Středa 23. února 1927

Schůze zahájena v 16 hodin 25 minut.

Přítomni:

Předseda: dr Hruban.

Místopředsedové: Böhr, Donát, Klofáč, dr Soukup.

Zapisovatelé: dr Krouský, Prause.

112 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři dr Hodža, dr Mayer-Harting, dr Peroutka, dr Spina, dr Tiso.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr Šafařovič; jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Sděluji, že udělil jsem dovolenou pro tento týden sen. dr Baxovi, Fahrnerovi, dr Kovalikovi, dr Krčmérymu, Kroiherovi, Reščukovi a Roháčkovi, pro dnešní schůzi sen. Friedrichovi a dr Jesserovi.

Navrhuji, aby byla udělena dovolená do 15. března t. r. sen. dr Brabcovi.

Konstatuji, že senát je schopen se usnášeti.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh můj je přijat. (Zvoní.)

Slavný senáte! (Senátoři povstávají.)

S bolestným srdcem sděluji se slavným senátem, že náš sbor utrpěl novou citelnou ztrátu.

Dne 2. února t. r. zemřel v Kyšicích u Plzně a dne 4. února byl v Plzni pohřben pan senátor Vojtěch Čipera, člen klubu senátorů československé strany národně-socialistické.

Neúprosná smrt zasáhla jej v síle života, v plné činnosti politické a hospodářské.

Zesnulý senátor Čipera narodil se dne 20. dubna 1869 v Dýšině u Plzně, jako syn domkářův, a žil tvrdým životem venkovského pracujícího člověka. V r. 1905 založil organisaci domkářů a malozemědělců, jejímuž rozvoji věnoval všecky své životní síly. Slovem i písmem pracoval pro povznesení drobného malozemědělského lidu, po dlouhá léta redigoval časopis >Obzor<, ústřední orgán malozemědělců.

Po převratu zastupoval sdružení malozemědělců v revolučním Národním shromáždění, v druhém pak volebním období Národního shromáždění byl zvolen členem senátu v župě plzeňské a budějovické za stranu národně-socialistickou, se kterou se s příslušníky svými sdružil. Byl též členem okresního zastupitelstva plzeňského, kdež vyvíjel účinlivou a záslužnou činnost. V našem sboru byl členem výboru národohospodářského a místopředsedou výboru živnostensko-obchodního a zúčastnil se pilně prací těchto výborů i jednání plenárních schůzí.

Klub senátorů československé strany národně-socialistické ztrácí v zemřelém oddaného stoupence, obětavého a nezištného pracovníka, hnutí malozemědělské osvědčeného, nadšeného vůdce pevných zásad a vysokých kvalit organisačních, a senát milého kolegu.

Imposantní pohřeb v Plzni byl tklivým osvědčením lásky, jaké se zesnulý v širokých kruzích obyvatelstva a zvláště v rodném kraji plzeňském těšil.

Také my všichni hluboce želíme jeho předčasné smrti a zachováme jej v srdečné vzpomínce.

Slavný senát povstáním se svých míst uctil památku zesnulého našeho kolegy a vyslovil tím také souhlas, aby dnešní projev smutku byl pojat do zápisu schůze. (Senátoři usedají.)

Předsednictva senátu došly přípisy volebního soudu v Praze, čís. 757/26 ze dne 29. prosinec 1926, o ověření volby sen. Josefa Dreslera a čís. 763/26 ze dne 29. prosince 1926 o ověření volby sen. Elemíra Vollaye.

Žádám pana zapisovatele sen. dr Krouského, aby přípisy tyto přečetl.

Zapisovatel sen. dr Krouský (čte):

>Předsednictvu senátu v Praze.

Volební soud usnesl se v plenární schůzi ze dne 29. prosince 1926, aby podle §u 8 č. 2 a § 10 zákona ze dne 29. února 1920, čís. 125 Sb. z. a n., ověřena byla volba senátora Elemíra Vollaye, školního inspektora v Nových Zámcích, povolaného do senátu na základě ustanovení §u 2 zákona o složení senátu a pravomoci senátu ve spojení s § 56 řádu volení do poslanecké sněmovny na místě zemřelého senátora Milutína Križko, majitele domu v Lubochni, povolaného do senátu na místě vzdavšího se senátora dra Ludevíta Okánika.

O tom dává se podle § 22 zákona z 29. února 1920, čís. 125 Sb. z. a.n., věděti předsednictvu senátu.

Hácha v. r.

Předsednictvu senátu v Praze.

Volební soud usnesl se v plenární schůzi ze dne 29. prosince 1926, aby podle §u 8 č. 2 a § 10 zákona ze dne 29. února 1920, čís. 125 Sb. z. a n., ověřena byla volba senátora Josefa Dreslera, malorolníka a okresního starosty ve Valdově, který povolán byl podle § 2 zákona o složení a pravomoci senátu ve spojení s § 56 řádu volení do poslanecké sněmovny na místě vzdavšího se senátora Františka Hybše.

O tom dává se podle § 22 zákona z 29. února 1920, čís. 125 Sb. z. a.n., věděti předsednictvu senátu.

Hácha v. r.<

Předseda: Dále došel předsednictva senátu přípis předsedy vlády, čís. 259/909 S-27 m. r. ze dne 17. ledna 1927, o jmenování ministrů dra M. Gažíka a dra J. Tiso.

Žádám pana zapisovatele sen. dr Krouského, aby přípis tento přečetl.

Zapisovatel sen. dr Krouský (čte):

>Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

President republiky rozhodnutím ze dne 15. ledna 1927 zprostil ministra sociální péče Jana Šrámka vedení ministerstva veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy, ministra školství a národní osvěty dra Milana Hodžu vedením, ministerstva pro sjednocení zákonodárství a organisace správy, jakož i ministra dra Jozefa Kállaye úřadu ministra a jmenoval poslance dra Marka Gažíka ministrem pro sjednocení zákonodárství a organisace správy a poslance dra Josefa Tiso ministrem veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy.

Nově jmenovaní ministři složí slib na ústavu do rukou presidenta republiky dne 17. ledna 1927.

O tom kladu si za čest učiniti sdělení.

Předseda vlády: Švehla v. r.< (Potlesk u lidovců.)

Předseda: Dále došel předsednictva senátu přípis ministra vnitra, čís. 7676/1927 ze dne 7. února 1927, ohledně úmrtí sen. Vojtěcha Čipery a povolání náhradníka Josefa Hubky.

Žádám pana zapisovatele sen. dr Krouského, aby přípis tento přečetl.

Zapisovatel sen. dr Krouský (čte):

>Předsednictvu senátu Národního shromáždění v Praze.

Na místo zesnulého senátora Vojtěcha Čipery povolávám na základě ustanovení §u 2 zákona o složení a pravomoci senátu a §u 56 řádu volení do poslanecké sněmovny za senátora Národního shromáždění náhradníka Josefa Hubku, odborného učitele na Královských Vinohradech, vydávám mu ověřovací list, opravňující jej ke vstupu do senátu a činím zároveň opatření za účelem vyhlášení této skutečnosti v Úředním listě republiky Československé.

Ministr: Černý v. r.<

Předseda: Do dnešní schůze dostavil se nově jmenovaný sen. Josef Hubka a vykoná ústavou předepsaný senátorský slib.

Žádám pana zapisovatele sen. dr Krouského, aby přečetl příslušnou formuli slibu senátorského a pana sen. Hubku, aby vykonal do mých rukou slib podáním ruky a slovem >slibuji<.

Zapisovatel sen. dr Krouský (čte): Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Sen. Hubka (podávaje předsedovi ruku): Slibuji!

Předseda: Tiskem rozdáno:

Senátní tajemník dr Šafařovič (čte):

Tisk 321 poštou. Zpráva I. výboru ústavně-právního, II. výboru národohospodářského o vládním návrhu zákona, jímž se mění a doplňuje ustanovení §§ 185, 221, 233 a 245 obecného horního zákona ze dne 23. května 1854, čís. 146 ř. z. (tisk 251).


Tisk 331 poštou. Zpráva I. výboru národohospodářského, II. výboru ústavně)právního o vládním návrhu celního zákona (tisk 100).

Tisk 324-324/7. Interpelace sen. Teschnera a soudr. na p. ministra vnitra a p. ministra pošt stran odnětí poštovní dopravy časopisu >Bundesturnzeitung, Organ des Deutschen Turnerbundes (1919)< ve Vídni.

Tisk 321. Interpelace sen. Hartla a soudr. na p. ministra financí stran jazykových přehmatů berní správy v Liberci.

Tisk 324/2. Interpelace sen. Hartla a soudr. na p. ministra železnic stran zastavení vdovské pense 72leté vdově po dozorci ve skladišti.

'Tisk 324/3. Interpelace sen. Hartla a soudr. na p. ministerského předsedu jakožto šéfa veškeré vlády stran výplaty odpočivných požitků převzatým bývalým rakouským pensistům.

Tisk 324/4. Interpelace sen. Jokla, dr Hellera a soudr. na p. ministra národní obrany o tom, jak se jednalo s Edmundem Thielem od dělostřeleckého pluku č. 12, který při konání vojenské služby stal se úplným invalidou.

Tisk 324/5. Interpelace sen. Hüttera a soudr. na p. ministra věcí zahraničních stran náhrady škod osobám, které byly válkou na majetku poškozeny.

Tisk 324/6. Interpelace sen. Friedricha a soudr. na p. ministerského předsedu stran předpisování a vybírání dávky z přírůstku hodnoty nemovitostí obcemi.

Tisk 324/7. Interpelace sen. Dundra, A. Nováka a soudr. na p. ministra spravedlnosti v záležitosti úplatkové aféry v elektrárenských svazech.

Tisk 325. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení prozatímní obchodní dohoda sjednaná mezi Československou republikou a dominiem Kanadou v Praze dne 30. prosince 1926 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 22. prosince 1926, č. 255 Sb. z. a n.

Tisk 326. Vládní návrh zákona o úpravě zeměměřičského studia na vysokých školách technických.

Tisk 327. Vládní nařízení ze dne 22. prosince 1926, kterým se provádí zákon ze dne 3. dubna 1925, č. 53 Sb. z. a n., ve znění zákona ze dne 16. prosince 1926. č. 253 Sb. z. a n., o dávkách za úřední úkony ve věcech správních.

Tisk 328. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé

1. úmluva o závazcích, vzešlých z hospodaření poštovní správy uherské a císařské a královské poštovní správy vojenské a správ polních pošt, jakož i z hospodaření poštovních správ států, jimž připadla bývalá území uherská, sjednaná mezi Maďarskem se strany jedné, Rakouskem, Rumunskem, královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem se strany druhé.

2. závěrečný protokol k této úmluvě, podepsaný v Budapešti dne 15. prosince 1922.

Tisk 329. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé

1. úmluva o závazcích vzešlých z hospodaření bývalé poštovní správy rakouské a poštovních správ států nástupnických,

2. závěrečný protokol k této úmluvě, podepsané v Římě dne 6. dubna 1922.

Tisk 330. Návrh sen. Hüttera a soudr. stran zřízení německé vysoké školy obchodní a hospodářské v Ústí nad Labem.

Tisk 332-332/19. Odpověď ministra obchodu na interpelaci sen. Hartla, Hüttera a soudr. stran opětovného přehmatu okresní správy politické ve Varnsdorfu ve věcech jazykového práva (tisk 29/3).

Tisk 332/1. Odpověď ministra pověřeného vedením ministerstva pro zásobování lidu na interpelaci sen. Donáta, dr Ryela a spol., ohledně nepoměru mezi cenami, které dostává zemědělec za své výrobky a kolik musí platiti konsument za potraviny (tisk 58).

Tisk 332/2. Odpověď ministra vnitra na interpelací sen. Löwa., dr Hellera a soudr., o vyhlášení mimořádných opatření v obci Nových a Starých Rybářích (tisk 64/3).

Tisk 332/3. Odpověď vlády na interpelaci sen. Hrejsy a soudr. ohledně provedení hlavy II., § 6 zákona ze dne 13. října 1925, čís. 227 Sb. z. a n. (tisk 84/1).

Tisk 332/4. Odpověď ministra veřejných prací na interpelaci sen. Proška a spol., v záležitosti šikanování zemědělců při periodickém cejchování vah (tisk 84/10).

Tisk 332/5. Odpověď ministra vnitra na interpelaci sen. Reyzla, Beutela a soudr. stran rušení míru domovního četnictvem v obecním domě v Bělé (tisk 99/3).

Tisk 332/6. Odpověď ministra vnitra na interpelaci sen. Slámy, Kianičky, Kotrby, Thoře a druhů stran výtržnosti při komunistickém táboru pořádaném v Praze dne 11. června 1926 (tisk 156).

Tisk 332/7. Odpověď vlády na interpelaci sen. Kotrby a druhů v příčině poškozování živností a obchodů v Praze při demonstračních projevech komunistických a socialistických v minulých dnech konaných (tisk 156/3).

Tisk 332/8. Odpověď ministra průmyslu, obchodu a živností na interpelaci sen. Jokla, Polacha a soudr. o vydání prováděcího nařízení k zákonu o podomním obchodě (tisk 156/6).

Tisk 332/9. Odpověď ministra spravedlnosti na interpelaci sen. Dundra, A. Nováka a soudr. v záležitosti konfiskace odborných listů >Dřevodělník< a >Zájmy kovodělníků< (tisk 298/1).

Tisk 332/10. Odpověď na interpelaci sen. Luksche a soudr. stran zavedení cla na mléko v Rakousku (tisk 156/7).

Tisk 332/11. Odpověď ministra národní obrany na interpelaci sen. Jokla a soudr. ve věci sebevraždy vojína Jana Schachnera (tisk 156/13).

Tisk 332/12. Odpověď ministra vnitra na interpelaci sen. Hüuttera a soudr. o vydání prováděcího nařízení k úmluvě uzavřené s Maďarskem o vzájemném nakládání se soukromými pojišťovnami (tisk 218).

Tisk 332/13. Odpověď ministra národní obrany na interpelaci sen. Jokla a soudr. stran opětovného katastrofálního výbuchu ručních granátů v Popradě (tisk 218/1).

Tisk 332/14. Odpověď ministra financí na interpelaci sen. Thoře, Slámy, Kianičky a druhů ve věci daně přepychové (tisk 218/2).

Tisk 332/15. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci sen. Plamínkové, Reichstädterové a spol. o porušování § 10 zákona čís. 226/22 (malý školský zákon) samým ministerstvem školství a národní osvěty (tisk 254).

Tisk 332/16. Odpověď vlády na interpelaci sen. dr Herze a druhů ve věci uvolnění ze záboru velkostatku forgácsového (tisk 282/1).

Tisk 332/17. Odpověď ministra železnic na interpelaci sen. Hartla a druhů stran nedostatečných zařízení na osobním nádraží v České Lípě (tisk 282/2).

Tisk 332/18. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci sen. Teschnera, Fahrnera, dr Jessera a soudr. stran obsazování uvolněných míst učitelských a správcovských na veřejných občanských a obecných školách (tisk 250/7).

Tisk 332/19. Odpověď ministra železnic na interpelaci sen. Jokla, dr Hellera a soudr. stran hospodaření se státními penězi (tisk 298/9).

Tisk 333. Vládní návrh zákona směnečného.

Tisk 335. Státní závěrečný účet republiky Československé za rok 1925 spolu s účty státního melioračního fondu, státního bytového fondu a dávky z majetku.

Tisk 336. Usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu (tisk 311) zákona o sčítání lidu (tisk 426).

Tisk 337. Usnesení poslanecké sněmovny o návrhu posl. Petrovického, dr Samka, Votruby, Sedláčka, Matouška a spol. (tisk 324) na vydání zákona, jímž se mění § 1 zákona ze dne 5. února 1907, č. 26 ř. z., (živ. řád) a § 1 zákona ze dne 10 října 1924, č. 259 Sb. z. a n., (živ. zákon pro území Slovenska a Podkarpatské Rusi) - (tisk 448).

Tisk 338. Usnesení poslanecké sněmovny o návrhu posl. Bečko, Brožíka, inž. Nečasa a soudr. (tisk 306), aby byl vydán zákon, kterým se mění a doplňuje všeobecný báňský zákon ze dne 23. května 1854, č. 146 ř. z., dosud platný na území Slovenska a Podkarpatské Rusi (tisk 515).

Tisk 339. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu (tisk 491) zákona, jímž se povolují daňové výhody pro nově vzniklé výrobní podniky národohospodářské důležitosti (tisk 517).

Zápisy o 57. a 58. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 13. a 14. prosince 1926.

Těsnopisecké zprávy o 52. až 61. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 30. listopadu, 7., 9., 10., 13., 14., 16., a 17. prosince 1926.

Z cizích parlamentů rok 1927, ročník VIII. čís. 1-2.

Zápisy o 59. až 61. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé vyloženy byly podle § 72 jedn. řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí.

Jelikož v předepsané lhůtě nebyly žádným p. senátorem písemné námitky podány, dlužno pokládati zápisy ty za správné a dají se do tisku.

Z předsednictva přikázáno:

Výboru iniciativnímu:

Tisk 330. Návrh sen. Hüttnera a soudr. stran zřízení německé vysoké školy obchodní a hospodářské v Ústí nad Labem.

Na základě usnesení iniciativního výboru ze dne 15. a 16. prosince 1926 přikázáno:

Výboru sociálně-politickému a rozpočtovému:

Tisk 296. Návrh sen. Prause, Tschapka a soudr. na vydání zákona, kterým se prodlužuje platnost zákona ze dne 1. července 1926. čís. 118 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemocni, invalidity a stáří.

Tisk 299. Návrh sen. Hartla, Hüttnera a soudr. na změnu zákona ze dne 24. června 1926. čís. 104 Sb. z. a n.

Tisk 301. Návrh sen. Hartla a soudr. na změnu zákona ze dne 21. června 1926, čís. 103 Sb. z. a n.

Výboru sociálně-politickému:

Tisk 295. Návrh sen. Slámy, Thoře, Pastyříka, Trčky, Kotrby, Kianičky a spol. na vydání zákona, kterým mění se paragrafy 2275 a 276 zákona ze dne 9. října 1924, čís. 221 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří.

Výboru sociálně-politickému a národohospodářskému:

Tisk 297. Návrh sen. Kotrby, Trčky, Slámy, Pastyříka, Kianičky a druhů na změnu zákona ze dne 19. prosince 1918, čís. 91 Sb. z. a n.

Výboru imunitnímu:

Žádost zemského trestního soudu v Praze za souhlas k stíhání sen. Vraného pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (č. 2715).

Žádost okresního soudu v Jihlavě za souhlas k stíhání sen. Včeličky pro zločiny podle § 2, § 3, § 6 č 2,3 a § 21 č. 1 a přečin podle § 17 č. 1 zákona č. 50/1923 (č. 2716).

Žádost okresního soudu v Klatovech za souhlas k stíhání sen. Sehnalové pro přestupek podle § 14 a § 19 zákona ze dne 15. listopadu 1862, č. 135 ř. z., (č. 2728 a 2769).

Žádost sedrie v Levoči za souhlas k stíhání sen. Bobuly pro přečin §u 14 bod 3. zákona č. 50/1923 (č. 2729 a 2760).

Žádost okresního soudu v Berehově za souhlas k stíhání sen. Egryho pro přečin utrhání na cti podle § 1 zák. čl. XLI/1914 (č. 2730).

Žádost okresního soudu v Lounech za souhlas k stíhání sen. Sehnalové pro přestupek podle §§ů 3, 19 zák. o právu shromažďovacím z 15. listopadu 1867, č. 135 ř. z., (č. 2743).

Žádost zemského trestního soudu v Praze za souhlas k stíhání sen. Ant. Šolce pro zločin podle §§ 197, 200, 201 a 203 trestního zákona (č. 2768).

Žádost vrchního státního zastupitelství v Košicích s žádostí soudí stolice v Hustu za souhlas k stíhání sen. Bodnara pro přečiny podle § 15 č. 2, § 14 č. 5 a § 14 č. 1 zákona č. 50/1923 a přestupek podle § 51 zák. čl. XL/1879 (č. 2943).

Žádost krajského soudu v Chebu za souhlas k stíhání sen. Löwa pro přečin § 14 č. 5 zákona č. 50/1923 (č. 2951).

Žádost krajského soudu v Litoměřicích za souhlas k stíhání sen. Hampla pro zločin podle § 15 č. 3 zákona na ochranu republiky (č. 2999).

Žádost zemského trestního soudu v Praze za souhlas k stíhání sen. Vraného pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (č. 3069).

Žádost zemského trestního soudu v Praze za souhlas k stíhání sen. Vraného pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (č. 3074).

Výboru ústavně-právnímu: ve smyslu §u 23. odst. 6. jedn. ř.

Návrh sen. dr Hellera, Niessnera a soudr. na změnu zákona ze dne 15. dubna 1920, č. 326 Sb. z. a n., o jednacím řádu senátu tisk 161 a

návrh sen. dr Hellera, Niessnera a soudr. na změnu jednacího řádu senátu, tisk 162.

Předseda: Budeme projednávat pořad jednání.

Prvým předmětem je:

1. Návrh poslanecké sněmovny na prodloužení lhůty k projednání usnesení senátu o vládním návrhu zákona o zahlazení odsouzení. Tisk sen. 107.

Jelikož nebylo možno poslanecké sněmovně, aby ve lhůtě stanovené § 43 ústavní listiny učinila o této věci svoje usnesení, je nutno, aby jí lhůta pro projednání této věci byla prodloužena.

K slovu není nikdo přihlášen. Budeme proto hlasovati.

Prosím, račte se posaditi. (Děje se.)

Kdo souhlasí s tím, aby lhůta k projednání tohoto usnesení senátu prodloužena byla o 2" měsíce, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh je přijat.

Dalším předmětem je:

2. Zpráva I. výboru národohospodářského, II. výboru ústavně-právního o vládním návrhu (tisk 100) celního zákona. Tisk 331.

Zpravodajem za výbor národohospodářský je pan sen. dr Rozkošný, za výbor ústavně-právní pan senátor dr Krupka.

Dávám slovo nejprve zpravodaji výboru národohospodářského, panu sen. dr Rozkošnému.

Zpravodaj sen. dr Rozkošný: Slavný senáte! Na základě usnesení Národního sboru ze dne 28. října 1918 platí zákony, které byly v Rakousku platné, v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a zákony uherské platí dosud na Slovensku. Následkem toho platí také posavadní nařízení, podle kterých se vyclívalo zboží, které se do naší republiky přiváželo, nebo se z ní vyváželo. Uvážíme-li však, že celní právo v Rakousku basírovalo na základě zákona ze dne 11. července 1835 a na Slovensku basírovalo na t. zv. třicátkovém řádu z r. 1788, tedy už z těchto číslic vidíme, že jsou to zastaralé zákony, které se do nynějších poměrů nehodí. To bylo už také nesčetněkráte uznáno a bylo nevyhnutelně potřebí, aby tyto zákony byly doplňovány, měněny a upravovány podle potřeby doby. To se také vždy podle, potřeby doby stalo. Následek toho však je, že naše celní ustanovení jsou náramně nepřehledná, v nesčetných nařízeních rozložená a proto jak pro celní správu, tak také pro ty, kteří na základě těchto zákonů chtějí zboží do republiky přivážeti, anebo je odvážeti, jsou velmi nepraktická a nepohodlná. Už proto je potřebí, aby se v té příčině něco stalo, totiž aby zákony tyto byly pokud možno v jednom zákoně soustředěny, aby jak pro celní správu, tak také pro ty, kteří na základě své potřeby zboží vyvážejí, anebo přivážejí, kteří o tyto celní zákony se chtějí opírati, byly přehlednými a mohly jim sloužiti tak, jak toho potřebují.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP