Čtvrtek 17. prosince 1925

Schůze zahájena ve 22 hodin 35 minut.

Přítomni:

Předseda: Donát.

Místopředsedové: dr Brabec, Klofáč, Niessner, dr Soukup, Valoušek.

Zapisovatelé: Kavan, Lukeš.

148 senátorů podle presenční listiny.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr Šafařovič; jeho zástupci dr Bartoušek, dr. Trmal.

Předseda: Zahajuji schůzi.

Přikročíme k projednávání denního pořadu.

1. Zpráva o činnosti Stálého výboru.

Zpravodajem je pan sen. Hrubý.

Prosím, aby se ujal slova.

Zpravodaj sen. Hrubý: Slavný senáte! Podle § 54 ústavní listiny odst. 1, v době od rozpuštění některé sněmovny neb od uplynutí jejího volebního období až do opětného sejití sněmoven, dále po dobu, po kterou zasedání jejich jest odročeno nebo ukončeno, činí neodkladná opatření, i když by k nim jinak bylo potřebí zákona, a koná dozor na moc vládní a výkonnou 24členný výbor, jehož statut dán je zmíněným již paragrafem ústavní listiny a jednací řád zvláštním zákonem o jednacím řádě Stálého výboru ze dne 15. dubna 1920, čís. 327 Sb. z. a n. Stálý výbor zvolen by1 28. června 1923 ve 218. schůzi poslanecké sněmovny a ve 172. schůzi senátu dne 4. července 1923.

Ustavující schůze nově zvoleného Stálého výboru svolaná předsedou poslanecké sněmovny konala se dne 9. července 1923, tedy ve lhůtě předepsané § 1 jednacího řádu Stálého výboru. V této schůzi byl zvolen předsedou předseda poslanecké sněmovny Tomášek, prvním místopředsedou sen. dr Horáček, druhým místopředsedou posl. dr Hruban, zapisovateli posl. Zeminová, dr Spina, dr Hajn.

Než došlo k další schůzi takto ustaveného Stálého výboru, nastaly tyto změny. Dne 31. října 1924 zemřel člen Stálého výboru posl. Čermák a dne 2. září 1925 ubyl resignací na mandát poslanecký náhradník posl. dr Engliš. Dne 28. října ubyl místopředseda sen. dr Horáček resignací na členství Stálého výboru.

Teprve po 16. říjnu, kdy bylo rozpuštěno Národní shromáždění, nastaly zákonné podmínky pro svolání Stálého výboru a tak došlo ke schůzi dne 30. října 1925, v níž podal pan ministr věcí zahraničních dr Beneš prohlášení o locarnských smlouvách. Na návrh člena Stálého výboru Staňka usneseno o prohlášení tomto zahájiti rozpravu ve schůzi příští.

Tato schůze, svolaná jako všechny ostatní v ústavní lhůtě, a to na den 13. listopadu 1925, nemohla býti konána ani zahájena, neboť nedostavilo se ani 8 členů či jich náhradníků. Okolnost tuto lze snadno vysvětliti tím, že na den 15. listopadu připadaly volby do obou sněmoven a je přirozeno, že jak členové, tak náhradníci Stálého výboru byli nutně zaměstnáni pracemi mezi svým voličstvem.

Tím se stalo, že k rozpravě o vládním prohlášení došlo až ve schůzi svolané na den 27. listopadu 1925, v níž toto vládní prohlášení bylo také schváleno. V této schůzi byl jsem zvolen za vzdavšího se sen. dr Horáčka místopředsedou ze členů zvolených senátem.

Vláda předložila přípisem předsedy vlády ze dne 24. října 1925 č. j. 21.910 Stálému výboru vládní návrh opatření, jímž se platnost zákona ze dne 22. prosince 1921, čís. 471 Sb. z. a n., o změně některých ustanovení trestního práva a ustanovení tento zákon doplňujících prodlužuje a současně některé jeho předpisy rozšiřují na obor soudnictví vojenského.

Tento vládní návrh - jakož i dvě došlé žádosti imunitní - nemohl Stálý výbor vyříditi, poněvadž zatím již bylo Národní shromáždění svoláno k prvému zasedání ve druhém volebním období. Podotknouti ovšem nutno, že nedošlo ke konání schůze svolané na den 11. prosince 1925, na jejímž programu byl jak vládní návrh, tak jedna z imunitních záležitostí, a to opětně pro nedostatečnou presenci, jejíž příčinu vidím v tom, že v den, kdy tato schůze měla býti konána, byla již svolána ustavující schůze prvého zasedání obou nově zvolených komor Národního shromáždění.

Stálý výbor vstupuje do druhého volebního období Národního shromáždění početně oslaben, poněvadž kromě zmíněných již odchodů ubývají nově zvolení ministři, jsou to dosavadní členové Mlčoch a dr Srdínko a náhradník dr Nosek, kteří, stavše se dnem 10. prosince 1925 jmenováním presidenta republiky ministry, pozbývají členství ve Stálém výboru podle §u 54, odst. 5. ústavní listiny.

Ke konci budiž ještě poznamenáno, že ustanovení jednacího řádu Stálého výboru § 2. odst. 2. zákona ze dne 15. dubna 1920, čís. 327 Sb. z. a n., podle kterého je předseda povinen svolati Stálý výbor ke schůzi nejméně jednou za 14 dní, se zatím neosvědčilo. Jest otázka, zda by se nedoporučovalo, aby zákon o jednacím řádu Stálého výboru byl vhodně podle získaných zkušeností novelován.

Podle §u 54, odst. 14. ústavní listiny, předkládám tuto zprávu o činnosti Stálého výboru slavnému senátu. (Souhlas.)

Předseda: Konstatuji, že senát je schopen se usnášeti.

Prosím, aby páni senátoři zaujali místa. (Děje se.)

Kdo souhlasí s tím, aby zpráva o činnosti Stálého výboru byla schválena, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Zpráva o činnosti Stálého výboru se schvaluje.

Přikročíme k dalšímu odstavci denního pořadu, jímž je

2. Volba výboru: iniciativního, rozpočtového, imunitního, sociálně-politického a ústavně-právního.

V konferenci klubovních předsedů bylo rozhodnuto, aby byla volba vykonána dohodou z plena.

Kdo souhlasí s tímto způsobem volby, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh se přijímá.

Žádám pana tajemníka, aby přečetl pány, kteří jsou do jednotlivých výborů navrhováni.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Do výboru iniciativního jsou navrženi páni senátoři:

dr Rozkošný Jan, Hrubý Emanuel, Olejník František, dr Krupka Luděk, Koukal Bohuslav, dr Brabec Jaroslav, Kotrba Jan, Časný Felix, Modráček František, Pánek Rudolf, Šolc Antonín, Činčala Ondřej, Hampl Adalbert, Sehnalová Růžena, Beutel František, Lippert Andreas, Fritscher Karel, Teschner Arnošt.

Předseda: K poznámce je přihlášen pan sen. dr Heller.

Sen. dr Heller (německy): Slavný senáte! Výbory mají se skládati z 18 členů, z toho 11 členů vládních stran a 7 členů oposice. To neodpovídá poměru sil vládních stran k oposici. Neznáme počet členů jednotlivých stran a vyhrazujeme si tudíž přezkoumati správnost rozdělení, eventuelně podati nové návrhy na spravedlivější a správnější složení výborů. Prozatím hlasujeme pro tento způsob úpravy.

Předseda: Kdo s navrhovanými pány senátory souhlasí nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Navrženi jsou přijati.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Do výboru rozpočtového jsou navrženi páni senátoři:

Kroiher František, Stodola Kornel, Šimonek Josef, dr Karas Josef, dr Procházka Adolf, dr Fáček Vladimír, Thoř Josef, Modráček František, Zimák František, Kalčok Michal, dr Macků Bedřich, Klečák Josef, Skalák Josef, Hampl Adalbert, Reyzl Josef, Richter Jan, dr Medinger Wilhelm, dr. Hilgereiner Karel.

Předseda: Kdo s navrženými pány senátory souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Navržení jsou přijati.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Do výboru imunitního jsou navrženi páni senátoři:

Hrubý Emanuel, Stržil Josef, Štolba Václav, Šabata František, Novák František, dr Baxa Bohumil, Kianička Bohuš, dr Soukup František, Dundr Vojtěch, dr Krouský Otakar, Wágner Rudolf, ing. Klinko Julius, Toužil František, Šturc Václav, Niessner Wilhelm, Zuleger Theodor, dr Stolberg Friedrich, Friedrich Karel.

Předseda: Kdo s navrženými souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Do výboru sociálně-politického jsou navrženi páni senátoři:

dr Havelka Otakar, Roháček Šimon, Hrejsa Otmar, dr Mazanec Gustav, Pavelka Artur, dr Fáček Vladimír, Sláma Julius, Jaroš Rudolf, Ecksteinová-Hniličková Božena, Pánek Rudolf, Klečák Josef, Janík Jan, Koutný Tomáš, Sochor Josef, Jarolim Antonín, Prause Johan, Fahrner Adam, Hartl Hans.

Předseda: Kdo s navrženými souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Do výboru ústavně-právního jsou navrženi páni senátoři:

dr Šrobár Vávro, Lukeš Josef, Prošek Josef, dr Hruban Mořic, dr Krupka Luděk, dr Baxa Bohumil, Trčka Emanuel, dr Witt Zikmund, dr Soukup František, dr Klouda Antonín, dr Veselý František, dr Krčméry Karel, dr Houser Václav, Toužil František, dr Heller Karel, dr Törköly Josef, dr Stolberg Friedrich, dr Brunar Heinrich.

Předseda: Kdo s navrženými souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Svolávám ustavující schůzi nové zvolených výborů, rozpočtového, ústavně-právního, sociálně-politického a imunitního ihned po této schůzi do místností, a to:

rozpočtového do místnosti čís. XX. v přízemí,

ústavně-právního do místnosti XI. v II. patře,

sociálně-politického do místnosti v přízemí a

imunitního do místnosti XVII. v přízemí,

a žádám pány senátory, aby provedli ustavení ve výbory, a to:

výboru rozpočtového pana sen. dra Procházku,

výboru ústavně-právního pana sen. dra Veselého,

výboru sociálně-politického pana sen. Jaroše,

výboru imunitního pana sen. Hrubého.

Senátní tajemník dr. Šafařovič (čte):

Z předsednictva přikázáno:

Výboru ústavně-právnímu:

Tisk 1. Vládní návrh zákona, jímž se platnost zákona ze dne 22. prosince 1921, čís. 471 Sb. z. a n., o změně některých ustanovení trestního práva a ustanovení tento zákon doplňujících prodlužuje a současně některé jeho předpisy rozšiřují na obor soudnictví vojenského.

Tisk 2. Vládní návrh zákona o pôsobnosti ministerstva verejných prác vo veciach verejných hradských a mýt na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi.

Tisk 3. Vládní návrh zákona o opravných prostředcích státních úřadů zástupčích ve věcech firemních.

Předseda: Navrhuji, aby bylo uloženo výboru, aby o shora uvedeném návrhu č. t. 1 podal zprávu do nejbližší příští schůze.

Kdo s návrhem mým souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh můj se přijímá.

Navrhuji, aby se příští schůze konala zítra v pátek dne 18. prosince 1925 o 15. hodině s tímto

denním pořadem:

1. Návrh, aby podle §u 55 jedn. řádu senátu projednán byl vládní návrh zákona, jímž se platnost zákona ze dne 22. prosince 1921, čís. 471 Sb. z. a n., o změně některých ustanovení trestního práva a ustanovení tento zákon doplňujících prodlužuje a současně některé jeho předpisy rozšiřují na obor soudnictví vojenského. Tisk 1.

2. Zpráva ústavně-právního výboru o vládním návrhu zákona (tisk 1), jímž se platnost zákona ze dne 22. prosince 1921, čís. 471 Sb. z. a n., o změně některých ustanovení trestního práva a ustanovení tento zákon doplňujících prodlužuje a současně některé jeho předpisy rozšiřují na obor soudnictví vojenského. Tisk 6.

Jsou námitky? (Nebyly.) Nejsou.

Končím schůzi.

Konec schůze 22 hodin 50 minut večer.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP