Pátek 4. července 1924

Schůze zahájena v 10 hodin 45 minut.

Přítomni:

Předseda: Donát.

Místopředsedové:Klofáč, Niessner, dr Soukup.

Zapisovatelé: dr Krouský, Svěcený.

63 senátorů podle presenční listiny.

Zástupce vlády: ministr dr Hodža.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr Šafařovič; jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

Předseda: Zahajuji schůzi.

Sděluji, že udělil jsem dovolenou pro dnešní schůzi sen. Barinkovi, Duchajovi, Dúrčanskému, dr Mudroňovi a Sehnalovi.

Tiskem bylo rozdáno:

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Tisk 1948. Návrh sen. Hucla, Križko, Zavorala, dr Procházky, dr Soukupa, Havleny, Pánka, Klečáka, dr Franty, dr Němce a spol. na zavedení strážní hlásné služby při povodních.

Tisk 1949. Návrh sen. Hybše, Križko, Zavorala, dr Procházky, dr Soukupa, Havleny, Pánka, Klečáka, dr Franty, dr Němce a spol. na poskytnutí státní podpory poškozeným průtrží mračen a krupobitím na okresích Poděbrady a Králův Městec.

Tisk 1950. Návrh sen. Hybše, Križko, Zavorala, dr Procházky, dr Soukupa, Petříka, Pánka, Klečáka, dr Franty, dr Němce a spol., aby dosavadní roční příspěvek Státnímu melioračnímu fondu z 15 milionů Kč byl přiměřeně zvýšen.

Tisk 1951. Návrh sen. Sáblíka, Križko, Zavorala, dr Procházky, dr Soukupa, Petříka, Pánka, Lisého, dr Franty, dr Němce a spol. na poskytnutí státní podpory poškozeným krupobitím a průtrží mračen na Jihlavsku a Znojemsku.

Tisk 1952. Zpráva národohospodářského výboru k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa doplňuje a čiastočne mení zákon zo dňa 12. srpna 1921, čís. 313 Sb. z. a n., o obnove drobných zemedelských pachtov, doplnený a čiastočne zmenený zákonom zo dňa 13. červenca 1922, čís. 213 Sb. z. a n.. (tisk 1940).

Těsnopisecká zpráva o 214. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 24. června 1924.

Zápisy o 216. - 217. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé vyloženy byly podle §u 72 jedn. řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí.

Jelikož v předepsané lhůtě nebyly žádným p. senátorem písemné námitky podány, dlužno pokládati zápisy ty za správné a dají se do tisku.

Z předsednictva přikázáno:

Výboru iniciativnímu:

Tisk 1948. Návrh sen. Hucla, Križko, Zavorala, dr Procházky, dr Soukupa, Havleny, Pánka, Klečáka, dr Franty, dr Němce a spol. na zavedení strážní hlásné služby při povodních.

Tisk 1949. Návrh sen. Hybše, Križko, Zavorala. dr Procházky, dr Soukupa, Havleny, Pánka, Klečáka, dr Franty, dr Němce a spol. na poskytnutí státní podpory poškozeným průtrží mračen a krupobitím na okresích Poděbrady a Králův Městec.

Tisk 1950. Návrh sen. Hybše, Križko, Zavorala, dr Procházky, dr Soukupa, Petříka, Pánka, Klečáka, dr Franty, dr Němce a spol., aby dosavadní roční příspěvek Státnímu melioračnímu fondu z 15 milionů Kč byl přiměřeně zvýšen.

Tisk 1951. Návrh sen. Sáblíka, Križko, Zavorala. dr Procházky, dr Soukupa, Petříka, Pánka, Lisého, dr Franty, dr Němce a spol. na poskytnutí státní podpory poškozeným krupobitím a průtrží mračen na Jihlavsku a Znojemsku.

Předseda: Přikročuji k projednávání denního pořadu, a to k bodu

Návrh, aby podle §u 55 jedn. řádu senátu jednáním zkráceným projednán byl vládní návrh zákona, kterým se doplňuje a částečně mění zákon ze dne 12. srpna 1921, čís. 313 Sb. z. a n., o obnově drobných zemědělských pachtů doplněný a částečně změněný zákonem ze dne 13. července 1922, čís. 213 Sb. z. a n. Tisk 1940.

Přiznání pilnosti odůvodňuje se tím, aby v poměrech pachtovních nenastaly zmatky.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se).

To je většina. Pilnost k projednání této věci se přiznává.

Bod

Zpráva národohospodárskeho výboru k vládnemu návrhu zákona (tisk 1940), ktorým sa doplňuje a čiastočne mení zákon zo dňa 12. srpna 1921, čís. 313 Sb. z. a n., o obnove drobnych zemedelských pachtov, doplnený a čiastočne zmenený zákonom zo dňa 13. červenca 1922, čís. 213 Sb. z. a n. Tisk 1952.

Zpravodajem za výbor národohospodářský je pan sen. Roháček. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj sen. Roháček: Slávny senát! § 63 záborového zákona ustáluje nútené árendy. Na počiatku našej štátnej samostatnosti u nás na Slovensku bolo hodne využité § 63, ba povedal bych, že pozemková reforma z polovice len takto bola využitá. Chodubní bezzemci húfne rozberali grófskou pôdu do árendy a čiastočne to stačilo na ukojenie túhy po pôde. Dnes je už trochu ináč. Lud domáhá sa uplatnenia §u 11 záborového zákona a kde sa uplatňuje § 11, tam prestává § 63. Pomery sa konsolidují a to jednak z hlavných príčin, že sa skutočne prevádza pozemková reforma. Donesením zákona o prodlžení pachtov v dnešnej osnove hodne približujeme sa k mierovým smlouvám, kde je reč o súkromom vlastnictve a, čo konáme dnes, konáme z nutnosti poválečnej a myslím, že naposledy predlžujeme tieto árendy. Osnovou touto sišlo sa na 20 ha, kde sa nútený pacht predlžuje na nové 3 roky a následkom tohoto uvoľní sa hodne pôdy pre súkromých majiteľov. Ale my vieme, ze sme týmto povinni zvlášte v historických zemiach částečne aj našim väčším rolníkom, farám, beneficiam, fondom atd., ale z druhej strany pre našich chudobných bezzemkov nepredlženie pachtov by dnes znamenalo zničit ich existencie, rozmnožiť počet nezamestnaných a vydat ich na milost a nemilost židovským arendátorom, ktorí ešte pachtujú grófske veľkostatky. A toto nedopustíme za žiadnú cenu a preto bárs sa zemedelská petka dohodnúť nevedela na osnove zákona tohoto, dala vláde podklad, smernice, ktorá nám ho dnes v tejto forme prekladá. Židia a maďarskí veľkostatkári na Slovensku už od roka znepokojujú našich drobných pachtýrov, zvlášte na okolí Piešťan, kde by to skoro na prelievanie krve bolo prišlo, keby poprední stúpenci ťDomovinyŤ neboli ve prospech ľudu zakročili.

Pánovia, schválením tejto osnovy vykonáme v prospech našich bezzemkov v republike Československej velmi mnoho. Ani domyslet si neviam, čo by následovalo, keby nebolo tohoto zákonného predlženia. Prete já s radosťou ponúknutého referátu v národohospodárskom výbore som sa ujal a vrele primlúvam sa za schválenía a privolávam: nech slúží tento zákon ku pokoju a rozkvetu našich bezemkov, aby nemuseli žiť na predlžovaných pachtoch, ale na pôde dľa § 11, na pôde svojej vlastnej a tak ráz mohli povedať: Slovenskú pôdu už vlastní slovenský ľud, ktorí na nej pracuje. (Výborně! Potlesk)

Předseda: Byl mi podán dostatečně podporovaný návrh sen. Zavorala a soudr.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

ťNávrh sen. Zavorala, dr Procházky, dr Soukupa, Petříka, Pánka, Lisého, dr Franty, dr Němce, Križko, Hucla a spol.

Podepsaní navrhují:

Předložená osnova zákona, kterým se doplňuje a částečně mění zákon ze dne 12. srpna 1921, čís. 313 Sb. z. a n., o obnově drobných zemědělských pachtů, doplněný a částečně změněný zákonem ze dne 13. července 1922, čís. 213 Sb. z. a n., budiž v článku II. odstavec 3. doplněna tak, že za slova ťpodstaty majetkovéŤ doplní se slovy ťjako prenajímatelovŤ.Ť

Předseda: Má pan referent nějakou poznámku k tomuto návrhu?

Zpravodaj sen. Roháček: Prosím slávny senát, aby tento dodatok tak, jak je navrhnutý, ráčil prijať a na patričné miesto aby bol uvedený.

Předseda: Prosím pány, aby zaujali místa. (Děje se).

Vzhledem k podanému pozměňovacímu návrhu sen. Zavorala a spol. míním dáti hlasovati takto:

o článku I. a článku II. podle zprávy výborové;

o návrhu sen. Zavorala a spol. na doplnění posledního odstavce článku II., aby totiž za slova ťpodstaty majetkovéŤ vsunuta byla slova ťjako prenajímatelovŤ;

o zbytku zákona, jeho nadpisu a úvodní formuli podle zprávy výborové.

Jsou námitky? (Nebyly). Nejsou.

Budeme tedy tak postupovati.

Kdo souhlasí s článkem I. a II. osnovy zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se).

To je většina. Přijímá se.

Kdo souhlasí s návrhem sen. Zavorala a spol. na doplnění posledního odstavce článku II., aby totiž za slova ťpodstaty majetkovéŤ vsunuta byla slova ťjako prenajímatelovŤ, nechť zvedne ruku. (Děje se).

To je většina. Přijímá se.

Kdo souhlasí se zbytkem zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se).

To je většina. Přijímá se.

Ve smyslu přiznané pilnosti přikročíme ihned ke hlasování ve čtení druhém.

Táži se pana zpravodaje, zdali má textové změny?

Zpravodaj sen. Roháček: Navrhujem, aby v čl. II. ad b) osnovy zákona v riadku 6. opravené bolo slovo ťprepachovatelŤ na ťprepachtovatelŤ.

Předseda: Kdo souhlasí s osnovou zákona jeho nadpisem a úvodní formulí tak, jak byly právě přijaty ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se).

To jest většina. Osnova zákona s jeho nadpisem a úvodní formulí přijímají se v naznačeném znění také ve čtení druhém s tiskovou opravou navrženou panem zpravodajem.

Navrhuji, aby podle §u 40 jedn. řádu senátu zmocněno bylo předsednictvo, by svolalo příští schůzi písemně neb telegraficky a stanovilo její denní pořad.

Jsou námitky proti tomu? (Nebyly). Nejsou.

Iniciativní výbor koná schůzi po plenu.

Končím schůzi.

Konec schůze v 10 hodin 55 minut.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP