Středa 24. března 1926

Schůze zahájena v 16 hodin 40 minut.

Přítomni:

Předseda: Klofáč.

Místopředsedové: dr Brabec, Donát, dr Hruban, Niessner, dr Soukup.

Zapisovatelé: Jaroš, Kavan.

122 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministerský předseda Černý; ministři: dr Beneš, dr Engliš, dr Hausmann, dr Kallay, dr Krčmář, dr Peroutka, inž. Roubík, dr Schieszl, dr Slávik a Syrový.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr Šafařovič; jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

Předseda (zvoní): Slavný senáte! Zahajuji schůzi.

Sděluji, že udělil jsem dovolenou pro dnešní schůzi sen. dr Brunarovi, dr Hilgenreinerovi, dr Jesserovi, Koukalovi, inž. Oberleithnerovi, dr Okánikovi.

Navrhuji, aby byla udělena dovolená na dobu 3 měsíců, sen. dr Herzovi.

Kdo s tímto mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se,)

To je většina. Návrh můj je přijat. Tiskem bylo rozdáno: Prosím pana tajemníka, aby to přečetl.

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Tisk 58-58/8. Interpelace sen. Donáta, dr Reyla a spol. na pana ministra zásobování ohledně nepoměru mezi cenami, které dostává zemědělec za své výrobky a kolik musí platiti konsument za potraviny.

Tisk 58/1, interpelace sen. Prause, Tschapka a soudr. na pana ministra sociální péče stran novelisace pojištění osob samostatně hospodařících.

Tisk 58/2. Interpellácia sen. Janíka a spol. na vládu Č. S. Republiky, poťažne pána ministra železnic ohľadom:

a) zrušenie štvortriednej priemyseľnej školy železničnej vo vrútockej dielni, ktorej všetky školné pomôcky prevážajú sa do Brna,

íb) zrušenie internátu pre chudobné dietky slovenského železničiarstva v Spišskej N. Vsi a predatia budovy dosaváď k tomuto účelu slúžiacej, ministerstvu národnej obrany k vojenským potrebám.

Tisk 58/3. Interpelace sen. Hüttera, Böhra, Hartla a soudr. na pana ministra železnic stran zanedbávání vozového parku a přeplňování vlaků na trati místní dráhy Rumburk-Dolní Poustevna-Sebnitz.

Tisk 58/4. Interpelace sen. Böhra, Zulegera, Teschnera, Tschapka a soudr. na veškerou vládu o katastrofě způsobené výbuchem v Truhlářské ulici v Praze.

Tisk 58/5. Interpelace sen. Fahrnera, Luksche a soudr. na pana ministra vnitra stran rozpuštění veřejné schůze v Moravské Ostravě.

Tisk 58/6. Interpelace sen. Hartla a soudr. na pana ministra vnitra stran prodeje obrazů presidenta Masaryka s používáním nekalých prostředků.

Tisk 58/7, Interpelace sen. Hartla a soudr. na pana ministra veřejného zdravotnictví stran opětovných potíží při výcviku německých porodních asistentek.

Tisk 58/8. Interpelace sen. dr Hellera, Jarolíma a soudr. na pana ministra sociální péče stran zakročení u jisté firmy ve příčině národnosti dělníků tam zaměstnaných.

Tisk 60. Návrh sen. Jokla, dr Hellera, Beutela a soudr. na změnu zákona ze dne 10. července 1922, čís. 224 Sb. z. a n., o úpravě požitků pro mužstvo čs. vojska, jemuž není vojenská služba povoláním.

Tisk 65. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona (tisk 8) o hranici příjmu vylučující nárok na důchod válečných poškozenců (tisk 175).

Tisk 66. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu (tisk 95) zákona o podomním obchodě (tisk 148).

Tisk 67. Vládní návrh zákona o závaznosti listin vydaných obcemi (městy s právem municipálním).

Tisk 68. Vládní návrh zákona o pohledávkách ze závazků vzniklých bývalému Rakousku, bývalému Uhersku, bývalému mocnářství Rakousko-Uherskému, říši Německé a německým státům.

Zápisy o 10. a 11. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 10. a 11. března 1926.

Zápisy o 12. a 13. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé vyloženy byly podle §u 72 jedn. řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí.

Jelikož v předepsané lhůtě nebyly žádným panem senátorem písemné námitky podány, dlužno pokládati zápisy ty za správné a dají se do tisku.

Z předsednictva přikázáno :

Výboru iniciativnímu:

Tisk. 60. Návrh sen. Jokla, dr Hellera, Beutela a soudr, na změnu zákona ze dne 10. července 1922, čís. 224 Sb. z. a n., o úpravě požitků pro mužstvo čs. vojska, jemuž není vojenská služba povoláním.

Na základě usnesení iniciativního výboru ze dne 16. března 1926 přikázáno:

Výboru národohospodářskému a rozpočtovému :

Tisk 7. Návrh sen. dr Šrobára, Sáblíka, Prinze a spol. na vydání nového zákona o dani z vodní síly.

Tisk 14. Návrh sen. Böhra a druhů na novelisaci zákona o dani z vodní síly.

Tisk 28. Návrh sen. dr Medingera a soudr. na prodloužení platnosti zákona ze dne 3. března 1921, čís. 102 Sb. z. a n., jímž se poskytují daňové výhody pro stavbu budov obytných a budov pro provoz podniků, jakož i pro obnovu starých, a pořízení nových strojů.

Výboru technicko - dopravnímu, národohospodářskému a rozpočtovému:

Tisk 25. Návrh sen. Sehnala, dr Brabce, Havleny, dr Reyla, Thoře, dr Veselého a druhů ohledně katastrofální povodně a potřebě urychleného provedení regulačních prací na horním a středním Labi.

Výboru sociálně - politickému:

Tisk 50. Návrh sen. Šťastného a soudr. na novelisaci zákona ze dne 3. dubna 1925, čís. 67 Sb. z. a n., kterým se zavádí placená dovolená pro dělnictvo.

Dále bylo z předsednictva přikázáno:

Výboru imunitnímu :

Žádost krajského soudu v Litoměřicích za souhlas k trestnímu stíhání sen. Křepka pro přečin proti bezpečností cti spáchaný tiskem k žalobě Jindřicha Neumanna a Josefa Voglera.

Žádost vrchního státního zastupitelství v Bratislavě s žádostí sedrie v Bratislavě za souhlas k trestnímu stíhání sen. dr Okánika pro zločin podle §u 361 tr. z.

Předseda: Předsednictvu senátu došly přípisy předsedy vlády ze 17. března b. r. čís. 1812/1096 S m. r. o ukončení podzimního zasedání Národního shromáždění a čís. 1813/1096 S m. r. o svolání Národního shromáždění k jarnímu zasedání, dále ze dne 19. března 1926 čís. 1840/909 S m. r. týkající se zproštění z úřadu vlády dr Antonína Švehly panem presidentem republiky a jmenování nové vlády a připis ze dne 19. března 1926, čís. 1862/1075 S m. r. o volbě náměstka předsedy vlády.

Žádám pana zapisovatele sen. dr Krouského, aby přípisy ty přečetl.

Zapisovatel sen. dr Krouský (čte):

>Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

President republiky prohlásil rozhodnutím ze dne 17. března 1926 podle §u 30 ústavní listiny zasedání Národního shromáždění za ukončené dnem 17. března 1926.

Náměstek předsedy vlády:

Rud. Bechyně v. r.

Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

President republiky svolal podle §u 28, ústavní listiny rozhodnutím ze dne 17. března 1925 senát Národního shromáždění k jarnímu zasedání na den 24. března 1926 do jeho sídla Prahy.

Náměstek předsedy vlády:

Rud. Bechyně v. r.

Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

President republiky vyhověl rozhodnutím ze dne 18. března 1926 žádosti vlády dr Antonína Švehly za zproštění z úřadu a jmenoval na to rozhodnutím stejného data na základě §u 64 a 70 ústavní listiny ze dne 29. února 1919, čís. 121 Sb. z. a n., mě předsedou vlády a ministrem vnitra,

dále poslance dra Edvarda Beneše ministrem věcí zahraničních, prof. dra Karla Engliše ministrem financí, prof. dra Jana Krčmáře ministrem školství a národní osvěty, presidenta vrchního soudu zemského dra Jiřího Hausmanna ministrem spravedlnosti a pověřil ho vedením ministerstva pro zásobování lidu, odborového přednostu dra Františka Peroutku ministrem průmyslu, obchodu a živností, ministerského radu dra Jana Říhu ministrem železnic, odborového přednostu inž. Václava Roubíka ministrem veřejných prací, župana dr Juraje Slávika ministrem zemědělství a pověřil ho zároveň vedením ministerstva pro sjednocení zákonodárství a organisaci správy, náčelníka hlavního štábu gen. Jana Syrového ministrem národní obrany, odborového přednostu dra Josefa Schieszla ministrem sociální péče a pověřil ho zároveň vedením ministerstva veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy, generálního ředitele pošt a telegrafů dra Maxmiliána Fatku ministrem pošt a telegrafů a dra Jozefa Kallaye ministrem.

Jmenovaní složili slib na ústavu do rukou presidenta republiky dne 19. března 1926,

O tom kladu si za čest předsednictvo senátu vyrozuměti.

Předseda vlády: Černý v. r.<

Předseda (zvoní): Slavný senáte! Dovolují si pány členy nové vlády slavnému senátu představiti.

Ke slovu se přihlásil pan ministerský předseda.

Ministerský předseda Černý: Slavný senáte! Parlamentní vláda podala prosbu o zproštění z úřadu, když její velezasloužilý předseda dr Švehla na radu lékařů nucen byl na čas přerušiti svojí blahodárnou veřejnou činnost a odebrati se do ciziny dokončiti léčení. (Hluk. - Výkřiky.)

Dekretem pana presidenta republiky ze dne 18. března t. r. jmenována byla pak vláda, v jejímž jméně mám tu čest mluviti. (Výkřiky sen. Toužila.) Z příčiny demise vlády a ze způsobu jmenování vlády nynější je zřejmo, že vláda, již si slavnému senátu představiti za čest pokládám, pokračovati bude v provádění programu, jejž pan ministerský předseda dr Švehla ve schůzi tohoto slavného senátu dne 18. prosince 1925 zevrubně vyložil. (Hluk. - Výkřiky.)

O programu tom provedl slavný senát zevrubnou rozpravu ve schůzích dne 18. a 19. prosince 1925 a schválil programové prohlášení to usnesením ze dne 19. prosince 1925.

K pokračování v tomto slavným senátem schváleném programu potřebuje vláda účinné podpory slavného senátu. A o podporu k této, státu a lidu sloužící, práci tímto slušně žádám. (Hlučný potlesk.)

Předseda (zvoní): Byly mně podány návrhy pánů sen. Skaláka a soudr., pana sen. Böhra a soudr. a pana sen. dr Hellera a soudr., aby o prohlášení pana ministerského předsedy byla zahájena rozprava. Prosím, aby návrhy ty byly přečteny.

Senátní tajemník dr Šafařovíč (čte):

>Návrh sen. Skaláka a soudr.:

Navrhujeme, aby o prohlášení pana ministerského předsedy podle §u 65 jedn. řádu senátu byla ihned zahájena rozprava.

Návrh sen. Böhra, Zulegera, Prause, Fahrnera a spol.:

Podepsaní navrhují podle §u 65 jedn. řádu, aby o prohlášení pana ministerského předsedy byla provedena rozprava a zahájena v nejbližší schůzi.

Návrh sen. dr Hellera a soudr.:

>Navrhujeme podle §u 65 jedn. řádu, aby o prohlášení pana ministerského předsedy byla zahájena rozprava v nejbližší schůzi<.

Předseda: Konstatuji, že senát je schopen se usnášeti.

Žádám pány, kteří souhlasí s návrhem pana sen. Skaláka a soudr. na okamžité zahájení debaty, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh se zamítá.

Dále budeme hlasovati o návrhu pana sen. Böhra a soudr. a o návrhu pana sen. dr Hellera a soudr., aby rozprava byla zahájena v nejbližší schůzi.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Byl mi podán návrh pana sen. dr Hellera, aby byl zjištěn počet hlasů.

Prosím, aby páni zapisovatelé zjistili poměr hlasů.

Prosím, aby byli páni na svých místech, aby poměr hlasů se mohl přesně zjistiti.

(Zapisovatelé sen. Jaroš a dr Krouský zjišťují počet hlasů pro návrh.)

Prosím, aby ti pánové, kteří jsou proti, povstali, abychom mohli přesně zjistiti také tento počet hlasů. (Děje se.)

(Po provedeném sečtení hlasů.)

Pro návrh pánů sen. Böhra a soudr. a sen. Hellera a soudr. hlasovalo 53 senátorů, proti návrhu 78 senátorů. (Potlesk. - Výkřiky.)

Než přikročím k projednávání dnešního denního pořadu, prosím pana zapisovatele sen. dr Krouského, aby přečetl přípis ze dne 19. března t. r. o volbě náměstka předsedy vlády.

Zapisovatel sen. dr Krouský (čte):

>Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

Vláda republiky Československé zvolila ve schůzi konané dne 19. března 1926 podle ustanovení §u 71 ústavní listiny náměstkem předsedy vlády pana ministra pošt a telegrafů JUDra Maxmiliána Fatku.

Předseda vlády:

Černý v. r.<

Předseda (zvoní): Přikročuji k projednávání dnešního denního pořadu.

Na denním pořadu máme

1. Druhé čtení zprávy I. výboru zahraničního, II. výboru národohospodářského o vládním návrhu (tisk 11), kterým se předkládá Národnímu shromáždění Úmluva mezí Československem a Polskem o usnadnění pohraničního styku, sjednaná v Praze dne 30. května 1925. Tisk 36.

Zpravodajem za výbor zahraniční je pan sen. dr Witt, za výbor národohospodářský pan sen. dr Rozkošný.

Táži se pánů zpravodajů, zda navrhují nějaké textové změny.

Zpravodaj sen. dr Witt: Nikoliv.

Zpravodaj sen. dr Rozkošný: Nikoliv.

Předseda: Páni zpravodajové nenavrhují žádných textových změn.

Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Konstatuji, že senát je schopen se usnášeti.

Kdo souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak bylo přijato ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Uvedené schvalovací usnesení přijímá se v naznačeném znění též ve čtení druhém.

Dále máme projednati:

2. Druhé čtení zprávy I. zahraničního výboru, II. ústavně-právního výboru, III. rozpočtového výboru o vládním návrhu (tisk 19), jímž se předkládá Národnímu shromáždění smlouva mezi republikou Československou a republikou Polskou o otázkách právních a finančních, podepsaná dne 23. dubna 1925 ve Varšavě se Závěrečným protokolem z téhož dne. Tisk 40.

Táži se pánů zpravodajů, zda navrhují nějaké textové změny.

Zpravodaj zahraničního výboru sen. dr Witt: Nikoliv.

Zpravodaj ústavně-právního výboru sen. dr Krupka: Nikoliv.

Zpravodaj rozpočtového výboru sen. Zimák: Nikoliv.

Předseda: Není tomu tak.

Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Kdo souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak bylo přijato ve čtení prvém, také čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Schvalovací usnesení přijímá se v naznačeném znění také ve čtení druhém.

Máme ještě resoluci výboru zahraničního, otištěnou ve zprávě výborové.

Kdo souhlasí s touto resolucí výboru zahraničního, otištěnou ve zprávě výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Také resoluce otištěná ve zprávě výborové se schvaluje.

Na denním pořadu dále je:

3. Zpráva I. výboru zahraničního, II. výboru národohospodářského o vládním návrhu (tisk 22), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k dodatečnému souhlasu dohoda o vyclívání anglických reklamních tiskopisů sjednaná mezí republikou Československou a Spojeným královstvím Velké Britanie a Irska výměnou not v Praze dne l. února 1926 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 1. února 1926, čís. 14 Sb. z. a n. Tisk 38.

Zpravodaji jsou: za výbor zahraniční sen. Pastyřík, za výbor národohospodářský sen. Hybš.

Uděluji slovo zpravodaji za výbor zahraniční panu sen. Pastyříkovi.

Zpravodaj sen. Pastyřík: Slavný senáte! Obchodní styky mezi republikou Československou a Velkou Britanií byly upraveny obchodní smlouvou uzavřenou mezi oběma státy 14. července 1923 a uvedenou v mezinárodní působnost po ústavním schválení výměnou ratifikačních listin v Londýně dne 24. září 1924. Touto smlouvou, spočívající na zásadě nejvyšších výhod, zajistily si oba státy takové zacházení, které by vylučovalo diskriminaci. Od té doby byl modifikován při dovozu do Československa režim reklamních tiskopisů, spadajících pod čísla 298-300 celního tarifu, a to dodatečnou úmluvou k obchodní smlouvě mezi republikou Československou a Itálií z 1. března 1924 a dodatečnou úpravou k obchodní úmluvě s Francií ze 4. září 1924 potud, že reklamním tiskopisům s italským, resp. francouzským textem, je-li jich výhradním účelem doporučovati výrobky průmyslu dotyčných států nebo podávati návod k jich použití, poskytuje se 50 % sleva ze cla.

Účelem přítomné dohody je poskytnouti stejné zacházení také reklamním tiskopisům sepsaným v jazyku anglickém a sloužícím výrobkům průmyslu Velké Britanie resp. za podmínek čl. IX. a X. shora zmíněné obchodní smlouvy, tiskopisům dováženým z Indie a jiných samosprávných a mandátních území britské říše.

Výbor zahraniční navrhuje: Slavný senáte, račiž se usnésti:

Národní shromáždění republiky Československé dodatečně projevuje souhlas s dohodou mezi republikou Československou a Spojeným královstvím Velké Britanie a Irska o vyclívání anglických reklamních tiskopisů, sjednanou v Praze dne 1. února 1926 a uvedenou v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne l. února 1926, čís. 14 Sb. z. a n.

Předseda: Zpravodajem výboru národohospodářského je pan sen. Hybš. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj sen. Hybš: Slavný senáte! Národohospodářský výbor projevuje souhlas s touto dodatečnou dohodou mezi republikou Československou a Velkou Britanií a Irskem a doporučuje dodatečnou dohodu tuto slavnému senátu ke přijetí. (Potlesk.)

Předseda: K slovu je přihlášen pan sen. Skalák.

Navrhuji řečnickou lhůtu 10 minutovou.

Kdo s mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Prosím pana sen. Skaláka, aby se ujal slova.

Sen. Skalák: Slavný senáte! Jsem zmocněn prohlásiti jménem své strany, že veškeré dosavadní jednání, jak jsme mu svědky v senátě od zahájení tohoto zasedání, svědčí o naprostém úpadku a impotenci vládního režimu, representovaného t. zv. měšťáckou demokracií.

Tak na příklad byla projednávána řada důležitých zahraničních předloh, aniž ministr zahraničí vyložil názory vlády na celou řadu velevýznamných mezinárodních událostí. Také to, čeho jsme byli svědky při zahájení dnešní schůze, nemůže ani v nejmenším zesíliti respekt k dnešnímu úpadkovému typu měšťácké demokracie. Vlády odstupují a nastupují, aniž by zákonodárným sborům byla dána možnost k takovýmto událostem zaujmouti stanovisko. Bývalý význam sněmoven před nejširší veřejností pracujícího obyvatelstva klesl úplně na nulu. Nemůžeme a také nechceme zabrániti této pozvolné, ale jisté dekadenci parlamentarismu, jak se projevuje masám obyvatelstva, a prohlašujeme pouze, že těchto a podobných zjevů použijeme k tomu, aby těmto masám o významu parlamentarismu dostalo se určitého a přesného poučení. Úřednická vláda je pouhým východiskem z rozpaků koaličního režimu, který stanul před nutností uvaliti řadu nejtíživějších břemen na všechny pracující vrstvy. Úkolem jejím jest, aby zdolala tuto nemilou práci, za kterouž zejména sociální demokracie, ale také jiné strany nechtějí nésti žádné odpovědnosti. Zatím však všecky předlohy, která úřednická vláda bude prosazovati v obou sněmovnách, jsou připraveny dávno v kuchyni koaliční a koalice to také jest a bude, která za činy a jednání úřednické vlády jest a bude odpovědnou! (Hluk.) Přibíjíme na pranýř toto komediantské jednání koalovaných stran a vlády a přičíníme se, aby dělnictvo o těchto věcech bylo náležitě informováno.

Předseda (zvoní)

Volám pana řečníka k pořádku!

Přejí si páni zpravodajové slova? (Hlásí se zpravodaj sen. Pastyřík.)

Pan sen. Pastyřík.

Zpravodaj sen. Pastyřík: Vážený senáte! Dovolte, abych několika slovy reagoval na výtky pana kolegy Skaláka. Myslím, že to pan kolega Skalák nemyslil tak doopravdy a upřímně, jak to zde prohlásil, a mohu zajisté s vaším souhlasem tyto výtky zcela odmítnouti, zvláště však některé urážky, které učinil. Navrhuji, aby návrh zahraničního výboru, ve kterém předloha byla projednávána, byl přijat tak, jak jsem jej přednesl.

Předseda: Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Kdo souhlasí se schvalovacím usnesením vyznačeným ve zprávě výborové tisk 38 ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Schvalovací usnesení přijímá se podle znění zprávy výborové vyznačeného v tisku č. 38 ve čtení prvém.

Dalším bodem denního pořadu je:

4. Zpráva imunitního výboru o žádosti okresního soudu ve Vlašimi za svolení k trestnímu stíhání sen. Adamovského pro přestupek podle §u 312 trestního zákona (čís. 562/26 předs.). Tisk 53.

Zpravodajem je pan sen. dr Baxa, jemuž uděluji slovo.

Zpravodaj sen. dr Baxa: Slavný senáte! Zpráva imunitního výboru o žádosti okresního soudu ve Vlašimi za svolení k trestnímu stíhání sen. Adamovského pro přestupek podle §u 312 trestního zákona.

Podle zprávy okresního soudu ve Vlašimi dostal sen. Adamovský rozhodnutí okresní správní komise ve Vlašimi z 12. listopadu 1925 s přípisem městského úřadu v Načeradci ze dne 10. prosince 1925 vyhotoveným podle pokynu obecního starosty ve znění: >Dodává se Vám jakožto v kritický čas úřadujícímu náměstku starosty<.

Ihned po doručení tohoto rozhodnutí přišel sen. Adamovský do městské úřadovny, vrátil rozhodnutí to obecnímu starostovi se slovy: >Já se Vám divím, pane starosto, že jste to podepsal, já bych to hodil tomu, kdo to psal, pod nohy,< a čta intimát městského úřadu pravil: >Rád bych věděl, co je na tom kritického<.

Když městský tajemník v Načeradci pan Oldřich Sopr chtěl vysvětliti význam >kritický<, křičel prý sen. Adamovský na něho: >Vy buďte zticha, s Vámi nemluvím, já mluvím s panem starostou, tomu, kdo to psal, být jím, hodil bych to pod nohy.<

Podle tvrzení obecního tajemníka pana Oldřicha Sopra zná prý sen. Adamovský jeho rukopis, věděl prý tudíž dobře, že intimát psal on a shledává v tom urážku úřední osoby.

Imunitní výbor navrhuje, aby senát nedal souhlas k žádosti okresního soudu ve Vlašimi ze 17. února 1926 k trestnímu stíhání sen. Adamovského pro přestupek §u 312 trestního zákona, a to z toho důvodu, že imunitní výbor je toho názoru, že tu jde o kritiku, kterou sen. Adamovský, v té době náměstek starosty v Načeradci, projevil vůči městskému tajemníku panu Oldřichu Soprovi a to, ježto jak se zdá, není poměr mezi oběma právě nejlepší, poněkud ostrou, která však nemůže býti zahrnuta ve skutkovou podstatu přestupku §u 312 trestního zákona. Na základě toho nevidí příčiny, proč by měl býti dán souhlas k trestnímu stíhání sen. Adamovského pro uvedený přestupek §u 312 trestního zákona.

Předseda: Nikdo není ke slovu přihlášen. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Kdo souhlasí s návrhem výboru imunitního, aby senát nedal souhlas k trestnímu stíhání sen. Adamovského, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh výboru imunitního, aby nebyl dán souhlas k trestnímu stíhání sen. Adamovského, se schvaluje.

Sděluji, že do výboru iniciativního na místo sen. dr Baxy nastupuje sen. dr Brabec,

do výboru zahraničního na místo sen. dr Fáčka sen. dr Brabec a na místo sen. Kotrby sen. Pastyřík.

Navrhuji, aby se příští schůze konala za 5 minut po této za účelem přikázání došlých spisů.

Jsou proti tomu nějaké námitky? (Nebyly.) Není námitek.

Končím tuto schůzi.

Konec schůze v 17 hodin 10 minut.

 


Související odkazy