Středa 18. prosince 1929

Ještě jasněji a křiklavěji, nežli se může státi slovy, ukázala vláda hned v prvých hodinách svého života, jakými metodami chce vládnouti a k jakému účelu byli pojati sociálfašisté na čelná místa, že je jejím hlavním účelem provésti nový nápor zostřeného fašistického teroru. Ještě žádná vláda nešla tak daleko v tomto státě při používání mussolinských metod proti zástupcům revolučního proletariátu v parlamentě jako tato vláda. Téhož dne, kdy komunističtí poslanci podali návrh ve prospěch nezaměstnaných, bezprostředně před rozpravou o vládním prohlášení, které jsme chtěli využíti k tomu, abychom ujasnili masám venku charakter této vlády, a abychom je probudili k boji, byli všichni naši komunističtí poslanci brutálním násilím vyvlečeni fašistickými četníky, převlečenými za pořadatele, ze zasedací síně, nebo jim bylo nejbrutálnější rvačkou zabráněno ve vstupu do sálu a byli vyloučeni z 10 schůzí, když tu demonstrativně dali výraz tomu, co pracující mohou očekávati od této nové vlády fašismu a sociálfašismu a že musí okamžitě podstoupiti nejostřejší boj proti této vládě. Takovým terorem máme býti zastrašeni a hned od počátku má nám býti znemožněno pranýřovati i zde v parlamentě všechny chystané útoky proti nezaměstnaným. Měla býti také debata o vládním prohlášení provedena s vyloučením všech komunistických poslanců, jediných, kteří zastupují zájmy pracujících, jako všude i zde. S příšernou rychlostí počínají sociálfašisté uskutečňovati heslo hradního fašismu, jehož jsou representanty, učiniti komunistické poslance neviditelnými a neslyšitelnými. Na všech polích ukazuje nová vláda hned od počátku, kam jde její kurs. Shromáždění za shromážděním se zakazuje nebo rozpouští a zvláště brutálně postupuje se proti schůzím nezaměstnaných. Projevy na ulicích se bezohledně potlačují, a jak se zachází s dělníky, o tom svědčí skutečnost, že se bijí také poslanci a že se poslanci vlekou na policii. Censura zuří hůře než kdy jindy a potlačuje každé svobodné slovo proti fašismu, válečnému fašismu, vykořisťování a proti každé kritice vlády. A právě sociálfašistický ministr Meissner dal již státním návladním příkaz, aby ještě dále přiostřili censuru. Došlo již tak daleko, že dělník nemá býti puštěn na galerii parlamentu, protože se páni bojí, že by dělníci mohli viděti vlastníma očima, co se tu děje.

Vláda se velice mýlí, domnívá-li se, že tímto způsobem něčeho dosáhne proti vzrůstu proletářského odporu, proti blížení se nové revoluční vlny. Poslanci, kteří zde nesmějí mluvit, půjdou mezi dělníky a tam odhalí pravou tvář této vlády. Čím brutálněji a fašističtěji vláda postupuje, tím rychleji dělníci poznají, co mohou od ní očekávat. Vyzýváme dělníky, aby na všechny tyto násilné činy a provokace odpověděli mohutnými protestními projevy v závodech a dali tak správnou odpověď. Vláda v čele se sociálfašisty chce míti volnou ruku pro svou politiku fašismu, hladu a imperialistické války. Dělníci musí v zárodku udusiti všechny pokusy učiniti je bezbrannými vládním programem hladu a kapitalistické racionalisace, programem fašistického násilí proti rostoucímu odporu dělnických mas, programem imperialistické války. Program této vlády odpovídá jejímu hlavnímu úkolu, který na ni vložil finanční kapitál - "řešiti" hrozící hospodářskou krisi cestou hladu, fašismu a imperialistické války.

Ale nesplní tento úkol, nevyřeší a neodvrátí tuto hrozící krisi. Nesplní jej nejen pro vnitřní obtíže, které se již dnes počínají projevovati v měšťáckém táboře i v nové vládě, a které budou růsti postupem krise, ale nesplní je proto, že dělnická třída, jejíž revoluční síla roste den ode dne, učiní mohutný škrt přes tento program.

Dělnická třída, zdeptaná a poražená, znovu počíná na stále rozšiřující frontě nastupovati do boje. Hledá dnes cesty k obraně proti strašlivým důsledkům racionalisace a politického útlaku. A jestliže dosud masa dělníků kladla naději ve hlasovací lístek, jestliže věřila "levým" frázím a slibům sociálfašismu, vládní program a zejména každý krok při jeho uskutečňování povede radikalisující se dělnické masy stále rychleji a otevřeněji na cestu revolučního boje proti celému vašemu systému útlaku a vykořisťování.

A komunistická strana Československa splní v těchto zápasech svoje poslání. Komunistická strana Československa nebyla rozdrcena ani vnitřní zradou, nebyla rozdrcena ani vaší persekucí, komunistická strana Československa nelekla se ani těch perspektiv fašistického teroru proti revoluční proletářské avantgardě, který proti nám chystáte, abyste mohli splniti svoje plány.

Komunistická strana Československa postaví se v čelo boje dělnických mas proti této sociálfašistickoměšťácké vládě, proti tomuto programu hladu, fašismu a imperialistické války!

Proti vašim plánům bude organisovati boj dělnických mas v závodech, kde leží rozhodující dělnická síla. Boj proti racionalisaci a za zvýšení mezd! Boj za sedmihodinnou, po případě šestihodinnou dobu pracovní! Boj proti zhoršení a za zlepšení ochrany nájemníků, sociálního a hornického pojištění! Boj za zrušení gentského systému a za plnou státní podporu nezaměstnaných ve výši mzdy! Boj proti sociálfašismu, proti fašismu, proti persekuci revolučního dělnického hnutí, proti imperialistické válce!

Bude mobilisovati masy pracujících k obraně SSSR, k obraně naší dělnické vlasti, která uskutečňuje v praksi veliké cíle socialismu ku prospěchu všech pracujících, k obraně proti československému i mezinárodnímu imperialismu.

Proti vašemu programu na řešení hospodářské krise vašeho shnilého systému cestou zvýšení racionalisace, zvýšené dělnické bídy a fašistického teroru staví komunistická strana Československa před dělnické masy svůj proletářský revoluční program na řešení této krise, který je skutečným a jediným programem na řešení krise: řešiti krisi rozbitím kapitalistické politické moci, svržením a rozbitím kapitalistického řádu, vyhnáním všech kapitalistů a vykořisťovatelů, vyvlastněním všech továren, závodů a dolů a organisováním společenské výroby ne podle zájmů kapitalistických zisků, ale podle zájmů v šech pracujících.

Proti vašemu programu na řešení agrární krise cestou kapitalisace zemědělství, cestou vyhlazení a zbídačení malorolnictva staví komunistická strana Československa před malorolnické masy svůj program na řešení agrární krise: cestou svržení kapitalistické moci, cestou vyvlastnění vší velkostatkářské půdy bez náhrady a předání této půdy do rukou pracujících rolníků, cestou kolektivisace vesnice.

Proti vašemu programu nacionálního útisku, proti vašim frázím o národnostním smíru a spolupráci, proti sociálfašistické komedii s kulturní autonomií stavíme my boj [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 18. prosince 1929 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.]

Proti vašemu programu řešiti hospodářskou krisi cestou imperialistické války staví komunistická strana Československa před pracující masy cestu revolučního boje všech pracujících proti jedinému nepříteli všech pracujících - proti vlastnímu imperialismu, proti vlastní buržoasii, cestu občanské války, cestu přeměny vaší imperialistické války za zájmy kapitalistů ve válku občanskou za zájmy pracujících.

A jestliže jedinou základnou k provedení vašeho programu na řešení krise československého imperialismu cestou hladu, fašismu a imperialistické války je ustavení otevřené fašistické diktatury, pak říkáme všem pracujícím lidem otevřeně:

Jedinou cestou z bídy, vykořisťování a utrpení, jedinou cestou z útlaku, základnou našeho proletářského řešení krise tohoto shnilého systému je společný boj všech pracujících dělníků i chudých rolníků, boj za svržení moci utlačovatelů a vykořisťovatelů, boj za diktaturu proletariátu! (Potlesk komunistických poslanců.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP