Úterý 2. června 1931

Začátek schůze v 8 hod. 10 min. večer.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: Stivín, dr Lukavský, Roudnický, Špatný, Taub, Zierhut.

Zapisovatelé: inž. dr Toušek, de Witte.

172 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři Bechyně, dr Czech, dr Dérer, inž. Dostálek, dr Franke, dr Slávik, dr Spina, dr Šrámek.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupci Nebuška, dr Záděra.

Předseda (zvoní): Zahajuji 125. schůzi poslanecké sněmovny.

Omluvy a dovolené, uvedené v dnešní prvé schůzi, platí též pro tuto schůzi.

Dovolené dal jsem dále na dnešní schůzi posl. Brožíkovi pro odjezd do ciziny, posl. Bečkovi, dr Buzkovi, Chobotovi, Petrovickému - pro neodkladné zaměstnání.

Nemocí omluvil se posl. dr Hajn.

Došlo oznámení o změně ve výboru.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Do výboru imunitního vyslal klub poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Stundu za posl. dr Kalaše.

Předseda (zvoní): Došly naléhavé interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Naléhavé interpelace:

posl. Zápotockého, dr Sterna a soudr. ministru vnitra o rozpuštění sjezdu Rudých Odborů v Praze,

posl. Gottwalda, dr Sterna, Kopeckého a soudr. min. spravedlnosti o konfiskaci knihy Julia Fučíka "V zemi, kde zítra již znamená včera".

Předseda: Mezi dnešní prvou schůzí byla rozdána publikace Mezinárodní parlamentní služby informační "Z cizích parlamentů", roč. XII, č. 5 a 6.

Přikazuji výboru soc.-politickému:

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

1191. Vládní návrh zákona o zvýšení dávek pensijního pojištění soukromých zaměstnanců ve vyšších službách, odpovídajícím započtení poloviny nepojištěné doby služební.

Předseda: Přikazuji výborům zahraničnímu a živnostensko-obchodnímu:

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

1201. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu dodatková úmluva k obchodní a plavební smlouvě ze dne 14. listopadu 1928, sjednaná mezi republikou Československou a královstvím Jihoslavií v Praze dne 30. března 1931, a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 1. června 1931, čís. 79 Sb. z. a n.

Předseda: Přikazuji výborům ústavně-právnímu a technicko-dopravnímu:

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

1202. Vládní návrh zákona, kterým se provádí Mezinárodní úmluva o jízdě motorovými vozidly ze dne 24. dubna 1926 a vydávají se některé prozatímní předpisy o jízdě motorovými vozidly.

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání pořadu, na němž jest:

Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s další vazbou a s trest. stíháním posl. Majora (tisk 1188).

Rozprava v předešlé schůzi byla skončena.

K věcné poznámce přihlásil se p. posl. Dvořák. Dávám mu slovo.

Posl. Dvořák: Jest nutno, abych před tím, nežli měšťácko-sociálfašistická většina v tomto parlamentě splní úkol, [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 2. června 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz těsnopiseckou zprávu o 126. schůzi posl. sněmovny.] ukázal na švindl a demagogii...

Předseda (zvoní): Pane řečníku, volám vás k pořádku pro užívání urážlivých výroků.

Posl. Dvořák (pokračuje):.... která byla právě v posledním okamžiku sehrána. To, co bylo provedeno právě teď, je přímo cynickým výsměchem proletariátu v celém Československu. Nejenom, že jste blahopřáli a tleskali (Výkřiky.) ministrovi vnitra, [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 2. června 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.], ale vy jste ještě hanebným a cynickým způsobem vyslali výsměch pracující třídě vstříc. [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 2. června 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.]

Předseda (zvoní): Prosím, pane řečníku, abyste se držel v mezích jednacího řádu. Volám vás k pořádku.

Posl. Dvořák (pokračuje): [Další slova byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 2. června 1931 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy.] (Potlesk komunistických poslanců. - Výkřiky.)

Předseda (zvoní): Pane řečníku, volám vás opětovně k pořádku.

Žádám o přečtení podaných návrhů.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

1. Pozměňovací návrh posl. Jurana, dr Sterna, Steinera a soudr.:

Navrhujeme, aby posl. sněmovna nedala souhlas k další vazbě a k trestnímu stíhání posl. Majora.

2. Eventuální návrh posl. Jurana, dr Sterna, Steinera a soudr.:

Navrhujeme - bude-li zamítnut náš návrh, aby posl. sněmovna nedala souhlas k další vazbě a k trest. stíhání posl. Majora - aby věc posl. Majora byla vrácena imunitnímu výboru k novému projednání, poněvadž vyšly najevo nové skutkové okolnosti, které imunitnímu výboru známy nebyly, poněvadž úřady zabraňují každému přístup do Košút a okolí, aby pravý stav věci nemohl být zjištěn a poněvadž jest bezpodmínečně třeba, aby posl. Major byl imunitním výborem sám slyšen a mohl tak podat pravdivé vylíčení věci.

3. Resoluční návrh posl. Kopeckého, Zápotockého, Kubače, dr Sterna a soudr.:

Poslanecká sněmovna odsuzuje co nejostřeji zatčení a držení ve vazbě posl. Majora a žádá jeho okamžité propuštění z vazby, jakož i nejpřísnější potrestání všech na tomto případě spoluvinných úřadů, jich sesazení a nejpřísnější opatření, aby se podobné případy nemohly na příště opakovat.

4. Resoluční návrh posl. Zápotockého, Kubače, Kopeckého, dr Sterna a soudr.:

Poslanecká sněmovna odsuzuje co nejostřeji střílení do dělníků v Košútech, zabití čtyř dělníků a těžké poranění ostatních. Žádá okamžité sesazení a nejostřejší potrestání všech na tomto případě spoluvinných úředníků a nejpřísnější opatření, aby se podobné případy nemohly opakovat.

5. Resoluční návrh posl. Hrubého a soudr.

Vláda se vyzývá, aby okamžitě zrušila vyhlášku zemského presidenta v Čechách ze dne 9. dubna č. 180.236 ai 1931, kterou byl zakázán volný tramping v přírodě.

Předseda (zvoní): Dávám slovo k doslovu p. zpravodaji posl. dr Suchému.

Zpravodaj posl. dr Suchý: Slavná sněmovno! Budiž mi dovoleno, abych se nemusel zabývati onou částí vývodů pánů poslanců komunistické strany, které byly zabarveny politicky. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Zpravodaj posl. dr Suchý (pokračuje): Pokud pak se týče námětu povahy právní, odkazuji na své vývody ve zprávě referentské a zdůrazňuji, že už ve výboru imunitním bylo prokázáno, že právní předpoklady pro opatření posl. sněmovny ve smyslu návrhu imunitního výboru jsou zcela jistě dány.

Z toho důvodu dovoluji si navrhovati, aby resoluční návrhy pp. posl. Zápotockého, Kubače, Kopeckého, dr Sterna a soudr. a pánů posl. Kopeckého, Zápotockého, Kubače, dr Sterna a soudr., jakož i pozměňovací návrh pp. posl. Jurana, dr Sterna, Steinera a soudr. a event. návrh pp. posl. Jurana, dr Sterna, Steinera a soudr. byly zamítnuty a aby byl návrh imunitního výboru přijat. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Přistoupíme ke hlasování.

Konstatuji, že sněmovna je schopna se usnášeti.

Ježto byly podány pozměňovací návrhy, míním dáti hlasovati takto:

Nejprve o návrhu posl. Jurana a soudr., aby posl. sněmovna nedala souhlas k další vazbě a k trest. stíhání posl. Majora.

Nebude-li přijat, o eventuálním návrhu týchž poslanců na vrácení věci výboru imunitnímu.

Nebude-li ani ten přijat, budeme hlasovati o návrhu p. zpravodaje.

O resolučních návrzích míním dáti hlasovati tak, že by nejprve hlasovalo najednou o resolučních návrzích posl. Kopeckého a soudr. a posl. Zápotockého a soudr. ve věci posl. Majora a o událostech v Košútech.

Resoluce posl. Hrubého a soudr. nesouvisí s projednávaným předmětem, není návrhem podle §u 48 jedn. řádu a nemohu tudíž dáti o ní hlasovati.

Jsou nějaké námitky proti přednesenému pořadu hlasování? (Nebyly.)

Není jich. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Žádosti pp. posl. Jurana, Zápotockého a soudr. o hlasování podle jmen nevyhovuji, poněvadž není k němu zákonného podkladu. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Kdo souhlasí s návrhem posl. Jurana a soudr., aby sněmovna nedala souhlas k další vazbě a k trest. stíhání posl. Majora, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut. (Výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Kdo souhlasí s eventuálním návrhem posl. Jurana a soudr., aby věc byla vrácena výboru imunitnímu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s návrhem p. zpravodaje, který navrhuje jménem výboru imunitního, aby sněmovna dala souhlas k další vazbě, jakož i k trest. stíhání posl. Majora, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k další vazbě a k trest. stíhání posl. Majora.

Rozhodneme ještě o podaných resolučních návrzích. (Výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Kdo souhlasí s resolučními návrhy posl. Kopeckého a soudr. a posl. Zápotockého a soudr. ve věci posl. Majora a o událostech v Košútech, nechť zvedne ruku. (Děje se.).

To je menšina. Resoluční návrhy jsou zamítnuty.

Tím jest pořad dnešní schůze vyřízen. (Výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Posl. Štětka navrhuje, aby o prohlášení ministra dr Slávika byla zahájena rozprava. Tento návrh nemůže býti předmětem jednání, poněvadž ministr dr Slávik neučinil samostatné prohlášení podle §u 64 jedn. řádu, nýbrž ujal se slova v rozpravě podle odst. 1 §u 46 jedn. řádu. (Komunističtí poslanci zpívají Internacionálu. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Posl. Kopecký, dr Stern a soudr. podali podle §u 46, odst. 2 jedn. řádu tři návrhy, aby se do dnešní schůze sněmovny dostavili a učinili prohlášení týkající se událostí v Košútech a věznění posl. Majora: pan předseda vlády Udržal nebo jeho náměstek Bechyně, pan ministr vnitra dr Slávik a pan ministr spravedlnosti dr Meissner.

Návrhy vyhovují jednacímu řádu a dám o nich rozhodnouti bez rozpravy prostým hlasováním.

Nebude-li proti tomu námitek, dám o těchto třech návrzích, jež mají stejné navrhovatele, hlasovati najednou. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s návrhy poslanců Kopeckého, dr Sterna a soudr., aby pan předseda vlády nebo jeho náměstek, pan ministr vnitra a pan ministr spravedlnosti dostavili se do dnešní schůze poslanecké sněmovny a učinili žádaná prohlášení, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrhy jsou zamítnuty. (Výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Posl. Vallo, Kubač a soudr. podali podle § 46, odst. 2 jedn. řádu návrh, aby se do dnešní schůze posl. sněmovny dostavil ministr nár. obrany dr Viškovský a zodpovídal se z událostí v Košicích, kde bylo dílem zabito, dílem těžce zraněno 14 dětí vojenským ručním granátem.

Návrh vyhovuje jednacímu řádu a dám o něm hlasovati bez rozpravy prostým hlasováním.

Kdo souhlasí s návrhem posl. Vallo, Kubače a soudr., aby pan ministr nár. obrany dr Viškovský dostavil se do dnešní schůze poslanecké sněmovny a učinil žádané prohlášení, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Slovo k odpovědi na dotaz podle § 70 jedn. řádu vyžádal si pan předseda výboru soc.politického posl. dr Winter. Dávám mu je.

Posl. dr Winter: Páni posl. Krosnář a Zápotocký podali mně jako předsedovi soc.politického výboru podle § 70 jedn. řádu dotaz, proč jsem nedal na pořad jednání výboru návrhy tisky 906 a 911 a kdy tak míním učiniti.

Na dotaz ten odpovídám:

Návrh posl. Zápotockého a soudr., tisk 906, týká se vydání zákona o sedmi a šestihodinové době pracovní.

Návrh posl. Krosnáře a soudr., tisk 911, týká se vydání zákona o státní podpoře nezaměstnaných a omezeně pracujících.

Aby se neopakoval zjev, jehož jsme byli už častěji svědky, že zástupce vlády při jednání výborovém nemohl se vyjádřiti o projednávaném předmětě a musil žádati o odročení jednání, požádal jsem vládu, aby k podaným návrhům zaujala stanovisko. Poněvadž jsem dosud nedostal odpovědi, nedal jsem jednání o návrzích jmenovaných poslanců dosud na pořad jednání výboru. Učiním tak, jakmile obdržím sdělení o stanovisku vlády. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Kopecký, Kubač ve svých obou řečech a posl. Zápotocký, Krosnář, Hodinová a dr Stern ve svých řečech v dnešní 124. schůzi sněmovny pronesli výroky ohrožující bezpečnost státu, pokud se týče hrubě urážlivě.

Předsednictvo posl. sněmovny usneslo se podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučiti projevy ty ze zprávy těsnopisecké.

Podle usnesení posl. sněmovny ve 123. schůzi dne 21. května 1931 bude se konati příští schůze ve čtvrtek dne 11. června 1931 ve 3 hod. odpol. s pořadem v této schůzi stanoveným.

Posl. Gottwald a soudr. podali podle §u 10, odst. 3 jedn. řádu návrh na doplnění pořadu příští schůze záležitostmi, o nichž dosud není podána výborová zpráva a které také nemohou podle §u 35 jedn. řádu přijíti v úvahu, poněvadž k jich projednání nebyla stanovena určitá lhůta.

Pokud pp. poslanci Gottwald a soudr. navrhují stanovení lhůt výborům, upozorňuji, že podle §u 35 jedn. řádu může návrh takový učiniti pouze předseda sněmovny. Z toho důvodu nemohu o těchto návrzích dáti hlasovati.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 8 hod. 25 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP