Úterý 15. června 1926

Schůze zahájena v 19 hodin 15 minut.

Přítomni:

Předseda: Klofáč.

Místopředsedové: dr. Brabec, Donát, dr. Hruban, Niessner, dr. Soukup.

Zapisovatelé: Jaroš, Kavan.

131 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři: dr. Haussmann, dr. Peroutka, dr. Slávik.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr. Šafařovič; jeho zástupci dr. Bartoušek, dr. Trmal.

Předseda (zvoní):

(Sen. Toužil: Pane předsedo! Bylo opětně stříleno na Václavském náměstí do dělníků, opětně tekla dělnická krev! Výkřiky: Hanba! Fuj§ - Sen. Toužil: Zase se střílelo do českého dělnictva. Kolikráte už se střílelo do českého dělnictva v Československé republice?)

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

(Sen. Toužil: Ať se dostaví pan ministerský předseda do schůze a podá zprávu! - Hlas: Hyeny bestiální! - Sen. Toužil: Fašisté stříleli do bezbranného lidu!)

Předseda (zvoní): Na denním pořadu je:

Návrh sen. Donáta a spol. na zkrácené projednání usnesení poslanecké sněmovny o návrhu posl. Mašaty, Staňka, Petroviče, dr. Zadiny, Adámka, Koška, dr. Noska, Tománka, dr. Polyáka, Pavlačky a druhů (tisk 320), aby byl vydán zákon, jímž se částečně mění celní sazebník pro československé celní území. Tisk 129.

(Výkřiky: Násilí proti násilí!)

Žádám, aby návrh ten byl přečten.

Senátní tajemník dr. Šafařovič (čte):

"Návrh sen. Donáta, dr. Reyla, dr. Brabce, Thoře, Zulegera, Dúrčanského a spol., aby usnesení poslanecké sněmovny o návrhu posl. Mašaty, Staňka, Petroviče, dr. Zadiny, Adámka, Koška, dr. Noska, Tománka, dr. Polyáka a druhů (tisk 320), aby byl vydán zákon, jímž se částečně mění celní sazebník pro československé celní území (tisk 360) senátní tisk čís. 129 projednáno bylo jednáním zkráceným podle par. 55 jednacího řádu senátu N. S.

Podepsaní navrhují: aby usnesení poslanecké sněmovny o návrhu posl. Mašaty, Staňka, Petroviče, dr. Zadiny, Adámka, Koška, dr. Noska, Tománka, dr. Polyáka a druhů (tisk 320), aby byl vydán zákon, jímž se částečně mění celní sazebník pro československé celní území (tisk 360), senátní tisk 129 projednáno bylo jednáním zkráceným podle § 55 jednacího řádu senátu N. S.

Odůvodnění: Krise zemědělská dostupuje vrcholu a jest ještě zvětšována nadměrným a většinou ze spekulačních důvodů prováděným dovozem obilí. Obdobné poměry jsou v našem mlynářství, jehož výrobní krise jest podstatně zvyšována dovozem cizí mouky, prováděným z těchže důvodů jako u obilí. Tím zvyšována je také nezaměstnanost mlynářského dělnictva. Také náš obilní a potravinářský obchod potřebuje zavedení jistoty na obilním trhu, která jest konečně i v zájmu nejširších vrstev konsumentů. Z těchto důvodů je nutno, aby výše uvedený návrh zákona projednán byl co nejrychleji.

Urychlené projednání v senátě je tím spíše možné, že otázka zemědělských cel byla zde velmi podrobně a důkladně projednávána a slavný senát zaujal stanovisko shodné s výše uvedeným návrhem."

(Opětovné výkřiky. - Sen. Toužil: Takhle to nejde, tam se střílí a tady chcete stavět šibenice! - To je raubířství! Raubíři jste! - Sen. Habrman: Přerušte schůzi! - Výkřik: Policejní fašisté střílejí do bezbranného lidu! Sen. Toužil: Kdepak je ministr vnitra, ať zodpovídá za ty zločiny!)

Předseda (zvoní): Byl mi podán dostatečně podporovaný návrh pana sen. dr. Hellera a soudr. a sen. dr. Kloudy, Habrmana a soudr., aby byly sečteny hlasy. (Výkřiky.) Oběma těmto návrhům vyhovím a žádám pana sen. Kalčoka, aby sečetl hlasy napravo, pana sen. Lukeše, aby sečetl hlasy ve středu a pana sen. dr. Krouského, aby sečetl hlasy nalevo a sdělili mi výsledek hlasování.

Kdo souhlasí, aby věci této podle §u 55 jedn. řádu přiznána byla pilnost, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Prosím pány, aby sečetli hlasy. (Výkřiky. - Hluk.)

Prosím, aby sčítány byly hlasy "proti" (Výkřiky komunistických senátorů).

Žádám, aby páni se posadili na svá místa, aby bylo v pořádku sčítáno. (Děje se.)

(Sen. Kalčok, dr. Krouský a Lukeš sčítají hlasy.)

(Po provedeném skrutiniu.)

Bylo odevzdáno 73 hlasů "pro." a 58 hlasů "proti". (Výkřiky komunistických senátorů. - Potlesk senátorů strany republikánské.)

To je většina. Pilnost této věci se přiznává.

Usnesení toto bylo přikázáno v minulé schůzi výboru národohospodářskému a rozpočtovému.

Navrhují, aby výbory projednaly tuto věc ve lhůtě 5 denní.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku: (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Poněvadž budeme musiti ještě některé návrhy přeložiti do českého jazyka, přerušuji schůzi na 10 minut.

Schůze přerušena v 19 hodin 25 minut.

Schůze znovu zahájena v 19 hodin 45 minut.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Byly mně podány návrhy pana sen. dr. Housera a soudr., Habrmana, dr. Kloudy a soudr., dr. Hellera a soudr. ve smyslu §u 46 jedn. řádu, aby pan ministerský předseda a ministr vnitra Černý dostavil se ihned do této plenární schůze senátu, pokud se týče do schůze příští a podal zprávu o událostech 15. t. m. na shromáždění lidu v Praze.

Prosím, aby tyto návrhy byly přečteny.

Senátní tajemník dr. Šafařovič (čte):

"Návrh sen. dr. Housera a soudr.:

Podepsaní senátoři žádají, aby pan ministrpresident a ministr vnitra Černý dostavil se ihned do této plenární schůze senátu a podal vysvětlení o masakru dělnictva na Václavském náměstí a střílení policie v Jámě na lid.

Návrh sen. Habrmanna, dr. Kloudy, Jaroše, Klečáka a soudr. na vyzvání pana ministerského předsedy, aby se v pátek dostavil do schůze senátu a podal zprávu o událostech v úterý na shromážděních lidu v Praze.

Návrh sen. dr. Hellera a soudr.:

Také dnešního dne došlo při schůzi, která se konala na Havlíčkově náměstí, k těžkým výtržnostem policie. Všechny příchody k Havlíčkovu náměstí byly policií uzavřeny. Po skončení schůze byly davy přes Hooverovu třídu kol Wilsonova nádraží hnány na hořejší Václavské náměstí, odkudž se rozlily přes celé Václavské náměstí a toto náměstí naplnily. Nato podnikla jízdní policie útok proti lidem, kteří klidně šli svou cestou, hnala je na chodníky a do domů, a když pak dav dospěl k Příkopům, nalezl Příkopy uzavřeny, takže potom, ježto všechny ostatní vedlejší ulice Václavského náměstí byly uzavřeny, nemohl ani kupředu, ani dozadu. Nyní zakročilo také četnictvo a se všech stran postupovaly policie a četnictvo proti bezbrannému a bezmocnému lidu. Bez zasažení státní moci byli by šli lidé klidně domů a jen toto zakročení vedlo zase k událostem, které, jak se nám sděluje, měly za následek poranění a zatýkání. Zdá se, že v tomto jednání policie jest systém, jenž směřuje k tomu, aby úmyslně bylo vyvoláno krveprolití, aby nalezena byla záminka pro zakročení. Dle našeho názoru byl by měl pan ministerský předseda přijíti ihned do senátu a podati zprávu. Poněvadž tak neučinil, navrhujeme podle §u 46 odst. 2. jedn. řádu:

Slavný senáte, račiž se usnésti, že se pan ministerský předseda má dostaviti do nejbližší schůze senátu a podati vysvětlení o událostech, které se pojily k dnešní schůzi."

Předseda: Dám hlasovati, nejprve o návrhu sen. dr. Housera a soudr.

To je nejširší návrh, aby pan ministerský předseda a ministr vnitra dostavil se hned do této plenární schůze.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut. (Výkřiky.)

Nyní dám hlasovati o návrhu sen. Habrmana, dr. Kloudy a soudr. a o návrhu sen. dr. Hellera a soudr., aby se pan ministerský předseda dostavil do schůze nejbližší.

Žádám pány, kteří s návrhem souhlasí, aby zvedli ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut. (Hluk. - Výkřiky. - Kontroverse na lavicích německých senátorů.)

Předseda (zvoní): Slavný senáte! - (Hluk. - Výkřiky komunistických senátorů.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid! Slavný senáte! To je zcela, přirozeno, že jako předseda senátu nemohl jsem zůstati pasivním, když pozoroval jsem rozčilení v tomto slavném sboru a když slyšel jsem výkřiky, které, kdyby se bývaly byly potvrdily, vyvolaly by podiv a znepokojení, které by nám znemožnily klidnou práci ve výborech.

Já jsem se okamžitě spojil s ministerstvem vnitra. To, co sděluji, není moje zpráva, nejsem oprávněn činiti k tomu poznámky. Vezměte laskavě na vědomí moje sdělení, které jsem považoval za nutné rychle si opatřiti.

Tábor na Havlíčkově náměstí pořádaný odbyl se úplně klidně. Sděluje se mi, že 8/10 účastníků odebralo se s tohoto táboru klidně domů. Hloučky soustředily se u Jindřišské věže, odkud byla hozeno po policii, jak se mi sděluje úředně, cihlou. Tyto hloučky byly rozehnány - opakuji, jak se mi sděluje. - (Sen. Ant. Novák: Část policie tloukla nevinné lidi obušky! Část policie ztratila hlavu!) Dovolte, abych mohl sděliti, co mně se sděluje. (Sen. Šturc: Já jsem tam také byl! S koňmi policie vjela do lidu!)

Tyto hloučky - opakuji, jak se mi sděluje - mohu sděliti jen zprávu, kterou jsem dostal - považoval jsem za svou povinnost, tomuto shromáždění rychle opatřiti aspoň nějaké zprávy. - (Výborně!)

Nebylo třeba užíti obušků a zbraní k rozehnání těchto hloučků. (Hlas: Obušků bylo užínáno!) Bylo, hned k tomu přijdu.

Nato na Havlíčkově náměstí znovu se soustředily větší hloučky, bylo házeno cihlami a 7 strážníků raněno. Zde policie použila obušků a rozehnala tyto hloučky. Jiné hloučky soustředily se v Lützowově ulicí a rozbily 4 tabule v redakci "Národních listů". Pořádek byl zde zjednán bez použití obušků.

Na Václavském náměstí došlo k soustředění jiných hloučků. - Tyto hloučky policie rozehnala bez použití obušků.

Rána střelná - a tu jsem šťasten, že to mohu potvrditi - nikde nepadla, nikdo nebyl raněn, krev netekla žádná.

Já jako člověk lidsky cítící, (Výkřiky. - Kontroverse sen. Niessnera s německými agrárními senátory.) mohu býti jen šťasten, když veškeré tyto zprávy se potvrdí, když bude zjištěno, že lidská krev prolévána nebyla, že nebyla tu prolévána dělnická krev. Přejeme si, aby v prvé ředě byl udržen klid a pořádek, poněvadž potřebujeme klidu a pořádku, i když pořádáme projevy, poněvadž lid má právo zajisté své přesvědčení dávati najevo. Ale byli bychom skutečně znepokojeni, kdyby při podobných projevech měla býti lidská krev prolévána. Vykonal jsem svou povinnost aspoň pro tuto chvíli, aby mezi námi - jak fáma někdy roste - nebyly šířeny zprávy, které neodpovídají pravdě. Přeji si, aby pravda byla zjištěna. Kdyby zákon někde byl porušen, máme možnost, abychom o věci podebatovali v nejbližší schůzi. (Potlesk senátorů socialistických stran.)

Navrhuji, aby se příští schůze konala v pátek dne 18. června 1926 o 15. hodině s tímto

denním pořadem:

1. Zpráva: I. výboru zahraničného, II. výboru národohospodárskeho o vládnom návrhu (tl. 69) na schváleníe obchodnej smluvy medzi republikou Československou a Japonskom v Prahe dňa 30. októbra 1925. Tisk 127.

2. Zpráva I. zahraničného výboru, II. národohospodárskeho výboru o vládnom návrhu (tisk 17), ktorým sa predkladá Národnému shromaždeniu úmluva o zjednodušení colných formalít, ujednaná v Geneve 3. novembra 1923. Tisk 131.

3. Druhé čtení zprávy I. výboru zahraničního, II. výboru národohospodářského o vládním návrhu (tisk 18), kterým se předkládá Národnímu shromáždění obchodní smlouva mezi republikou Československou a Hospodářskou Unií belgo-lucemburskou, podepsaná v Praze dne 28. prosince 1925. Tisk 126.

4. Druhé čtení zprávy I. zahraničního výboru, II. národohospodářského výboru o vládním návrhu (tisk 9), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k dodatečnému souhlasu prozatímní obchodní úmluva (modus vivendi) a k projevení souhlasu obchodní úmluva mezi republikou Československou a Španělskem, sjednaná v Madridě dne 29. července 1925 a uvedená v prozatímní platnost ve formě prozatímní obchodní úmluvy vládní vyhláškou ze dne 27. října 1925, čís. 216 Sb. z. a n. Tisk 125.

Jsou nějaké námitky? (Nebyly.) Nejsou.

Končím schůzi.

Konec schůze v 19 hodin 50 minut.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP