Pátek 24. června 1927

Schůze zahájena v 10 hodin 45 minut.

Přítomni:

Místopředsedové: Bohr. dr Brabec, Donát, Klofáč. dr Krčméry, dr Soukup.

Zapisovatelé: dr Procházka, Stržil.

80 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministr dr Mayr-Harting.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr Šafařovič, jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

Místopředseda Donát (zvoní): Zahajuji schůzi.

Sděluji, že udělil jsem dovolené: na dnešní schůzi sen. Bobulovi, Jarošovi, Kalčokovi, Kianičkovi, dr Krupkovi, Pastyříkovi, Pivkovi, Slámovi, Stodolovi, Volkovi, dodatečně na minulou a na dnešní schůzi sen. Dúrčanskému, dodatečně na týden od 21. června t. r. sen. Egrymu.

Tiskem rozdáno:

Sen. tajemník dr Šafařovič (čte):

Tisk 449. Návrh sen. Sáblíka, Hrejsy, dr Rozkošného, Lukeše a spol. na poskytnutí státní podpory krajům na Moravě postiženým živelnými pohromami.

Tisk 450. Návrh sem. Hrejsy a spol. na změnu zákona ze dne 18. března 1921, č. 130 Sb. z. a n., kterým se upravují zaopatřovací požitky bývalých zaměstnanců na velkém majetku pozemkovém.

Tisk 451. Návrh sen. Šachla, Šabaty, dr Mazance a druhů na poskytnutí rychlé státní pomoci pro poškozené zemědělce strašlivým krupobitím dne 15. června na českém jihu v okresu Trhové Sviny a Čes. Budějovice.

Tisk 452. Návrh sen. dr Krupky, Valouška, dr Procházky a soudr., aby poskytnuta byla bezodkladná pomoc obětem živelní pohromy na Vyškovsku a Přerovsku.

Tisk 453. Návrh sen. Pivko, Kianičku, Volku a spol. na poskytnutie štátnej pomoci postiženým prietrží mračien a krupobitím v Turci na Slovensku.

Tisk 454. Návrh sen. Dreslera a spol. na poskytnutí státní pomoci postiženým průtrží mračen a krupobitím na okrese Vysoké nad Jizerou v obcích Zlatá Olešnice a Lhotka.

Tisk 455. Návrh sen. dr Rozkošného, Lukeše, Sáblíka, Hrejsy a spol. na poskytnutí státní pomoci postiženým průtrží mračen a krupobitím na okresech: Prostějov, Přerov a Vyškov.

Tisk 456. Návrh sen. Filipínského a soudr. na poskytnutí bezodkladné pomoci obětem živelní pohromy na Kunštátsku a Tišnovsku.

Tisk 457. Návrh sen. Habrmana, Petříka a soudr. na poskytnutí státní pomoci postiženým. průtrží mračen a krupobitím na okrese: Rokycany, Blovice a Přeštice.

Tisk 458. Návrh sen. Časného, Filipínského, dr Witta a soudr. na poskytnutí bezodkladné pomoci obětem živelných pohrom na Hané a na Ostravsku.

Tisk 459. Zpráva výboru ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona o potulných cikánech a podobných tulácích (tisk 415).

Tisíc 460. Zpráva ústavně-právního výboru o usnesení poslanecké sněmovny k usnesení senátu o vládním návrhu zákona, jímž se mění některá ustanovení trestních řádů a zřizují soudní lékařské rady (tisk 434).

Zápisy o 80. až 83. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 8., 9., 10. a 13. června 1927.

Těsnopisecká zpráva o 80. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 8. června 1927.

Zápisy o 85. a 86. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé vyloženy byly podle §u 72 jedn. řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí.

Jelikož v předepsané lhůtě nebyly žádným panem senátorem. písemné námitky podány, dlužno pokládati zápisy ty za správné a dají se do tisku.

Z předsednictva přikázáno:

Výboru iniciativnímu:

Tisk 449. Návrh sen. Sáblíka, Hrejsy, dr Rozkošného, Lukeše a spol. na poskytnutí státní podpory krajům na Moravě postiženým živelnými pohromami.

Tisk 450. Návrh sen. Hrejsy a spol. na změnu zákona ze dne 18. března 1921, č. 130 Sb. z. a. n., kterým se upravují zaopatřovací požitky bývalých zaměstnanců na velkém majetku pozemkovém.

Tisk 451. Návrh sen. Šachla, Šabaty, dr Mazance a druhů na poskytnutí rychlé státní pomoci pro poškozené zemědělce strašlivým krupobitím dne 15. června na českém jihu v okresu Trhové Sviny a Čes. Budějovice.

Tisk 452. Návrh. sen. dr Krupky, Valouška, dr Procházky a soudr., aby poskytnuta byla bezodkladná pomoc obětem živelní pohromy na Vyškovsku a Přerovsku.

Tisk 453. Návrh sen. Pivko, Kianičku, Volku a spol. naá poskytnutie štátnej pomoci postiženým prietrží mračien a krupobitím v Turci na Slovensku.

Tisk 454. Návrh sen. Dreslera a spol. na poskytnutí státní pomoci postiženým průtrží mračen a krupobitím na okrese Vysoké nad Jizerou v obcích Zlatá Olešnice a Lhotka.

Tisk 455. Návrh sen. dr Rozkošného, Lukeše, Sáblíka, Hrejsy a spol. na poskytnutí státní pomoci postiženým průtrží mračen a krupobitím na okresech: Prostějov, Přerov a Vyškov.

Tisk 456. Návrh sen. Filipínského a soudr. na poskytnutí bezodkladné pomoci obětem živelní pohromy na Kunštátsku a Tišnovsku.

Tisk 457. Návrh sen. Habrmama, Petříka a soudr. na poskytnutí státní pomoci postiženými průtrží mračen a krupobitím na okrese: Rokycany, Blovice a Přeštice.

Tisk 458. Návrt sen. Časného, Filipínského, dr Witta a soudr. na poskytnutí bezodkladné pomoci obětem živelných pohrom na Hané a na Ostravsku.

Místopředseda Donát (zvoní): Přikročuji k projednávání jednacího pořadu.

Prvním předmětem je:

1. Zpráva imunitního výboru o žádosti okresního soudu pro věci trestní v Brně za souhlas k trestnímu stíhání sen. dr Macků pro přestupek proti bezpečnosti cti ve smyslu §u 488 trest. zákona (č. 2359 předs.). Tisk 444.

Zpravodajem je pan předseda imunitního výboru, sen. inž. Klimko.

Prosím, aby se ujal slov a.

Zpravodaj sen. inž. Klimko: Slávny senát! imunitný výbor senátu dna 8. júna t. r. zasedal a z tohoto zasednutia mám česť podať nasledovnú zprávu o žiadosti okresného sudu pre veci trestné v Brne za súhlas k trestnému stíhaniu sen. Macků pre priestupok proti (bezpečnosti cti vo smysle §u 488 trestného zákona. Skutkový stav je nasledovný:

Posl. Stříbrný vznesli u okresního soudu pro věci trestní v Brně soukromou žalobu na dr Macků, profesora a senátora v Brně, pro přestupek proti bezpečnosti cti, spáchaný podle tvrzení soukromého žalobce tím, že dne 18. září 1926 na sjezdu strany československých socialistů v místnostech Stadionu v Brně přednášel dr Macků návrh, aby posl. Stříbrný byl ze strany československých socialistů vyloučen a při referování o tomto návrhu jej obvinil, že ve svém listě, rozeslaném před sjezdem důvěrníkům strany československých socialistů, křivě obvinil předsedu strany sen. Klofáče a tím že stranu poškodil.

Z tohoto skutkového děje vychází najevo, že jde o spor rázu eminentně stranicko-politického, neboť výroky v žalobě uvedené proneseny byly na sjezdu strany československých socialistů, tudíž před shromážděním, omezeným na volené delegáty a pozvané hosty, Obviněný dr Macků tlumočil pouze návrh, na němž se usnesl výkonný výbor strany, jednal tudíž z příkazu tohoto výkonného výboru, a schválil-li sjezd strany předložený návrh a tím s konečnou platností pro vnitřní forum strany tuto záležitost vyřídil, bylo tím prokázáno, že tu šlo o spor rázu výslovně politického, v kterémžto případě jde o nepochybné právo imunity člena zákonodárného sboru.

Ježto pak dále žaloba neuvádí jediného konkrétního fakta, který by odůvodňoval podezření, že sen. dr Macků nějaké křivé obvinění oproti posl. Stříbrnému přednesl, předkládá imunitní výbor slavnému senátu tento návrh:

Žádosti okresního soudu pro věci trestní v Brně ze dne 2. listopadu 1926, č. j. T I 2105/26/2, za souhlas k stíhání sen. dr Macků pro přestupek proti bezpečnosti cti ve smyslu §u 488 trest. zák. se nevyhovuje.

Místopředseda Donát (zvoní): Nikdo není ke slovu přihlášen. Prosím pány, aby zaujali místa. (Děje se.)

Konstatuji, že senát je schopen se usnášeti.

Kdo souhlasí s návrhem výboru imunitního, aby nebyl dán souhlas k trestnímu stíhání sen. dr Macků, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh výboru imunitního se schvaluje a tudíž souhlas k trestnímu stíhání sen. dr Macků se neuděluje.

Na pořadu dále je:

2. Druhé čtení zprávy výboru národohospodářského k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 416) o vládním návrhu zákona, kterým se zrušují zákon o obstavení velkostatků, § 4 zákona o mimořádných přechodných ustanoveních na Slovensku a § 5 zákona o pozemkovém úřadě. Tisk 443.

Zpravodajem je pan sen. Stržil.

Táži se pana zpravodaje. zda navrhuje nějaké textové změny

Zpravodaj sen. Stržil: Nemám žádných změn.

Místopředseda Donát: Pan zpravodaj nenavrhuje nijakých textových změn.

Prosím pány, aby zaujali místa. (Děje se.)

Kdo souhlasí s osnovou zákona, jeho nadpisem a úvodní formulí tak, jak byla přijata ve čtení prvém podle znění vyznačeného v tisku 416, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většíma. Uvedená osnova zákona s jeho nadpisem a úvodní formulí přijímá se v naznačeném znění také ve čtení druhém.

Dalším. předmětem jednacího pořadu je:

3. Druhé čtení zprávy I. výboru zahraničního, II. výboru národohospodářského o vládním návrhu (Tisk 398), kterým se předkládá Národnímu shromáždění prozatímní úprava obchodních styků mezi republikou Československou a republikou Tureckou, sjednaná výměnou not v Angoře dne 24. března 1927. Tisk 439.

Zpravodaji jsou: za výbor zahraniční sen. dr Brabec, za výbor národohospodářský sen. dr Rozkošný.

Táži se pp. zpravodajů, zda navrhují nějaké textové změny.

Zpravodaj sen. dr Brabec: Nikoliv.

Zpravodaj sen. dr Rozkošný: Rovněž ne.

Místopředseda Donát: Přikročíme k hlasování.

Kdo souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak bylo přijato ve čtení prvém podle zprávy výborové, také ve čtení druhém, nechť zvedne ruku (Děje se.)

To je většina. Uvedené schvalovací usnesení přijímá se v naznačeném znění také ve čtení druhém.

Sděluji, že

do výboru rozpočtového za sen. dr Facka nastupuje sen. inž. Bečka,

do výboru imunitního za sen. dr Baxu sen. dr Fáček,

do výboru ústavně-právního za sen. Sehnala sen. Štolba.

Dále sděluji, že zapisovatelem ve výboru národohospodářském zvolen je sen. Wagner.

Navrhuji, alby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 30. června 1927 o 17. hodině s tímto

pořadem jednání:

1. Zpráva výboru ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 415) o potulných cikánech a podobných tulácích. Tisk 459.

2. Zpráva ústavně-právního výboru o usnesení poslanecké sněmovny (tisk 434) k usnesení senátu o vládním návrhu zákona, jímž se mění některá ustanovení trestních řádů a zřizují soudní lékařské rady. Tisk 460.

Jsou námitky? (Námitek nebylo.) Nejsou.

Končím schůzi.

Konec schůze v 11 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP