Pátek 8. dubna 1927

Schůze zahájena v 10 hodin 30 minut.

Přítomni:

Předseda: dr Hruban.

Místopředsedové: dr Brabec, Donát, Klofáč. dr Krčméry, dr Soukup.

Zapisovatelé: dr Procházka, Stržil.

112 senátorů podle presenční listiny.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr Šafařovič, jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Zástupce sen. tajemníka dr Bartoušek (čte):

Tiskem rozdáno:

Tisk 322. Naléhavá interpelace sen. Bodnara, Reščuka a druhů - ministrům vnitra a spravedlnosti o neslýchaných protizákonných exekucích

Tisk 323. Naléhavá interpelace sen. Bodnara a druhů ministrům vnitra a spravedlnosti o tom, že byl těžce raněn Michajlo Namjak z Vyžné Apše v okrese tiačevském, když soudní exekutor v noci ze dne 29. na 30. listopadu 1926 násilně zabavoval býky.

Zápisy o 67. a 68. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 29. března 1927.

Zápisy o 71. a 72. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé vyloženy byly podle §u 72 jedn. řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí.

Jelikož v předepsané lhůtě nebyly žádným panem senátorem písemné námitky podány, dlužno pokládati zápisy ty za správné a dají se do tisku

Předseda (zvoní): Budeme projednávati pořad dnešní schůze. Prvním předmětem je:

1. Zpráva imunitního výboru o žádosti okresního soudu v Lounech za souhlas k trestnímu stíhání sen. Sehnalové pro přestupek podle § 3 a 19 zákona o právu shromažďovacím ze dne 15. listopadu 1867, čís,135 ř. z., (č. 2743 předs.). Tisk 376.

Zpravodajem je pan sen. dr Havelka.

Zpravodaj sen. dr Havelka: Slavný senáte! Okresní soud v Lounech žádá za souhlas k trestnímu stíhání pí. sen. Sehnalové, a to z toho důvodu, že prý se dopustila přestupku zákona shromažďovacího, když na náměstí v Lounech konala tábor lidu, který nebyl úředně ohlášen. Ze spisů však vychází, že to nebyl tábor, nýbrž náhodné shluknutí lidu, který byl právě na trhu. Tedy ten fakt nevyčerpává skutkovou povahu přestupku podle §u 3 shromažďovacího zákona - ostatně pořádek nebyl porušen - a z důvodů těch dovoluji si navrhnouti, aby slavný senát nedal svolení k trestnímu stíhání pí. sen. Sehnalové pro zmíněný přestupek.

Předseda: Nikdo není ke slovu přihlášen, budeme proto hlasovati.

Konstatuji, že senát je schopen se usnášeti.

Kdo souhlasí s návrhem výboru imunitního, aby nebyl dán souhlas k trestnímu stíhání sen. Sehnalové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím senát nedal souhlasu k trestnímu stíhání pí. sen. Sehnalové.

Druhým předmětem je:

2. Zpráva imunitního výboru o žádosti okresního soudu v Klatovech ze dne 22. prosince 1926, č. j. T 1263/26/4 za souhlas k trestnímu stíhání sen. Sehnalové pro přestupek podle § 14 a § 19 zák. ze dne 15. listopadu 1867, čís. 135 ř. z., (č. 2728 předs.)- Tisk 390.

Zpravodajem je pan sen. Dundr: dávám jemu slovo.

Zpravodaj sen. Dundr: Slavný senáte! Podle oznámení okresní správy politické v Klatovech ze dne 10. prosince 1926 čís. 72367 a městského úřadu v Klatovech ze dne 25. listopadu 1926 čís. 17733 přišla sen. Sehnalová dne 14. listopadu 1926 o 9. hod. dopoledne do potravního trhu na náměstí v Klatovech a vystoupivši na schody u kašny, stojící na náměstí, počala řečniti k lidu, v němž převládali, podle sdělení okresní správy politické, příslušníci strany komunistické.

Poněvadž toto shromáždění bylo konáno - jak uvádí okresní správa politická - bez úředního povolení, rozpustil je politický úředník okresní správy politické v Klatovech, prohlásiv je za nezákonné. Vyzvání, aby shromáždění se rozešli, nebylo uposlechnuto a sen. Sehnalová řečnila dále. Došlo proto k povolání četnictva, které za součinnosti policie náměstí vyklidilo.

V jednání sen. Sehnalové spatřuje okresní soud v Klatovech přestupek podle § 14 a § 19 zák. ze dne 15. listopadu 1867, čís. 135 ř. z., a žádá za souhlas k jejímu trestnímu stíhání.

Imunitní výbor navrhuje, aby senát Národního shromáždění nedal souhlas k trestnímu stíhání sen. Sehnalové pro přestupek § 14 a § 19 zák. ze dne 15. listopadu 1867, čís. 135 ř. z.

Podle zprávy městského dozorce policejní stráže v Klatovech odpověděla sen. Sehnalová na jeho dotaz, má-li povolení ke konání schůze, že jí ženy na trhu kupující žádaly, aby jim některé drahotní zjevy vysvětlila, a ihned dodala, aby se nebál, že se nic nestane.

V oznámení okresní správy politické není také žádného sdělení o obsahu vývodů sen. Sehnalové, ani o jejich tendenci, takže je oprávněné domnění, že sen. Sehnalová svými vývody uklidňovala nespokojené ženy a nikoli je znepokojovala. Rovněž jest oprávněno domnění, že sen. Sehnalová neměla vůbec úmyslu porušiti hrubě veřejný pořádek. Neuposlechnutí rozkazu, aby schůzi ukončila, je jaksi logickým dokončením celé improvisované akce, která podle souhlasných zpráv úřadu skončila bez jakýchkoli vážnějších následků. Je dlužno přihlížeti k situaci, ve které se nacházela, byvši vyzvána, aby podala vysvětlení, kteréžto výzvě jako člen zákonodárného sboru byla povinna v zájmu uklidnění znepokojeného obyvatelstva vyhověti.

Z těchto příčin dospěl imunitní výbor k názoru, že není důvodů, aby byl dán souhlas k trestnímu stíhání sen. Sehnalové pro přestupek výše naznačený.

Předseda (zvoní): Nikdo není ke slovu přihlášen, budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem výboru imunitního, aby nebyl dán souhlas k trestnímu stíhání sen. Sehnalové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh výboru imunitního se schvaluje a tudíž nedává se souhlas k trestnímu stíhání sen. Sehnalové.

Nyní budeme jednati o dalším předmětu, jímž je:

3. Druhé čtení zprávy branného výboru k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 391) o vládním návrhu zákona o ročním kontingentu branců, o náhradní záloze a o některých změnách branného zákona. Tisk 392

Zpravodajem je pan sen. d r Karas.

Táži se pana zpravodaje, zda navrhuje nějakou textovou změnu.

Zpravodaj sen. dr Karas: V §u 5, odst. (5), ve druhém řádku za slovem ťzálohyŤ má býti čárka.

Ve čl. X. poslední tři řádky mají zníti takto:

ťvýcviku a vykonati cvičení ve zbrani (služební) podle § 22, jež jim podle jejich věku přísluší.Ť

Toto znění bylo usneseno poslaneckou sněmovnou a je také v jejím protokolu. ale zde v tisku stala se tato chyba a má tedy zníti takto. Tedy jen tyto dvě změny.

Předseda: Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Kdo souhlasí s uvedenou osnovou zákona, jeho nadpisem, nadpisy jednotlivých paragrafů, jakož i s úvodní formulí tak, jak byla přijata ve čtení prvém, s uvedenými opravami tiskovými, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Uvedená osnova zákona s jeho nadpisem, nadpisy jednotlivých paragrafů, jakož i s úvodní formulí a s uvedenými opravami tiskovými přijímá se v naznačeném znění také ve čtení druhém.

Nyní budeme jednati o dalším předmětu, jímž je:

4. Druhé čtení zprávy branného výboru k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 378) o vládním návrhu zákona, kterým se doplňuje a částečně mění zákon o vojenském kázeňském a kárném právu, jakož i o odnětí vojenské hodnosti a přeložení do výslužby řízením správním. Tisk 386.

Zpravodajem je pan sen. dr Karas.

Má snad pan senátor návrh na nějaké textové změny?

Zpravodaj sen. dr Karas: Nemám.

Předseda: Není žádné. Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí tak, jak byla přijata ve čtení prvém, také ve čtení druhém, račte zvednouti ruku. (Děje se.)

To je většina. Osnova zákona s jeho nadpisem a úvodní formulí přijímá se v naznačeném znění také ve čtení druhém.

Kdo souhlasí s resolucí sen. Koutného a spol., která byla přečtena ve schůzi 74., ať zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce tato je zamítnuta.

Nyní budeme jednati o dalším předmětu, jímž je:

5. Druhé čtení zprávy branného výboru k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 379) o vládním návrhu zákona o délce presenční služby vojenské. Tisk 387.

Zpravodajem je pan sen. Valoušek.

Táži se, zdali má návrh na nějakou textovou změnu.

Zpravodaj sen. Valoušek: V §u 1, v řádce třetí třeba nahraditi zkratku ťčís.Ť zkratkou ťč.Ť.

Předseda: Pan zpravodaj navrhuje opravu malé tiskové chyby v §u 1.

(Hluk. - Výkřiky. - Zvoní.)

Prosím o klid!

Kdo souhlasí s touto osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí s tou malou tiskovou korekturou tak, jak byla přijata ve čtení prvém, také ve čtení druhém, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Osnova zákona s jeho nadpisem a úvodní formulí přijímá se ve zmíněném znění též ve čtení druhém.

Dalším předmětem je:

6 Druhé čtení zprávy branného výboru k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 380) o vládním návrhu zákona, jímž se stanoví mírový počet československého vojska od 1. října 1927. Tisk 388.

Zpravodajem je pan sen. Prošek.

Má snad pan zpravodaj nějaké textové změny?

Zpravodaj sen. Prošek: Není žádných.

Předseda: Není žádných tiskových návrhů opravných, budeme proto hlasovati.

Kdo souhlasí s osnovou zákona, jeho nadpisem a úvod ní formulí v tom znění, jak byla schválena ve čtení prvém, také ve čtení druhém, račte zvednouti ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je tato osnova také schválena ve čtení druhém.

Dalším předmětem je:

7. Druhé čtení zprávy výboru ústavně-právního k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 381) o vládním návrhu zákona o volebním právu příslušníků branné moci a četnictva. Tisk 385.

Zpravodajem je pan sen. dr Havelka.

Má snad nějaké návrhy na textové změny?

Zpravodaj sen. dr Havelka: Nikoliv

Předseda: Není žádného návrhu.

K hlasování o tomto předmětu byl mně podán návrh sen. Klofáče, Habrmana a spol

Žádám, aby byl přečten

Sen. tajemník dr Šafařovič (čte):

ťNávrh sen. Klofáče, Habrmana a spol. na sčítání hlasů při hlasování o předlohách vojenských ve druhém čtení.

Podepsaní navrhují, aby při hlasování o §u 1 vládního návrhu č. t. 381 (zpráva ústavně-právního výboru č. t. 385) byl podle §u 58 jedn. řádu poměr hlasů sečten a oznámen senátu.Ť (Hluk. - Výkřiky.)

Předseda: Prosím o klid!

Tomuto dostatečně podporovanému návrhu nemohu však vyhověti vzhledem na ustanovení §u 54 jedn. řádu, kde se praví, že při druhém čtení se hlasuje o celku. Tedy nemohu o jednotlivém paragrafu dáti hlasovati

Kdo souhlasí tedy s osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí tak, jak byla přijata ve čtení prvém, také ve čtení druhém, prosím, račte zvednouti ruku. (Děje se.)

To je většina. Osnova zákona, jeho nadpis a úvodní formule přijímá se v naznačeném znění také ve čtení druhém.

Je zde resoluce pana sen. Filipínského a soudr.,.která byla přečtena ve schůzi 74.

Kdo souhlasí s resolucí pana sen. Filipínského a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce tato je zamítnuta.

Dalším předmětem je:

8. Druhé čtení zprávy I. výboru branného, II. výboru sociálně-politického k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 382) o vládním návrhu zákona o umísťování déle sloužících poddůstojníků. Tisk 389.

Zpravodaji jsou: za výbor branný sen. dr Karas,

za výbor sociálně-politický sen. dr Mazanec.

Táží se pánů zpravodajů, zda mají nějaké textové změny.

Zpravodaj sen. dr Karas: Nenavrhuji změn žádných.

Zpravodaj sen. dr Mazanec: Nemám rovněž změn.

Předseda: Prosím paní a pány, aby zaujali svá místa(Děje se.)

Kdo souhlasí s uvedenou osnovou zákona, jeho nadpisem, nadpisy jednotlivých hlav, jakož i s úvodní formulí tak, jak byla přijata ve čtení prvém, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.).

To je většina. Uvedená osnova zákona s jeho nadpisem, nadpisy jednotlivých paragrafů, jakož i s úvodní formulí přijímá se v naznačeném znění také ve čtení druhém.

Nyní je tu tištěná resoluce výboru branného a sociálně-politického.

Kdo souhlasí s touto tištěnou resolucí výboru branného a sociálně-politického, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce tato je schválena.

Kdo souhlasí s tištěnými třemi resolucemi výboru sociálně-politického, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímají se.

Kdo souhlasí s resolucí sen. Ant. Nováka a soudr., která byla přečtena ve schůzi 74., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnuta.

Nyní jsou podány resoluce sen. Pánka a spol., a to: první, druhá, třetí, čtvrtá a pátá.

Žádám, aby byly přečteny.

Sen. tajemník dr Šafařovič (čte):

ťResoluce sen. Pánka a spol.:

Vláda se vyzývá, aby, provádějíc zákon o déle sloužících poddůstojnících, dala při obsazování systemisovaných míst kancelářských úředníků u státních úřadů, soudů, státních, nebo státem spravovaných ústavů, podniků a fondů (počítajíc v to podniky spravované podle zásad obchodního hospodaření) vždy přednost oněm oficiantům a kancelářským pomocníkům, kteří byli do státních služeb přijati ještě před platností tohoto zákona a pokud služebně plně vyhovují.Ť

Zpravodaj sen. dr Karas: Resoluce tato je skoro doslova tatáž, jaká byla již přijata výborem branným a sociálně-politickým a plenem senátu, tedy je zbytečná a navrhuji zamítnutí

Předseda: Kdo souhlasí s resolucí právě přečtenou, ať zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta.

Prosím o přečtení druhé resoluce.

Sen. tajemník dr Šafařovič (čte):

ťResoluce sen. Pánka a spol.:

Vláda se vyzývá, aby konečně již upravila otázku státních a vojenských staropensistů, což byla již před delší dobou závazně slíbila.

Dále se vláda vyzývá, aby řešíc otázku úředních titulů, jak jest podle platového zákona povinna učiniti, v žádném případě a při žádné kategorii nesáhla k degradaci, raději zrušila úřední tituly vůbec a zavedla pouze služební pojmenování odpovídající funkci, po případě služebnímu výkonu zaměstnance.Ť

Zpravodaj sen. dr Karas: Navrhuji oddělené hlasování. První půlka resoluce budiž přijata, druhá půlka budiž zamítnuta.

Předseda (zvoní): Budeme odděleně hlasovati o této resoluci.

Kdo souhlasí s první polovicí této resoluce podle návrhu pana zpravodaje, prosím, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Je přijata.

Kdo souhlasí s druhou polovicí přečtené resoluce, ať zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnuta.

Prosím o přečtení další resoluce.

Sen. tajemník dr Šafařovič (čte):

ťResoluce sen. Pánka a spol.:

Vláda se vyzývá, aby rychle a systematicky prováděla stavby obytných domů pro státní zaměstnance, zejména však na Slovensku a v Podkarpatské Rusi pro vojenské a četnické osoby a pro finanční pohraniční stráž, jakož i ostatní zaměstnance

Dále se vláda vyzývá, aby upravila t. zv. slovenskou výhodu také i pro ony zaměstnance, kteří podle platového zákona v této věci do jeho působnosti nebyli pojati.Ť

Zpravodaj sen. dr Karas: Resoluce tato nesouvisí s projednávaným předmětem a proto navrhuji zamítnutí.

Předseda: Kdo souhlasí s právě přečtenou resolucí sen. Pánka a spol., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnuta.

Další resoluce.

Sen. tajemník dr Šafařovič (čte):

ťResoluce sen. Pánka a spol.:

Vláda se vyzývá, aby s největším urychlením vyhlásila zbývající služební řády, k nimž je podle platového zákona povinna, a aby v prvé řadě upravila právní a služební poměry nepragmatikálních zaměstnanců ve státních báňských a hutních podnicích.Ť

Zpravodaj sen. dr Karas: Resoluce tato nesouvisí s projednávanými předměty a proto navrhuji její zamítnutí.

Předseda: Kdo souhlasí s touto právě přečtenou resolucí sen. Pánka a spol., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnuta.

Prosím o další resoluci.

Sen. tajemník dr Šafařovič (čte):

ťResoluce sen. Pánka a spol.:

Vláda se vyzývá, aby provedla s největším urychlením systemisaci míst ve státní službě, tudíž i vojenské, a to s platností k 1. lednu 1926, se kterýmžto dnem jakožto termínem úřednickou vládou zaručeným státní zaměstnanci vždy počítali a ke kterémuž účelu plynuly také do státní pokladny za rok 1926 příslušné příjmy.Ť (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid!

Zpravodaj sen. dr Karas: Věc ta je předmětem meziministerské komise, která na ní co nejusilovněji pracuje, a bude v nejkratší době skoncována. Proto pokládám resoluci za zbytečnou a navrhuji zamítnutí.

Předseda: Kdo souhlasí s navrženou resolucí sen. Pánka a spol., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnuta.

Máme ještě resoluci sen. Jokla a soudr. Prosím, aby byla přečtena.

Sen. tajemník dr Šafařovič (čte):

ťResoluční návrh sen. Jokla a soudruhů:

Místa, která se mají obsazovati na Slovensku, smí se obsazovati jen uchazeči slovenské národnosti, místa, která se mají obsazovati v ostatních územích státu, smí se obsazovati jen takovými uchazeči, kteří se přiznávají k národnosti většiny obyvatelstva v okresu podle výsledku voleb z roku 1925.Ť

Zpravodaj sen. dr Karas: Místa obsazují se podle ustanovení zákonných a proto navrhuji zamítnutí resoluce

Předseda: Kdo souhlasí s resolucí, ať zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta. (Hluk.)

Prosím o klid!

Prohlašuji, že incident při včerejší řeči pana sen. Ant. Nováka byl vysvětlen, že neměl původu ve sboru pánů senátorů ani úředníků a že byl vyrovnán osobním omluvením se jak vůči representantům klubu československých sociálně-demokratických senátorů, tak i vůči panu sen. Ant. Novákovi.

Dnes byly tiskem vyloženy naléhavé interpelace:

1. sen. Bodnara, Reščuka a druhů ministrům vnitra a spravedlnosti o neslýchaných protizákonných exekucích, tisk 322 a

2. sen. Bodnara a druhů ministrům vnitra a spravedlnosti o tom, že byl těžce raněn Michajlo Namjak z Vyžné Apše v okrese tiačevském, když soudní exekutor v noci ze dne 29. na 30. listopadu 1926 násilně zabavoval býky, tisk 323.

Ve smyslu §u 68 jedn. řádu je nám o těchto interpelacích rozhodnouti bez rozpravy prostým hlasováním, zda a kdy jest o nich zahájiti rozpravu.

Kdo souhlasí, aby těmto interpelacím přiznána byla pilnost, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Pilnost těmto interpelacím se nepřiznává.

Než ukončím dnešní schůzi, sděluji, že Společnost Československého Červeného kříže prohlásí opět třídenní mír Červeného kříže na Bílou sobotu dne 16. dubna dopoledne slavnostním projevem v zasedací síni poslanecké sněmovny. Československý Červený kříž usiluje o to, aby mírová práce Červeného kříže vyspěla v dokonalou pohotovost pro případ katastrofy a aby, sloužíc kladu života, stala se tak mocnou, aby v budoucnu zabránila válečným konfliktům, (Hluk a výkřiky na levici.) Prosím o klid!

Mír Československého Červeného kříže nabyl již významu mezinárodního... (Hluk a výkřiky na levici.)

Prosím o klid!... a společnost usiluje o to, aby se stal mírem světovým. (Výkřiky sen. dr Hellera.)

Ale, prosím, pánové!

Upozorňuji na tento... (Výkřiky na levici.)

Pánové, prosím, respektujte předsedu a jeho projevy!

Upozorňuji na tento slavnostní projev vážené členy senátu s pozváním, aby se ho četně zúčastnili a připojili své úsilí k úsilí Červeného kříže. Všichni a s námi veškeré vrstvy našeho lidu nepřejeme si zajisté nic vroucněji, než aby byl pokoj a mír, ne třídenní, ale trvalý nejen u nás v naší Československé republice, nýbrž v celém světě (Výborně!) a s touto touhou a úmyslem podle možnosti k tomuto vznešenému cíli přispěti odebereme se do svých domovů ke svým rodinám na velkonoční prázdniny

Přeju vám. pánové a dámy, všem ze srdce příjemné, nerušené svátky velikonoční a radostné Alleluja! (Výborně! - Potlesk.)

Navrhuji, aby bylo předsednictvo zmocněno svolati příští schůzi podle §u 40 jedn. řádu senátu písemně, nebo telegraficky a stanoviti její jednací pořad.

Není žádné námitky? (Námitky nebylo.) Není.

Končím schůzi.

Konec schůze v 11 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP