Úterý 25. června 1929

Schůze zahájena v 18 hodin 27 minut.

Přítomni:

Místopředsedové: Böhr, dr Brabec, Donát, Klofáč, dr Krčméry, dr Soukup.

Zapisovatelé: Pastyřík, Kalčok.

118 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři dr Mayr-Harting, dr Srdínko, dr Štefánek.

Z kanceláře senátní: tajemník senátu dr Šafařovič; jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

Místopředseda dr Brabec: Zahajuji schůzi.

Oznamuji, že

do výboru národohospodářského na místo sen. Korinka nastupuje sen. Stöhr,

do výboru kulturního na místo sen. Kahlera nastupuje sen. Ad. Scholz,

do výboru rozpočtového na místo sen. Kroihera nastupuje sen. Lukeš.

Z předsednictva přikázáno:

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Výborům soc. politickému a úst.-právnímu :

Tisk 937. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona (tisk 1865) o četnickém, kázeňském a kárném právu, odnětí četnické hodnosti, přeložení do výslužby v řízení správním a o umísťování superarbitrovaných četnických gážistů mimo služební třídy (tisk 2189).

Výboru soc.-politickému :

Tisk 938. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona (tisk 2134) o výkonu lékařské prakse (tisk 2316).

Tisk 939. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona (tisk 2135) o lékařských komorách (tisk 2317).

Výborům soc.-politickému a rozpočtovému :

Tisk 943. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona (tisk 2314) o hranici příjmu vylučující z nároku na důchod válečných poškozenců (tisk 2356).

Výboru živnostensko-obchodnímu :

Tisk 945. Usnesení poslanecké sněmovny o návrhu posl. Mlčocha, Hýbnera a druhů (tisk 2099) a vládním návrhu zákona (tisk 2296). kterými se živnost mlynářská prohlašuje za živnost řemeslnou (tisk 2350).

Místopředseda dr Brabec: Navrhuji, aby bylo uloženo výborům, aby o usneseních poslanecké sněmovny č. t. 943 a 945 podaly zprávy ve lhůtě 24 hodin.

Kdo s návrhem mým souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh můj se přijímá.

Navrhuji, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 27. června 1929 o 10. hodině s tímto

pořadem jednání:

1. Zpráva I. výboru zahraničního, II. výboru národohospodářského o vládním návrhu (tisk 913), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní a plavební smlouva sjednaná mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců v Praze dne 14. listopadu 1928. Tisk 935.

2. Návrh, aby podle §u 55 jedn. řádu řízením zkráceným projednáno bylo schvalovací usnesení, jímž se schvaluje obchodní a plavební smlouva sjednaná mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců. Tisk 935.

3. Návrh, aby podle §u 55 jedn. řádu řízením zkráceným projednána byla osnova zákona o hranici příjmu vylučující z nároku na důchod válečných poškozenců. Tisk 943.

4. Zpráva I. výboru sociálně-politického, II. výboru rozpočtového k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 945) o vládním návrhu zákona o hranici příjmu, vylučující z nároku na důchod válečných poškozenců. Tisk 948.

5. Návrh, aby podle §u 55 jedn. řádu řízením zkráceným projednán byl návrh posl. Mlčocha, Hýbnera a druhů a vládní návrh zákona, kterými se živnost mlynářská prohlašuje za živnost řemeslnou. Tisk 945.

6. Zpráva výboru živnostensko obchodního k usnesení poslanecké sněmovny (tisk 945) o návrhu posl. Mlčocha, Hýbnera a druhů a vládním návrhu zákona, kterými se živnost mlynářská prohlašuje za živnost řemeslnou. Tisk 949.

7. Návrh sen. Wagnera, Havránka, Pánka a druhů na zřízení 18členného výboru vyšetřovacího k vyšetření železničních nehod v poslední době v Československé republice se přihodivších.

8. Návrh sen. Wagnera, dr Kloudy, dr Veselého a Pánka na zvolení 19členného výboru za účelem vyšetření krise československého soudnictví.

9. Návrh sen. V. Klofáče, Klečáka a druhů na zřízení 18členného vyšetřujícího výboru ve věcí kapitána Jaroslava Falouta.

10. Návrh, aby byla prodloužena lhůta daná §em 43 úst. list. ku projednání usnesení poslanecké sněmovny:

a.) o vládním návrhu zákona o četnickém kázeňském a kárném právu, odnětí četnické hodnosti, přeložení do výslužby v řízení správním a o umísťování superarbitrovaných četnických gážistů mimo služební třídy, tisk 937;

b) o vládním návrhu zákona o výkonu lékařské prakse, tisk 938;

c) o vládním návrhu zákona o lékařských komorách, tisk 939.

Jsou proti mému návrhu nějaké námitky? (Nebyly.) Není jich.

Končím schůzi.

Konec schůze v 18 hod. 30 min.

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP