Sobota 2. července 1927

Schůze zahájena ve 12 hodin.

Přítomni:

Předseda: dr Hruban.

Místopředsedové: Bohr. dr Brabec, Donát, dr Krčméry, dr Soukup.

Zapisovatelé: dr Procházka, Stržil.

87 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři Černý, dr Mayr-Harting.

Z kanceláře senátní: senátní tajemník dr Šafařovič, jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Sděluji, že udělil jsem dovolenou na dnešní schůzi sen. Fahrnerovi, Hubkovi, Janíkovi, Skalákovi a Slámovi.

Tiskem bylo rozdáno:

Prosím, aby bylo přečteno.

Zástupce sen. tajemníka dr Trmal (čte):

Tisk 475. Zpráva I. výboru národohospodářského, II. výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona, kterým se vláda zmocňuje, aby převzala státní záruku za úvěr určený k výstavbě veletržních paláců v Praze (tisk 469).

Tisk 476. Zpráva I. výboru ústavně-právního, II. výboru rozpočtového k vládnímu návrhu zákona o zřízení nucených pracovních kolonií a o změně některých ustanovení trestního práva (tisk 445).

Tisk 477. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu (tisk 831) zákona o organisaci politické správy (tisk 1101).

Tisk 478. Usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu (tisk 830) zákona o volbách zemských a okresních zastupitelstev (tisk 1102).

Předseda: Budeme projednávati pořad jednání.

Prvním bodem je:

1. Zpráva národohospodářského výboru o návrhu sen. Spiese a soudr. (tisk 217) na úpravu obchodu medem. Tisk 474.

Zpravodajem je pan sen. Miller.

Dávám mu slovo.

Zpravodaj sen. Miller: Slavný senáte! Včelařství je součástkou velikého oboru lidské činnosti v zemědělství. Jeho tradice je velmi stará, dočítáme se o něm již v bibli a římské právo má velmi podrobná ustanovení o tom, jak zacházeti se včelami, ručiti za škody, má vůbec celé zákonodárství o včelařství. Jeho důležitost je nejenom v tom, že skýtá produkty, jako med, vosk, nýbrž je důležitější proto, že včely přispívají k oplodňování květů a tím jsou také pomocníky v zemědělství. Pokračující zemědělská kultura nesvědčí včelařství, poněvadž ubývá květů; čím více se pole kultivují, čím se krajina více vzdělává, tím je méně květů a také poměry jsou jiné, než bývaly v dobách méně intensivnějšího zemědělství. Také se stala změna v tom, že med není již potravou, nýbrž pochutinou. Nahradili jej levnějším cukrem. Dnes se ku přípravě pokrmů všeobecně používá cukru. Ale proto zcela nepominula důležitost medu, poněvadž on je také lékem. A jako všeho, chopila se i medu ziskuchtivost lidská, že je cukr levnější, je to v podstatě sacharosa jako med, a počala med falšovati. Byly vyráběny různé náhražky, jako med máslový atd., a tím je jednak cena pravého medu stlačena, jednak se nedostane konsumentům pravého včelího medu, nebo se jim dostane za zvýšenou cenu pouze bezcenné náhražky.

Včelařství pro svou důležitost hospodářskou zasluhuje ochrany, aby nebylo docela zničeno již z toho faktu, že je podpůrnou větví zemědělské výroby vůbec. Z toho vyplynula potřeba ochrany obchodu medem, aby udrženo bylo včelařství, aby nestalo se úplně nerentabilní, aby u nás nezahynulo. Vždyť je to obor skrovný a nesmíme jej nechati zahynouti, poněvadž z malých věcí se stávají velké.

Této potřebě hoví návrh sen. Spiese a soudr., senátní tisk 217, který navrhuje úpravu obchodu medem. O tomto návrhu jednal národohospodářský výbor senátu dne 9. června 1927. Návrh tento má za účel ochranu označení pravého medu včelího a úpravu obchodu touto poživatinou k zamezení toho, aby náhražky z cukru nemohly býti prodávány za pravý med. Národohospodářský výbor uznal zásadně potřebu vydání takového zákona v zájmu včelařů, zemědělství i konsumentů.

Návrh sen. Spiese a soudr. vykazuje však v některých paragrafech navržené osnovy zákona zásah do svobody obchodu i obmezení volné nabídky zboží. O ustanoveních těchto bude nutno slyšeti zástupce obchodu a konsumentů, aby byla nalezena střední cesta, prospěšná včelařství a neobmezující škodlivě obchod.

Vzhledem k tomu usnesl se národohospodářský výbor učiniti senátu tento návrh:

Návrh sen. Spiese a soudr. tisk 217 odkazuje se vládě s vybídnutím, aby vyslechnouc zájemníky obou stran vypracovala ve lhůtě 3 měsíců a předložila Národnímu shromáždění návrh zákona na ochranu domácího včelařství.

Předseda (zvoní): Nikdo není ke slovu přihlášen. Budeme hlasovati.

Konstatuji, že senát je schopen se usnášeti.

Račte se posaditi! (Děje se.)

Kdo souhlasí s návrhem výboru národohospodářského tak, jak je otištěn ve zprávě tisk 474, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh výboru národohospodářského se schvaluje.

Druhým předmětem je:

2. Návrh poslanecké sněmovny na prodloužení lhůty podle §u 43 úst. listiny ku projednání usnesení senátu o osnově zákona, jímž se mění a doplňuje ustanovení §§ 185, 221, 233 a 245 obecného horního zákona ze dne 23. května 1854, č. 146 ř. z., tisk 321/II.

Jelikož nebylo možno poslanecké sněmovně ve stanovené lhůtě §u 43 úst. listiny uvedenou osnovu zákona vyříditi, navrhuji, aby lhůta k projednání prodloužena byla o 5 měsíců.

Kdo s tímto mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh můj je přijat.

Sděluji, že do výboru zahraničního na místo sen. Olejnika nastupuje sen. Prosek.

Navrhuji, aby se příští schůze konala za 5 minut po této

za účelem přikázání došlých spisů.

Jsou proti tomu nějaké námitky? (Nebyly.)

Námitek není. Zůstává při tom, co jsem prohlásil.

Příští schůze je za 5 minut a končím tuto schůzi.

Konec schůze ve 12 hodin 7 minut.

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP