Pondělí 24. dubna 1922

Schůze zahájena v 19 hodin 40 minut.

Přítomni:

Předseda: Prášek.

Místopředsedové: Kadlčák, Niessner, dr. Soukup.

Zapisovatelé: dr. Stojan, dr. Vlček.

104 senátoři podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři: Habrman, Šrámek.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr. Šafařovič, jeho zástupci dr. Bartoušek a dr. Trmal.

Předseda: Zahajuji schůzi. Předsednictvo senátu došel dopis ministerstva vnitra ze dne 24. dubna 1922, č. 32766.

Žádám pana tajemníka, aby jej přečetl.

Zástupce sen. tajemníka dr. Trmal (čte):

>Předsednictvu senátu Národního shromáždění v Praze,

Vzhledem k tamnímu sdělení, že člen senátu pan Josef Žďárský vzdal se mandátu, povolávám na základě ustanovení § 56. řádu volení do poslanecké sněmovny ve spojení s ustanovením § 2. zákona o složení a pravomoci senátu na jeho místo pana dra Bohumila Němce, univ. profesora, t. č. rektora university Karlovy v Praze, jako zvoleného člena senátu a vydávám mu současně ověřující list.

Ministr: Černý v. r.<

Předseda: Nově nastupující člen senátu dr. Bohumil Němec dostavil se do dnešní schůze a vykonal ústavou předepsaný slib.

Žádám pana zapisovatele sen. Svěceného, aby přečetl příslušnou formuli slibu a člena senátu dra Němce, aby vykonal do mých rukou slib slovem >slibuji<.

Zapisovatel sen. Svěcený (čte):

Slibuji, že budu věren republice Československé, že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Sen. dr. Němec (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Předseda: Z předsednictva přikázáno:

Zástupce senátního tajemníka dr. Trmal (čte):

výboru zahraničnímu:

Tisk 1307. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu, kterým se předkládá ke schválení Národnímu shromáždění obchodní dohoda mezí republikou Československou a královstvím Španělským, uzavřená výměnou not vyslanectví republiky Československé v Madridu ze dne 18. listopadu 1921 a ministerstva zahraničních věcí království Španělského ze dne 19. listopadu 1921.

(Současně přikázáno též výboru živnostensko-obchodnímu.)

Tisk 1310. Usnesení poslanecké sněmovny o vládnom návrhu, ktorým sa predkládá Národnímu shromaždeniu úmluva stanoviaca definítívný dunajský statut, podpísaná v Paríži dna 23. červenca 1921.

(Současně přikázáno též výboru technicko-dopravnímu.)

Tisk 1311. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu, kterým se předkládá ke schválení Národnímu shromáždění obchodní dohoda mezí republikou Československou a republikou Rakouskou, uzavřená v Praze dne 4. května 1921, se závěrečným protokolem, jakož i

a) příloha k čl. XII.: >úlevy v pohraničním styku<;

b) příloha k čl. XII.: >úmluva vzájemné podpory při celním odbavování<;

č) příloha k § 8 (2): >ustanovení o předběžném sloučení československých a rakouských pohraničních celních a pasových kontrolních úřadů<;

d) příloha k čl. XII.: >dohoda o nákazách zvířecích<;

e] příloha k čl. XII.: >dohoda o vzájemném uznání vysvědčení o zkouškách zboží<;

f) příloha k čl. XII.: >dohoda o vzájemném uznávání zkušebních značek na ručních střelních zbraních<.

(Současné přikázáno též výboru živnostensko-obchodnímu.)

K žádosti vlády mají výbory tyto věcí projednati ve lhůtě co nejkratší.

Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Lhůta jest přijata. Přistoupíme k prvnímu bodu, jímž jest

1. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona, tisk 1293, o ražbě dalších drobných mincí. Tisk 1316.

Zpravodajem jest pan sen. Kouša. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj sen. Kouša: Slavný senáte! Vláda republiky předložila senátu osnovu zákona o ražbě dalších drobných mincí. Jak známo, naše mincovna v Kremnici razila, nové drobné mince, a to mince 50tihaléřové a 20tihaléřové. Ukázala se nutná potřeba razili další mince a to 10 hal., 5 hal. a 2 hal. Ražením těchto dalších drobných mincí způsobíme, že vytlačíme z oběhu bývalé rakousko-uherské mince po 10 a 2 hal. Haléře vůbec odpadnou, poněvadž dnes haléř není žádným drobným platidlem. Desetihaléřů, pětihaléřů a dvou-haléřů má býti vyraženo do celkové výše 40 milionů Kč, Tímto ražením drobných mincí bude jistě odpomoženo velké nouzi, která se objevuje ještě dnes na peněžním trhu, zvláště, když se mění větší peníze. Ještě přicházíme do obchodu a dostáváme místo drobných peněz poštovní známky a samo sebou se rozumí, že poštovní známka se roztrhá, trochu se pošpiní atd., pozbývá hodnoty a občanstvo jest poškozováno.

Rozpočtový výbor projednal tento zákon a uvítal jej, protože je to zákon jistě naléhavý. Učinil však jisté opravy, a to v §u l,, 2, odst,, kde stálo, že z kilogramu mincovního kovu raziti možno dvouhaléřů 450, ale během jednání se ukázalo, že je možno raziti z kilogramu zinku místo 450 kusů 500 kusů. Tuto změnu jsme opravili v §u 1, 2. odstavci.

Pak jsme ještě učinili změnu v §u 5, který na konci uváděl, že budou stažené mince směněny >ve stejné jmenovité hodnotě<. My jsme tomu dali výraz určitější a řekli jsme >bez jakékoliv srážky<.

Pánům senátorům jistě je známo, že 20tihaléře železné se stahovaly se srážkou 50%, a že touto srážkou byli postiženi v prvé řadě chudí lidé, všichni ti, kteří měli jistou část těchto železných 20tihaléřů. Nyní můžeme sděliti slavnému senátu, že stažené peníze budou se vyměňovati beze srážky, takže každý dostane tolik, kolik vrátí zpět.

Rozpočtový výbor navrhuje slavnému senátu, aby připojená osnova zákona s těmito změnami v §u l a 5 byla schválena beze změny.

Předseda (zvoní): Zahajuji debatu. K slovu se přihlásil pan sen. dr. Hilgenreiner. Uděluji mu slova.

Sen. dr. Hilgenreiner (německy): Pánové! Nechci vás dlouho zdržovati, ale způsob, jakým se jednalo při stahování 20ti-haléřových mincí, nutí mne k tomu, abych přičinil krátkou poznámku k předloze o vydání nových mincí korunových, 10ti-haléřových a 2haléřových, Výměny 20ti-haléřových mincí bylo použito k tomu, aby na obyvatelstvu spáchána byla loupež. (Sen. dr. Horáček [německy]: Loupež, to je silné slovo!) Tak to pociťovalo veškeré obyvatelstvo, poněvadž zákonitého podkladu k tomu vlastně nebylo. Bylí jsme posláni v pátek domů a v sobotu, právě když jsme byli všichni doma, byli jsme překvapeni zkrácením hodnoty 20tihaléřových mincí na polovinu. Finanční ministerstvo nepodalo žádného odůvodnění pro tento postup, nebylo doloženo, na jakém základě se to činilo. Mám za to, že u veškerého obyvatelstva, ať českého ať německého, bylo to pociťováno jako nespravedlnost, tím více, ježto se tak stalo beze všeho ohledu na sociální spravedlnost. Pravé nejchudší lidé při tom namnoze pochodili nejhůře. Proto chci použíti této příležitosti, bych vládu upozornil na to, aby ražení a výměny mincí nepoužila opětně jako příležitost k nějakému zkrácení. Neboť to poškozuje veškerou důvěru ve finanční hospodářství a přináší mnohem větší škodu pro veřejnou důvěru nežli vůbec mohl znamenati materielní zisk. Myslím tudíž, že mluvím v souhlase se všemi kolegy zde, jestliže vládu varuji, aby tak opětně nejednala. Přijdou-li nové mince, musí býti staré mince vyměněny za plnou cenu. Stojí tak výslovně v předloze, tím více můžeme žádati, aby to bylo splněno. To jsem chtěl podotknouti. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Nikdo není více ke slovu přihlášen, debata je skončena. Žádá si pan zpravodaj k doslovu slovo?

Zpravodaj sen. Kouša: Není toho potřeba.

Předseda: Není tomu tak, O celé osnově zákona, jeho nadpisu a úvodní formuli, má pouze 6 paragrafů, míníme dáti hlasovati najednou. Jsou námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.)

Námitek není, budeme tedy tak postupovati.

Kdo souhlasí s osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí podle zprávy výborové ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Osnova zákona s jeho nadpisem a úvodní formulí jsou přijaty ve čtení prvém.

Sděluji, že do výboru rozpočtového nastupuje na místě sen. Hybše sen. Kroiher.

Navrhuji, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 27. dubna 1922 o 15. hodině s tímto denním pořadem:

1. Druhé čtení zprávy výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona o ražbě dalších drobných mincí. Tisk 1316.

2. Zpráva ústavně-právního výboru o vládním návrhu zákona (tisk 1292), kterým se Hlavní puncovní úřad v Praze podřizuje ministerstvu veřejných prací. Tisk 1317.

3. Zpráva sociálně-politického výboru a rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny (tisk 1305) o vládním návrhu zákona o ochraně nájemníků.

4. Zpráva ústavně-právního výboru o usnesení poslanecké sněmovny (tisk 1309) o vládnom návrhu zákona, kterým se částečně zrušuje zák. čl. LXIII. z roku 1912 o výjimečných opatřeních a mění některá opatření podle něho vydaná.

Jsou námitky proti tomuto mému návrhu? (Nebyly.)

Námitek není.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 19 hodin 50 minut.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP