Čtvrtek 18. února 1926

Schůze zahájena v 18 hodin..

Přítomni:

Předseda: Klofáč.

Místopředsedové: dr Brabec, Donát, dr Hruban, Niessner, dr Soukup.

Zapisovatelé: Pastyřík, Reyzl.

119 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři: Bechyně, dr Dérer, inž. Dvořáček, Mlčoch, dr Srdínko, Šrámek, dr Winter.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr Šafařovič; jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

Předseda: Zahajuji schůzi.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Z předsednictva přikázáno:

Výboru zahraničnímu a národohospodářskému:

Tisk 9. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění k dodatečnému souhlasu prozatímní obchodní úmluva (modus vivendi) a k projevení souhlasu obchodní úmluva mezi republikou Československou a Španělskem, sjednaná v Madridě dne 29. července 1925 a uvedená v prozatímní platnost ve formě prozatímní obchodní úmluvy vládní vyhláškou ze dne 27. října 1925, č. 216 Sb. z. a n.

Tisk 10. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění ujednání o změně výpovědní lhůty československo-švýcarské obchodní a celní úmluvy ze dne 6. března 1920.

Tisk 11. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění úmluva mezi Československem a Polskem o usnadnění pohraničního styku, sjednaná v Praze dne 30. května 1925.

Tisk 12. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění úprava obchodních styků mezi republikou Československou a královstvím Bulharským, sjednaná v Sofii dne 16. října 1925.

Tisk 17. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění úmluva o zjednodušení celních formalit, sjednaná 3. listopadu 1923 v Ženevě.

Tisk 18. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění obchodní smlouva mezi republikou Československou a Hospodářskou Unií belgo-lucemburskou, podepsaná v Praze dne 28. prosince 1925.

Tisk 22. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění k dodatečnému souhlasu dohoda o vyclívání anglických reklamních tiskopisů, sjednaná mezi republikou Československou a Spojeným královstvím Velké Britanie a Irska výměnou not v Praze dne 1. února 1926 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 1. února 1926, čís. 14 Sb. z. a n.

Tisk 23. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění úprava obchodních styků mezi republikou Československou a Albanií, sjednaná v Tiraně dne 19. ledna 1926.

Výboru brannému, sociálně-politickému a rozpočtovému:

Tisk 16. Vládní návrh zákona, kterým se doplňuje § 81 zákona o vojenských požitcích zaopatřovacích.

Výboru zahraničnímu, ústavně-právnímu a rozpočtovému:

Tisk 19. Vládní návrh, jímž se předkládá Národnímu shromáždění smlouva mezi republikou Československou a republikou Polskou o otázkách právních a finančních, podepsaná dne 23. dubna 1925 ve Varšavě se Závěrečným protokolem z téhož dne.

Výboru sociálně-politickému, rozpočtovému, zahraničnímu a ústavně-právnímu:

Tisk 20. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé Úmluva sjednaná v Římě dne 6. dubna 1922 mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o pensích poukázaných bývalou vládou rakouskou.

Tisk 21. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé Úmluva sjednaná ve Vídni dne 30. listopadu 1923 mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o úpravě různých skupin odpočivných požitků, které nebyly upraveny Úmluvou v Římě ze dne 6. dubna 1922.

Předseda (zvoní): O slovo k jednacímu řádu se přihlásil pan sen. dr Heller, prosím, aby se dostavil sem.

Sen. dr Heller (německy): Pánové, podali jsme v prosinci celou řadu interpelací a shledáváme, že dnes ještě nebyly vytištěny. Interpelace nejsou ani vytištěny ani rozdány, ačkoli uplynuly 2 měsíce. Žádáme tudíž v prvé řadě, aby co nejrychleji bylo opatřeno jejich vytištění a aby se nám dostalo vytištěných interpelací. Dále jsme podali dnes naléhavou interpelaci stran prováděcího nařízení k jazykovému zákonu. Vzhledem k nesmírné důležitosti této věci, vzhledem k obrovskému rozčilení a rozechvění, jež se zmocnilo veškerého nečeského obyvatelstva, přejeme si, aby o naléhavosti této interpelace bylo ještě dnes anebo nejpozději v nejbližší schůzi v úterý hlasováno, abychom seznali, zdali je senát ochoten provésti rozpravu o této pro nás tak nesmírně důležité otázce.

Předseda: Dovoluji si konstatovati, že podle §u 69 jedn. řádu všecky dotazy musejí býti podány předsednictvu písemně. Pokud týká se pilného návrhu, o kterém mluví pan kolega dr Heller, nebyl dosud vytištěn, takže žádné opatření nemůžeme přirozeně ještě činiti.

Žádám, aby se v úterý dne 23 února 1926 o 15. hodině ustavily výbory, a to: zahraniční do místnosti čís. XI v II. patře, národohospodářský do místnosti č. XVI v přízemí, branný do místnosti čís. XVII v přízemí, živnostensko-obchodní do místnosti č. XX v přízemí.

Žádám, aby řídili ustavující schůzi

výboru zahraničního pan místopředseda Donát,

výboru národohospodářského pan sen. dr Rozkošný,

výboru branného pan sen. Hybš,

výboru živnostensko-obchodního pan sen. Adamovský.

Pan sen. dr Heller, Niessner a soudr. podali mně dostatečně podporovaný návrh. Prosím, aby byl přečten.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

"Návrh sen. dr Hellera, Niessnera a soudr., aby pozván byl pan ministerský předseda, by podal vysvětlení o obsahu prováděcího nařízení k jazykovému zákonu.

Slavný senáte, račiž se usnésti:

Pan ministerský předseda se dle §u 46 odstavec 2 jednacího řádu zve, aby se dostavil do nejbližší schůze senátu a aby tam podal zprávu a vysvětlení o obsahu prováděcího nařízení k jazykovému zákonu.

Odůvodnění.

Jak způsob jakým došlo k prováděcímu nařízení k jazykovému zákonu, tak také obsah jeho vzbudily ve velké části obyvatelstva veliký rozruch.

Panu ministerskému předsedovi se vytýká, že proti určitému slibu, který dal, nařízení to před jeho vyhlášením nepředložil ústavnímu výboru poslanecké sněmovny.

Po našem názoru odporuje obsah nařízení zákonu o ochraně menšin a ústavní listině, a daleko překročuje hranice, jež prováděcímu nařízení jsou vytčeny v jazykovém zákoně samém.

Všechny tyto okolnosti vyžadují co nejnaléhavěji, aby pan ministerský předseda je vysvětlil a objasnil.

Předseda: Slavný senáte! Podle §u 46 jedn. řádu rozhodne o návrhu sen. dr Hellera a Niessnera senát bez rozpravy prostým hlasováním.

Kdo s návrhem pánů kolegů dr Hellera, Niessnera a soudr. souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut. (Hluk. - Výkřiky sen. dr Hellera.)

Předseda (zvoní): Prosím, abych nebyl vyrušován.

Navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý dne 23. února 1926 o 16. hodině s tímto

denním pořadem:

1. Zpráva ústavno-právneho výboru o vládnom návrhu zákona (tisk 2) o pôsobnosti ministerstva verejných prác vo veciach verejných hradských a mýt na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi. Tisk 24.

2. Návrh sen. Sochora a soudr. na zřízení 18členného výboru státně-zaměstnaneckého.

Jsou nějaké námitky? (Nebyly.) Není jich.

Končím schůzi.

Konec schůze v 18 hodin 10 minut.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP