Čtvrtek 14. října 1926

Schůze zahájena v 18 hodin 15 minut.

Přítomni:

Místopředsedové: dr Brabec, Donát, dr Hruban, Niessner, dr Soukup.

Zapisovatelé: Jaroš, Kavan.

116 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministerský předseda dr Švehla, ministři: Černý, dr Hodža, dr Engliš, dr Kallay, dr Mayr-Harting, Najman, dr Nosek, dr Peroutka, dr Spina, dr Srdínko, Šrámek, Udržal.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr Šafařovič; jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

(Do zasedací síně vcházejí členové vlády v čele s ministerským předsedou dr Švehlou uvítáni hlučným potleskem senátorů občanských stran. - Výkřiky senátorů strany komunistické.)

Místopředseda Donát (zvoní): Zahajuji schůzi.

Slavný senáte! (Senátoři povstávají se svých míst.)

Neuplynul ještě rok od posledních voleb do Národního shromáždění a již s upřímnou bolestí vzpomínáme první těžké ztráty, kterou utrpěl náš sbor úmrtím svého váženého člena, senátora pana Milutina Križko, člena klubu senátorů republikánské strany zemědělského a malorolnického lidu.

Zemřel náhle v Lubochni dne 25. srpna v plné síle života.

Senátor Križko narodil se r. 1871 v Kremnici ze známé staré slovenské rodiny Križkovské. Vystudovav střední školu a obchodní akademii v Budapešti, vstoupil jako úředník nejprve do služeb závodu na mlýnské kameny v Kremnici, později působil v továrně nábytku v Turčanském Sv. Martině a poté v petrolejových dolech ve Volovecku v Haliči. V posledních letech před převratem věnoval se správě rodinného statku v Sostole. Po převratu byl jako župan postaven v čelo staré zemplinské župy.

Ve volbách r. 1920 zvolen byl členem senátu za kraj prešovský a senátorem stal se i po druhých volbách r. 1925, když senátor dr Okánik vzdal se mandátu. V prvním období volebním byl místopředsedou a později předsedou klubu senátorů republikánské strany; v tomto období byl v našem sboru členem úsporné parlamentní komise a výboru imunitního.

Vedle činnosti politické pracoval i na poli hospodářském ve svém rodném kraji. V poslední době věnoval se politicko-organisační práci v kraji novozámeckém.

Milutin Križko byl věrný syn Slovenska, oddaný svému lidu a jím navzájem upřímně milovaný. Bohaté své zkušenosti životní dal cele do služeb své slovenské vlasti a strany republikánské a pracoval k rozvoji zemědělství a k národnímu a hospodářskému povznesení zemědělského lidu slovenského. Svou klidnou povahou a přirozenou rozšafností získal si úcty a lásky svých přátel i odpůrců.

Byl člověkem zlatého srdce a vzácných vlastností duševních a zapsal se hluboko v srdce svého lidu i nás všech. Želíme s bratry Slováky upřímně jeho ztráty a zachováme mu všichni přátelskou světlou památku.

Slavný senát povstáním se svých míst uctil památku zemřelého našeho kolegy a vyslovil tím také souhlas, aby dnešní projev byl pojat do zápisu schůze. (Senátoři usedají.)

Navrhuji, aby byla udělena zdravotní dovolená na dobu 5 neděl sen. Klofáčovi, na dobu 4 neděl sen. Hrubému.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Předsednictvo senátu došly přípisy předsedy vlády ze dne 1. října 1926, čís. 5604/1096 S-26 a ze dne 1. října 1926, čís. 5605/1096 S-26 týkající se ukončení jarního zasedání a svolání Národního shromáždění k podzimnímu zasedání.

Žádám pana zapisovatele sen. Kavana, aby přípisy tyto přečetl.

Zapisovatel sen. Kavan (čte):

"Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

Pan president republiky prohlásil rozhodnutím ze dne 1. října 1926 jarní zasedání obou sněmoven Národního shromáždění dnem 1. října 1926 za ukončené.

Předseda vlády:

Černý v. r.

Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

President republiky svolal rozhodnutím ze dne 1. října 1926 obě sněmovny Národního shromáždění k podzimnímu zasedání do Prahy na den 14. října 1926.

Předseda vlády:

Černý v. r."

Místopředseda Donát: Předsednictvo senátu došly přípisy ministerstva vnitra ze dne 3. října 1926, čís. 63.873/1926 ohledně úmrtí sen. Milutina Križko a povolání náhradníka Elemíra Vollaye, školního inspektora v Nových Zámcích a ze dne 11. října 1926, čís. 66.072/1926 ohledně resignace sen. Františka Hybše a povolání náhradníka Josefa Dreslera, malorolníka a okresního starosty ve Valdově.

Žádám pana zapisovatele sen. Kavana, aby přípisy ty přečetl.

Zapisovatel sen. Kavan (čte):

"Ministerstvo vnitra.

Předsednictvu senátu Národního shromáždění v Praze.

Na místo zemřelého senátora Milutina Križko povolávám na základě ustanovení § 2 zákona o složení a pravomoci senátu ve spojení s § 56 řádu volení do poslanecké sněmovny jako člena senátu Národního shromáždění náhradníka Elemíra Vollaye, školního inspektora v Nových Zámcích, vydávám mu ověřující list, opravňující jej ke vstupu do senátu, a činím zároveň opatření za účelem vyhlášení této skutečnosti v Úředním listě republiky Československé.

Ministr

Černý v. r.

Ministerstvo vnitra.

Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

Na místo senátora Františka Hybše, jenž se vzdal mandátu, povolávám na základě ustanovení §u 2 zákona o složení a pravomoci senátu ve spojení s §em 56 řádu volení do poslanecká sněmovny jako člena senátu Národního shromáždění náhradníka Josefa Dreslera, malorolníka a okresního starostu ve Valdově vydávám mu ověřující list, opravňující jej ke vstupu do senátu, a činím zároveň opatření za účelem vyhlášení této skutečnosti v Úředním listě republiky Československé.

Ministr

Černý v. r."

Místopředseda Donát: Do dnešní schůze dostavili se nově zvolení páni sen. Elemír Vollay a Josef Dresler a vykonají ústavou předepsaný senátorský slib.

Žádám pana zapisovatele sen. Kavana, aby přečetl příslušnou formuli slibu senátorského a pány sen. Vollaye a sen. Dreslera, aby vykonali slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Zapisovatel sen. Kavan (čte):

Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Sľubujem, že budem verný republike Československej a že budem zachovávať zákony a mandát svoj zastávať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

Místopředseda Donát: Pan sen. Vollay.

Sen. Vollay (podávaje místopředsedovi ruku): Sľubujem!

Místopředseda Donát: Pan sen. Dresler.

Sen. Dresler (podávaje místopředsedovi ruku): Slibuji!

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Tiskem rozdáno:

Tisk 207. Návrh sen. Hlávky a soudr. na poskytnutí státní podpory povodní poškozeným v okresu královohradeckém.

Tisk 208. Návrh sen. Štolby a spol. na vydání zákona o odpisu daně pozemkové pro poškození naturálního výnosu živelními pohromami.

Tisk 214. Návrh sen. Šolce, dr Kloudy a spol. na bezodkladné poskytnutí vydatné pomoci obyvatelům osady Dneboh (místní obec Mužský), okres Mnichovo Hradiště), kteří postiženi byli hroznou katastrofou způsobenou sesouváním půdy a tím připraveni o veškerý majetek.

Tisk 215. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění prozatímní úprava obchodních styků mezí Československou republikou a Maďarskem, sjednaná v Praze dne 26. srpna 1926.

Tisk 216. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění třetí dodatková úmluva ze dne 23. června 1926 k obchodní dohodě mezi republikou Československou a republikou Rakouskou uzavřené v Praze dne 4. května 1921.

Tisk 217. Návrh sen. Spiese a soudr. na úpravu obchodu medem.

Tisk 218-218/2. Interpelace sen. Hüttera a soudr. na ministra vnitra o vydání prováděcího nařízení k úmluvě, uzavřené s Maďarskem o vzájemném nakládání se soukromými pojišťovnami.

Tisk 218/1. Interpelace sen. Jokla a soudr. na pana ministra národní obrany stran opětovného katastrofálního výbuchu ručních granátů v Popradě.

Tisk 218/2. Interpelace sen. Thoře, Slámy, Kianičky a druhů na ministra financí ve věci daně z přepychu.

Tisk 219-219/25. Odpověď ministra zahraničních věcí a ministra financí na interpelaci sen. Böhra a soudr. o tom, že hasičům bylo zabráněno překročení hranic za účelem poskytnutí pomoci při požárech (tisk 26/1).

Tisk 219/1. Odpověď vlády na interpelaci sen. dr Hellera, Niessnera a soudr. stran prováděcího nařízení k jazykovému zákonu (tisk 27).

Tisk 219/2. Odpověď ministra národní obrany na interpelaci sen. dr Medingera a soudr. stran zaostalosti a absolutní nepostačitelnosti zaopatřovacích požitků vojenských pensistů, kteří jsou nuceni žíti v cizině (tisk 29/2).

Tisk 219/3. Odpověď ministra financí na interpelaci sen. Stolberga a soudr. stran výměny rakouských předválečných dluhů (tisk 29/4).

Tisk 219/4. Odpověď ministra národní obrany na interpelaci sen. dr Medingera a soudr. stran nepřiznání vojenské hodnosti a úplného odepření pense stojící daleko pod existenčním minimem, bez řádného soudního řízení, bez slyšení svědků, jež obviněný vedl, bez konfrontace s denunciantem, při čemž povolané komise strnule se držela slovného znění zákona o přejímání vojenských gážistů č. 194/20 a vládního nařízení 514/20 (tisk 29/7).

Tisk 219/5. Odpověď ministra sociální péče na interpelaci sen. Prause, Tschapka a soudr. o novelisaci pojištění osob samostatně hospodařících (tisk 58/1).

Tisk 219/6. Odpověď ministra železnic na interpelaci sen. Hüttera, Böhra, Hartla a soudr. o zanedbávání vozového parku a přeplňování vlaků na trati místní dráhy Rumburk-Dolní Poustevna-Sebnitz (tisk 58/3).

Tisk 219/7. Odpověď ministra vnitra na interpelaci sen. Hartla a soudr. stran prodeje obrazů presidenta Masaryka s používáním nekalých prostředků (tisk 58/6).

Tisk 219/8. Odpověď ministra veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy na interpelaci sen. Hartla a soudr. stran opětovných potíží při výcviku německých porodních asistentek (tisk 58/7).

Tisk 219/9. Odpověď ministra sociální péče na interpelaci sen. dr Hellera, Jarolima a soudr. o zakročení u jisté firmy ohledně národnosti dělníků tam zaměstnaných (tisk 58/8).

Tisk 219/10. Odpověď ministra železnic na interpelaci sen. Hüttera a soudr. o propočítávání dovozného ve styku s místními drahami (tisk 64/1).

Tisk 219/11. Odpověď ministra národní obrany na interpelaci sen. Jokla, dr Hellera, Löwa a soudr. stran poměrů u p. pl. 8 v Místku (tisk 64/2).

Tisk 219/12. Odpověď ministra financí na interpelaci sen. Thoře, Slámy, Trčky a soudr. v záležitosti slevy po případě odpisů daní katastrofou postižených živnostníků v Truhlářské ulici v Praze (tisk 71).

Tisk 219/13. Odpověď ministra školství a národní osvěty a ministra financí na interpelaci sen. Slámy, Kianičky a druhů stran výstavby budovy pro státní stavební školu v Brně (tisk 71/2).

Tisk 219/14. Odpověď ministra národní obrany na interpelaci sen. Jokla, dr Hellera, Beutela a soudr. stran případů strnutí šíje, které se vyskytly v různých posádkách (tisk 71/10).

Tisk 219/15. Odpověď ministra veřejných prací na interpelaci sen. Hampla, Šturce a soudr. ve věci regulace řeky Jizery (tisk 84).

Tisk 219/16. Odpověď ministra financí na interpelaci sen. Hrejsy a spol. o předpisování daně z příjmu malozemědělcům, zvláště pak válečným poškozencům (tisk 84/2).

Tisk 219/17. Odpověď předsedy vlády na interpelaci sen. Habrmana, Petříka a soudr. v záležitosti porušení základních ustanovení a úkolů pozemkové reformy snahou přejíti samosprávné korporace: zemi, okresy, svazy okresů a obce k získání vlastnictví k velkostatkářským lesům (tisk 84/7).

Tisk 219/18. Odpověď předsedy vlády na interpelaci sena Čipery a soudr. o organisaci a působnosti t. zv. lesních družstev, jimiž vlastní účel pozemkové reformy má býti oslaben a porušen (tisk 84/8).

Tisk 219/19. Odpověď ministra vnitra na interpelaci sen. dr Brunara a soudr. o potlačování volného projevu mínění (tisk 99/2).

Tisk 219/20. Odpověď ministra železnic na interpelaci sen. Löwa, dr Hellera a soudr. stran opětného propouštění německých železničních zřízenců v ryze německém území (tisk 99/4).

Tisk 219/21. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci sen. Reichstädterové a soudr. v záležitosti bezodkladného vydání prováděcích nařízení k §u 11 (4) zákona ze dne 13. července 1922, jímž se mění a doplňují zákony o školách obecných a občanských ve příčině zřízení povinných všeobecných škol pokračovacích pro mládež ve věku od 14 do 16 let, pokud se nevzdělává na pokračovacích školách živnostenských, kupeckých, na lidových školních hospodářských nebo na jiných školách vyšších a odborných (tisk 1561).

Tisk 219/22. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci sen. Hartla a soudr. stran školských poměrů v Drahomyšli u Žatce (tisk 71/8).

Tisk 219/23. Odpověď ministra vnitra na interpelaci sen, dr Hellera, Löwa a soudr. stran zákazu schůzí (tisk 64).

Tisk 219/24.Odpověď ministerského předsedy na interpelaci sen. dr Ledebura-Wichelna a soudr. stran doplnění zákona o okresních zastupitelstvech (tisk 26/5).

Tisk 219/25. Odpověď ministra vnitra na interpelaci sen. Fahrnera, Luksche a soudr. stran rozpuštění veřejné schůze v Moravské Ostravě (tisk 58/5).

Tisk 220. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění dodatkový protokol k obchodní smlouvě mezi Československou republikou a Hospodářskou Unií belgo-lucemburskou z 28. prosince 1925, podepsaný v Praze dne 30. srpna 1926.

Tisk 221-221/1. Interpelácia sen. dr. Törkölya a spol. ministrovi školstva a národnej osvety o neodôvodnenom hülágování žiakov VIII. triedy reálneho gymnázia v Rim. Sobote.

Tisk 221/1. Interpellácia sen. dr Törkölyho a spol. ministrovi školstva a národnej osvety o neudržiteľnom stave vyučovania náboženstva.

Tisk 222. Usnesení poslanecké sněmovny k usnesení senátu (tisk 1) o vládním návrhu zákona o původcovu právu k literárním, uměleckým hudebním a výtvarným a fotografickým dílům (tisk 447).

Tisk 223. Vládní návrh zákona o příspěvcích (záznamném) pro bursovní fond Pražské bursy pro zboží a cenné papíry.

Tisk 224. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon ze dne 3. července 1923, čís. 143 Sb. z. a n., o finančních a právních výhodách na podporu soustavné elektrisace.

Tisk 225. Vládní návrh zákona, kterým se prodlužuje platnost ustanovení zákona ze dne 2. července 1924, čís. 164 Sb. z. a n., kterým se mění a doplňují zák. čl. 1/1911 o civilním řízení soudním.

Těsnopisecké zprávy o 17. až 40. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 22., 23. dubna. 4., 6., 18., 19. května, 1., 14., 15., 18., 21., 22., 24., 25., 26., 30. června a 1. července 1926.

Jednací zápisy o 24.-37. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 14., 15., 18., 21., 22., 24., 25. a 26. června 1926.

Z cizích parlamentů ročník VII. čís. 7-9 r. 1926.

Statistika nemocenského pojištění za rok 1923.

Občanská knihovna svazek 76-77 Eduard Kallus - Statní rozpočet.

Zápisy o 38.-40. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé vyloženy byly podle §u 72 jednacího řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí.

Jelikož v předepsané lhůtě nebyly žádným panem senátorem písemné námitky podány, dlužno pokládati zápisy ty za správné a dají se do tisku.

Z předsednictva přikázáno:

Výboru iniciativnímu:

Tisk 207. Návrh sen. Hlávky a soudr. na poskytnutí státní podpory povodní poškozeným v okresu královohradeckém.

Tisk 208. Návrh sen. Štolby a spol. na vydání zákona o odpisu daně pozemkové pro poškození naturálního výnosu živelními pohromami.

Tisk 214. Návrh sen. Šolce, dr Kloudy a spol. na bezodkladné poskytnutí vydatné pomoci obyvatelům osady Dneboh (místní obec Mužský, okres Mnichov o Hradiště), kteří postiženi byli hroznou katastrofou způsobenou sesouváním půdy a tím připraveni o veškerý majetek.

Tisk 217. Návrh sen. Spiese a soudr. na úpravu obchodu medem.

Výboru rozpočtovému:

Vládní nařízení ze dne 30. června 1926. čís. 101 Sb. z. a n., jímž se stanoví prodejní ceny lihu, zdaněného dávkou spotřební.

Výboru rozpočtovému a živnostensko-obchodnímu:

Vládní nařízení ze dne 2. července 1926, čís. 107 Sb. z. a n., kterým se částečně mění seznam přepychových předmětů a výkonů, vydaný vládním nařízením ze dne 29. srpna 1924, čís. 185 Sb. z. a n.

Vládní nařízení z 25. června 1926, čís. 93 Sb. z. a n., o vzájemném nakládání se soukromými pojišťovnami v poměru k Maďarsku a o finanční úpravě starých pojišťovacích smluv na život.

Výboru imunitnímu: Žádost krajského soudu v Liberci za svolení k stíhání sen. Hartla pro přečin podle §u 17/1 zákona na ochranu republiky (1674).

Žádost zemského trestního soudu v Praze za svolení k stíhání sen. Šolce pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (1679).

Žádost krajského soudu v Ml. Boleslavi za svolení k stíhání sen. Šturce pro přečin podle §u 88 zákona z 9. dubna 1873, č. 70 ř. z. (1704).

Žádost vrchního státního zastupitelství v Bratislavě s žádostí sedrie v Nitře za svolení k stíhání sen. Sochora pro přečin podle § 14 č. 5 zákona na ochranu republiky (1831).

Žádost trestního soudu v Hradci Králové za souhlas k stíhání sen. Hlávky pro urážku na cti (1843).

Žádost vrchního státního zastupitelství v Bratislavě s žádostí sedrie v Bratislavě za souhlas k stíhání sen. Tomíka pro přečiny rušení obecného míru podle § 14 č. 3 a § 14 č. 5 zákona na ochranu republiky (1848).

Žádost okresního soudu v Olomouci a souhlas k stíhání sen. Slámy pro přestupek podle §§ 488 a 491 tr. z. (1874).

Žádost vrchního státního zastupitelství v Košicích s žádostí sedrie v Rimavské Sobotě za souhlas k stíhání sen. dr Törkölyho pro přečin podle § 14 č. 5. zákona na ochranu republiky (1876).

Žádost vrchního státního zastupitelství v Bratislavě s žádostí sedrie v Báňské Bystřici za souhlas k stíhání sen. Chlumeckého pro zločin podle § 232 1, § 235 č. 1 tr. z. (1895).

Žádost trestního soudu v Karlových Varech za souhlas k stíhání sen. Löwa pro přestupek proti bezpečnosti cti (1908).

Žádost okresního soudu ve Stříbře za souhlas k stíhání sen. Starka pro přestupek proti bezpečnosti cti (1969).

Žádost vrchního státního zastupitelství v Bratislavě se žádostí sedrie v Báňské Bystřici za souhlas k stíhání sen. dr Herze pro zločin podle § 15 č. 3 zákona na ochranu republiky a § 147 voj. tr. zák. pro přečin podle § 14 č. 1 zákona na ochranu republiky a pro přečin pomluvy podle § 1, 3, 9 zák. čl. XLI/1914 (2002).

Žádost zemského trestního soudu v Praze za souhlas k stíhání sen. Klofáče pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (2013).

Žádost vrchního státního zastupitelství v Košicích s žádostí sedrie v Rim. Sobotě za souhlas k trestnímu stíhání sen. dr Herze pro přečin podle § 14 č. 5, § 18 č. 2, 3, zločin podle § 15 č. 3 a přečin podle § 14 č. 1 zákona na ochranu. republiky (2018).

Žádost zemského soudu v Opavě za souhlas k stíhání sen. inž. Oberleithnera pro přečin podle § 17 č. 1 zák. na ochranu republiky (2031).

Žádost vrchního státního zastupitelství v Košicích s žádostí soudní stolice Užhorodě za souhlas k stíhání sen. Egryho pro přečin podle § 18 č. 2 a 3 zákona na ochranu republiky (2038). (Hluk.)

Místopředseda Donát (zvoní): Prosím o klid!

Předsednictvo senátu došel přípis předsedy vlády z 13. října 1926 čís. 5856/909 S-26 o zproštění vlády Černého a jmenování nové vlády dr Švehly.

Žádám pana zapisovatele Sen. Kavana, aby přípis ten přečetl.

Zapisovatel sen. Kavan (čte):

"Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

President republiky vyhověl rozhodnutím ze dne 12. října 1926 žádosti vlády Jana Černého za zproštění z úřadu a jmenoval na to rozhodnutím stejného data mě předsedou vlády a poslance: dra Milana Hodžu ministrem školství a národní osvěty a pověřil ho vedením ministerstva pro sjednocení zákonodárství a organisace správy, dra Roberta Mayr-Hartinga ministrem spravedlnosti, Josefa V. Najmana ministrem železnic, dra Františka Spinu ministrem veřejných prací, dra Otakara Srdínko ministrem zemědělství, Františka Udržala ministrem národní obrany, Jana Šrámka ministrem sociální peče a pověřil ho vedením ministerstva veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy a dra Františka Noska ministrem pošt a telegrafů; dále prof. dra Edvarda Beneše ministrem věcí zahraničních, presidenta zemské správy politické v Brně Jana Černého ministrem vnitra a pověřil ho vedením ministerstva pro zásobování lidu, prof. dra Karla Engliše ministrem financí, odborového přednostu dra Františka Peroutku ministrem průmyslu, obchodu a živností a dra Josefa Kallaye ministrem.

Jmenovaní složili slib na ústavu do rukou presidenta republiky dne 13. října 1926.

O tom kladu si za čest předsednictvo senátu vyrozuměti.

Předseda vlády: Švehla v. r."

Místopředseda Donát: Představuji tímto novou vládu senátu.

Ke slovu se přihlásil pan ministerský předseda. Uděluji mu je.

Ministerský předseda dr Švehla: Slavná sněmovno senátorů! Je tomu právě 10 měsíců, co jsem měl čest přednésti zde program vlády, který byl po provedených debatách v obou sněmovnách Národního shromáždění schválen.

Vláda béře za základ své činností v podstatě programové prohlášení tehdy přednesené a schválené.

Tímto svým rozhodnutím chce dokumentovati vláda také nezbytnou nutnost souvislosti vývoje státu bez ohledu na dočasnou politickou konstelaci a současně snahu založiti tradici důvěry občanstva k předneseným programům vlád.

Pokud se týče prací pro nejbližší dobu, je v prvé řadě zřetel náš obrácen ku projednání řádného rozpočtu, který právě slavné sněmovně předkládáme a jejž svým výkladem doprovodí pan ministr financí.

Rovněž řešení daňové reformy je dávným požadavkem, a proto řadíme i tento úkol do prvého období pracovního stejně jako zákony o branné moci, zákon o stavebních úlevách, jakož i některé předlohy, jež nutno uzákoniti z důvodu prodloužení dosavadní platnosti, nebo z nutnosti naléhavé opravy zákonů již platných.

V přímé souvislosti s těmito naléhavými úkoly nejbližší doby je otázka řešení krise hospodářské, která ač povahy mezinárodní, přece i na nás doléhá a vyžaduje nejobezřetnějšího studia a zákroku, aby se nic nezanedbalo, co by mohlo zmenšit tíživé důsledky této krise na náš hospodářský a sociální život. (Výborně!)

Jsme vládou parlamentární a proto pro nás součinnost obou sněmoven Národního shromáždění při řešení všech těchto úkolů je věcí samozřejmou.

Zdůrazňuji, že každá zdravá iniciativa, právě tak jako věcná a kladná kritika bude vždycky vítána a respektována. (Výborně! - Potlesk!)

A poněvadž nám poměry již dovolují, abychom tempo parlamentárních prací zmírnili, můžeme dnes beze spěchu vše důkladně projednati a vytvořiti předpoklady klidné a úspěšné práce parlamentní. (Výborně!)

Neboť pro řešení velkých úkolů je právě dělnost parlamentu a klid a pořádek nezbytnou podmínkou. (Výborně! - Potlesk!)

Snahou o tuto dělnost parlamentu vedeny byly strany, které na jaře letošního roku sestoupily se k vyřízení určitého programu, a z tohoto vývoje vzešla také nynější vláda.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP