Středa 24. dubna 1929

Schůze zahájena v 16 hodin 55 minut.

Přítomni:

Předseda: dr Hruban.

Místopředsedové: Böhr, dr Brabec, Donát, dr Soukup.

Zapisovatelé: dr Krouský, Prause.

114 senátorů podle presenční listiny,

Zástupci vlády: ministři dr Labaj, dr Mayr-Harting, dr Vlasák.

Z kanceláře senátní: tajemník senátu dr Šafařovič; jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Oznamuji, že dal jsem dovolené: dodatečně na tento týden sen. Egrymu; na dnešní schůzi sen. Fahrnerovi, Hamplovi, Hartlovi; dodatečně na včerejší a dnešní schůze sen. Ďurčanskému a dr Ledeburovi.

Konstatuji, že senát je způsobilý se usnášeti.

Navrhuji, aby dána byla zdravotní dovolená na dobu 2 měsíců sen. Trčkovi.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se. )

To je většina. Návrh můj je přijat.

Tiskem bylo rozdáno:

Žádám o přečtení.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Tisk 883. Návrh sen. Millera, dr Brabce, dr Němce, ing. Bečky, dr Baxy, dr Fáčka, Dyka a druhů na poskytnutí podpory a slevy daní závodům školkařským.

Zápisy o 172. a 173. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 21. a 22. března 1929.

Z předsednictva bylo přikázáno:

Výboru iniciativnímu:

Tisk 883. Návrh sen. Millera, dr Brabce, dr Němce, ing. Bečky, dr Baxy, dr Fáčka, Dyka a druhů na poskytnutí podpory a slevy daní závodům školkařským.

Výboru imunitnímu:

Žádost vrchního státního zastupitelství v Bratislavě s žádostí krajského soudu v Ružomberku za souhlas k stíhání sen. Janíka pro přečin pomluvy podle §u 1, 3 odst. II, č. 1 a 2, §u 9. č. 6 zák. čl. XLI/1914 (č. 8588).

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání pořadu jednání.

Nebude-li námitek, přesunu první odstavec pořadu jednání na pozdější dobu. (Námitek nebylo.)

Námitek není. Návrh můj je přijat.

Přistoupíme k bodu dalšímu, jímž je: 1. Zpráva I. výboru ústavně-právního,

1. výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 865), kterým se povoluje užíti dílčích dlužních úpisů "Dražické 5 1/2%ní investiční půjčky elektrisační z roku 1928 v částce Kč 30,000.000 jmenovité hodnoty se zemskou zárukou< k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů. Tisk 877.

Zpravodaji jsou: za výbor ústavněprávní sen. dr Havelka, za výbor rozpočtový sen. Kroiher.

Dávám slovo zpravodaji za výbor ústavně-právní, panu sen. dr Havelkovi.

Zpravodaj sen. dr Havelka: Slavný senáte! Družstevní závody v Dražicích n. J., zapsané společenstvo s obmezeným ručením, založené v roce 1899, jsou elektrickým podnikem všeužitečným ve smyslu zákona č, 438/1919 Sb. z. a n. pro okresy Brandýs n. L., Nové Benátky, Mladá Boleslav, Libáň, Bělá pod Bezdězem, Sobotka a Mnichovo Hradiště.

Členské podíly činily 31. prosince 1927 Kč 6,043.042,02; ručení členů je jednonásobné. Podnik má své 2 centrály, 7 hydrocentrál, má najaty tři hydrocentrály a mimo to odebírá nedostávající se elektrickou energii od elektráren soukromých. Počet prodaných kWh se odhaduje letos na 10 milionů.

Vzhledem k povaze zařízení podnikových nemůže družstvo jako posud vystačiti s krátkodobými úvěry, a proto je nutno úvěry ty konvertovati ve dluh dlouhodobý s příznivější mírou úrokovou; usnesla se tudíž valná hromada i představenstvo družstva, aby družstvo sjednalo výpůjčku vydáním. 5 1/2%ních, nejpozději dne 1. června 1978 slosovatelných dílčích dlužních úpisů, na majitele znějících, ve jmenovité výši 30 milionů Kč se zemskou zárukou a sirotčí jistotou.

Zemský správní výbor po náležitém prozkoumání věci převzal zemskou záruku za zúrokování a splacení dílčích dlužních úpisů a vláda převzetí záruky schválila.

Ministerstvo vnitra v dohodě s ministerstvem financí a ministerstvem veřejných prací vydání dlužních úpisů povolilo, avšak s podmínkou, že bude jim přiznána sirotčí jistota, což má se státi zákonem, jehož návrh právě vláda předložila.

Zákon má toliko dva paragrafy.

V §u 1 svoluje se k užití zmíněných dílčích dlužních úpisů k úročnému ukládání peněz poštovního úřadu šekového, nadací a ústavů podléhajících veřejnému dozoru, rovněž k uložení peněz poručenců a opatrovanců, peněz depositních a konečně až do výše bursovního kursu, avšak nikoli přes jmenovitou hodnotu, za služební a obchodní kauce.

V §u 2 obsaženo ustanovení o účinnosti a provedení zákona.

Ježto běží o podnik prvotřídní s pravděpodobným vzrůstem spotřeby elektrické energie v budoucnosti a ježto je tu mimo to ručitelem země Česká, je jistota zmíněných dílčích dlužních úpisů bezesporná a proto jest odůvodněno, aby jim byla přiznána sirotčí jistota.

Ústavně-právní výbor projednal ve své schůzi dne 17. dubna 1929 vládní návrh zákona a usnesl se navrhnouti senátu, aby přijal osnovu zákona beze změny ve znění dole otištěném. (Souhlas.)

Předseda (zvoní.): Dávám slovo druhému zpravodaji, za výbor rozpočtový, panu sen. Kroiherovi.

Zpravodaj sen. Kroiher: Slavný senáte! Rozpočtový výbor projednávaje záležitost, kterou právě máme na programu, uznal, že rozpočet státní není tím docela nic dotčen a že tedy nemá příčiny, proč by nepřisvědčil návrhu výboru ústavně-právního, aby totiž návrh zákona byl beze změny přijat. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Ke slovu jsou přihlášeni pp. sen. Sehnalová, dr Herz a Petor.

Nežli dám prvému řečníku slovo, navrhuji řečnickou lhůtu v trvání 10 minut. (Námitky nebyly.)

Námitek není; je tedy řečnická lhůta stanovena 10 minutami.

Dávám slovo panu sen. Herzovi.

Sen. dr Herz (maďarsky): Vážený senát! V poslednej dobe došlo k udalostiam, ktoré nemožno ponechať bezo slova. Triedny boj v Československu nabýva stále ostrejších foriem. Kapitalizmus môže sa udržovať na povrchu len stupňovaným vykorisťovaním robotníckych tried vo forme priameho snižovania miezd, alebo nepriamo zvyšovaním cien dôležitých životných potrieb, potravín, bytov, výtopu, zdražovaním odevu, ďalej zvyšovaním a bezohľadným vydobývaním daní, zavádzaním poplatkov za úradné výkony (Další slova byla usnesením předsednictva senátu N. S. R. Čs. ze dne 26. dubna 1929 podle §u 9 lit. m) jedn, řádu senátu vyloučena z těsnopisecké zprávy.) proti tým, čo nie sú spokojní s nadvládou panujúcej triedy.

Kedže stupňované vykorisťovanie pra covníkov vo veľkej miere a rýchle stupňuje počet nespokojencov a odporcov týchto method, je buržoazia donútená používať proti vzrastajúcej nespokojnosti ostrejších foriem útlaku, aby zabezpečila nadvládu svoju a svoje profity. V tejto epoche priameho boja (Další část věty byla usnesením předsednictva senátu N. S. R. Čs. ze dne 26. dubna 1929 podle §u 9 lit. m) jedn. řádu senátu vyloučena z těsnopisecké zprávy.) tvorí nové bitevné formácie fašizovaním administratívneho aparátu, sosilovaním aparátu útlaku pomocou občianskych ozbrojených sportovných spolkov a tvorením fašistických závodných organizácií.

V tomto štádiu robotníctvo, ktoré zápasí o svoje živobytie, donútené je utvárať nové bojovné formy. Vzhľadom na stupňované zdražovanie najdôležitejších životných potrieb, - veď ešte i nemocenské poistenie bolo na úkor robotníkov zdražené - sú robotníci nútení brániť sa a požadovať zvýšenie miezd. Avšak zamestnávatelia usniesli sa v konferencii, že zamietnu akékoľvek zvyšovanie výrobných nákladov. Snižovanie výrobných nákladov, cestou koncentrácie a racionalizácie výroby ako aj zmodernizovaním výrobných method, následkom čoho je obrovský vzrast počtu nezamestnaných, im nestačí.

Předseda (zvoní): Prosím pana řečníka, aby mluvil k věci !

Sen. dr Herz (pokračuje): A poneváč nechcú vyhovieť spravodlivým požiadavkom robotníkov, musia títo zahájiť stávku cieľom vybojovania svojích požiadavkov. Teraz zemerobotníci na Slovensku sú pred rozhodnutím, ako majú seba a svoje rodiny brániť proti najväšej biede následkom vzrastajúcej drahoty.

V Karpatskej Ukrajine boli viniční robotníci donútení zahájiť stávku. Po dobu 4-týždenného boja osvedčili svoju bezpríkladnú chrabrosť napriek tomu, že nie sú organizovaní a že nedostalo sa im hmotnej podpory, sotrvali 4týždne neochvejne v boji, až ho úspešne dokončili. Pracujúci zemerobotníci obcí Kiďoš, Ardov, Berehy, Nové Selo, Mužijovo, Boržava, Vári, Bene, Kvasovo, Mačola a Bulču a súsedných dedín vytrvalou a stálou ostražitosťou zabránili stávkokazovstvu na viniciach v okolí Berežskom. Zemerobotnící a priemysloví robotníci v Berehove umlčali vrchy u Berehova a proletári obcí Kosoň, Zapsoň, Papievo a okolitých dedín však strážili vrchy Kasoňské.

Buržoazia prirodzene použila služieb četníkov a policie, ktorí ihneď zahájili prácu a rad radom zatýkali väčšinu stávkujúcich a odvádzali ich na štátne zastupiteľstvo. Prez to všetko podarilo sa stávkujúcim naviazať styky s robotníkmi, ktorí boli naverbovaní ku stávkokazovstve, a väčšinu ich primäli k tomu, aby nevykonávali prácu stávkokazov. To donútilo statkárov k tomu, aby naviazali vyjednávania, ktoré však k výsledku neviedly pre neoblomnosť statkárov.

Na to prišiel nátlak väčší. Už dňa 13. apríla nastúpil pochod jeden veľký oddíel četníkov v Berehove, a v nedeľu zo všetkých strán ako kobylky hrnúli sa četníci a z cudzích miest sem privezení policajti. Títo hned druhý deň zahájili útok, stráže stávkujúcich odovšad zahnali, a kto dovolával sa práva stávky, toho zatkli. Zastúpili silnice a kto sa ubieral z dediny do Berehova, toho vrátili. Dochádzalo k rozsiahlejšiemu zatýkaniu.

Pre veľkostatok Latorica boli privezení pod četníckou asistenciou na autobusoch ukrajinskí stávkokazovia, títo boli složení na dvore panstva v Bulči a strážení po celú noc ozbrojenou mocou, aby nemohli utiecť a aby sa k ním nemohli dostať stávkujúci. A stávkujúcim predsa podarilo sa naviazať s nimi styky a odradiť ich od kazenia stávky. Keď sa chceli vzdialiť, zastúpili im cestu četníci a policajti a donútili ich, aby sa vrátili a zahájili prácu.

Rozhorčenie stávkujúcich bolo samozrejme ohromné, a četníkom, ktorí stávkokazov strážili, nadávali, ako si toho zasluhovali. Avšak 18. apríla vystrelili četníci na robortníkov a len náhode možno čo ďakovať, že nikto nebol ranený. (Další odstavec byl usnesením předsednictva senátu N. S. R. Čs. ze dne 26. dubna 1929 podle §u 9 lit. m) jedn. řádu senátu vyloučen, z těsnopisecké zprávy.)

Avšak viničné robotníctvo v Berehove a okolí napriek každému ozbrojenému teroru solidárne sotrvalo v boji a donútilo vinárov aspoň k častočným ústupkom a ku zvýšeniu mzdy o 10 %.

Avšak trpezlivosť robotníkov, trpezlivosť pracovníkov nelzä napínať do krajností, aniž by sa táto neroztrhla. Zatým len hromaďte provokácie. Na Slovensku nieto stávky, u ktorej by bolo právo stávky uznávané, a stávkujúci vydaní sú šikánam úradov, ako keby tu bolo štatárium. Avšak methody tieto používajú sa už i v zemiach historických, čo je dôkazom vzrastu fašistického nebezpečia. Tomu nasvedčuje perzekúcia v kaolínovom území v Karlových Varoch, Zedlici, zatýkanie dôverníkov po dobu stávky, zákaz osláv prvého mája v Aussigu a Kodani.

Fašistické nebezpečie vzrastá v každom kapitalistickom štáte. Že čo fašizmus znamená, tomu nasvedčujú události v Maďarsku, Juhoslávii, Bulharsku, Rumunsku, Poľsku, v Itálii. kde buržoazia besní nielen proti komunistom, lež proti všetkým, čo sa opovážia brániť sa proti stupňovanému vykorisťovaniu a utlačovaniu. To primälo nepriateľov fašizmu k tomu, že zo všetkých vykorisťovaných společenských vrstiev dostavili sa zástupcovia z veľa zemí v Berlíne na medzinárodný protifašistický kongres.

V Bulharsku vyžaduje si fašistická diktatura nových obetí. Naproti tomu vyzývame robotníkov, sedliakov a poctivých intellektuálov celého sveta. V Bulharsku sú žaláre už zas preplnené, kde zatčení vystavení sú bestialnému a neľudskému triezneniu od platených katov fašistických: fašistická diktatura chcela tým zasadiť novú ranu tamojším robot nickým organizáciam. Tým chce zaistiť neobmezené vykorisťovanie robotníkov a vytvoriť čo najďalekosiahlejšiu možnosť, aby robotníctvo Bulharska mohlo byť použité za "Kanonenfuter" vo válke proti sovjetskej unii.

V posledných 6 rokoch, od kedy vládne fašistická diktatura v Bulharsku, vyžadoval si fašizmus od robotníkov a sedliakov tieto obeti: (Další část věty byla usnesením. předsednictva senátu N. S. R. Čs. ze dne 26. dubna 1929 podle §u 9 lit. m) jedn. řádu senátu vyloučena z těsnopisecké zprávy.) Obeti sú nevypočítateľné. 550 zakázaných shromaždení. 19 zrušených časopisov v cene 735.000 Ivov, 80 tlačových sporov. 4 odsúdení redaktori na 18 rokov žalára a 494.000 lvov kaucie, ako aj konfiškovanie majetkov strany komunistickej, sväzu mladistvých robotníkov, sväzu odborných organizácií a družstva "Osvobodjeni" ako aj novo sriadených legálnych robotníckych organizácií.

Robotníci v Bulharsku vidia jasno kam smeruje nové válečné krvavé ťaženie fašizmu a preto zahajujú rozhodujúci boj na ochranu nových obetí fašistickej diktatury, na obranu svojích triednych organizácií, v záujme oslobodenia väznených, proti zákonu na ochranu štátu, proti fašistickej diktature, za vládu robotníkov a sedliakov a proti válke proti sovjetskej unii. Za týmto účelom utvorená bola zvláštna komisia zo zástupcov strany robotníckej, nezávislých robotníckych odborových organizácií, sväzu mladistvých robotníkov, ľavice sväzu sedliakov, ľavice sväzu mladosedliakov, amnestiovej komisie v Sofii, príbuzných väzňov, tlače robotníckej a sedliackej ako aj robotníkov veľa závodov. Úkolom tejto komisie je, aby organizovala a viedla boj pracovníkov v záujme hore uvedených požiadavkov.

V mene utrápeného, avšak chrabrého bulharského proletariátu, v mene všetkých pracovníkov, v mene ľudí trieznených na policajnom riaditeľstve (Další slova byla usnesením předsednictva senátu N. S. R. Čs. ze dne 26. dubna 1929 podle §u 9 lit. m) jedn. řádu senátu vyloučena z těsnopisecké zprávy.) ich detí a žien vyzývame proletariát, sedliakov a poctivých intelektuálov celého sveta, poskytujte podporu v tomto boji. (Předsednictví převzal místopředseda dr Brabec.)

Reformisti nečinia nič proti nebezpečiu fašizmu, ba naopak rovnajú mu cestu. V republike Československej berú živú účasť v používaní úradných fašistických method proti revolučnému robotníctvu. Ich úkolom je zachrániť kapitalizmus, zabrániť pádu buržoazie, zavádzať ro-botníctvo a zaprahať ho do vozu buržoazie ako poslušný nástroj (Další slova byla usnesením předsednictva senátu N. S. R. Čs. ze dne 26. dubna 1929 podle §u 9 lit. m) jedn. řádu senátu vyloučena z těsnopisecké zprávy.)

Vo Francii sociálny demokrat Paul Boncour zhotovil zákon na sviazanie rúk francúzskeho ľudu pre prípad války imperialistickej, v Nemecku dostalo sa so ciálne demokratickej vláde FrankenMüllerovej za úkol stavba pancierových križníkov. Na odzbrojovacej konferencii v Ženéve práve zo strán sociálnych demokratov boly najprv pozdvihnuté hlasy proti nesporným mierovým snahám a uprimným odzbrojovacím návrhom sovjetskej Unie. Pojednávania reparačnej komisie v Paríži, ichž účelom je vtiahnuť Nemecko do protisovjetskej fronty, tešia sa v prvej rade podpory a blahovoľnej pozornosti sociálnych demokratov. Naproti tomu ich listy štvú neprestajne proti sovjetskej unii, aby otrávily verejnú mienku a naštvaly náladu robotníkov proti sovjetskej unii, tých robotníkov, ktorí so sympathiou sledujú hospodársky vývoj, úspechy a výsledky sovjetskej Unie.

Avšak buržoazia a s ňou i reformisti sú na veľkom omyle. Pracujúci už nebudú viac dobytkom, (Další část věty byla usnesením předsednictva senátu N. S. R. Čs. ze dne 26. dubna 1929 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu senátu vyloučena z těsnopisecké zprávy.)

Každá snaha buržoazie, reformistov a fašistov je jalová. Pádu kapitalizmu nemožno zabrániť, sovjetskú uniu nemožno poraziť. Tam v sovjetskej unii nezadržateľne buduje sa nový hospordársky systém, ktorý na zrúcaninách kapitalizmu na celom svete zaujrne svoje miesto k odstraneníu tried, k zažehnaniu chudoby, biedy a utrpenia.


Související odkazy