Pátek 24. ledna 1930

Začátek schůze v 10 hod. 51 min. dopol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: Roudnický, dr Lukavský, Špatný, Taub, Zierhut.

Zapisovatelé: Petrovič, Pik.

170 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři Bradáč, dr Czech, dr Slávik, dr Šrámek, dr Viškovský.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupci Nebuška, dr Mikyška, dr Záděra.

Předseda (zvoní): Zahajuji 11. schůzi posl. sněmovny.

Došlo oznámení o změně ve výboru rozpočtovém, žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické posl. Srbu za posl. Fr. Svobodu a posl. Hummelhanse za posl. dr Macka.

Předseda: Přikazuji výborům zahraničnímu a živnostensko-obchodnímu:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

149. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení dohoda o některých tarifikačních otázkách mezi republikou Československou a Německem, sjednaná výměnou not dne 22. prosince 1929, uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 10. ledna 1930, č. 9 Sb. z. a n.

150. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení dodatečná dohoda k obchodní úmluvě mezi republikou Československou a Francií ze dne 2. července 1928, sjednaná výměnou not dne 10. ledna 1930 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 10. ledna 1930, čís. 10 Sb. z. a n.

Předseda (zvoní): Přistoupíme ku projednávání 1. odstavce pořadu, jímž je:

1. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového stran opatření Stálého výboru NSRČ podle §u 54 úst. listiny ze dne 22. října 1929 (k tisku 1, příloha H) o nemocenském ošetření důchodců podle zákona ze dne 21. února 1929, č. 26 Sb. z. a n., o pensijním pojištění soukromých zaměstnanců ve vyšších službách (tisk 135).

Zpravodajem výboru soc.-politického je pan posl. Klein, zpravodajem výboru rozpočtového pan posl. Bergmann.

Dávám slovo prvnímu zpravodaji, panu posl. Kleinovi.

Zpravodaj posl. Klein: Slavná sněmovno! V komisi dosazené ministrem soc. péče Habrmanem pro reformu pensijního pojištění soukromých zaměstnanců bylo velmi živě pamatováno na potřeby důchodců. V několika směrech nový zákon o pensijním pojištění realisoval oprávněné tužby důchodců, avšak ještě jsou některé nedostatky, které má příští novela pokud možno v brzké době napraviti.

Především nutno v zájmu důchodců prohlásiti, že nový zákon nemá ustanovení, které bylo přijato v ministerské komisi, o státním příspěvku, kterým se má započítati tak zv. nepojištěná doba, a poněvadž finanční plán nového zákona o pensijním pojištění byl celistvý a vynětím odstavce o státním příspěvku byla porušena valorisace starých důchodů, právem dožadují se důchodci, aby tato křivda byla napravena, neboť u veliké části důchodců nenastalo ani po novém zákoně zvýšení dosavadních důchodů.

Bylo dále v ministerské komisi uvažováno, aby nebyli důchodci vylučováni z volebního práva do orgánů pensijního pojištění. Jestliže tato otázka nemohla býti dosud realisována v novém zákoně, neznamená to, že by důchodci i v budoucnu tohoto práva neměli uplatňovati.

Jeden z opravdu naléhavých požadavků, aby také důchodce obdržel z moci zákona nemocenské ošetření, byl §em 48 realisován. Upozornili jsme sněmovnu, že nový zákon o pensijním pojištění soukromých zaměstnanců v různých ustanoveních cituje zákon o nemocenském pojištění zaměstnanců ve vyšších soukromých službách, zákon, který ještě neexistuje, a řekli jsme zcela otevřeně, že je to do určité míry nonsens, citovati v zákoně zákon jiný, který je v embryu a jehož osud není znám.

Proto, aby nemocenské ošetření důchodců mohlo býti uvedeno v platnost, musil Stálý výbor učiniti opatření, aby dosavadní nositelé nemocenského pojištění mohli býti pověřeni nemocenským ošetřením důchodců. Připomínám, že Všeobecný pensijní ústav, aniž očekával novelisaci zákona, připravil již v jednání s nemocenskými pojišťovnami, které pojišťují soukromé zaměstnance, platformu, na které se má prozatím nemocenské ošetření důchodců prováděti. Krátká zkušenost tohoto nemocenského ošetření ukazuje, že jde jen o provisorium, poněvadž příspěvky, které dostává nemocenská pojišťovna od nositelů pensijního pojištění, nedostačují na nemocenské ošetření důchodců. Dlužno uvážiti, že důchodce po celá léta neměl z moci zákona možnost v nemoci rodinu a sebe ošetřiti, a nyní, když nový zákon pochopitelně možnost tuto dal, nemocenské pojišťovny nemohou plniti tuto povinnost vzhledem k tomu, že na př. ošetření v nemocnicích a sanatoriích není v podmínkách, které byly sjednány mezi nositeli pensijního pojištění a nositeli nemocenského pojištění. Jeví se tudíž nutnost, aby nový zákon o nemocenském pojištění soukromých zaměstnanců, který je připravován v ministerstvu soc. péče, vyřešil všechny tyto obtíže.

Připomínám, že referentský návrh, který se opírá o návrh majority býv. subkomise ministerské komise pro reformu pensijního pojištění, není výrazem jednotných přání a tužeb soukromého zaměstnanectva, a poněvadž po předložení osnovy ministerské komise byly vzneseny s různých stran od nestranných odborníků vážné námitky, které nutno zkoumati, vyslovil soc. politický výbor přání, aby jak návrh ministerské komise, který je dnes návrhem referentským, tak také návrhy odlišné byly předloženy odborovým ústřednám, aby měly možnost se o těchto návrzích vysloviti a předložiti ministerstvu soc. péče návrhy, které se opírají o přání odborových organisací soukromých zaměstnanců.

Vedle toho připojuji ještě přání nositelů pensijního pojištění, zejména Všeobecného pensijního ústavu, aby také tyto ústavy byly slyšeny ještě v době, kdy se zákon v ministerstvu soc. péče připravuje. Dlužno ještě poznamenati, že náhradní ústavy, jichž máme v republice Československé 44, dosud až na 9 nemocenské ošetření důchodců neprováděly. S tohoto místa musím urgovati nemocenské ošetření u náhradních ústavů. Je to minimum, které musí plniti Všeobecný pensijní ústav, tím více ústav náhradní, který disponuje značným jměním, aby důchodci nebyli v těchto náhradních orgánech zkráceni.

Soc.-politický výbor doporučuje s těchto všech hledisek, aby opatření Stálého výboru bylo schváleno. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo druhému zpravodaji, panu posl. Bergmannovi.

Zpravodaj posl. Bergmann: Slavné sněmovno! Naše zákonodárné sbory zabývaly se dosud velmi málo záležitostmi, přáními a tužbami soukromého zaměstnanectva, zejména úřednictva ve vyšších službách soukromých. Situace soukromého úřednictva i soukromého zřízenectva je taková, že ji možno nazvati jednou z nejprekérnějších, poněvadž vedle nedostatečných mezd a platů, vedle nedostatečného zaměstnání a velmi tíživé nezaměstnanosti je zde velká konkurence o soukromé zaměstnání, zejména z řad zaměstnanců veřejných. Tito jednak, jsouce nedostatečně placeni, nabízejí své služby daleko levněji soukromým podnikům, jednak také, jsouce postiženi restrikcí, kterou stát provedl r. 1924 propuštěním 30.000 zaměstnanců ještě v plné síle, hledají si práci v soukromém podnikání, čímž značně zhoršili situaci na trhu práce pro soukromé zaměstnance.

Nutno tedy vítati, že s uzákoněním pensijního pojištění bude také spojeno uzákonění nemocenského pojištění, které vláda tehdy slíbila, již proto, že pensijní zákon v některých svých paragrafech dovolává se zákona nemocenského, který bohužel ještě zákonem není. Jsou to zejména §§ 17, 44 a 48.

Rozpočtový výbor zajímal se o to, kdy bude konečně předložena zákonodárným sborům také osnova o nemocenském pojištění soukromého zaměstnanectva ve vyšších službách. Zástupce ministerstva soc. péče podal v rozpočtovém výboru prohlášení, že návrh je předmětem meziministerského jednání a že lze vbrzku očekávati jeho ústavní projednání.

Opatření Stálého výboru je pouhou částí opatření, které vyžaduje, aby bylo v soulad uvedeno opatření pensijního zákona s novým zákonem nemocenským.

Aby byl slavné sněmovně znám asi přibližný náklad, jakého si vyžádá u pensijního ústavu uzákonění tohoto opatření Stálého výboru, dovolím si sděliti, že u Všeobecného pensijního ústavu dotýká se tato osnova 21.812 důchodců, kteří požívají důchodu podle zákona o pensijními pojištění. Náklad na ošetření těchto důchodců činí ročně asi 6 mil. Kč, které hradí Všeobecný pensijní ústav. U pensijního ústavu čsl. průmyslu cukrovarnického, který má 3230 důchodců, činí roční náklad 894.000 Kč. Také větší část ostatních náhradních ústavu učinila podobná opatření při provádění nemocenského ošetření důchodců. Ve smyslu tohoto opatření Stálého výboru věnuje se tedy na zlepšení sociální situace důchodců celkem asi 8,785.000 Kč ročně, které ovšem uhradí dotčený pensijní ústav nebo náhradní pensijní ústavy.

Bylo by si skutečně přáti, aby vláda v nejkratší době předložila nový zákon o nemocenském pojištění soukromého zaměstnanectva ve vyšších službách, tak jako by bylo záhodno, aby vláda sněmovnám co nejdříve předložila také zákon o závaznosti kolektivních smluv, zákon o novelisaci systému gentského o podpoře v nezaměstnanosti a s tím souvisící potřebné opatření zprostředkování práce, které by mělo býti postátněno, a vedle toho i osnovu o rozhodčích soudech, poněvadž živnostenské soudy jsou opatřením zastaralým, které se do dnešní doby nehodí a také potřebám zaměstnanců nevyhovuje.

Rozpočtový výbor zkoumal opatření Stálého výboru jak po stránce formální, tak i věcné, a navrhuje sněmovně, aby toto opatření Stálého výboru schválila. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme proto ke hlasování.

Dám hlasovati o návrhu výborů soc.-politického a rozpočtového, předneseném pp. zpravodaji, aby posl. sněmovna toto opatření Stálého výboru schválila.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna schválila opatření Stálého výboru ze dne 22. října 1929 o nemocenském ošetření důchodců podle zákona ze dne 21. února 1929, č. 26 Sb. z. a n., o pensijním pojištění soukromých zaměstnanců ve vyšších službách, a to v ústavou předepsané lhůtě.

Tím jest vyřízen 1. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

2. Volba 16 členů a 16 náhradníků Stálého výboru podle §u 54 úst. listiny.

Podle §u 54, odst. 2 úst. listiny má nově ustavená sněmovna vykonati volbu na ni připadajících 16 členů a 16 náhradníků Stálého výboru, při čemž každý náhradník volí se jako zástupce toho kterého určitého člena.

Upozorňuji, že členové vlády nejsou volitelni.

Nebude-li námitek, dám volbu tuto provésti aklamací. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Žádám, aby byla přečtena kandidátní listina, sestavená podle zásad poměrného zastoupení.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Kandidátní listina členů (náhradníků) pro volbu Stálého výboru podle §u 54 úst. listiny, sestavená podle zásad poměrného zastoupení:

1. Malypetr (dr Štefánek), 2. dr Staněk (Beran), 3. Mašata (Myslivec), 4. dr Dolanský (Košek), 5. Hampl (Remeš), 6. Tomášek (dr Markovič), 7. Zeminová (dr Patejdl), 8. Tučný (Langr), 9. dr Kramář (dr Hajn), 10. Najman (Horák), 11. Pohl (Hackenberg), 12. Böllmann (Hodina), 13. Gottwald (Babel), 14. dr Tiso (Onderčo), 15. dr Luschka (Bobek), 16. inž. Jung (dr Schollich).

Předseda: Kdo souhlasí s přečtenou kandidátní listinou, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Navržení jsou zvoleni za členy a náhradníky Stálého výboru podle §u 54 úst. listiny.

Ustavující schůzi Stálého výboru svolám podle předpisů jedn. řádu, vydaného pro Stálý výbor zákonem č. 327 z r. 1920.

Tím jest vyřízen 2. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

3. Volba 16 členů komise Národního shromáždění pro kontrolu dávky z majetku a přírůstku na majetku.

Podle zákona ze dne 8. dubna 1920, č. 309 Sb. z. a n., zřizují komisi tuto obě sněmovny tím způsobem, že sněmovna poslanecká volí do ní 16 členů a senát 8 členů.

Nebude-li námitek, vykonáme volbu tuto aklamací. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Prosím, aby přečtena byla kandidátní listina pro 16 členů z posl. sněmovny, sestavená podle zásad poměrného zastoupení.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Kandidátní listina pro volbu komise Nár. shromáždění pro kontrolu dávky z majetku a přírůstku na majetku, sestavená podle zásad poměrného zastoupení:

1. Kočandrle, 2. Nejezchleb-Marcha, 3. Stunda, 4. Kaňourek, 5. dr Macek, 6. Chalupa, 7. Vaněk, 8. Polívka, 9. inž. Novák, 10. Pechman, 11. Kaufmann, 12. Windirsch, 13. Kopecký, 14. dr Gažík, 15. Scharnagl, 16. inž. Kallina.

Předseda: Kdo souhlasí s přečtenou kandidátní listinou, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím navržení kandidáti jsou zvoleni.

Prvou schůzi komise svolám podle předpisu §u 1, odst. 4 zmíněného zákona č. 309 z r. 1920.

Tím jest vyřízen 3. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání odst. 4 pořadu, jímž jest:

4. Definitivní volba předsednictva, zapisovatelů a pořadatelů.

Volba tato předepsána jest posledním odstavcem §u 5 jedn. řádu a zahrnuje v sobě konečnou volbu: předsedy sněmovny, 6 místopředsedů, 10 zapisovatelů a 8 pořadatelů.

Nejprve vykonáme volbu předsedy sněmovny.

Podle §u 61 jedn. řádu musí se volba předsedy konati vždy hlasovacími lístky.

Pro tuto volbu vydány byly i tentokráte podle §u 61 jedn. řádu hlasovací lístky specielní s nápisem: "Hlasovací lístek pro volbu předsedy poslanecké sněmovny".

Každý poslanec má lístek ten v zásuvce svého stolu.

Na hlasovací lístek lze napsati toliko jediné jméno, jinak hlas bude neplatný. Prosím, aby tedy nebylo používáno jiných než těchto hlasovacích lístků.

Hlasovací lístky sbírati budou do uren sněmovní úředníci a žádám proto, aby paní a páni poslanci setrvali na svých místech, lístek do urny odevzdávali s místa, a to toliko jediný.

Podle staršího rozhodnutí učiněného již při dřívějších volbách, mají hlasovací právo členové právě přítomní.

Žádám pp. zapisovatele, aby dle §§ů 12 a 61 jedn. řádu ujali se dohledu na volbu a sčítání hlasů, a to:

p. posl. Pik v 1. a 2. úseku, p. posl. Petrovič v 3. a 4. úseku, p. posl. Ježek v 5. a 6. úseku, p. posl. Langr u poslanců na ministerské lavici a na presidiální tribuně, předsedajícího v to počítaje. (Hlasy: Posl. Pik a Petrovič nejsou přítomní!)

Za nepřítomného pana zapisovatele posl. Pika žádám pana posl. Chalupníka, aby vykonal týž úkol.

Poněvadž pan posl. Petrovič se do schůze nedostavil, žádám pana posl. Dubického, aby konal za něho týž úkol.

Žádám, aby sbírání hlasů započalo. (Děje se. - Předsednictví převzal místopředseda dr. Lukavský.)

(Po provedeném skrutiniu:)

Místopředseda dr Lukavský (zvoní): Žádám pana sněmovního tajemníka, aby přečetl zjištěný výsledek hlasování.

Sněmovní tajemník dr Říha (čte): Podle protokolu o skrutiniu bylo odevzdáno 135 hlasovacích lístků, z nichž zní na jméno Jan Malypetr 127, na jméno Mašata 1 lístek, 7 lístků jest prázdných.

Místopředseda dr Lukavský (zvoní): Ježto 127 hlasů zní na jméno Jan Malypetr a poněvadž toto číslo jest prostá většina hlasů podle §u 61 jedn. řádu, jest za předsedu posl. sněmovny zvolen posl. Malypetr (Potlesk.)

Předseda Malypetr (ujav se předsednictví): Děkuji za důvěru, která mně byla projevena opětnou volbou.

Prohlašuji, že volbu přijímám, a odvolávám se na svůj slib podle §u 7 jedn. řádu, vykonaný při prvé volbě.

V této schůzi posl. sněmovny jest podle §u 5 jednacího řádu vykonati dále definitivní volbu 6 místopředsedů.

Byl jsem požádán, aby, volba tato pro zjednodušení vykonala se zdvižením ruky místo hlasovacími lístky.

§ 61, odst. 2 jedn. řádu připouští voliti zdvižením ruky, není-li námitek. (Námitky nebyly.)

Námitek není, budeme tedy voliti zdvižením ruky.

Žádám o přečtení kandidátní listiny.

Sněmovní tajemník dr Říha (čte): Kandidátní listina pro volbu 6 místopředsedů:

1. Stivín, 2. Špatný, 3. Roudnický, 4. Taub, 5. Zierhut, 6. dr Lukavský.

Předseda (zvoní): Při této volbě dám sečísti hlasy a žádám dosavadní pp. skrutátory, aby se ujali sčítání v úsecích jim prve přikázaných.

Prosím, aby každý z paní a pánů poslanců ponechal ruku pozdviženu až do sečtení svého úseku.

Kdo tedy souhlasí s prve přečtenou kandidátní listinou, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

(Po provedeném skrutiniu:)

Žádám pana tajemníka sněmovny, aby oznámil poměr hlasů.

Sněm. tajemník dr Říha: Pro kandidátní listinu vyslovilo se 126 poslanců, proti 7 poslanců.

Předseda (zvoní): Většina vyslovila se pro navržené kandidáty.

Jsou tudíž zvoleni definitivně za místopředsedy posl. sněmovny pp. posl. Stivín, Špatný, Roudnický, Taub, Zierhut a dr Lukavský.

Táži se zvolených pánů zda volbu přijímají.

Pan posl. Stivín má dovolenou a není přítomen.

Pan posl. Špatný?

Posl. Špatný: Přijímám.

Předseda: Pan posl. Roudnický?

Posl. Roudnický: Přijímám.

Předseda: Pan posl. Taub?

Posl. Taub (německy): Přijímám.

Předseda: Pan posl. Zierhut?

Posl. Zierhut (německy): Přijímám.

Předseda: Pan posl. dr Lukavský?

Posl. dr Lukavský: Přijímám.

Předseda: Výkon slibů odpadá, poněvadž všech šest znovuzvolených pánů místopředsedů složilo slib již při volbě prvé.

Jest nám konečně vykonati definitivní volbu 10 zapisovatelů a 8 pořadatelů.

Podle §u 61 jedn. řádu lze volby vykonati zdvižením ruky, není-li námitek.

Bylo projeveno přání, aby pro zjednodušení byly volby zapisovatelů a pořadatelů vykonány zdvižením ruky (Námitky nebyly).

Námitek není.

Vykonáme tedy tyto volby tímto způsobem.

Žádám pana tajemníka sněmovny, aby přečetl kandidátní listinu nejprve pro volbu 10 zapisovatelů.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Kandidátní listina pro volbu 10 zapisovatelů:

1. Dubický, 2. Petrovič, 3. Marek, 4. Pik, 5. Chalupník, 6. Langr, 7. Rýpar, 8. dr inž. Toušek, 9. Vávra, 10. de Witte.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s přečtenou kandidátní listinou pro volbu 10 zapisovatelů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím jsou zvoleni páni poslanci, jichž jména byla přečtena, zapisovateli.

Táži se zvolených pánů, zda funkce přijímají?

Pan posl. Dubický?

Posl. Dubický: Přijímám.

Předseda: Pan posl. Petrovič je nemocen a není přítomen.

Pan posl. Marek?

Posl. Marek: Přijímám.

Předseda: Pan posl. Pik? (Hlasy: není přítomen!)

Pan posl. Chalupník?

Posl. Chalupník: Přijímám.

Předseda: Pan posl. Langr?

Posl. Langr: Přijímám.

Předseda: Pan posl. Rýpar?

Posl. Rýpar: Přijímám.

Předseda: Pan posl. dr inž. Toušek?

Posl. dr inž. Toušek: Přijímám.

Předseda: Pan posl. Vávra?

Posl. Vávra: Přijímám.

Předseda: Pan posl. de Witte?

Posl. de Witte (německy): Ano.

Předseda (zvoní): Nyní přistoupíme k definitivní volbě pořadatelů, a to rovněž zdvižením ruky. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Žádám o přečtení kandidátní listiny.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Kandidátní listina pro volbu 8 pořadatelů:

1. Mašata, 2. Bečko, 3. Sladký, 4. Košek, 5. Petrovický, 6. Jiráček, 7. Katz, 8. dr Peters.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s přečtenou kandidátní listinou pro volbu 8 pořadatelů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím jsou jmenovaní kandidáti zvoleni za pořadatele posl. sněmovny.

Táži se zvolených pánů, zda funkce přijímají?

Pan posl. Mašata?

Posl. Mašata: Přijímám.

Předseda: Pan posl. Bečko?

Posl. Bečko: Přijímám.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP