Pondělí 6. října 1924

Schůze zahájena v 17 hodin 10 minut.

Přítomni:

Předseda: Donát.

Místopředsedové: dr Franta, Klofáč, Niessner, dr Soukup, Valoušek.

Zapisovatelé: dr Krouský, Svěcený.

93 senátoři podle presenční listiny.

Zástupce vlády: ministr: Malypetr.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr Šafařovič; jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Sděluji, že udělil jsem dovolenou pro dnešní schůzi p. sen. dr Mudroňovi, pí. sen. dr Herzigové, p. sen. Dúrčanskému, Havlenovi a Filipínskému, na 7 dní p. sen. dr Spiegelovi.

Navrhuji, aby byla udělena zdravotní dovolená na dobu 4 neděl p. sen. dr Kovalikovi.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh můj je přijat.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Tiskem rozdáno:

Tisk 1975-.1975/3. Interpelace sen. Hartla, Hübnera a soudr. na pana ministra spravedlnosti stran zabavení časopisu ťReichenberger ZeitungŤ.

Tisk 1975/1. Interpelace sen. Jelinka, Luksche a soudr. na pana ministra vnitra stran provádění tiskové censury v Brně.

Tisk 1975/2. Interpelace sen. Knesche, dr Hilgenreinera a soudr. na pana ministra školství a národní osvěty o tom, že žákům bylo zapověděno účastniti se ve spolcích ťWandervögelŤ a ťStaffelsteinerŤ.

Tisk 1975/3. Interpelace sen. Hartla a soudr. na pana ministra vnitra stran protiprávního jmenování do okresní správní komise v Liberci.

Tisk 1980. Zpráva rozpočtového výboru k usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, jímž se vláda zmocňuje převzíti pohledávky vzniklé z dodávek za doby války (tisk 1967).

Tisk 1981. Zpráva I. národohospodářského výboru, II. rozpočtového výboru o návrhu sen. Hybše, Križka, Zavorala, dr Procházky, dr Soukupa, Petříka, Pánka, Klečáka, dr Franty, dr Němce a spol., aby dosavadní roční příspěvek Státnímu melioračnímu fondu z 15 mil. Kč byl přiměřeně zvýšen (tisk 1950).

Tisk 1982. Zpráva I. národohospodářského výboru, II. rozpočtového výboru o návrhu sen. Križka, Hucla a spol. na poskytnutí státní podpory poškozeným průtrží mračen a krupobitím na okresech: Německý Brod, Humpolec, Ledeč a Chotěboř (tisk 1930).

Tisk 1983. Zpráva I. národohospodářského výboru, II. rozpočtového výboru o návrhu sen. Sáblíka, Križka, Zavorala, dr Procházky, dr Soukupa, Petříka, Pánka, Lisého, dr Franty, dr Němce a spol. na poskytnutí státní podpory poškozeným krupobitím a průtrží mračen na Jihlavsku a Znojemsku (tisk 1951).

Tisk 1984. Zpráva výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o povinnostech bankéřů při úschově cenných papírů (tisk 1964).

Tisk 1985. Zpráva rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o příročí k ochraně peněžních ústavů a jejich věřitelů (tisk 1962).

Tisk 1986. Zpráva rozpočtového výboru o účetní závěrce nejvyššího účetního kontrolního úřadu za r. 1922 s dodatkem k účetní závěrce za r. 1920 a o účetní závěrce téhož úřadu za r. 1923 (čís. 9669 a 7243 předs.).

Tisk 1987. Zpráva rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona, kterým se zmocňuje vláda republiky Československé převzíti státní záruku za úvěr poskytnutý Československé plavební akciové společnosti Labské v Praze (tisk 1969).

Tisk 1988. Zpráva výboru rozpočtového k usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o mimořádných úlevách při placení přímých daní (tisk 1971).

Tisk 1989. Zpráva I. výboru sociálně-politického, II. výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří (tisk 1963).

Tisk 1990. Zpráva výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o vkladních knížkách (listech), akciových bankách a o revisi bankovních ústavů (tisk 1966).

Zápis o 221. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 23. září 1924.

Těsnopisecké zprávy o 222.-223. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 29. září 1924.

Zápisy o 222.-224. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé vyloženy byly podle §u 72 jedn. řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí.

Jelikož v předepsané lhůtě nebyly žádným pp. senátorem písemné námitky podány, dlužno pokládati zápisy ty za správné a dají se do tisku.

Na základě usnesení výboru iniciativního ze dne 4. července 1924 přikázáno dodatečně:

Výboru rozpočtovému:

Tisk 1948. Návrh sen. Hucla, Križka, Zavorala, dr Pocházky, dr Soukupa, Havleny, Pánka, Klečáka, dr Franty, dr Němce a spol. na zavedení strážní hlásné služby při povodních.

Tisk 1949. Návrh sen. Hybše, Križka, Zavorala, dr Procházky, dr Soukupa, Havleny, Pánka, Klečáka, dr Franty, dr Němce a spol. na poskytnutí státní podpory poškozeným průtrží mračen a krupobitím na okresích Poděbrady a Králův Městec.

Z předsednictva přikázáno:

Výboru imunitnímu:

Žádost okresního soudu v Touškově za souhlas k trestnímu stíhání sen. Starka pro přestupek proti bezpečnosti cti.

Předseda (zvoní): Přikročuji k projednávání denního pořadu.

Na prvém místě máme:

Zprávu imunitního výboru o žádosti vrchního zastupitelství v Košicích za udělení souhlasu ke stíhání sen. Matuščáka pro přečin urážky na cti (čís. 9773/24 předs.). Tisk 1978.

Zpravodajem je pan sen. dr Stránský. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj sen. dr Stránský: Slavný senáte! Vrchní státní zastupitelství v Košicích žádá za udělení souhlasu ke stíhání sen. Matuščáka pro přečin urážky na cti, a to na základě následujícího krátce jenom vylíčeného děje. Sen. Matuščák chtěl 27. února t. r. pořádati veřejnou schůzi lidu v Rokosově ve dvoře tamější školy. Nešťastná volba tohoto místa byla patrně příčinou toho, že hlavnoslužnovský úřad ve Velkém Sevljuši schůzi tuto zakázal, a nelze se tomu diviti, že ji zakázal, poněvadž přece dvůr obecné školy není místem pro pořádání veřejných schůzí lidu. Na to sen. Matuščák vyjádřil se přede dvěma úředníky ještě o tomto zákazu: ťJak může župan takové voloviny dělat a tak blbě odůvodniti zákaz schůze, kterou chci pořádati.Ť Když mu bylo na to řečeno, že musí zůstati při zákazu, a jestliže on, poněvadž řekl: ťJá schůzi pořádati buduŤ, při svém odhodlání setrvá, že četnictvo rozpustí schůzi, vyjádřil se ještě, že četnictvo musí kušovati.

Velevážení pánové a dámy, ráčíte pochopiti, že nelze takovýmto způsobem mluviti v nějakém úřadě o úředním výkonu úředníka a že se mu musí poskytnouti příležitosti, aby si zjednal zadostiučinění, jmenovitě, když se uváží, že sen Matuščákovi bylo volno uchopiti se právního prostředku, který měl po ruce, jestliže myslil, že se mu křivda děje. V uvážení všech těchto okolností navrhuje imunitní výbor, aby slavný senát souhlas ke stíhání sen. Matuščáka pro přečin urážky na cti udělil.

Předseda (zvoní): Nikdo není k slovu přihlášen. Prosím pány, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Konstatuji, že senát je schopen se usnášeti.

Kdo souhlasí s návrhem výboru imunitního, aby byl dán souhlas k trestnímu stíhání sen. Matuščáka, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh výboru imunitního, aby sen. Matuščák vydán byl, se přijímá.

Bodem dalším je:

Zpráva imunitního výboru o žádosti soudní stolice v Hustu za udělení souhlasu ke stíhání sen. Chlumeckého pro přečin urážky Národního shromáždění (čís. 9802/1924 předs.). Tisk 1976.

Zpravodajem je pan sen. dr Stránský.

Zpravodaj sen. dr Stránský: Slavný senáte! Dne 9. března t. r. konala se veřejná schůze voličů v Terešvě na náměstí před kostelem. Na ní řečnil sen. Chlumecký a ve své řeči prohlásil, že jedině strana komunistická může našemu chudobnému lidu pomoci, a poukazoval na dnešní Rusko, kde každý dělník jde radostně za svou prací, jelikož ví, že pracuje pro sebe a blaho dělného lidu. V našem státě vládnoucí buržoasní třídy jen utiskují dělný lid a zajisté nastanou lepší časy, až vláda přejde k ruskému proletariátu, při čemž užil následujících slov: ťTen parlamentŤ - totiž parlament Československé republiky - ťje jen shromáždění zlodějů a lupičů.Ť

Soudní stolice v Hustu žádá nyní za udělení souhlasu ke stíhání pro urážku Národního shromáždění.

Velevážení pánové a dámy, je očividno, ze nemůžeme připustiti, aby se takovým způsobem o Národním shromáždění mluvilo, že je shromážděním lupičů a zlodějů. Pan kolega Chlumecký byl tak spravedliv, že ani sebe nevyjmul z této společnosti, o které praví, že jsou to zloději a lupičové, ale my nemůžeme na to bráti žádného ohledu, i jestliže se skutečně počítá do takové společnosti. My musíme dáti příležitost Národnímu shromáždění, aby hájilo svou čest. Nemůžeme připustiti, aby ve veřejnosti Národní shromáždění, které je jediným představitelem vůle lidu, takovým způsobem bylo snižováno, a proto imunitní výbor navrhuje, aby byl dán souhlas ke stíhání sen. Chlumeckého.

Předseda: Nikdo není ke slovu přihlášen. Prosím paní a pány senátory, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Kdo souhlasí s návrhem výboru imunitního, aby sen. ChIumecký k trestnímu stíhání vydán byl, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh výboru imunitního, aby sen. Chlumecký k trestnímu stíhání vydán byl, se přijímá.

Sděluji, že do výboru sociálně-politického nastupuje na místo sen. Hrejsy sen. Smrtka, I. místopředsedou zvolen sen. dr Reyl, II. místopředsedou sen. Slavík;

zapisovatelem do výboru národohospodářského zvolen sen. Hybš;

do výboru živnostensko-obchodního nastupuje na místo sen. dr Přikryla sen. dr Němec;

do výboru branného nastupuje na místo sen. Měchury sen. Dědic;

do výboru rozpočtového na místo sen. Měchury nastupuje sen. Ecksteinová.

Navrhuji, aby se příští schůze konala dne 7. října 1924 o 11. hodině s tímto

denním pořadem:

Zpráva I. výboru sociálně-politického, II. výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny (tisk 1963) k vládnímu návrhu zákona o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří. Tisk 1989.

Zpráva výboru rozpočtového k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 1971) o vládním návrhu zákona o mimořádných úlevách při placení přímých daní. Tisk 1988.

Zpráva rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny (tisk 1969) k vládnímu návrhu zákona, kterým se zmocňuje vláda republiky Československé převzíti státní záruku za úvěr poskytnutý Československé plavební akciové společnosti Labské v Praze. Tisk 1987.

Zpráva rozpočtového výboru k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 1967) o vládním návrhu zákona, jímž se vláda zmocňuje převzíti pohledávky vzniklé z dodávek za doby války. Tisk 1980.

Zpráva rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny (tisk 1962) k vládnímu návrh. zákona o příročí k ochraně peněžních ústavů a jejich věřitelů. Tisk 1985.

Zpráva výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny (tisk 1964) k vládnímu návrhu zákona o povinnostech bankéřů při úschově cenných papírů. Tisk 1984.

Zpráva výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny (tisk 1966) k vládnímu návrhu zákona o vkladních knížkách (listech), akciových bankách a o revisi bankovních ústavů. Tisk 1990.

Jsou nějaké námitky? (Nebyly.) Nejsou.

Končím schůzi.

Konec schůze v 17 hodin 25 minut.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP