Čtvrtek 18. února 1926

Schůze zahájena v 16 hodin 55 minut.

Přítomni:

Předseda: Donát.

Místopředsedové: dr Brabec, Klofáč, Niessner, dr Soukup, Valoušek.

Zapisovatelé: Pastyřík, Reyzl.

119 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři: Bechyně, dr Dérer, inž. Dvořáček, Mlčoch, dr Srdínko, Šrámek, dr Winter.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr Šafařovič; jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi. (Hluk a výkřiky u senátorů na německých lavicích.)

Sděluji, že udělil jsem dovolenou pro dnešní schůzi sen. Křepkovi, na 7 dní sen. dr Houserovi.

Navrhuji, aby byla udělena dovolená sen. dr Ledebur-Wichelnovi do konce února, sen. Štolbovi na dobu jednoho měsíce, sen. Zulegerovi na dobu 14 dní.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh můj je přijat.

Tiskem rozdáno:

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Tisk 7. Návrh sen. dr Šrobára, Sáblíka, Prinze a spol. na vydání nového zákona o dani z vodní síly.

Tisk 9. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění k dodatečnému souhlasu prozatímní obchodní úmluva (modus vivendi) a k projevení souhlasu obchodní úmluva mezi republikou Československou a Španělskem, sjednaná v Madridě dne 29. července 1925 a uvedená v prozatímní platnost ve formě prozatímní obchodní úmluvy vládní vyhláškou ze dne 27. října 1925, čís. 216 Sb. z. a n.

Tisk 10. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění ujednání o změně výpovědní lhůty československo-švýcarské obchodní a celní úmluvy ze dne 6. března 1920.

Tisk 11. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění Úmluva mezi Československem a Polskem o usnadnění pohraničního styku, sjednaná v Praze dne 30. května 1925.

Tisk 12. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění úprava obchodních styků mezi republikou Československou a královstvím Bulharským, sjednaná v Sofii dne 16. října 1925.

Tisk 14. Návrh sen. Böhra a druhů na novelisaci zákona o dani z vodní síly.

Tisk 15. Návrh sen. dr Hellera, Jarolima a soudr. na změnu zákona ze dne 20. února 1919, čís. 97 Sb. z. a n. o celním území a vybírání cla, jakož i zákona ze dne 12. srpna 1921, čís. 349 Sb. z. a n., kterým se vláda zmocňuje, aby zatímně upravila obchodní styky s cizinou.

Tisk 16. Vládní návrh zákona, kterým se doplňuje § 81 zákona o vojenských požitcích zaopatřovacích.

Tisk 17. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění úmluva o zjednodušení celních formalit, sjednaná 3. listopadu 1923 v Ženevě.

Tisk 18. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění obchodní smlouva mezi republikou Československou a Hospodářskou Unií belgo-lucemburskou, podepsaná v Praze dne 28. prosince 1925.

Tisk 19. Vládní návrh, jímž se předkládá Národnímu shromáždění smlouva mezi republikou Československou a republikou Polskou o otázkách právních a finančních, podepsaná dne 23. dubna 1925 ve Varšavě se Závěrečným protokolem z téhož dne.

Tisk 20. Vládní návrh, kterým se předkládá. Národnímu shromáždění republiky Československé Úmluva sjednaná v Římě dne 6. dubna 1922 mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o pensích, poukázaných bývalou vládou rakouskou.

Tisk 21. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé Úmluva sjednaná ve Vídni dne 30. listopadu 1923 mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o úpravě různých skupin odpočivných požitků, které nebyly upraveny úmluvou v Římě ze dne 6. dubna 1922.

Tisk 22. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění k dodatečnému souhlasu dohoda o vyclívání anglických reklamních tiskopisů sjednaná mezi republikou Československou a Spojeným královstvím Velké Britanie a Irska výměnou not v Praze dne 1. února 1926 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 1. února 1926, čís. 14 Sb. z. a n.

Tisk 23. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění úprava obchodních styků mezi republikou Československou a Albanií, sjednaná v Tiraně dne 19. ledna 1926.

Tisk 24. Zpráva ústavno-právneho výboru o vládnom návrhu zákona týkajúceho sa pôsobnosti ministerstva verejných prác vo veciach verejných hradských a mýt na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi (tisk 2).

Těsnopisecké zprávy o 1. až 5. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 17., 18. a 19. prosince 1925.

Jednací řád senátu Národního shromáždění republiky Československé.

Pokyny pro návštěvníky knihovny Národního shromáždění republiky Československé.

Zápisy o l. až 5. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé vyloženy byly podle §u 72 jednacího řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí.

Jelikož v předepsané lhůtě nebyly žádným p. senátorem písemné námitky podány, dlužno pokládati zápisy ty za správné a dají se do tisku.

Z předsednictva přikázáno:

Výboru iniciativnímu:

Tisk 7. Návrh sen. dr Šrobára, Sáblíka, Prinze a spol. na vydání nového zákona o dani z vodní síly.

Tisk 14. Návrh sen. Böhra a druhů na novelisaci zákona o dani z vodní síly.

Tisk 15. Návrh sen. dr Hellera, Jarolima a soudr. na změnu zákona ze dne 20. února 1919 čís. 97 Sb. z. a n., o celním území a vybírání cla, jakož i zákona ze dne 12. srpna 1921, čís. 349 Sb. z. a n., kterým se vláda zmocňuje, aby zatímně upravila obchodní styky s cizinou.

Výboru ústavně-právnímu:

Vládní nařízení z 22. prosince 1925, kterým se prodlužují přechodná ustanovení policejně-právní o cestovních pasech.

Výboru národohospodářskému, rozpočtovému a živnostensko-obchodnímu:

Vládní nařízení o zrušení Státního ústavu pro tuky, oleje a mléko v Praze v likvidaci.

Výboru národohospodářskému a živnostensko-obchodnímu:

Vládní nařízení, jímž se zrušují §§ 2 a 3 nařízení vlády republiky Československé ze dne 23. března 1920, č. 171 Sb. z. a n., o zrušení maximálních cen dehtu a dehtových výrobků a zavedení cen směrných.

Výboru imunitnímu:

Žádost krajského soudu v Uh. Hradišti za souhlas k trestnímu stíhání sen. Koutného pro zločin §u 1 zákona na ochranu republiky.

Žádost okresního soudu v Náchodě za svolení k stíhání sen. Thoře pro přestupek proti bezpečnosti cti podle § 488, příp. §ů 491 a 496 tr. z. k žalobě Bohuslava Košťála.

Žádost zemského trestního soudu v Praze za svolení k stíhání sen. Kotrby pro přečin §u 5 tr. z. a §u 18 č. 2 zákona na ochranu republiky.

Žádost krajského soudu v Mor. Ostravě za svolení k trestnímu stíhání sen. Koutného pro přečiny podle §§ 279, 283 tr. z. a přestupek podle §u 312 tr. z.

Žádost okresního soudu pro přestupky v Praze za svolení k trestnímu stíhání sen. Antonína Šolce pro přestupky proti bezpečnosti cti podle § 491 a 496 tr. z. k žalobě Otakara Haška.

Žádost okresního soudu v Ústí n. L. za souhlas k trestnímu stíhání, vztažmo pokračování v trestním řízení proti sen. Beutelovi pro přestupek proti bezpečnosti cti.

Žádost okresního soudu v Hradci Králové za svolení k dalšímu trestnímu stíhání sen. Hlávky pro přestupek proti bezpečnosti cti podle § 488 tr. z.

Žádost krajského soudu v Liberci za svolení k dalšímu stíhání sen. Hampla pro přečin podle § 8 a 24 zák. z 17. prosince 1862, č. 9 ř. z. z r. 1863, dotyčně k výkonu uloženého trestu.

Žádost krajského soudu v Mostě za svolení k výkonu trestu pravoplatně uloženého sen. Schubertovi pro zločin podle §u 15, č. 3. zákona na ochranu republiky a pro přečin podle §u 14, č. 5. téhož zákona.

Žádost krajského soudu v Litoměřicích za souhlas k stíhání sen. Křepka pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (č. 344).

Žádost krajského soudu v Litoměřicích za svolení k stíhání sen. Křepka pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (č. 386).

Žádost krajského soudu v Litoměřicích za svolení k trestnímu stíhání sen. Křepka pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (č. 417).

Žádost hlavního státního zastupitelství v Bratislavě s žádostí okresního soudu v Trnavě za svolení k stíhání sen. dr Šrobára pro přečin urážky na cti (č. 435).

Žádost zemského trestního soudu v Praze za svolení k stíhání sen. Antonína Nováka pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (č. 464).

Žádost zemského trestního soudu v Praze za svolení k stíhání sen. Šturce pro přečin podle § 8 č. 3. zákona ze dne 17. října 1919, čís. 568 Sb. z. a n. (č. 487).

Předseda: Předsednictvo senátu Národního shromáždění došel přípis předsedy vlády z 5. ledna 1926, č. j. 57/909/S/26 m. r., o jmenování pana posl. dr Ivana Dérera ministrem pro sjednocení zákonů a organisace správy.

Žádám pana tajemníka senátu, aby jej přečetl.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

President republiky rozhodnutím z 5. ledna 1926 zprostil ministra sociální péče dr Lva Wintera vedení ministerstva pro sjednocení zákonodárství a organisace správy a jmenoval poslance dr Ivana Dérera ministrem pro sjednocení zákonodárství a organisace správy.

O tom kladu si za čest učiniti sdělení.

Předseda vlády.

Švehla, v. r.

Předseda: Do dnešní schůze dostavil se pan sen. Johann Polach a vykoná senátorský slib podle §u 5 jedn. řádu a §u 22 ústavní listiny.

Žádám pana sen. dr Krouského a pana sen. Reyzla, aby přečetli formuli slibu senátorského, a pana sen. Polacha, aby vykonal slib slovem "slibuji".

Sen. dr Krouský (čte): Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Sen. Reyzl (čte): Ich gelobe, der čechoslovakischen Republik treu zu sein und die Gesetze zu beobachten sowie mein Mandat nach bestem Wissén und Gewissen auszuüben.

Sen. Polach (podávaje předsedovi ruku): Ich gelobe!

Předseda: Přistoupíme k projednávání denního pořadu.

1. Konečná volba předsednictva senátu, zapisovatelů a pořadatelů.

Nejprve přistoupíme ke konečné volbě předsedy senátu.

Konstatuji, že senát je schopen se usnášeti.

Volbu je vykonati podle §u 61 hlasovacími lístky a žádám pány zapisovatele sen. dr Krouského, Jaroše, Lukeše a Pastyříka, aby dozírali na hlasování a sbírání hlasovacích lístků.

Napravo sečte hlasy pan zapisovatel sen. dr Krouský, na levici pan zapisovatel sen. Jaroš, ve středu pak, a to napravo pan zapisovatel sen. Lukeš a nalevo pan zapisovatel sen. Pastyřík.

Hlasovací lístky jsou uloženy v zásuvce každého pana senátora v obálce, jež jest označena nadpisem "Hlasovací lístky".

(Po delší chvíli.)

Táži se, zdali všichni páni senátoři odevzdali hlasovací lístky. (Nikdo nehlásí opak.)

Tím je hlasování skončeno a žádám pány zapisovatele, aby spolu s tajemníkem senátu zjistili výsledek hlasování. (Děje se.)

(Po skrutiniu.)

Předseda(zvoní): Odevzdáno bylo celkem 107 hlasovacích lístků. Z těchto zní na jméno sen. Václava Klofáče 86 hlasů, na jméno sen. dr Václava Housera 19 hlasů a 2 lístky byly prázdné.

Je tedy zvolen za předsedu sen. Václav Klofáč.

Táži se nově zvoleného předsedy senátu, zdali volbu přijímá.

Sen. Klofáč: Ano!

Předseda: Žádám pana zapisovatele sen. dr Krouského, aby přečetl formuli slibu předsedy senátu a nově zvoleného pana předsedu senátu, aby vykonal do mých rukou slib. (Shromáždění povstává.)

Zapisovatel sen. dr Krouský (čte):

Slibuji, že budu zachovávati zákony a svůj úřad předsednický nestranně zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Sen. Klofáč (podávaje předsedovi ruku): Slibuji! (Shromáždění usedá.)

Předseda Donát: Žádám nově zvoleného pana předsedu, aby se ujal předsednictví.

(Nově zvolený předseda Klofáč ujal se předsednictví.)

Předseda Klofáč: Slavný senáte! Dámy a milí kolegové! V měsíci, kdy dovršil jsem čtvrtstoletí v účasti na práci zákonodárné, dostává se mi zvláštní cti, že jsem byl postaven Vaší volbou v čelo zákonodárného sboru, našeho senátu. Poměry parlamentní a stranické staly se složitějšími a je proto přirozené, že všechno je dílem dohody mezi stranami, které často dělí názory světové a životní, sociální a kulturní, ale které se sejdou, jakmile jde o stát a o jeho další klidný vývoj o jeho zajištění. (Výborně!) I má volba je jen důkazem, že stranictví naše dovede vždy nalézti hranici, jakmile to žádá zájem vyšší.

Jsem si vědom, že pro člena zákonodárných sborů není většího vyznamenání, než je zvolení předsedou. Není to akt pouhé zdvořilosti, jestli za to opravdově pohnut upřímně a ze srdce svým kolegyním a kolegům děkuji. Ale osud můj byl takový, že přílíš mnoho jsem prožil a procítil, příliš mnoho mne probolelo, abych v této chvíli ovládán byl sebe slabšími pocity ješitnosti. Důvěra přirozeně těší, ale vím, že této důvěry musím si ted u vás všech zasloužiti a to u vás všech, u těch především, kteří mě v laskavosti své volili, ale i u těch, kteří nenašli dosud dost přesvědčivých důvodů, aby do vládní většiny vstoupili a nalézají se v tak zv. oposici.

Náš jednací řád dává předsedovi mimořádnou moc, ale duch parlamentarismu musí na něm žádati, aby byl sice přísným strážcem jednacího řádu, pořádku a vážnosti senátu, ale aby byl současně krajně objektivním a naprosto spravedlivým na všechny strany. (Výborně!) Proto pokud budu předsedou, politickostranická moje osobnost ustupuje v tomto domě do pozadí. Chci a musím býti výrazem vůle senátu, všechny strany musí v předsedovi spatřovati jen svého předsedu a svůj prapor. Přál bych si, aby po dobu mého úřadování byli všichni členové senátu spokojeni se mnou a já bych hrdě mohl pohlížeti na všechny složky senátu a na jeho práci, která jedině může senátu zajistiti náležitý ústavní význam a respekt veřejného mínění.

Mnoho se mluví a píše o krisi parlamentarismu a demokracie. Nenáležím ke škarohlídům, i když vidím různé stíny. Věřím v životní a tvůrčí síly demokracie a proto věřím v parlamentarism, který je jedním z hlavních instrumentů demokracie. Na nás a na naší práci záleží, aby zákonodárné sbory získaly si důvěru a zvyšovaly význam demokracie, kdy světová válka ukázala nám všechnu bídu politické nedemokratičnosti ve strašné nahotě. Přál bych si, abych ve své nové funkci dovedl porozuměti našemu presidentovi, který několikráte měl příležitost, aby o úkolech moderní demokracie a moderního parlamentarismu promluvil velice jasně a přímo programově.

Prosím Vás všechny o laskavou podporu. Jen ve vaší oddané síle může býti síla předsedova. Pan ministerský předseda v prvé prosincové schůzi pěkně promluvil o zvláštním významu senátu. Rád jsem ta slova slyšel. Sám po prvém období senátním jsem přesvědčen, že v rozbouřených vlnách dneška, v zajetí upřílišněného stranictví a častého nepochopení doby, která po strašné válce potřebuje hledati více to, co nás všechny sbližuje, než co nás rozdvojuje a žene do srážek, senát již od začátku znamenal atmosféru krásné snášelivosti, vzájemného respektu a vzájemné úcty, což usnadňovalo v nenervosnějších hodinách politického života u nás klidné spolužití nás všech a klidnou spolupráci vládních stran i oposice. Vzpomínám-li dnes slov pana ministerského předsedy, nechci tím jen děkovati za vlídné uznání zvláštního významu senátu pro další konsolidaci naší mladé a milované republiky, já v těch slovech spatřuji úmyslné povzbuzení pro to, abychom ducha snášenlivosti dovedli vypěstovati ještě k politicky a sociálně cennější dokonalosti, aby senát v porozumění svému zvláštnímu významu a v poctivé společné práci pro stát a pro lid dovedl si získati všestrannou důvěru a tím existenční oprávněnost a důkaz ústavní nezbytnosti.

Chápajíce takto poslání senátu, přejeme si jen, aby lichotivé mínění pana ministerského předsedy zůstalo nám zachováno a aby naše snaha senát učiniti tím, čím podle ústavy má býti a čím jej chce míti i pan ministerský předseda, byla podporována všemi, s nimiž máme co činiti, a tedy i naší vládou, pro jejíž těžké úkoly senát měl vždy více než ochotné porozumění. (Výborně!)

Dámy a pánové! Všichni, jak tady jsme, representujeme tisíce a tisíce voličů, jejich tužby a naděje. Chceme pracovati, chceme v přátelské shodě se sněmovnou poslaneckou povinnosti své, které nám přinesl mandát, svědomitě vykonávati. Ve vašich rukách a nejen v rukách předsednictva je čest a vážnost senátu. Ke společné práci podejme si ruce! Budeme-li všichni chtíti, aby senát splnil úkoly, které mu svěřila ústava, budeme moci s klidným svědomím pohlížeti do očí těm, kteří nás sem vyslali. Váš nový předseda jen toto poslání senátu bude ve vykonávání své funkce míti na zřeteli a je pevně přesvědčen, že jeho názory, které jsou jistě názory celého předsednictva, neliší se od mínění všech stran slavného senátu.

Ještě jednou srdečný dík za projevenou důvěru. (Hlučný potlesk.)

Nyní přikročíme ke konečné volbě pěti místopředsedů senátu.

Podle §u 61 jedn. řádu vykonáme i tuto volbu hlasovacími lístky, jež rovněž sečtou a zjistí jmenovaní již páni zapisovatelé s panem tajemníkem senátu, a to způsobem naznačeným již při volbě předsedy senátu.

Navrhuji, slavný senáte, aby byla tato volba vykonána najednou tak, aby páni senátoři napsali příslušná jména na jeden hlasovací lístek.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Návrh můj je přijat.

Žádám pana tajemníka, aby přečetl kandidátní listinu. Podotýkám při tom, že strana komunistů na místě kolegy Donáta navrhuje pana kolegu dr Housera.

Sen. tajemník dr Šafařovič (čte): Jako místopředsedové navrženi jsou:

Dr Jaroslav Brabec, Václav Donát, dr Mořic Hruban, Wilhelm Niessner a dr František Soukup.

Předseda: Prosím pany zapisovatele, aby se ujali svých funkcí.

Táži se, zdali všichni páni senátoři odevzdali již hlasovací lístky?

(Po provedeném skrutiniu.)

(Zvoní): Páni zapisovatelé společně s panem tajemníkem senátu zjistili výsledek hlasů.

Odevzdáno bylo celkem 106 hlasovacích lístků. Z nich zní na jméno sen. dr Jaroslava Brabce 86 hlasů, na jméno sen. Václava Donáta 86 hlasů, na jméno sen. dr Mořice Hrubana 86 hlasů, na jméno sen. Wilhelma Niessnera 83 hlasy, na jméno sen. dr Františka Soukupa 86 hlasů, na jméno sen. dr Václava Housera 19 hlasů a na jména sen. Josefa Pastyříka 1 hlas, 1 lístek byl odevzdán prázdný.

Jsou tedy zvolení místopředsedy senátu:

Dr Brabec, Donát, dr Hruban, Niessner, dr Soukup.

Táži se nově zvolených pánů místopředsedů a vůbec nově zvolených, zdali volbu příjímají?

Pan sen. dr Jaroslav Brabec.

Sen. dr Brabec: Přijímám.

Předseda: Pan sen. Václav Donát.

Sen. Donát: Přijímám.

Předseda: Pan sen. dr Mořic Hruban.

Sen. dr Hruban: Přijímám

Předseda: Pan sen. Wilhelm Niessner.

Sen. Niessner: Přijímám.

Předseda: Pan sen. dr František Soukup.

Sen. dr Soukup: Přijímám.

Předseda: Nově zvolení páni místopředsedové sen. Václav Donát a dr Mořic Hruban vykonají slib místopředsedů senátu podle §u 7 jedn. řádu do mých rukou.

Žádám pana zapisovatele sen. dr Krouského, aby přečetl příslušnou formuli slibu a nově zvolené pány místopředsedy, aby uvedený slib vykonali.

Zapisovatel sen. dr Krouský (čte):

Slibuji, že budu zachovávati zákony a svůj úřad předsednický nestranně zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Místopředseda Donát (přistupuje a podávaje ruku předsedovi): Slibuji!

Místopředseda Hruban (přistupuje a podávaje ruku předsedovi): Slibuji!

Předseda: Žádám pány místopředsedy, aby zaujali laskavě místa na tribuně místopředsednické.

Nyní přikročíme k volbě 6 zapisovatelů a 4 pořadatelů.

Není-li námitek, dám provésti volby ty podle odst. 2. §u 61 jedn. řádu zdvižením ruky. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Žádám pana tajemníka senátu, aby přečetl kandidátní listinu pánů zapisovatelů a pány senátory, aby zdvižením ruky dali najevo, zdali s přečtenými kandidáty souhlasí.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Za zapisovatele jsou navrženi páni senátoři:

Rudolf Jaroš, Eduard Kavan, dr Otakar Krouský, Josef Lukeš, Josef Pastyřík a Michal Kalčok.

Předseda: Kdo souhlasí s přečtenou kandidátní listinou 6 zapisovatelů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Jsou tudíž za zapisovatele senátu zvoleni uvedení páni senátoři.

Nyní je potřeba ještě zvoliti 4 pořadatele senátu.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Za pořadatele jsou navrženi páni senátoři:

František Hybš, Jan Jílek, Antonín Novák a Jiří Pichl.

Předseda: Kdo souhlasí s přečtenou kandidátní listinou 4 pořadatelů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Jsou tudíž za pořadatele senátu zvoleni uvedení páni senátoři.

Táži se zvolených pánů zapisovatelů a pořadatelů, zdali volbu přijímají.

Senátní tajemník dr Šafařovič:

Pan sen. Jaroš.

Sen. Jaroš: Přijímám.

Senátní tajemník dr Šafařovič:

Pan sen. Kavan.

Sen. Kavan: Přijímám.

Senátní tajemník dr Šafařovič:

Pan sen. dr Krouský.

Sen. dr Krouský: Přijímám.

Senátní tajemník dr Šafařovič:

Pan sen. Lukeš.

Sen. Lukeš: Přijímám.

Senátní tajemník dr Šafařovič:

Pan sen. Pastyřík.

Sen. Pastyřík: Přijímám.

Senátní tajemník dr Šafařovič:

Pan sen. Kalčok.

Sen. Kalčok: Přijímám.

Senátní tajemník dr Šafařovič:

Pan sen. Hybš.

Sen. Hybš: Přijímám.

Senátní tajemník dr Šafařovič:

Pan sen. Jílek.

Sen. Jílek: Přijímám.

Senátní tajemník dr Šafařovič:

Pan sen. Ant. Novák.

Sen. Ant. Novák: Přijímám.

Senátní tajemník dr Šafařovič:

Pan sen. Pichl.

Sen. Pichl: Přijímám.

Předseda: Na denním pořadu je dále:

2. Volba výborů:

a) branného,

b) kulturního,

c) národohospodářského,

d) technicko-dopravního,

e) zahraničního,

f ) živnostensko-obchodního.

Stala se dohoda, aby volby výborů byly vykonány z plena.

Kdo souhlasí s tímto způsobem volby, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tento návrh se přijímá.

Žádám pana tajemníka senátu, aby přečetl pány senátory, kteří jsou do jednotlivých výborů navrhováni.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Do výboru branného jsou navrženi:

Šimonek Josef, Sehnal Václav, Hybš František, Šachl Antonín, dr Procházka Adolf, Filipínský Jan, Novák Antonín, Klečák Josef, Šolc Antonín, Dyk Viktor, Kianička Bohuš, Koutný Tomáš, Reiter Richard, Dúrčanský Juraj, Jokl Hans, Spies Erdman, dr Ledebur-Wicheln Eugen, Teschner Ernst.

Předseda: Kdo s navrženými pány senátory souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Navržení jsou přijati.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Do výboru kulturního jsou navrženi:

Hrejsa Otmar, dr Okánik Ludevít, Prošek Josef, Kavan Eduard, Valoušek František, Časný Felix, Habrman Gustav, dr Macků Bedřich, Reichstädterová Růžena, dr Němec Bohumil, Trčka Emanuel, Toužil František, Chlumecký Václav, dr Krčméry Karol, Polach Johann, Kahler Josef, Fritscher Karl, Hütter Robert.

Předseda: Kdo s navrženými pány senátory do kulturního výboru souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Navržení jsou přijati.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Do výboru národohospodářského jsou navrženi:

Sáblík Karel, dr Rozkošný Jan, Hybš František, Šachl Antonín, Kopřiva František, Petřík Josef, Dundr Vojtěch, Štastný, Ferdinand, Pichl Jiří, Miller Jan, Pastyřík Josef, Průša Josef, Šturc Václav, Tomík Michal, Jarolim Anton, Zuleger Theodor, Prause Johann, dr Stolberg Friedrich.

Předseda: Kdo s navrženými pány senátory souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Navržení jsou přijati.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Do výboru technicko-dopravního jsou navrženi:

Sehnal Václav, Sáblík Karel, Štolba Václav, Novák František, Pavelka Artur, Havlena Jáchym, Focisk Jan, Šťastný Ferdinand, dr Macků Bedřich, inž. Bečka Bohdan, Sláma Julius, Sochor Josef, Hlávka František, Janík Jan, Stark Franz Karl, Scholz Adolf, Prause Johann, dr Medinger Wilhelm.

Předseda: Kdo s navrženými pány senátory souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Navržení jsou přijati.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Do výboru zahraničního jsou navrženi:

Stodola Kornel, Lukeš Josef, Donát Václav, dr Krupka Luděk, dr Karas Josef, dr Witt Zikmund, Pocisk Jan, dr Klouda Antonín, dr Krouský Otakar, dr Brabec Jaroslav, Kotrba Jan, dr Houser Václav, Skalák Josef, dr Kovalik Ján, dr Heller Karl, Luksch Josef, dr Ledebur-Wicheln Eugen, dr Jesser Franz.

Předseda: Kdo s navrženými pány senátory souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Navržení jsou přijati.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Do výboru živnostensko-obchodního jsou navrženi:

Sechtr Josef, Roháček Šimon, Prinz Jan, Jílek Jan, Adamovský Antonín, Dundr Vojtěch, Novák Ant., Čipera Vojtěch, Wagner Rudolf, Miller Jan, Pastyřík Josef, Včelička Alois, Průša Josef, Volko Gabriel, Löw Dominik, Tschapek Johann, Scholz Franz, inž. Oberleithner Gustav.

Předseda: Kdo s navrženými pány senátory souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Navržení jsou přijati.

Přerušuji další projednávání denního pořadu.

Sděluji, že do výboru rozpočtového nastupuje na místo sen. dr Macků paní sen. Plamínková,

do výboru iniciativního za sen. Modráčka sen. Havlena.

Navrhuji, aby příští schůze se konala za 5 minut po této za účelem přikázání došlých spisů.

Jsou námitky proti tomu? (Nebyly.)

Námitek není.

Končím tuto schůzi.

Konec schůze v 17 hodin 45 minut.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP