Středa 18. prosince 1929

Naše strana není také žádným zvláštním obdivovatelem našeho volebního řádu. Vždyť při většinovém a jednojmenném volebním systému vedle strany republikánské získaly by také v prvé řadě strany socialistické a z nich přirozeně také strana nár. socialistická. Naproti tomu při tomto způsobu volebního řádu byly by malé strany zdecimovány, jak jsme viděli už v předválečném Rakousku. (Předsednictví převzal místopředseda Špatný.)

Ale co považujeme v zájmu politické morálky za nutno říci, je fakt, že nejsměšnější úsilí o svobodu voličstva je u fašistické Ligy. Vždyť právě fašisté ve všech státech znamenají ne svobodu, ale otroctví občanstva. V samotné fašistické Italii je svoboda voličstva tak daleko potlačena, že smí tam kandidovati jen jediná strana a všechno voličstvo má jediné právo k této jediné kandidátní listině říci své ano anebo ne. (Různé výkřiky. - Místopředseda Špatný zvoní.) U nás se mnoho mluví o svobodě voličstva a prosím, vážení pánové, není u nás potlačování svobody voličské, naopak, dvacet stran kandidovalo do parlamentu, z nich i některé strany proti státní a my ještě slyšíme od pana Geidla a ostatních kázání o politické morálce a ne svobodě voličstva.

Celá československá veřejnost kritisovala také právem i neprávem, že sestavení vládního programu byla věnována poměrně nepatrná doba tří nebo čtyř dní ze 6 týdnů vyjednávání. Naše strana i zde by měla docela pohodlnou situaci. Vždyť jsme byli první a dlouho během těchto 6 týdnů jedinou stranou, která se v prvé řadě dohodovala o sjednání programu a ostatní všechny otázky odsunovala. Věci osobní a resortní ponechávali jsme až na místě druhém. Usuzovali jsme jistě správně, že na prvém místě je nutná dohoda o spolupráci stran ve prospěch dělnictva, zemědělců, státních zaměstnanců, živnostnictva a všech kategorií, které na naši práci čekají, stejně jako možnost reparací nešťastných zákonů samosprávných a mravní nutnost povznésti ochranu dítěte, matky a rodiny. Loyálně však uznáváme, že předpokladem vážné spolupráce nemůže býti jenom program, nýbrž také možnost, prosaditi jej v budoucích letech. (Potlesk.) A proto bylo nutno tolik času věnovati na vytvoření koalice, která by znamenala takovou sílu a početnost socialistů k vládě a koalici, že by každý útlak pracujících vrstev obyvatelstva ve způsobu bývalého vládnutí byl v příštích poměrech absolutně nemožný.

Rovnováha sil mezi městy a venkovem, zemědělstvím a průmyslem, pracujícím lidem a vrstvami výrobními, jak byla volbami narýsována, musela se přirozeně teprve zařazovati do nové konstelace. Národně socialistická strana splnila všechny předpoklady, které si od brněnského sjezdu z r. 1926 stanovila jako podmínky pro možnost své spoluúčasti ve správě státu. Řekli jsme několikráte jasně a zřetelně na adresu všech: Půjdeme do takové vlády a koalice, která bude národnější, pokrokovější a sociálně spravedlivější. (Potlesk. - Výkřiky.) A o tuto národnější a sociálně spravedlivější koalici jsme po celá 3 léta houževnatě bojovali, pracovali a usilovali. Voličstvo nám dalo za pravdu. Tato vláda, tato koalice má sama o sobě československou majoritu ve svém okruhu. (Výborně!) Mezi 209 poslanci je 168 československých poslanců. Žádná jinonárodní skupina není zde jazýčkem na váze, jako to bylo v měšťanské koalici minulé, kterou právě Liga velmi vřele podporovalo. (Posl. Gajda: Vždyť jsme tu ještě nebyli!) V tisku, prosím. Ústavní a jazyková práva nemohou býti porušena, protože bychom to rozhodně nepřipustili. Vyloučením obou konservativních stran a to německých christlich-sociálů a ľudovců stala se tato vláda a koalice mnohem pokrokovější, (Výkřiky. - Místopředseda Špatný zvoní.) protože strana lidová o 25 členech nemůže vynucovati žádné kulturní ústupky v koalici, soustřeďující se z 200 poslanců. Pokrokoví lidé ve státě, a to bez rozdílu stavů a národnosti, vítají zejména, že ministerstvo školství a spravedlnosti dostalo se do rukou čestných, poctivých a pokrokových socialistů. Oddechnou si školy i učitelé, oddechne si čestná žurnalistika i naše soudnictví. (Potlesk.) Nejdůležitější změna v seskupení stran však nastala po stránce sociální. V dosavadní koalici vládly měšťanské strany libovolně a docela podle své chuti proti právu a potřebám pracujících vrstev. V nynější koalici 94 socialistických poslanců bude stále na stráži sociálních, kulturních a hospodářských zájmů pracujících vrstev celého státu.

Z některých stran se ozvala obava, že snad ministerstvo zahraničí nebo pošt . . . (Výkřiky komunistických poslanců.) Ale vždyť jste tak hloupí, že ani nevíte, že jsme to nedělali my. (Posl. Vallo: Vy jste to podporovali!) Když šel na Slovensko Bela Kun, vítali jste ho s korouhvemi církevními, protože jste největšími reakcionáři, stejně političtí jako kulturní. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Místopředseda Špatný (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Zeminová (pokračuje): Z některých stran se ozvala obava, že snad ministerstvo zahraničí nebo pošt nebude moci vykonávati toho vlivu ve prospěch voličstva, které nám věnovalo svou důvěru. Odpovídám na tuto obavu jasně a otevřeně: Ministr dr Franke je ministrem republiky Československé. A v této své funkci bude přirozeně hájiti nejenom zájmy celého státu, ale i zájmy všech pracujících vrstev, které naší straně věnovaly také důvěru. Nebudou to jen pošťáci, železničáři, dělnictvo nejrůznějších kategorií, nýbrž i zemědělci postižení těžkou krisí a i trpící malí živnostníci, kteří se budou moci opříti o ochotu a spolupráci nejen naší strany, nýbrž i našich ministrů ve vládě a koalici.

Také ženy hospodyně, všechny ženy duševně i fysicky pracující budou míti v našich ministrech poctivé mluvčí svých potřeb a požadavků. Kdo zná dr Frankeho z jeho dlouholeté politické práce a z jeho vytrvalé energie, jakou věnuje každému svému úkolu, pochopí, že máme 100%ní důvěru, že bude vykonávati všechno to, co sociálně slabé vrstvy v národě potřebují, stejně tak jako bude strážcem zájmů státních a kulturních.

Ministr dr Beneš zastupuje stát náš po dlouhá léta v zahraničí. (Posl. Vallo: On má monopol na ministerstvo zahraničí!) Jako vy zase na hloupost!

Všechna jeho neúmorná práce sledovala po 14 let jeden cíl: vybojovati a zabezpečiti národu svobodu a samostatnost. Jeho nekonečné boje za dobré hranice státu byly vyvrcholeny úsilovným velkorysým zabezpečováním míru a bezpečnosti naší přečetnými smlouvami i zákroky. Snad naši zemědělci a také dělníci a rodiny našich malých lidí netuší ani, kolik bojů musil dr Beneš v zahraničí sváděti, aby obhájil veliké a základní zákony našeho státu. (Výborně! Potlesk.)

Jde především o ohromný zákon o pozemkové reformě . . . (Posl. dr Pergler: Kterou prohrává!) Protože útočíte na něho, místo co byste ho měli podporovati: celý stát, všechny strany v tomto velikém zápase (Potlesk.), veliký zákon náš o 8 hodinové době pracovní stal se také předmětem velikých útoků z ciziny. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Místopředseda Špatný (zvoní): Vyzývám pí. posl. Čižinskou, aby nerušila řečníka.

Posl. Zeminová (pokračuje): Dnes všechny strany stojící na půdě státu, vláda i parlament republiky Československé vzhledem k hrozné zemědělské krisi a stále postupující krisi průmyslové a přetížení našeho obyvatelstva daněmi staví se za politiku dr Beneše a prohlašuje jasně a zřetelně, že nemůžeme platiti částky určované nám východními reparacemi, jinak by byla obava, že se náš stát hospodářsky zhroutí. Vláda hospodářské koncentrace . . . (Posl. dr Pergler: Beneš nechce tomu rozuměti!) Vážení pánové, po čase si povíme, kdo jaké zaujímal stanovisko právě v reparačních otázkách. A až bude tento veliký a gigantický zápas našeho státu probojován, bude veřejnost překvapena zprávami, jak se právě ti, kteří nejvíce proti tomu mluvili, angažovali v otázce reparační.

Vláda hospodářské koncentrace nastoupila v pravý čas. Vývoz náš do ciziny klesá. Se řadou států nemáme sjednány důležité obchodní smlouvy a to právě se státy, se kterými politicky žijeme ve velmi přátelském styku. Nemáme obchodní smlouvy s Jugoslavií, nemáme obchodní smlouvy s Rumunskem. Litujeme také, že nejsou dojednány řádné obchodní smlouvy s Německem, přes které šlo ještě před 4 roky přes 50% veškerého našeho vývozu, třebas reexportem. V dobách těžké tísně, zejména v textilním průmyslu, v kovoprůmyslu, ve stavebních oborech a oděvnictví očekáváme, že dojde také v našich průmyslnických kruzích k určité změně názorů na jednotlivé otázky styků s cizinou. Naše strana bude otevřeně pracovati z důvodů důležité hospodářské politiky, aby nejenom dělnictvo a pracující vrstvy, nýbrž také průmyslníci spojili se s námi, aby byla vynucena řádná obchodní smlouva s Ruskem, protože toho náš vývoz také potřebuje. (Posl. Vallo: Rusko se bez vás obejde!) Ale vy se neobejdete bez Ruska, protože kdyby vám nedávalo peníze a rozum, tak se neudržíte!

Uznali jsme politicky Italii, uznali jsme Španělsko, je proto nemožno bráti jiné měřítko na poměry, jaké se vytvořily v Rusku. Něco jiného je ovšem, aby se k nám z cizích států (Hluk. - Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Špatný zvoní.) drala protistátní propaganda, protože i v této věci máme jasné a zřetelné stanovisko: Podvratné živly ve státě trpěti nebudeme a zjednáme si pořádek za každých okolností. (Výborně! Potlesk. - Výkřiky komunistických poslanců.)

Protistátní oposice u nás rapidně mizí. Již sama skutečnost, že v nové koalici je přes 2/3 členů poslanecké sněmovny zastoupeno, je potěšující zjev se stanoviska státního. Je ctí republiky před celým světem, že po 11 letech trváni všechny stavy a téměř všechny strany a národnosti uznávají tento stát a stavějí se k jeho existenci kladně.

Právě protistátní oposice utrpěla při posledních volbách porážku na celé čáře. Poraženi byli komunisté (Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Špatný zvoní.) podle zásluhy, poraženi byli také němečtí nacionálové a klerikálové. (Hlasy: Ztratil hlasy dr Beneš!) Mýlíte se, pane kolego, kdybyste byl poctivý, tedy byste řekl to, co říkám já, kandidát z Prahy B. Ať si někdo vezme statistiku z r. 1925 a 1929 a uvidí, že následkem ohromného stavebního ruchu vylidňuje se celá vnitřní Praha, přestavují se celé ulice, takže nám jen v Praze I až V ubylo 7.000 voličů, na Novém Městě 6.000, v Karlíně 25%, na Malé Straně a v jiných předměstích také tolik. Pánové, když obyvatelstvo musí z důvodů hospodářské tísně stěhovati se na periferie, neházejte to tak směšným a ubohým způsobem na hlavu dr Beneše, ale řekněme si: nebudeme dále dovolovati, aby lidé malí a sociálně slabí byli vytlačováni bůhví kam, ale starejme se o to, aby Praha mohla postaviti 10.000 bytů a umístiti tyto lidi také ne pouze ve vzdálených místech, nýbrž případně i blíže středu Prahy. (Potlesk. - Výkřiky posl. Hodinové.) Prosím vás, vy máte svou vodárnu a jste polití až na hlavu.

Místopředseda Špatný (zvoní): Prosím paní posl. Hodinovou, aby nepřerušovala řečnici. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Posl. Zeminová (pokračuje): Co jste dokázali s tou vodou, to žádný šašek nikdy nedokázal.

Proces Tukův nebude ukončen u soudu, nýbrž v lůně strany ľudové buď vítězstvím nebo porážkou skutečně slovenských živlů. (Výborně!)

Strany ľudové se velmi vřele zastával dnes vůdce Ligy pan posl. Stříbrný. (Hlasy: On vždycky!) Nikoliv. Litoval, že nejsou pojati do nové vlády a výtky o jejich reakčnosti nazval lapálií. (Výkřiky. - Místopředseda Špatný zvoní.) Na toto prohlášení pana posl. Stříbrného ukazuji ze dvou důvodů. Za prvé, kdyby ľudovci byli v koalici, visela by Liga v parlamentě v povětří, protože by neměla ani dostatek členů na podpisy interpelací a návrhů a neměla by také dostatečně silný klub, aby mohla býti někde ve výborech uplatněna. Za druhé připomínám, že to byl pan posl. Stříbrný, který před 4 roky úsilovně přesvědčoval náš klub - prosím, abyste na tuto věc dali pozor - bylo to v r. 1925 po volbách, že je v zájmu státu nezbytně nutno, aby alespoň 10 let nebyli ľuďáci ještě připuštěni do vlády a koalice, protože jsou nejen nejreakčnější stranou ve státě, nýbrž nejsou také státně spolehliví. To jsou slova, kterými nás varoval v poslaneckém klubu pan posl. Stříbrný. (Posl. Gajda: To máte divnou paměť!) Velmi dobrou, také jsou zde protokoly.

Nyní, když si Liga Husitů leží v náručí se stranou ľudovou, má pan Stříbrný a Liga docela obrácené názory. Prohlašuji, že Slováci nejsou v této koalici odstrčeni, majorita slovenských poslanců je zastoupena ve vládě. Na vládě jsou zúčastněni dva vynikající členové slovenského národa, a to v ministerstvech opravdu velmi důležitých. Odpusťte, pánové, když řeknu, že republikány slovenské, národní socialisty slovenské a soc. demokraty slovenské považuji za živel státnější a spolehlivější než stranu pana Tuky, se kterou si pan Stříbrný dnes leží v objetí. (Potlesk.)

Když se během vyjednávání mezi stranami objevila myšlenka všenárodní koalice, uvítala to naše strana s nejvřelejšími sympatiemi a okamžitým souhlasem. Z myšlenky této sice pro tento čas sešlo, ale zůstala doposud jednou z vážných možností nové příští eventuální konstelace i za současného období nynějšího parlamentu.

Strany agrární, živnostenská a soc. dem mají na druhém břehu v táboře Němců, stojících na půdě našeho státu, své přirozené stavovské, či stranické spojence. Na základě toho vznikla velká koalice, která je sice velikým vítězstvím státní naší idee, ale která také bude pro velký počet stran a zájmů pravděpodobně pozvolnější a těžkopádnější.

Hodně se mluví a píše o přílišné všeobecnosti vládního prohlášení. Je v tom veliký kus pravdy. Koaliční strany zasáhnou svými experty v této debatě politické, aby doplnily rámcový obraz programu nové vlády a koalice.

Uspokojil nás pasus o zahraniční politice, jejíž linie byla schválena tím, že se v ní bude vytrvale pokračovati. Také náš požadavek nutnosti uzavření dobrých a prospěšných obchodních smluv, třebas i s Ruskem, i když to nebylo řečeno přímo, vítáme jako důležitého činitele k zlepšení hospodářských poměrů ve státě.

Ve vnitřní správě dožadujeme se kategoricky rychlého zjednodušení veřejné správy. Přílišné zbyrokratisování vytlačuje nejen laický živel ze spolurozhodování, ale občanstvo si právem stěžuje, že mnohá jednoduchá věc nebo stížnost vleče se řadu měsíců, ba i let v komplikovaném dnes úředním řízení. Na našem nedělním samosprávném sjezdu byl předveden doklad opravdu kuriosní a zajímavý, že jednoduchá stížnost občana trvala celé 2 roky, než byla u zemské politické správy vyřízena a že na konec nesla na sobě 21 podpisů referentů, přednostů, podacích protokolů atd.

Přáli bychom si také, aby vláda jasně a zřetelně prohlásila, že na základě úplného ohrožení naší samosprávy napraví v nejbližší době osudný zákon č. 77 z r. 1927, stejně jako v základech změní zákon o organisaci veřejné správy.

Četné obce a okresy ocitly se pod vlivem zákona č. 77/1927 opravdu v kritickém finančním postavení. Nemají dnes na výplatu personálu, neplatí anuit z výpůjček, musily zastaviti téměř všechnu činnost sociální, kulturní a zdravotnickou, okresní a místní silnice jsou zruinovány, bytová tíseň roste a je k nesnesení.

Zemská a okresní zastupitelstva jsou zase roztrpčena právem nad svou bezmocností. Okresní hejtmané jsou za dnešního režimu všechno a zástupcové obyvatelstva neznamenají často nic.

Nespravedlivě zrušené okresy se hlásí o svoji obnovu. Volební řád do zemí a okresů musí býti absolutně zdemokratisován ve smyslu naší ústavy a zbytečné poručníkování v byrokracii musí býti odstraněno. V organisaci veřejné správy nepřestaneme uplatňovati přesvědčení, že župní zřízení a jeho obnova zaručí nám s hospodářskými zemskými svazy župními nejlépe s dostatek československou naši státní a národní pospolitost. Dnes už nejsou to jenom socialisté, kdož v obcích, okresích a v zemských zastupitelstvech naříkají nad všemi těmi zákony samosprávnými z období minulé koalice. Dovolávám se toho, že dnes přicházejí zástupci strany republikánské, politických živnostníků i nár. demokratů, aby současně s našimi stranami činily všechny přípravy, aby nešťastné zákony samosprávné byly novelisovány a upraveny tak, jak toho demokracie a hospodářský veřejný zájem vyžaduje. (Potlesk čsl. socialistických poslanců.)

V otázkách státního rozpočtu musí býti umožněno koaličním stranám bližší prozkoumání různého fondového hospodářství.

Ve věcech reparačních budeme vládu s celou energií podporovati proti zbytečnému a nemožnému zatěžování a schvalujeme jasný a energický tón vládního prohlášení.

Je docela správné, že vládní prohlášeni zabývalo se důkladněji a obsáhleji také trvající zemědělskou krisí. Nár.-socialistická strana věrná svému poslání, pomáhati všem sociálně slabým v národě, je ochotna i v zemědělské krisi zúčastniti se práce ve prospěch všech trpících složek. Zemědělská krise, tak jak dnes se stupňuje, ohrožuje již prospěch a prosperitu celého státu. Městům a průmyslovým obvodům zhroucení cen obilí, řepy, bramborů, zeleniny a chmele atd. nepomohlo. Snížené ceny nákupní neobjevily se u nás ve snížených cenách v prodeji. Zato krise zemědělská má tyto nebezpečné následky: 1. Z venkova hrne se k nám do měst a průmyslu veliká spousta dělníků a nezaměstnaných lidí, hledajících práci za každou cenu. Tím se přirozeně situace dělnictva průmyslového a městského velmi citelně zhoršuje. 2. Venkov náš utržil letos za své produkty nejenom zmenšenou sklizní, nýbrž zejména také rapidním poklesem cen o celé miliardy méně. Obchody tím slábnou a také průmysl začíná trpět nedostatkem objednávek. Zeptejte se dnes kteréhokoliv obchodníka na vesnici nebo ve městě, jaký je jeho předvánoční obchod, a řekne vám, že taková stagnace a tíseň nebyla řadu let zaznamenána. 3. Přirozeně také dopravnictví bude zemědělskou krisí postiženo. 4. Stát i samosprávné svazky utrpí stamilionové ztráty na daních a přirážkách. 5. Krise zemědělská přenáší se ve svých odrazech těžce nejen na zemědělce, nýbrž také na dělnictvo, živnostnictvo, průmysl, stát. samosprávu, a ve svých vzdálených odrazech i na ty zapomínané státní zaměstnance, protože bude těžko jim nyní vyhověti v tak velké míře, jak by toho svrchovaně také zasloužili.

Vláda na základě stávajících možností a zkušeností ze států jiných, kde zemědělská krise je trvalejším zjevem, musí pomýšleti také na výpomoci a organisaci vůbec. Správně dovolával se zástupce strany agrární nás socialistů, když jsme jednali o zpracování nového vládního programu. Byl to mluvčí strany republikánské posl. Mašata, který řekl: "Republikánská strana má tolik voličů sociálně slabých, že může jen vítati spolupráci se socialisty, kteří si do programu nedali boj proti vesnicím a rozdíly mezi městy a zemědělstvím-" Akceptujeme toto prohlášení. Chudým domkářům, chalupníkům a bezzemkům všichni rádi společnými silami budeme pomáhati.

Zejména bude nutno vybudovati lepší daňový systém progresivní, který by měně zatěžoval malé a stoupal při velkém zemědělském majetku. (Souhlas a potlesk čsl. socialistických poslanců.).

Vedle toho dovolte, paní a pánové, abych řekla, že my socialisté navrhujeme, aby zákon pro přestárlé neplatil jen pro přestárlé dělníky a chudé ve městech, nýbrž aby také na vesnicích chudí a dnes téměř na žebrotu jdoucí malí zemědělci a bezzemkové zrovna jako malí živnostníci měli právo se této sociální pomoci, ovšem zreorganisované, domáhati.

Nezapomínáme ani na otázku zbytkových statků, o to nemusí míti nikdo starost. Čert vem zbytkové statky, venku potřebuje lid půdu a my jsme pro to, aby byla provedena generální a ostrá revise zbytkových statků a všechno, co neoprávněně komukoli bylo dáno, bylo rozděleno potřebným, žádajícím malorolníkům. Jsme pro každou ochranu zemědělské výroby, která by přirozeně respektovala potřeby také ostatních důležitých stavů. Jest správné, že ministrem zásobování je socialista. Jeho největší povinností nyní musí býti - nejen jeho, nýbrž i celé vlády republiky postihnouti ostře všechny, kdož ochuzují venkov a města. Rozehnati nelegální meziobchod, stíhati kartely a bursiány, trestati spekulanty, kteří uměle zdražují ve městech a okrádají zemědělský venkov. To musí býti jejich nejdůležitější prací pro celý náš národ a stát. (Potlesk.) Města žijí těžce. Pracující lid v městech má sníženou životní míru. Venku je cenový krach obilí, řepy, brambor, dobytka, chmele atd. a my v době zemědělské krise to jest to unikum - platíme nejdražší cukr, pivo, maso, tuky atd. v celé Evropě. Vybízím proto celou vládu, aby zvýšila dozor na kartely, bursy, velkoobchod, komisionáře, jatky, pivovary atd. Vzpomínám mimoděk, že nedávno byl úvodník ve "Venkovu", který bych jako socialista musela na 100% podepsati; psalo se tam o věci, o které jsem v této sněmovně již několikráte mluvila. Ceny ječmene klesly proti loňskému roku o 50%, ceny chmele dokonce o 500% proti letům minulým. Daně, obecní přirážky velkým podnikům, pivovarům, byly neobyčejně a podstatně sníženy. (Hlasy: Stabilisační bilance!) Stabilisační bilance mnohým a mnohým pomohla na nohy, ale je to zajímavé, že při tomto všeobecném poklesu cen veškerého materiálu, veškerých daní a nezvýšené ceně práce nám ještě letošního roku presentovaly pivovary zdražení piva a sváděly to na dražší zátky, které musily dávati do lahví. Když chce někdo někoho bíti, najde vždy na to hůl. Je zapotřebí všechny tyto intriky odstraniti a radikálně zastrašiti každého, kdo zasahuje do životních zájmů 90% našeho obyvatelstva. (Výborně!)

Ve školských otázkách postrádáme prohlášení vlády o nezbytné reformě střední školy, zákon o újezdních občanských školách a zvýšení péče o lidovýchovu. Znovu také žádáme, aby vláda vyslala sama komisi k prohlídce místností mnohých našich vysokých škol. Je to hezké, když se staví nové krásné budovy ministerstev, je to nutné, když se tu a tam něco upraví praktičtěji v budově posl. sněmovny. Myslím však, že se na přestavbu sněmovny vyházely již příliš velké desítky milionů, aniž bychom to dostatečně viděli, že by snad bylo lépe méně mramoru na veřejných budovách, ale více sociální péče pro ty, kteří ji potřebují. Ať někdo projde ty temné nedostatečné a zapáchající kobky, ve kterých se po léta tísní tisíce studentů vysokoškolských a jejich vynikajících profesorů-vědců. Vždyť je to přímo pařeniště veškerých chorob.

Také sociální péče studentská musí býti přiměřeným způsobem zvýšena. Vzpomínám si tuto na slova vynikajícího státníka našeho státu, který, tuším, před 2 nebo 3 lety řekl jasně a zřetelně: "Nastal pomalu čas, kdy ruská inteligence, která u nás studovala, měla by se vrátiti domů, aby sloužila národu." (Hlasy: Tam jich nepotřebují!) Vy máte raději Němce, že ano!

Myslíme, že ten čas je skutečně již zde. (Výkřiky. Místopředseda Špatný zvoní.) Vystudovati za těch 11 let mohl již z emigrantů každý. Naše zahraniční úřady budou museti s Ruskem vyjednávati o návrat emigrantů, Rusko má o inženýry, lékaře atd. skutečnou nouzi, vždyť si musí vypomáhati studovanými lidmi z ciziny. V Rusku by tedy dostali ruští studenti své řádné sociální postavení, zejména, když jsou u nás na to také řádně vyškoleni. Z podpor vyplácených studentům cizím zvyšte sociální dotace domácího československého studentstva! Také dělnictvo za režimu měšťácké minulé vlády bylo vedle státních zaměstnanců poměrně nejvíce poškozováno. Co to dá nyní práce, než se nám podaří mnoho pochybných zákonů napraviti a tím odčiniti věci, které se tím staly ke škodě celého státu.

Ukazujeme zejména na nutnost a opravu zákona o podpoře přestárlých. Stížnosti jsou i na mnohá ustanovení zákona o sociálním pojišťování. Největší však péči vzhledem k blížící se průmyslové krisi, která se objevuje již v textilu, tu a tam v kovoprůmyslu, ve stavebních odborech, cukrovarnictví a pod., v prvé řadě z dělnických problémů nutno věnovati vybudování řádného zákona o podpoře v nezaměstnání stejně tak jako uzákonění zákona o závaznosti kolektivních smluv a zvýšení pravomoci závodních výborů. (Hlasy: Ale také pro chudé živnostníky, kteří budou bez zaměstnání!) I na to dojde. Různé strany měly různé požadavky a připomínky při zpracování vládního programu. Národně-socialistická strana prohlásila jasně designovanému min. předsedovi, že úprava zbědovaných poměrů státních zaměstnanců jest jednou z hlavních podmínek naší účasti v příští vládě a koalici. Ať půjde o revisi systemisace nebo platového zákona či o splacení dluhu lidské společnosti staropensistům i o úpravu odpočivného vůbec, vykoná naše strana všechno, co je v lidských a politických silách možno. Byly ztraceny, vzácní pánové, tři roky hojnosti a rozkvětu průmyslového i zemědělského, aniž by si byl někdo vzpomněl, že by nebylo státu, kdyby nebylo dobré poctivé administrativy, a protože se před časem za éry pana kol. Jiráčka také pamatovalo na kněze, na generály, na cukrovarníky, ale ne na malé živnostníky a ne na státní zaměstnance, tedy za naší spolupráce musí se povznésti lidská důstojnost a hospodářské postavení statisíců státních zaměstnanců i živnostníků, jak toho republika přirozeně žádá. (Posl. dr Pergler: Já myslím, že jste spolu ve vládě?) Zdá se podle toho minulého škádlení, že ne.

Bude to jen příklad státu, aby také soukromí a samosprávní zaměstnanci nebyli popelkou, ale aby všem pracujícím vrstvám měřilo se v republice stejně a podle zásluh. Jsme v období těžkých hospodářských poměrů, musíme přemýšleti na vše, co bude nutno udělati. Pouhými dvěma řádky bylo vzpomenuto ve vládním prohlášení nesmírně důležitých zákonů, na jejichž spravedlivém řešení spočívá osud milionů obyvatel. Zákon o ochraně nájemníků a dlouhodobý zákon o stavebním ruchu budou pravděpodobně vedle státního rozpočtu, krise zemědělské a průmyslové nejdůležitějšími zákony, kterými by se koalice a vláda v příštím roce zabývala. Dožadujeme se, jak jsem již řekla, pomoci, zejména pro hlavní město Prahu, kde bytová tíseň rapidně stoupla, poněvadž úřady zabraly velké množství domů. Žádám, aby hlavnímu městu nebyla tato pomoc vlády a koalice odepřena. Jeví se také nezbytným zákon o velkém zdanění stavební půdy, protože to, co dosud vidíme, je nejstrašnější lichvou. Každá pomoc státu jeví se úplně marnou, poněvadž stát pomůže 30 až 40% při novostavbě, a majitelé stavební půdy, co na jedné straně stát dá, na druhé straně vyrvou zase tím, že žádají úžasné tisíciprocentní zvýšeni ceny půdy, kde má novostavba státi.

Střední a jižní Čechy jsou také životně interesovány na osudu štěchovické vodní přehrady, stejně jako hlavní město Praha. Očekáváme, že po velkolepém řešení vodních staveb na jižní Moravě na řece Dyji dojde také na Čechy a Slovensko. Náš klub bude tyto vodohospodářské práce všemožně podporovati.

Také živnostnictvo naše má řadu stížností, protože právě v posledních 3 letech bylo v programu vlády a koalice úplně opomíjeno. Naše strana postaví se plně za oprávněné požadavky živnostníků a obchodníků i za jejich bolesti. Je to právě vůdce našich živnostníků posl. Slavíček, který bude specielně tlumočiti všechno to, co velká řada našich živnostníků čeká od naší koalice a vlády.

Obracím se také na nového p. ministra zdravotnictví; není sice přítomen, ale bylo by dobře, kdyby mu to bylo tlumočeno, aby obrátil svou pozornost na strašné nedostatky zejména pražské všeobecné nemocnice, ale také mnoha jiných. Dále očekáváme, že ministerstvo zdravotnictví bude vyburcováno pro velkorysé potírání nejstrašnějších nemocí jako je rakovina, tuberkulosa atd. Zejména ukazuji na rakovinu. Pro tuberkulosu postavila se řada sanatorií, specielně vytvořena byla veliká Masarykova liga proti tuberkulose; stát v těchto věcech přece jen vychází alespoň částečně vstříc, ale pokud se týče léčení druhé největší metly lidstva, zejména v posledních 10 letech, rakoviny, postrádáme jakékoliv veřejné velkorysé péče o léčení. Nejsou zřizována sanatoria pro léčení zhoubných nádorů a je to přece v zájmu národa, ohroženého důsledky války a přetěžkými moderními poměry, aby v zemi, kde radium je domovem a naši vzdělaní lékaři jsou na světové výši, také těmto velkým zdravotním problémům byla věnována pozornost.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP