Sobota 21. února 1931

Co dávají skutečně soc. demokratičtí vůdcové? Zakazují schůze, používají pendreků a kriminálů proti nezaměstnaným, organisují, připravují Duchcovy. A my se soc. demokratických dělníků tážeme: Souhlasíte s touto politikou, souhlasíte s touto "starostí" o nezaměstnané? Jsme přesvědčeni, že velká většina soc. demokratických a nár. socialistických dělníků nesouhlasí. Jak bojují sociálfašističtí vůdcové proti drahotě?

Místopředseda dr Lukavský (zvoní): Připomínám p. řečníkovi, že jeho řečnická lhůta uplynula.

Posl. Gottwald (pokračuje): Snižovali ceny, připravovali vlnu láce, ale zároveň zavedli agrární cla, daň z obratu, zvýšili daň z piva, stále zvyšují nepřímé daně vůbec a teď zavádějí novou nepřímou daň. Zkrátka a dobře výsledek toho tažení proti drahotě je ten, že drahota je, když ne větší, tedy jistě ne menší. S touto politikou, s tímto potíráním drahoty soc. demokratickými vůdci soc. demokratičtí dělníci nesouhlasí.

Jak hájí sociálfašističtí vůdcové dělnické mzdy? Mluví zde v parlamentě, že se mzdy nesmějí snižovati, ale již loni byly mzdy pronikavě sníženy a nyní je nový nápor fabrikantů na mzdy. Při tom si dovolí včerejší "Právo lidu" drzým způsobem psáti, jak prý vláda chápe vážnost situace a odpovědnost ministrů, a říká, jak vláda hnala podnikatele, když přišli s krátkozrakým návrhem na snížení mezd. Takovéto drzé lži nebylo již dlouho použito. Bechyně mluví, že vláda hnala kapitalisty, když přišli se snížením mezd v téže době, kdy na celém severu, v celém textilu zaměstnavatelé prosazují lineárně snížení mezd až o 30%, kdy v kovoprůmyslu, jak sám sen. Šťastný včera prozradil, čekají zaměstnavatelé na příhodnou dobu, aby přišli také se snížením mezd, kdy totéž snížení mezd připravují v hornictví, kdy snížili mzdy zemědělským dělníkům o 30%. V téže době dovolí si soc. demokratický ministr prohlásiti, že vláda žene kapitalisty, když přijdou se snížením mezd. Dělníci vidí, že to je nejen lež, nýbrž zločin, a nesouhlasí s tím.

Oproti tomu jsou soc. demokratičtí vůdcové velmi štědří, pokud se týká buržoasie. Pro nezaměstnané nemají na podporu, na chleba, nemají pro ně práci, ale pro zkrachované banky a podniky mají stamiliony. 300 mil. Anglobance, sto milionů Moravské Bance, sta milionů ostat ním kapitalistickým podnikům. To jsou jen ty přímé presenty, nemluvě o miliardových presentech nepřímých. Tak na jedné straně sociáldemokratičtí vůdcové staví se s veškerou ostrostí proti požadavkům dělníků po chlebě a práci, aby na druhé straně vyhovovali [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 21. února 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] Kdo jsou ti lidé? Kdo jsou ti páni, kteří před několika dny prohlašovali, že si nedají kapsy šacovati? Věřím, že mají velmi mnoho příčin báti se takového šacování. [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 21. února 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] (Výkřiky: To je ministr spravedlnosti!)

Místopředseda dr Lukavský (zvoní): Žádám pana řečníka, aby skončil.

Posl. Gottwald (pokračuje): Já se přihlásím ještě ke slovu; skončím hned.

Druhý: Beneš, milionář; Stránský, majitel Prager-Eisen, novinářský plantážník, Hampl, přítel, Busenfreund Preisse, největšího plantážníka kapitalistického v republice, Soukup, majitel psí boudy, Tučný, ředitel Hypoteční banky, známý špiritusník, Pik, správní rada Škodovky, Tomášek, majitel psí boudy na Vořechovce, Bechyně, majitel zbytkového statku, Winter, milionářský advokát, Biňovec, velkostatkář, Johanis, velkoprebendář, Srba má 96.000 pense mimo poslanecký plat, mimo řád krále rumunského.

Věříme rádi, že takoví a jim podobní lidé nemohou nebo nechtějí si dáti šacovati kapsy, věříme, že takoví lidé nemohou hlasovati pro to, aby byla uvalena daň na bohaté. Věříme, že nemohou hlasovati pro to, aby byla zavedena 10% dávka z majetku pro milionové majetky. Nemohou se snažiti o zmenšení zisků pánů a o zlepšení existence dělníků již prostě z toho důvodu, že by si řezali do vlastního masa.

Soc. demokratičtí dělníci a dělníci nár. socialističtí vědí, kdo jest jim bližší, zda my komunističtí vůdcové, vámi pronásledovaní, nebo vy, kapitalističtí agenti, sami kapitalisté, kteří si nechcete dát šacovat kapsy. Dnes říkáme dělníkům: Sociálně demokratičtí a národně socialističtí dělníci, vy nebudete s to vynutiti na kapitalistech větší kus chleba do té doby, dokud své vůdce nepoženete sviňským krokem.

Budete se musit všichni spojiti ve fabrikách v jednotnou frontu, budete musit vésti společný boj proti útokům na vaše existence, které jsou vedeny nejen kapitalisty, nýbrž i jejich agenty. Musíte se spojiti v boji za chléb a práci, za volnou ulici, proti fašismu a válce, [Další věty byly usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 21. února 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučeny z těsnopisecké zprávy.] (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda dr Lukavský (zvoní): Dalším řečníkem je p. posl. Hruška. Dávám mu slovo.

Posl. Hruška: V poslední době jsme svědky nástupu sociálfašistických vůdců proti komunistické straně. Je to proto, že buržoasie jim řádně vynadala za to, že upadá jejich vliv v masách a že je stále žene, aby znovu dostali pod svůj vliv masy dělníků, které od nich utíkají. Volby do závodních výborů to potvrdily. Potvrzuje to také fakt, že mezi nezaměstnanými nemají sociálfašističtí vůdcové vůbec žádné opory. A proto se buržoasie snaží, aby pohnula sociálfašistické vůdce k větším výkonům.

V čem se objevuje tato ofensiva sociálfašistů, jak se snaží sociálfašističtí vůdcové dostati se k masám dělníků? (Výkřiky posl. Srby a komunistických poslanců.) Ofensiva sociálfašistických vůdců jeví se v tom, že sociálfašista Stránský, který je zpravodajem imunitního výboru, vydává posl. Haiblicka, sociálfašista Moudrý vydává posl. Hadka a sociálfašista Mareš vydává soudr. Kopeckého. Tím se chtějí zavděčiti buržoasii (Výkřiky.), v tomto nástupu chtějí se zúčastniti boje proti komunistické straně a získati vliv na dělníky. Jejich ofensiva, kterou v parlamentě podnikají proti komunistické straně, není ukončena v parlamentě, nýbrž projevuje se také v závodech. Sociálfašisté dělají také ofensivu v závodech, oni se nebojí jíti mezi dělníky do závodů, oni se nebojí jíti tam, aby získávali znovu vliv. Ale jak to dělají? V čem se ta ofensiva v závodech projevuje? (Posl. Srba: Mluví pravdu!) To je pěkná pravda, já jsem před týdnem zde mluvil o špiclovském režimu v Českomoravské továrně a to, co jsem zde řekl o tom špiclovském režimu v Českomoravské, bylo za týden předstiženo, to bylo dávno předstiženo. Jak jsme dostali zprávu nyní v tomto týdnu, ta ofensiva sociálfašistů se projevuje v tom... (Výkřiky posl. Srby.) Ty to nevyhraješ, Srbo, s tímhletím, to už jste prohráli.

V čem se projevuje ta vaše ofensiva v závodech? Projevuje se v tom, že zástupci závodních výborů reformistických organisací dostali pokyn od správy závodu, aby zjišťovali komunisty a nespokojené dělníky sympatisující s komunistickou stranou, aby je správa závodu mohla vyhoditi. V tom se projevuje ta ofensiva. Ne v tom, abyste přesvědčovali dělníky o správnosti svých skutků a o tom, že hájíte jejich zájmy, nýbrž ta ofensiva se projevuje v tom, že vaše špičky v závodních výborech dělají špiclovskou službu správě závodů proti revolučním dělníkům. Takhle vy to praktikujete, abyste zachránili svůj vliv v závodech, které vy ztrácíte, a tedy není žádného rozdílu mezi vašimi špičkami v závodních výborech a zejména v nejdůležitějším závodě "Českomoravská" a vámi zde v parlamentě.

To je zjištěno. To není boj o masy, to není boj o vliv s komunisty, nýbrž to je čirý fašismus, Gajda a Stříbrný, ti už jsou na to krátcí, ti to nedovedou jako vy, ti jsou proti vám praví břídilové. (Hlasy: Tak proč jim držíte palec?) Ano, jsou praví břídilové proti vám, poněvadž oni to nedovedou takhle dělati. (Hlasy: To souhlasíme!) Vy to dovedete daleko lépe. Tahleta vaše sociálfašistická, praktická politika, kterou děláte nejen v parlamentě, ale i v závodech, přináší už teď určité ovoce v tom, že soc. demokratičtí dělníci trhají vaše soc. demokratické legitimace, zahazují je (Výkřiky posl. Srby.), chodí k nám. (Hlas: Oni žádných legitimací nemají!) Já bych vám jich mohl ukázati, co byste chtěli, těch soc. demokratických a nár. sociálních legitimací, které už k nám přišly do sekretariátu, kde se vzdávají... (Posl. Srba: Vstupují do komunistické strany?) Nevstupují ještě, my máme dosti času, abychom dělníky, které jste otrávili svou politikou, přijali dnes do naší strany. Oni přijdou k nám do strany, ano, po určitém období přijdou a my je pak přijmeme. V tom se ukazuje ovoce té vaší soc. fašistické politiky.

V té dnešní nár. sociální straně není již ta masa, která tam byla před válkou, to nejsou ti národně-sociální, národní dělníci, kteří byli před válkou v této straně. V té straně jsou dočista jiní lidé. Ti národní dělníci, kteří před válkou byli v nár.-sociální straně, jsou representováni dnešními špičkami. (Výkřiky posl. F. Svobody.) Ale ta celá dělnická masa v nár. sociální straně nesouhlasí s dnešní politikou nár. sociální strany, ta už se od vás odvrací, ta s vámi dnes nejde, protože se v praxi projevuje vaše politika.

Také v soc. demokratické straně projevuje se již dnes jiný duch. Soc. demokratičtí dělníci, kteří byli před válkou v sociální demokracii, to jsou poctiví dělníci (Výkřiky.), kteří však byli vámi svedeni, kteří se vámi dali oklamati. Veliká část jest jich u nás. My všichni jsme byli v sociální demokracii před válkou, ale proto, že vy jste zradili zájmy dělnických mas a dělnické třídy, jsme se od vás odvrátili. Jenom v období konjunktury, kdy i do naší strany byli uvedeni likvidátoři, lidé, kteří nedělali třídní politiku, vy sociální demokraté, sociálfašističtí vůdci, jste na sebe nabrali. Ale dnes, když se projevuje bankrot kapitalistického systému, kdy ta vaše nemožná zrádcovská politika jest jasná. (Posl. Langr: Takových mluvků jsme zde viděli, jako jsi ty!) Soc. demokratičtí dělníci se od vás odvracejí, odvracejí se od vás pro vaši sociálfašistickou politiku. (Posl. Langr: Nepřeházej si to, nebo tě z Karlína vyexpedují! - Veselost.) To jistě!

My na základě skutečného stavu, jaký je nyní v Českomoravské továrně, abychom odhalili vaši sociálfašistickou politiku, podáváme tuto interpelaci (čte):

"Naléhavá interpelace posl. Zápotockého, Hrušky a soudr. ministrům spravedlnosti a soc. péče o závodním špiclovství a teroru prováděném v závodě Českomoravská.

Úspěšný volební výsledek rudých odborů ve volbách do závodního výboru v Kolbence, odstranění soc. demokratických špiček agentů buržoasie z dělnického družstva Včely a další úspěchy revolučního proletariátu vyvolaly ve vládě a ve všech měšťáckých a sociálfašistických stranách panický strach před rychlým vzrůstem posic revolučního třídního boje. Buržoasie a sociálfašistické špičky soustřeďují nyní své síly v boji proti revolučním dělníkům, využívajíce dnešní masové nezaměstnanosti k plánovitému čištění "závodů" od příslušníků rudých odborů a KSČ a s nimi sympatisujících dělníků.

Protože buržoasie je neschopna dát masám pracujícího lidu chléb a práci, protože má z masového nástupu všeho dělnictva - zaměstnaného i nezaměstnaného - strach, protože má strach z rychlého úpadku "vlivu" sociálfašistů na pracující masy, chce zbavit dělnické masy jejich vůdců. Ve všech závodech jsou soustavně vyhazováni revoluční důvěrníci, členové Rudých Odborů a KSČ.

V Českomoravské v Praze, kde v důsledku kapitalistické racionalisace, snižování úkolových cen, propouštění a vyhazování dělnictva jsou dělnické masy stále nespokojenější a radikálnější, kde čeští socialisté a soc. demokraté v důsledku přátelské spolupráce reformistických organisací a jejich závodních špiček se správou závodu rychle ztrácejí své posice, zostřil se v poslední době špiclovský systém proti revolučním a nespokojeným dělníkům do nehorázných rozměrů.

Správa závodu Českomoravská disponuje zvláštním aparátem závodních špiclů pod vedením býv. polic. komisaře dr Zajíčka a organisátora sítě závodních špiclů, býv. vrátného Antoše, jejichž úkolem je soustavné pozorování každého jednotlivého dělníka, slídění, který dělník má vlastní kritické stanovisko k stoupajícímu útoku správy závodu a ke každodenní spolupráci sociálfašistických členů závodního výboru se správní radou a s ředitelstvím závodů. Chování závodních špiclů vůči dělníkům je přímo provokativní. Drzým způsobem vyprovokovávají dělníky k určitým prohlášením, týkajícím se postupu správy závodu a sociálfašistických členů závodního výboru, jen proto, aby tak měli přehled o smýšlení dělnictva. Každý dělník, který projevuje oposiční mínění, je zapsán do indexu nespolehlivých živlů. Avšak bezohledný každodenní útok na zotročení většiny dělnictva stupňuje nespokojenost dělnických mas. Na základě zvýšeného vykořisťování zasahuje nespokojenost i do řad reformistických organisací, vyvolává oposiční nálady v nár. soc. a soc. dem. organisacích. Tyto skutečnosti ztěžují úspěšně pronásledování revolučních dělníků profesionálním špiclovským aparátem. Ze strachu před úspěchem rudých odborů v nastávajících volbách do závodního výboru sdružily se síly závodní správy a sociálfašistů, aby znemožnily podání kandidátky R. O. KSČ a oposičních dělníků, a "vyčistily" závod. Závodní výbor převzal úkol vybudovati vedle profesionálního špiclovského aparátu rozsáhlou špiclovskou síť ze soc. dem. a čes. soc. spolehlivých dělníků za účelem vyhotovení seznamu nespokojených a revolučních dělníků.

Správa závodu vydala po schůzi správní rady dne 15. t. m. komuniké, ve kterém tvrdí, že závod jest zabezpečen na tři měsíce objednávkami a že proto nebudou zaměstnanci propouštěni. Přes to však je prováděno soustavné propouštění i dělníků zaměstnaných v závodě 3-17 let a to vesměs příslušníků revolučních organisací, takže zde jde zřejmě o předvolební teror, neslýchané fašistické methody, porušování zákona o závodních výborech a zákona o útisku.

Ptáme se proto ministra spravedlnosti:

Jak odůvodní soc. dem. ministr, že jeho státní zástupci zakročují sice okamžitě proti každému proletáři, který třeba jen vyzývá k výstupu z katolické církve, pro pouhý výrok "Hanba buržoasii!" či "Ať žije Sovětský Svaz!", ale že právě za jeho ministrování mohou správy závodů, soc. dem. a nár. soc. špičky a závodní špiclové provádět na dělnictvu nejbrutálnější teror, vyhazujíce každého ze závodu, kdo nesouhlasí s neslýchaným vykořisťováním?

Jak odůvodní soustavné porušování zákona o závodních výborech a zákona o útisku správou Českomoravské v Praze? Myslí snad soc. dem. ministr, že jeho straně a straně nár. soc. se podaří závodním špiclovstvím postrašit dělnictvo?

Ministra soc. péče soc. dem. dr Czecha se ptáme: Je tohleto "sociální péče" kterou věnuje dělnictvu? Jak odůvodní svůj blahovolný souhlas s brutálním vykořisťováním a útiskem dělnictva v Českomoravské?" (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda dr Lukavský (zvoní): Dalším řečníkem je p. posl. Gottwald. Uděluji mu slovo. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

Posl. Gottwald: Kapitalisté a jejich vláda zakázali 25. únor. Praví: K vůli klidu a pořádku. K vůli blahu občanů, praví Udržal. Klid a pořádek - co to značí v ústech pánů, v ústech vašich? Chcete v klidu vyhazovat dělníky na dlažbu, chcete v klidu snižovati dělníkům mzdy a mačkat z nich poslední kapku krve. Chcete v klidu zde v Praze a tisících jiných místech, kde si na vás nezaměstnaní vynutili kousek podpory, tuto podporu zrušiti. Chcete v klidu drancovat pracující lid drahotou a daněmi. [Další věty byly usnesením předsednictva sněmovny ze dne 21. února 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučeny z těsnopisecké zprávy. Viz těsnopiseckou zprávu o 109. schůzi posl. sněmovny.] (Posl. Srba: Děti a ženy napřed!) To je lež! (Posl. Srba: To je váš oběžník!)

Vy jste zakázali 25. únor. Proč jste ho zakázali? Zakázali jste ho z těchže důvodů, ze kterých obsazujete fabriky špicly, policajty a četníky, když fabrikanti snižují dělníkům mzdy. Zakazujete 25. únor z těchže důvodů, ze kterých vyháníte nezaměstnané, když jdou na radnice a úřady pro podporu. [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 21. února 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] (Posl. Mašata: Kdybyste dělali 25. únor v Rusku, tak vás všechny postřílejí!) V Sovětském svazu není nezaměstnanosti. [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 21. února 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] Proto zakazujete 25. únor, abyste nemusili nezaměstnaným dáti chléb a práci, abyste mohli vyhoditi další statisíce z fabrik, abyste mohli těm ostatním, kteří ve fabrice zůstanou, ještě více snížiti mzdy a ještě více utáhnout šroub drahoty a [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 21. února 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] Proto zakazujete pracujícímu lidu ulice vůbec a 25. února zvláště.

Nuže, my vám prohlašujeme: 25. února se v Československu demonstrovati bude a kdybyste se postavili na hlavu! Šklebili jste se ve svých novinách, když šla deputace k Udržalovi žádat legalitu 25. února, že prý komunisté jdou žebrat a prosit. Ne, pánové, komunisté nejdou žebrat a prosit, komunisté jménem statisíců dělníků, jménem tisíců živnostníků, jménem statisíce drobných rolníků žádali to, zač dělnictvo o celá desetiletí bojovalo, co si již za starého Rakouska vybojovalo, totiž právo na ulici, právo na demonstraci, právo, které vy tomuto československému dělnictvu drze berete. (Posl. Slavíček: Měli je ruští bolševici za cara?) Ruští bolševici za cara neměli práva na ulici, ale přece jen toho cara hnali k čertu, přece hnali buržoasii k čertu, a vám nepomohou žádné zákazy, vás stejně stihne osud ruského cara, osud Kerenského, Kornilova, Denikina, osud všech kapitalistů. (Potlesk komunistických poslanců. - Výkřiky.) Co se ukázalo v souvislosti právě s touto intervencí? Ukázalo se to, co jsme dělníkům tvrdili, že vy jste odhodláni odpovídati dělníkům na jejich žádost o chléb olovem, že vy připravujete provokace, že potřebujete mrtvoly. (Výkřiky: Jest to obráceně!) Dělníci neustoupí vašemu zákazu, dělníci budou demonstrovat, dělníci a my jsme vyčerpali poslední prostředky, aby demonstrace nebyly zakázány, na vás padá odpovědnost, od vás dělníci budou žádati zúčtování za všechno to, co 25. února a po 25. únoru provedete. Vy šlapete vlastní zákony. Máte ve svém zákonu ústavním pasus o svobodě shromažďovací, vy zakazujete dělníkům se shromažďovat, vy máte v ústavním zákoně ustanovení o svobodě slova, vy zakazujete schůze. Vy máte ve svém zákonu ustanovení o svobodě tisku, vy zakazujete dělnický tisk, zastavujete tento tisk i proti vašim vlastním zákonům, jako včera se to stalo s Rudým Právem. Zakazujete na př. vylepování legálních letáků, které censura povolila, [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 21. února 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] Šlapete vlastní zákony nohama a co tím dělníku ukazujete? Ukazujete třídní charakter vašeho státu, čemuž dělníky již dávno učíme, ukazujete tvrdou pěst buržoasní diktatury [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 21. února 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] To dokazujete dělníkům a pomáháte tím naší agitaci, pomáháte tím k poznání, aby dělníci poznali, že jejich boj za chléb, že jejich boj za práci může býti úspěšný jen tehdy, když půjde proti celému vašemu systému. Myslíte si, že je možno, abyste dělníky odvrátili od jejich boje. My si najdeme k dělníkům cestu i když zakážete schůze. My najdeme způsob, abychom dělníky informovali, i když zakážete náš tisk. [Další věty byly usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 21. února 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučeny z těsnopisecké zprávy.]


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP