Národního shromáždění (1921-1922) za skončené, prohlásil zároveň v příslušném dekretu podle druhé věty odstavce 4., §u 4. jedn. řádu sněmovny, že se práce sněmovní přerušují.

Vláda dovoluje si ve smyslu 4. věty odst. 4, §u 4. jedn, řádu sněmovny návrh, aby senát Národního shromáždění republiky Československé usnesl se ve své prvé schůzi nového (jarního) zasedání, že se podle téhož ustanovení zákona povoluje obnova resp. pokračování ve sněmovních pracích prozatím u těchto vládních předloh v senátě:

1. Vládní návrh zákona o potírání pohlavních nemocí č. t. 764 (z resortu ministerstva veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy),

2. obchodní smlouvy s říší Německou - č. t. 1106 sen. (z resortu ministerstva zahraničních věcí).

Předseda vlády: dr Beneš<.

Předseda: Budeme tedy o tomto vládním návrhu jednati, a to ve smyslu §u 4 jedn. řádu usnesením bez rozpravy.

Není-li námitek, dám hlasovati o vládním návrhu o obou předmětech najednou. (Nebyly.)

Námitek není. Budu tedy podle toho postupovati.

Kdo souhlasí, aby výbor rozpočtový, sociálně-politický a zdravotní, jimž se přikazuje vládní návrh zákona o potírání pohlavních nemocí, a výbor zahraniční a národohospodářský, jimž se přikazuje vládní návrh, kterým se předkládá ke schválení Národnímu shromáždění osnova hospodářských ujednání uzavřených v Praze dne 29. června 1920, mezi republikou Československou a říší Německou, pokračovaly v poradě na základě výborových usnesení v předchozím zasedání již učiněných, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To jest většina. Návrh jest přijat.

Sdělují, že do výboru rozpočtového nastoupil na místo sen. dr Wiechowskiho sen. dr Heller.

Navrhuji, aby se příští schůze konala pozítří ve čtvrtek dne 30. března 1922 o 18. hodině s tímto

denním pořadem:

1. Návrh, aby zkráceným řízením podle §u 55 jedn. řádu projednán byl vládní návrh zákona, kterým se mění čl. XIX. zákona o celním sazebníku ze dne 13. února 1906, čís. 20. ř. z., a čl. XIX. uher, zák. čl. LXIII. z roku 1907.

2. Návrh, aby zkráceným řízením podle §u 55 jedn. řádu projednána byla připomínkami presidenta republiky osnova zákona, jímž se upravuje poměr československé státní správy k československým společnostem Labské a Dunajské.

3. Návrh, aby zkráceným řízením podle §u 55 jedn. řádu projednáno bylo usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se zmocňuje ministr financí k uzavření výpůjček také v cizí měně.

Jsou proti tomuto mému návrhu námitky? (Nebyly.) Námitek není.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 16 hodin 25 minut.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP