Středa 28. ledna 1925

Schůze zahájena v 15 hodin 55 minut.

Přítomni:

Předseda: Donát.

Místopředsedové: dr. Franta, Klofáč, Niessner, dr. Soukup, Valoušek.

Zapisovatelé: dr. Přikryl, Löw.

116 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři: dr. Franke, dr. Markovič, Stříbrný; odborový přednosta ministerstva vnitra dr. Bobek.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr. Šafařovič; jeho zástupci dr. Bartoušek, dr. Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Sděluji, že udělil jsem dovolenou pro tento týden sen. dr. Mudroňovi, dr. Spiegelovi, pro dnešní schůzi sen. dr. Herzigové, Spiesovi a Svrakovi, pro dnešní a zítřejší schůzi sen. Ackermannovi, Roháčkovi, Sáblíkovi a dr. Wittovi.

Navrhuji, aby byla udělena zdravotní dovolená do 1. dubna 1925 sen. Zavoralovi, na dobu 4 neděl sen. dr. Kovalikovi.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh můj je přijat.

Předsednictvo senátu došel přípis volebního soudu v Praze ze dne 19. prosince 1924 čís. 170/24 stran verifikace voleb Ivana Bodnara, Endreje Csehy, Ference Egry a Bély Rískó.

Žádám pana zapisovatele sen. dr. Vlčka, aby přečetl uvedený přípis volebního soudu.

Zapisovatel sen. dr. Vlček (čte):

"Předsednictvu senátu

v Praze.

Volební soud ve svém sezení dne 19. prosince 1924 podrobil svému zkoumání ve smyslu §u 8 č. 2 a §u 10 zákona ze dne 29. února 1920, čís. 125 Sb. z. a n., volitelnost senátorů zvolených ve volebním kraji č. XXIII (Podkarpatská Rus).

1. Ivana Bodnara, zemědělce v Hrušově,

2. Endreje Csehy, zemědělce v Berehách,

3. Ference Egry, zvonolijce v Malé Gejovce,

4. Bélu Rískó, zemědělce v Drahově.

Ježto stížnosti proti volbám podané byly volebním soudem zamítnuty a zákonných překážek volitelnosti neshledáno, bylo usneseno v plenární schůzi volby výše uvedených senátorů ověřiti.

O tom dává se věděti po rozumu §u 22 zákona ze dne 29. února 1920, čís. 125 Sb.

V Praze, dne 19. prosince 1924.

Dr. Pantůček v. r."

L. S.

Volební soud v Praze.

Předseda: Tiskem bylo rozdáno:

Zástupce senátního tajemníka dr. Bartoušek (čte):

Tisk 2063 poštou. Zpráva výboru živnostensko-obchodního k usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona o kožních aukcích (tisk 2040).

Tisk 2025. Naléhavá interpelace sen. Fahrnera, K. Friedricha, dr. Naegle, dr. Mayra - Hartinga, dr. Kovalika, Spiese, Rískó Bély a soudr. na vládu stran zmenšení počtu úřednictva, kteréž dle výroku člena vlády má nastati.

Tisk 2066. Vládní návrh zákona, jímž se vláda zmocňuje, aby v územích pohraničních prováděla změny obvodů.

Tisk 2067. Zpráva I. výboru ústavně-právního, II. výboru rozpočtového k usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona, kterým se doplňuje zákon ze dne 12. srpna 1921, čís. 291 Sb. z. a n., jímž se povoluje užíti dílčích dluhopisů, jež vydá město Brno v úhrnné jmenovité hodnotě

50,000.000 Kč, k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů (tisk 2055).

Tisk 2069. Odpověď ministra vnitra na interpelaci sen. prof. dr. Horáčka a spol. v příčině hromadných neštěstí automobilových v Praze (tisk 1954/3).

Zápisy o 236. - 239. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 9., 10., 11. a 12. prosince 1924.

Těsnopisecké zprávy o 235. a 236. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 2. a 9. prosince 1924.

Zápis o 247. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé vyložen byl podle §u 72 jedn. řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí.

Jelikož v předepsané lhůtě nebyly žádným p. senátorem písemné námitky podány, dlužno pokládati zápis ten za správný a dá se do tisku.

Z předsednictva přikázáno: Výboru ústavně-právnímu:

Vládní nařízení ze dne 18. prosince 1924 o přerušení sporů o splnění peněžních závazků ve starých korunách v poměru k republice rakouské.

Výboru imunitnímu:

Vrchní státní zastupitelství v Košicích s žádostí sedrie v Košicích ze dne 18./XII. 1924 za svolení k trestnímu stíhání sen. inž. Klimka pro zločin násilí proti vrchnosti dle § 2, odst. 2. z. čl. 40/1914, pro přečin rušení obecného pokoje dle § 14, č. 3. z. čl. 50/1923, pro přečin šíření nepravdivých zpráv dle § 18, č. 2. a 3. z. čl. 50/1923, pro přečin dle § 14, č. 3. z. čl. 50/1923, pro pře-čin utrhání na cti dle § l, 3 a l a 2 z. čl. 41/1914, pro přečin dle § 18, č. 1., 2. a 3. z. čl. 50/1923 a pro přečin dle § 15 č. 2. z. čl. 50/1923.

Předseda (zvoní): Výbory národohospodářský, ústavně-právní a rozpočtový navrhují, aby podle §u 36 jedn. řádu senátu návrh sen. dr. Ledebura-Wichelna a soudr. na doplnění zákona ze dne 29. října 1919 o prozatímním zvýšení zaopatřovacích platů hornických tisk 1452 přikázán byl též výboru sociálně-politickému.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Naznačený návrh přikazuje se též výboru sociálně-politickému.

Přikročuji k projednávání denního pořadu.

1. Zpráva výboru živnostensko-obchodního k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 2040) o vládním návrhu zákona o kožních aukcích. Tisk 2063.

Zpravodajem je pan sen. Kada. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj sen. Kada: Slávny senáte! Za dnešných pomerov deje sa predaj surových koží vo forme t. zv. kožných aukcií. Tieto kožné aukcie dražby zahrnujú dnes temer všetku produkciu surových koží, takže zostáva dnes len nepatrný počet koží na voľnom trhu. Pre tento trh sú kožné aukcie smerodajnými obdobne ako burzy pre zbožie a plodiny.

Táto dôležitá inštitúcia postrádala však dosiaľ právnej úpravy, kťorýžto nedostatok odstraňuje predložená osnova zákona o kožných aukciách tým, že inštitúciu túto vpravuje do rámca právneho poriadku.

Opatrenie toto je nutným, poneváč dosavádny nedostatok právnej úpravy vedie k tomu, že nie je možné za dnešného stavu zakročiť úspešne proti rôznym výstrelkám, ktoré pri kožných aukciách sa vyskytujú a ktoré majú mnohoráz za následok, že cena koží na aukciách docielená neodpovedá skutočným pomerom tržným.

Osnovou touto nemá byť obmedzená svoboda obchodu v jeho prirodzenom rozvoji, ale utvorená má byť báza, ktorá by zaručovala riadnu prípravu, riadne vedenie a riadny priebeh aukcií, totiž dražieb.

V tom smere leží ťažisko osnovy v §e 3, podľa ktorého podkladom pre schvaľovanie jednotlivých predajných poriadkov budú vzorné pravidlá sostavené po vypočutí záujmových korporácií.

Živnostensko-obchodný výbor senátu sa usniesol doporučiť, aby osnova zákona o kožných aukciách dostala sa vo znení prijatom poslaneckou sněmovnou (t. sen. 2040) ústavného schválenia.

Předseda (zvoní): Nikdo není ke slovu přihlášen. Prosím, aby páni zaujali místa. (Děje se.)

Konstatuji, že senát je schopen se usnášeti.

O osnově zákona, jeho nadpisu a úvodní formuli (má 7 §ů) hodlám dáti hlasovati najednou.

Jsou námitky? (Nebyly.)

Nejsou. Budeme tudíž tak postupovati.

Kdo souhlasí s osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí podle znění vyznačeného v usnesení poslanecké sněmovny tisk 2040 ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Osnova zákona s jeho nadpisem a úvodní formulí přijímá se ve znění usnesení poslanecké sněmovny tisk 2040 ve čtení prvém.

Dalším bodem je:

2. Návrh, aby zkráceným řízením podle §u 55 jedn. řádu senátu projednána byla zpráva výboru živnostensko-obchodního k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 2040) o vládním návrhu zákona o kožních aukcích. Tisk 2063.

Jelikož se jedná o osnovu zákona, k jejímuž projednání lhůta ve smyslu jedn. řádu již doprchává, jest potřebí, abychom záležitost tuto projednali ve smyslu §u 55 jedn. řádu.

Kdo souhlasí, aby věc tato projednána byla jednáním zkráceným, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Pilnost této věci se přiznává.

Ve smyslu přiznané pilnosti přikročíme ihned k projednávání druhého čtení naznačené zprávy výboru živnostensko-obchodního.

Má pan zpravodaj nějaké textové změny?

Zpravodaj sen. Kada: Ne. Předseda: Nikoliv.

Kdo souhlasí, aby osnova zákona, jeho nadpis a úvodní formule přijaty byly tak, jak byly přijaty ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Osnova zákona, jeho nadpis a úvodní formule přijímají se také ve čtení druhém.

Na denním pořadu dále je:

3. Zpráva I. národohospodářského výboru, II. rozpočtového výboru o návrhu sen. Hybše, Křižko, Zavorala, dr. Procházky, dr. Soukupa, Havleny, Pánka, Klečáka, dr. Franty, dr. Němce a spol. (tisk 1949) na poskytnutí státní podpory poškozeným průtrží mračen a krupobitím na okresích Poděbrady a Městec Králové. Tisk 2032.

Zpravodajem za výbor národohospodářský je místopředseda výboru pan sen. Petřík. Prosím, aby se ujal slova.

Zpravodaj sen. Petřík: Slavný senáte! Měsíc červen loňského roku měl několik kritických dnů. V těch dnech postiženy byly různé kraje republiky silnými pohromami, průtrží mračen, krupobitím a povodněmi. Celá řada návrhů byla již zde projednána a odhlasováno, aby vláda postiženým krajům a jednotlivcům poskytla vydatné podpory. Dnes máme k projednání návrh pp. sen. Hybše, Křižko, Zavorala, dr. Procházky, dr. Soukupa, Havleny, Pánka, Klečáka, dr. Franty, dr. Němce a spol., aby poskytnuta byla státní podpora poškozeným průtrží mračen a krupobitím na okresích Poděbrady a Městec Králové.

Dne 21. června 1924 postiženy byly obce: Kněžice, Malá Strana, Chotěšice, Nová Ves, Dubečno, Záhornice, Vosek, Dvořiště, Chroustov, Skochovice, Žantov, Střihov, Kamilov, Sloveč a okolní obce na okrese královéměsteckém průtrží mračen a krupobitím a veškerá slibná úroda téměř úplné zničena. Na mnohých místech odnesena i ornice, takže budou vyžadovati léta usilovné práce, aby škody mohly býti zase napraveny. Taktéž silně poškozeny byly cesty a silnice, škody odhadnuty úředními komisemi až na 70 i více procent.

Podobná katastrofa stihla 28. června 1924 obce: Vrbici, Sány, Ráčany, Kanín, Opolany, Opolánky, Oseček, Klipce, Pňov, Sokoleč, Přehradí na okrese poděbradském, dále Dobšice a Žehuň na okrese královéměsteckém.

Národohospodářský výbor projednal návrh a navrhuje:

Slavný senáte račiž se usnésti:

Návrh tento přikazuje se ministerstvům zemědělství, vnitra a financí, aby potřebná podpora postiženým byla poskytnuta.

Doporučuji, aby návrh slavným senátem byl přijat.

Předseda: Zpravodajem výboru rozpočtového je pan sen. Kouša. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj sen. Kouša: Slavný senáte! Rozpočtový výbor projednal zprávu výboru národohospodářského a nemá v zásadě námitek, aby vláda poskytla podporu těm obcím a všem těm, kteří byli poškozeni na majetku průtrží mračen a živelnými pohromami. Do té doby, než bude vybudováno takové pojištění, aby postižení mohli svoje škody krýti tím opatřením sociálním, že by pojišťovna alespoň z velké části nahradila škodu, jest ovšem zde pomoc veřejná, a v tomto případě musí vláda vykonati svoji povinnost. Z toho důvodu výbor rozpočtový připojil se k návrhu výboru národohospodářského a doporučuje slavnému senátu, aby tento návrh také byl schválen.

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen. Prosím pány, aby zaujali místa. (Děje se.)

Kdo souhlasí s resolučním návrhem, jak je vyznačen ve zprávě výborové tisk 2032, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Uvedený resoluční návrh se schvaluje.

Dnes byla tiskem rozdána naléhavá interpelace sen. Fahrnera, K. Friedricha, dr. Naegle, dr. Mayra-Hartinga, dr. Kovalika, Spiese, Rískó a soudr. na vládu stran zmenšení počtu úřednictva, kteréž dle výroku člena vlády má nastati. Tisk 2025.

Podle §u 68 jedn. řádu senátu rozhodne senát bez rozpravy prostým hlasováním, zda a kdy jest o ní zahájiti rozpravu.

Kdo souhlasí, aby této interpelaci přiznána byla naléhavost, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Naléhavost této interpelaci nebyla přiznána.

Sděluji, že předsedou ústavně-právního výboru zvolen místo sen. dr. Soukupa sen. dr. Witt.

Byly provedeny některé změny ve výborech.

Do výboru rozpočtového nastupuje za sen. Lukeše sen. Kroiher.

Do výboru technicko-dopravního místo sen. sady sen. Jakubka.

Do výboru zdravotního nastupuje místo sen. Jakubky sen. Šada.

Do výboru národohospodářského vyslán místo sen. Ackermanna sen. Havránek.

Navrhuji, aby se příští schůze konala zítra ve čtvrtek dne 29. ledna 1925 o 14. hodině s tímto

denním pořadem:

1. Zpráva I. výboru ústavně-právního, II. výboru rozpočtového k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 2055) o vládním návrhu zákona, kterým se doplňuje zákon ze dne 12. srpna 1921, čís. 291 Sb. z. a n., jímž se povoluje užíti dílčích dluhopisů, jež vydá město Brno v úhrnné jmenovité hodnotě 50,000.000 Kč, k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů. Tisk 2067.

2. Návrh, aby zkráceným řízením podle §u 55 jedn. řádu senátu projednána byla zpráva I. výboru ústavně-právního, II. výboru rozpočtového k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 2055) o vládním návrhu zákona, kterým se doplňuje zákon ze dne 12. srpna 1921, čís. 291 Sb. z. a n., jímž se povoluje užíti dílčích dluhopisů, jež vydá město Brno v úhrnné jmenovité hodnotě 50,000.000 Kč, k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů. Tisk 2067.

Jsou námitky? (Nebyly.) Návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

Konec schůze v 16 hodin 15 minut.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP