Čtvrtek 3. dubna 1930

Mluvíte o tom, že je třeba pomoci pracujícímu zemědělci z krise, zatím co z vašich zemědělských zákonů porostou ohromné zisky velkostatkářů a velkosedláků (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.), jakož i agrárním družstvům a s nimi spojeným bankám, kdežto malý zemědělec bude ještě více zbídačen. Za nízké ceny po žních, diktované mu agrárnickými hospodářskými organisacemi, jež budou míti prakticky v rukou obilní monopol, bude prodávati trošku své sklizně a za vysoké ceny v důsledku zvýšených agrárních cel bude kupovati osivo, píci a potřeby pro domácnost. Agrární kapitál spojený s kapitálem bankovním ještě více jej zotročí drahým úvěrem a drahým pachtem. Racionalisací a industrialisací, zcelováním pozemků bude ještě urputněji než nyní vyháněn s půdy. Lžete, že ochrana nájemníků byla bez zhoršení prodloužena, zatím co umožňujete vystěhování nových tisíců nájemníků a poslední zbytky ochrany nájemníků omezujete šibeniční lhůtou 8 měsíců. Dopouštíte se pustého švindlu, když prohlašujete za pokrok a veliký úspěch pro pracující zákon o stavebním ruchu, zatím co při úhrnné podpoře 20 mil. Kč, které má býti použito jen na stavby nejmenších bytů, bude činže v nejpříznivějším případě činiti 200 Kč měsíčně, takže právě největší a nejpotřebnější část dělnictva nebude z tohoto "dobrodiní" nic míti. (Výkřiky komunistických poslanců.) Dopouštíte se švindlu, když zároveň namlouváte, že bude povzbuzena stavební činnost obcí, které musíce sehnati 10% stavebního nákladu budou jen ve výjimečných případech s to, aby při svých mizerných financích byty pro nejchudší lidi postavily. Podvádíte masy nezaměstnaných vykřikujíce, že státní příspěvek k podpoře nezaměstnaných bude třikráte až čtyřikráte zvýšen, že doba podpůrná se zdvojnásobí, že se zavede mimořádná podpora v nezaměstnanosti, že se náklad na nezaměstnané zvýší až na 70 milionů, jak to bylo řečeno v měšťáckých časopisech. Zatím nyní přináší návrh zákona stydlivě zvýšení jenom na 38 milionů z dřívějších 70 milionů (Výkřiky.), poněvadž zamlčujete, že zároveň bude značně snížena podpora organisací, že se celkově úroveň nezaměstnaných zhorší, že zvýšený náklad je způsoben ohromným vzrůstem nezaměstnanosti a že desetitisíce neorganisovaných dělníků zůstanou nadále bez jakékoliv podpory. Dopouštíte se sprostého humbuku, vynášíte-li jako vymoženost zrovnoprávnění staropensistů s novopensisty a poskytnutí 13. platu stát. zaměstnancům, neboť zrovnoprávnění chcete provésti po etapách, takže než dojde na etapy další, veliká část staropensistů zatím vymře. (Výkřiky posl. Jurana.) Poskytnutí 13. platu má pak charakter úplně třídní, poněvadž vysoká byrokracie dostane mnoho, ježto má veliké platy, kdežto malý státní zaměstnanec, který má mizerný plat, dostane opět málo, a to málo jak stát. zaměstnanci, tak i staropensistovi desetkráte zase vezmete zvýšením cen životních potřeb a činží a konečně i jízdních lístků.

Ale vy této fašistické demagogie používáte nejen proto, abyste všem širokým pracujícím masám zastřeli, že tyto zákony jsou namířeny k jejich zbídačení, nýbrž zároveň také proto, abyste před jejich očima ukryli ony nové stamilionové zisky, které vyždímáte z jejich zvýšené bídy. Zatajujete, že ze zákona o stavebním ruchu bude čerpati ohromné zisky stavební kapitál a podnikatelé. Zatajujete, že podle zákona o stavebním ruchu shrábnou zisk velkostatkáři, kteří budou se státní podporou stavěti deputátní byty a ještě ve větší otroctví poutati zemědělské dělníky. Zatajujete, že stejné zisky poplynou podnikatelům ve městech a že tito budou stejně za tyto zisky připoutávati dělnictvo a chudé vrstvy ještě úžeji ke kapitálu. Zatajujete, že celý zákon o stavebním ruchu otvírá znova dokořán dveře třídní korupci lépe placených úředníků a zaměstnanců, jakož i malé vrstvě dělnické aristokracie, jimž bude udílena podpora na stavbu, když nebudou moci stavěti obce.

Vy chcete touto fašistickou demagogií zastříti ony stamilionové dary agrárnímu a finančnímu kapitálu, jichž se mu má dostati zavedením nové úpravy dovozních listů, chcete umlčeti odpor pracujících proti chystanému zákonu o poskytnutí 400 mil. na záruku při exportu, chcete umlčeti odpor pracujících proti poskytnutí 300 mil. při vytvoření velkého bankovního kolosu, který má vzniknouti spojením Anglobanky, Pražské úvěrní banky a České komerční banky. Tato fašistická demagogie má pomoci vám sociálfašistům, kteří tvoříte údernou trupu buržoasie a finančního kapitálu při jejich loupeživém tažení proti širokým pracujícím masám, abyste zastřeli svou pravou úlohu, kterou ve vládě hrajete. Ve svém volebním programu jste slíbili, že budete žádati novou úpravu cel, při níž musí býti s hlediska hospodářského celku posouzeno postavení všech výrobních stavů. Dnes zvyšujete agrární cla, zvyšujete tím ceny denních životních potřeb, majíce při tom na zřeteli kapitalistický hospodářský celek, prospěch velko agrárních výrobců a finančního kapitálu a vy dávajíce úplně v šanc zájmy pracujících. Ve svém volebním provolání jste prohlásili vy sociálfašisté ochranu nájemníků i nadále za nezbytnou a dnes ji zhoršujete a koncem listopadu odstraňujete úplně. (Výkřiky posl. Jurana.) Prohlásili jste, že nouze bytová nemůže býti potírána tím, že bude odstraněna ochrana nájemníků, nýbrž tím, že bude obcím a obecně prospěšným družstvům umožněno, aby pomocí levného úvěru a daňových úlev vystavěly nové, hlavně menší byty pro ty, kteří nemohou platiti nájemné v nynějších nových domech, a dnes upravujete, jak jsem již ukázal, podporu stavebního ruchu tak, že obce i se státní podporou budou moci stavěti byty jen ve výjimečných případech a že ani v těchto případech nebudou moci právě ti nejpočetnější a nejpotřebnější z pracujících vrstev ani tyto byty si pronajímati.

Slíbili jste ve svém volebním provolání, že v oboru daňové politiky budete usilovati o odstranění nebo zmírnění tíživých daní konsumních, především daně z cukru, a nyní zvyšujete daň z piva, chystáte zdražení cukru a zdražujete jízdní lístky.

Slíbili jste, že sociální pojištění bude zbaveno nadvlády zaměstnavatelů a jeho instituce vráceny těm, jimž právem patří, a nyní za sociálfašistického ministra zavádíte fašistický volební řád do sociálních pojišťoven.

Stejně tak jste před volbami slibovali zvýšení mezd a nyní je snižujete, lámete v nejužším souručenství se zaměstnavateli a státním aparátem mzdové boje dělníků a provádíte nejzločinnější stávkokazectví.

V takovém světle se ukazuje váš malý hospodářský plán, jenž je novým útokem na životní úroveň širokých pracujících mas, zastřený stejně velikou fašistickou demagogií. A přece je to jenom součást velkého loupeživého tažení proti pracujícímu lidu, kterým chcete na jeho účet, novým jeho zbídačením zachraňovati svůj společenský řád. Cítíte dobře, že se vám chvěje půda pod nohama. Pozorujete, jak se otřásá sociálfašisty tak vzývaná stabilisace kapitalismu. Vidíte, že se jeho krise prohlubuje, že zemědělství prodělává velikou krisi, že se den co den projevují nové a nové známky krise průmyslové, že upadá konjunktura a že je ve všech téměř odvětvích průmyslové výroby patrna stagnace, že klesá rapidně odbyt na domácím trhu v důsledku zbídačení širokých mas spotřebitelů, že československé zboží je vytlačováno cizí konkurencí ze zahraničních trhů, že klesá vývoz a že se horší platební bilance. Vidíte, že se množí konkursy, že den ze dne roste počet nezaměstnaných, že dnes dosahuje již čtvrt milionu vedle desetitisíců pracujících jen omezeně. Sen sociálfašistů o amerikanisaci československého hospodářství, kterou doufali spasiti československý kapitalismus, leží v sutinách svého vlastního vzoru.

Proto, abyste překonali tuto krisi, vedete generální útok proti dělnickým mzdám, odbourávajíce nejen drahotní výpomoci, nýbrž snižujíce i přímé mzdy. Zvyšujete racionalisační tempo, vyssáváte poslední zbytek pracovní síly dělníka, vytlačujete jej mizerně placenou silou žen a mladistvých dělníků, prodlužujete dobu pracovní, odbouráváte sociální zařízení dělníků. Stejně bídačíte, jak jsem řekl, pracujícího zemědělce.

Abyste mohli snáze prováděti svůj vydřidušský plán, snažíte se rozložiti pracující massu. V tom spočívá váš strategický plán. Štvete pracujícího zemědělce proti pracujícím vrstvám měst. Snažíte se rozděliti dělníky na zaměstnané a nezaměstnané a chcete armádou nezaměstnaných před závody stlačovati bídné mzdy pracujících v závodech. Mezi nezaměstnanými chcete korumpovati podporované a používati jich proti masse neorganisovaných, ponechaných bez jakékoli podpory. Snažíte se nejuvědomělejší část dělnictva, organisovanou v komunistické straně a rudých odborech, za pomoci své sociálfašistické avantgardy isolovati v boji (Výkřiky posl. Čižinské.), abyste mohli jejich posice pomocí celého státního aparátu, policie, četnictva a sociálfašistů rozdrtiti, jak o tom svědčí Rychnov, Oloví, Rýmařov, a pak podniknouti na celé frontě útok proti ostatnímu dělnictvu.

Nejvíce se však chvějete hrůzou před prvním státem dělníků a rolníků, před sovětským Ruskem. Zatím co celý kapitalistický svět je zmítán vlnami otřásané kapitalistické stabilisace, zatím co se zostřuje konkurenční boj mezi kapitalistickými státy o ložiska surovin a nová odbytiště a ukládací sféry kapitálu, zatím co kapitalistické státy prodělávají hlubokou hospodářskou krisi, zatím co číslo nezaměstnaných v kapitalistickém světě vzrostlo na 20 mil., budují dělníci a rolníci v sovětském Svazu vítězně socialismus.

Jako se zhroutily naděje všech kapitalistů, kteří doufali, že nová hospodářská politika, zavedená v Sovětském svazu r. 1921, bude cestou, po níž tam znenáhla bude nastolen kapitalism, tak selhaly jejich výpočty r. 1928, že se pětiletý plán nezdaří a že se zároveň s ním zhroutí dílo výstavby socialismu. Sovětský svaz však cíle prvního roku pětiletí nejen dosáhl, nýbrž vesměs předstihl. A nejnovější data již pro příští rok 1930/31 ukazují perspektivy ještě úspěšnější. Hrubá výroba velikého průmyslu vzroste o 49.3% proti roku běžnému, výroba železa o 31.1%, strojů o 92.1%, výroba chemická o 63.9%, stavebních hmot o 55.5%. Produktivita práce vzroste o 28.6%, nominální mzda o 9.3%. Závratné tempo kolektivisace v zemědělství dosáhlo za jediný rok cílů vytčených pro celé pětiletí. Podle nejnovějších zpráv bylo již zorganisováno 108.000 kolektivních hospodářství o plošném rozsahu 183 milionů hektarů. Tak je zkolektivisováno již 53% všech zemědělských hospodářství. Pro jarní setbu jest zorganisováno 5733 strojových a traktorových stanic s celkovým počtem 90.000 traktorů. Kdežto v kapitalistických státech, jako je Československo, může jíti industrialisace a racionalisace zemědělství jen cestou tvoření velikých kapitalistických hospodářství, jež je zároveň cestou vyhnání z půdy a zotročení malého zemědělce, znamená industrialisace a racionalisace zemědělství ve státě diktatury proletariátu tvoření velikých hospodářských kolektivů za současného osvobození a kulturního povznesení malého zemědělce a likvidace kulaků.

Stejných úspěchů jako na poli hospodářském dosahuje sovětský Svaz také na poli kulturním. Povznesení sociální úrovně širokých pracujících mas, sedmihodinná doba pracovní, pětidenní pracovní týden, zvýšení mezd, zdokonalení sociálních zařízení, úspěšný boj s negramotností a kulturní zaostalostí povznášejí netušeně kulturní úroveň pracujícího lidu měst i venkova. Likvidace kulaků a vítězný boj proti kulturní zaostalosti podvracejí poslední pilíře kapitalismu: kulaka a církev.

Vám československým měšťákům, stejně jako měšťákům celého světa je úzko při myšlence, že Sovětský svaz stane za několik let v popředí nejpokročilejších zemí světa. Děsíte se myšlenky, že s úspěchy budování socialismu v SSSR rostou sympatie pracujících mas a utlačovaných národů k němu, kteří v něm vidí svou oporu a svůj vzor. A neméně se děsí všichni sociálfašisté, kteří dobře vědí, že konec kapitalismu a buržoasie je také jejich koncem.

Proto jste vy všichni stejně jako celý kapitalistický svět ovládáni jedinou myšlenkou: Válku proti Sovětskému svazu dříve, než bude pozdě. Proto je ohromné zbrojení Československa namířeno především a čím dále tím více proti Sovětskému svazu. Pro válku především proti němu se chystá předvojenská výchova a militarisační zákon, pro válku s ním uzavírá sociálfašista Beneš tajně vojenské smlouvy s Jugoslávií, Rumunskem a Polskem, pro vyvolání válečné nálady pořádají sociálfašisti štvavé a pomlouvačné kampaně, rozbíjejí masové organisace, zbavujíce je revolučních křídel, aby se tím snáze staly válečným nástrojem proti Sovětskému svazu, pro přípravu války proti němu buntuje saciálfašista Beneš spolky s ukrajinskými kontrarevolucionáři a za jeho patronance se vydává v tiskárně sociálfašistického "Práva lidu" protisovětský kontrarevoluční plátek "Ukrajina". Pro válku s ním zdůrazňuje ministr Viškovský nutnost vybudování železniční strategické trati od západu k východu, [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 3. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 37 této těsnopisecké zprávy.] Protisovětská papežská akce je již vyšším stupněm válečných příprav. Její význam spočívá právě v tom, že nasvědčuje, jak tempo válečných příprav se zvětšuje. (Výkřiky posl. Hlinky.) Vystoupení papežovo má vytvořiti jednotnou mezinárodní morální frontu proti Sovětskému svazu. Imperialisté celého světa, Amerika jako Anglie, Německo jako Francie, Polsko jako Československo potřebují morálního odůvodnění pro svůj útok na Sovětský svaz. Mají býti vyburcovány náboženské vášně, aby jich bylo lze využíti k této válce; má býti vytvořena válečná ideologie. K tomu se právě hodí římsko-katolická církev s papežem v čele a se svou rozvětvenou organisací, s ideologií blízkou ideologii imperialistické, která tvoří spojovací článek celé hordy nepřátel Sovětského svazu od finančních a trustových magnátů přes vládu kapitalistických států k II. internacionále, od londýnského rabína přes Macdonalda, Müllera až k Benešovi, Meissnerovi a Masarykovi. (Posl. Juran: A Hlinkovi na Slovensku!) Pan Hlinka je v Československu dnes malým pánem, proto u něho se ta akce nerozvíjí.

Celé bídáctví sociální demokracie ukázalo se zde ve své skutečné hloubce. Aspoň podle jména ještě strana, proti které v době protisocialistických zákonů za Bismarka v Německu vydával římský papež jednu encykliku za druhou, podniká nyní v čele smečky mezinárodních imperialistických lupičů pod papežskou korouhví křižácké tažení proti diktatuře proletariátu, přejímajíc papežovo heslo: ochrana náboženství. [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 3. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.]

Příprava imperialistické války a zvýšené zbídačení širokých pracujících mas, to jsou dvě osy, kolem nichž se točí veškerá politika buržoasie v Československu. Proto tvoří sociálfašisti páteř dnešní vlády, aby jako agenti fašismu v řadách dělnické třídy lámali její odpor, aby jí část získali pro program zvýšeného vykořisťování, fašismu a války a druhou část fašistickými metodami potírali. Soc. demokrati a čsl. socialisté v nejrozmanitějších formách plní tuto fašistickou roli: ať jako ministři nebo závodní popoháněči, ať jako poslanci nebo závodní špiclové, ať jako vysocí byrokrati nebo stávkokazové, ať jako členové správních rad nebo denuncianti a vrazi dělníků.

Za jejich účasti ve vládě, z jejich návodů a iniciativy jsou zakazovány a rozpouštěny dělnické schůze, jsou dělnická shromáždění přepadávána četníky a policií a hromadně odváděna do vězení. Jsou pořádány hromadné honby na komunistické funkcionáře, kteří jsou bezdůvodně zatýkáni, jsou rozpouštěny akční výbory a členové jejich zavíráni a trestně stíháni, zakazují se veřejné projevy nezaměstnaných, do nezaměstnaných se střílí, je ničeno právo na stávku, za sociálfašistického ministra spravedlnosti a soc. péče chystá se zákon o závaznosti kolektivních smluv, podle něhož bude stávka zločinem. Je zastavena řada komunistických časopisů, jsou zatýkáni a biti komunističtí poslanci, zakazují se Mezinárodní dny žen, vše k tomu cíli, aby byl zlomen odpor komunistické strany a pracujících mas, vedený proti zostřenému vykořisťování, fašismu a imperialistické válce.

Ale šeredně se mýlíte! Rok 1930 není rokem 1925. Nespokojenost hladovějících a utiskovaných mas den ze dne roste. Propuká stávka za stávkou, boj za bojem: Oloví, Rychnov, Rýmařov, Šumperk, Teresiental, Žilina; horníci, kovodělníci, zemědělští dělníci, textiláci. V nejdůležitějším vašem podniku, v největší zbrojovce střední Evropy, co chvíli v nějakém oddělení propuká stávka.

6. březen dal vám ponaučení. Nezapomeňte, že v řadě míst odnesli vaši zfašisovaní policajti a četníci svůj pokus o zmaření demonstrací se zkrvavenými hlavami. Proti vašemu plánu hladu, drahoty a zostřeného vykořisťování povedeme neúprosný, soustavný a nejostřejší boj v továrnách, závodech a na ulicích.

Boj za chléb hladovějícím! Boj za každý haléř dělnické mzdy, proti drahotě životních potřeb, proti clům, proti spotřebním daním a daňovému břemenu chudých vůbec, proti racionalisačnímu vyčerpávání pracovní síly dělníkovy, za rovnou mzdu pro ženy a mladistvé dělníky jako pro dělníky dospělé, za řádné sociální pojištění dělníků, za řádné pojištění hornické a za zaopatření v mateřství!

Boj za práci pro nezaměstnané! Proti každé minutě práce přes čas, za 7 hodinovou dobu pracovní, proti gentskému systému, za státní podporu pro každého nezaměstnaného ve výši mzdy a po celou dobu nezaměstnanosti!

Boj za bydlení pracujících! Proti odbourání nebo zhoršení ochrany nájemníků, za její zlepšení podle zákona z r. 1920, proti bourání kolonií nad hlavami chudých kolonistů, za vybudování řádných bytů dělnických, za poskytnutí 1 miliardy Kč ze státních prostředků k tomuto účelu, za bezplatné byty pro nezaměstnané!

Boj o moc dělnické třídy! Proti ničení politických práv dělníků, proti zastavování a konfiskaci tisku, za propuštění dělnických vězňů, za právo na stávku a za ulici, proti veškerým zjevům fašismu, za diktaturu proletariátu!

Víme, že se nevzdáte dobrovolně své moci, svého bohatství, svých zisků, vykořisťování pracujících, utiskování národnostních menšin. Neklameme pracující lid, že může dobýti moci hlasovacím lístkem a cestou parlamentu. [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 3. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] (Potlesk komunistických poslanců.) Tato opravdová vláda dělníků a rolníků soustředí všechnu moc v rukou pracujících. Znacionalisuje ložiska surovin, doly, továrny, banky a dopravu. Vyvlastní půdu velkostatků a církví a odevzdá ji do rukou pracujících rolníků. Zvýší mzdy a sníží pracovní dobu. Osvobodí pracující dělníky a rolníky od daňového břemene. Zavede zaopatření pracujících v nemoci, invaliditě a stáří, v nezaměstnanosti a mateřství na útraty podnikatelů. Provede úplnou odluku církví od státu a školy od církví. Povznese kulturní úroveň pracujících mas měst a venkova. Pracujícím zajistí opravdovou svobodu tiskovou, shromažďovací a spolčovací. Vysvobodí ženu z dvojího otroctví, v továrně a v domácnosti, a učiní ji fakticky svobodnou a rovnou muži.

Vy vyhazujete statisíce dělníků z továren a my z nich vyženeme hrstku kapitalistických vydřiduchů. Vy berete půdu malým i středním rolníkům, my ji vezmeme velkostatkářům a církvím. Vy necháváte zkomírati hladem miliony nemocných, invalidních a starých dělníků a pracujících zemědělců a my nebudeme míti slitování s hrstkou parasitů. Vy převalujete daňové břemeno na pracující a chudý lid, my je převalíme na bohaté. Vy máte v rukou monopol vzdělání a ohlupujete pracující masy náboženstvím, my odevzdáme školy a kulturní instituce do rukou pracujících a osvobodíme je z náboženské tmy. Vy konfiskujete dělníkům tisk, rozpouštíte jejich organisace a zakazujete jejich schůze, my vezmeme politická práva všem vykořisťovatelům a odevzdáme pracujícím tiskárny, továrny na papír a shromažďovací místnosti. Vy otročíte ženu v továrnách a ubíjíte ji starostmi a zaostalou prací v domácnosti, my ji osvobodíme z tíživých pout domácnosti a zařadíme ji jako svobodného, rovnoprávného činitele do společenského procesu výrobního.

Jako jsme 6. března uhájili proti vašemu po zuby ozbrojenému státnímu aparátu a proti sociálfašistickému předvoji ulici a demonstrovali s pracujícím i nezaměstnaným dělnictvem za požadavky nezaměstnaných, jako pracující ženy spolu s dělníky přes vaše zákazy a proti vaší ozbrojené moci uhájily ulice o mezinárodním dnu žen, tak provedeme 1. máje velkou bojovnou demonstraci všech pracujících a vykořisťovaných, všech nespokojených s vaším vydřidušským režimem, bojovnou demonstraci proti hladu, proti drahotě, proti zvýšenému vykořisťování, za chléb hladovějícím, práci nezaměstnaným a všechnu moc pracujícím.

Dělníci, stupňujte svůj boj za vyšší mzdy proti racionalisačnímu vykořisťování, za politická práva! Tvořte akční výbory boje! Tvořte výbory jednoty při volbách do závodních výborů, spojujte svůj boj s bojem nezaměstnaných a s bojem pracujících rolníků, spojte svůj boj s přípravou bojovných demonstrací 1. máje!

Nezaměstnaní, veďte dále a stupňujte boj za práci a chléb, proti gentskému systému, za státní podporu všem nezaměstnaným ve výši mzdy po celou dobu nezaměstnanosti! Tvořte akční výbory nezaměstnaných, spojte svůj boj s bojem dělníků v továrnách!

Pracující rolníci, stupňujte boj proti vykořisťování se strany velkostatkářů, agrárních družstev, bank a kapitalistického státu, proti vysokým pachtům, drahému úvěru a nesnesitelnému daňovému břemenu, za snížení pachtů, za zrušení všech hypotekárních dluhů, za odpis všech daňových nedoplatků a za zrušení všech daní malým a středním rolníkům, za vyvlastnění veškeré velkostatkářské půdy bez náhrady a za její odevzdání do rukou pracujících rolníků! Tvořte akční výbory pracujících rolníků a zemědělských dělníků, spojte svůj boj s bojem průmyslového proletariátu!

Ženy, jediné s vámi může zvítěziti proletariát a jediné vítězství proletariátu vás osvobodí. Bojujte za stejnou mzdu s dělníky, za skutečnou rovnoprávnost, za řádnou ochranu v mateřství, proti dvojímu otroctví ženy v závodech a v domácnosti!

Mladiství dělníci, dělnická mládeži, bojujte proti svému vykořisťování v závodech, za uskutečnění hesla "za stejnou práci stejnou mzdu", za snížení pracovní doby pro mladistvé dělníky, za řádné pojištění učňů na účet zaměstnavatelů! Spojte svůj boj s bojem ostatního dělnictva!

Vojáci, bojujte za svá politická práva, za zvýšení žoldu a za své hospodářské požadavky, [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 3. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.]

Všichni pracující, vykořisťovaní a utiskovaní, zostřete a stupňujte boj proti buržoasně fašistickému plánu hladu, drahoty a zostřeného vykořisťován - za chléb, práci a moc!

Proti imperialistické válce, [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 3. dubna 1930 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.]

Tvořte akční výbory k přípravě bojovného 1. máje. Ať žije bojovná demonstrace 1. máje všech pracujících a vykořisťovaných, dělníků, pracujících rolníků, nezaměstnaných, nájemníků a kolonistů za vedení komunistické strany Československa. (Potlesk komunistických poslanců.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP