Pátek 10. července 1931

Začátek schůze ve 12 hod. 12 min. odpol.

Přítomni:

Místopředsedové: Taub, dr Lukavský, Roudnický, Stivín, Špatný, Zierhut.

Zapisovatelé: dr inž. Toušek, de Witte.

165 poslanců podle presenční listiny.

Zástupce vlády: ministr Mlčoch.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupci Nebuška, dr Mikyška.

Místopředseda Roudnický (zvoní): Zahajuji 140. schůzi poslanecké sněmovny.

Omluvy a dovolené, uvedené v dnešní prvé schůzi, platí též pro tuto schůzi.

Došla oznámení o změnách ve výborech.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu posl. dr Kalaše za posl. Jana Tůmu; klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. dr inž. Touška za posl. Ježka.

Do výboru branného vyslal klub poslanců čsl. soc. dem. strany dělnické posl. Srbu za posl. Kučeru.

Místopředseda Roudnický: Mezi dnešní prvou schůzí byla rozdána tištěná zpráva.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1346. Zpráva výborů zahraničního, živnostensko-obchodního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 1242) o podpoře zahraničního obchodu.

Místopředseda Roudnický: Mezi dnešní první schůzí byly rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu tištěné návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1336. Návrh posl. dr Petersilky a druhů na výpomoc obci Perneku v okrese hornoplánském, zničené požárem.

1337. Návrh posl. dr Luschky a druhů o podání zprávy o opatřeních, provedených pro Hlučínsko podle zákona ze dne 30. ledna 1920, č. 76 Sb. z. a n.

1338. Návrh posl. Zajička a druhů, aby byla co nejrychleji poskytnuta pomoc jihomoravským územím, poškozeným suchem a krupobitím.

1343. Návrh posl. Husnaje a soudr., aby město Užhorod zařazeno bylo do skupiny míst A činovného.

Místopředseda Roudnický: Výboru imunitnímu přikázal jsem žádosti.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Žádosti:

kraj. soudu trest. v Praze ze dne 25. května 1931, č. Nt XXIX 26/31, za souhlas s trest. stíháním posl. Hodinové pro zločin podle §u 87 tr. z. a přečin podle §§ 279 a 283 tr. z. (č. J 358 - III),

okr. soudu v Košicích ze dne 23. června 1931, č. Nt X 14/31, předloženou hlav. stát. zastupitelstvím v Kosicích ze dne 4. července 1931, č. 5919/31, za souhlas s trest. stíháním posl. Vallo pro přečin urážky na cti podle §u 2 zák. čl. XLI z r. 1914 (č. J 382 - III).

Místopředseda Roudnický: Přikazuji výborům kulturnímu, ústavně-právnímu a rozpočtovému:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1332. Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňují zákony o zřizování a vydržování veřejných měšťanských škol, o docházce do nich a o jejich správě.

Místopředseda Roudnický (zvoní):

Přistoupíme k projednávání prvého odstavce, jímž jest:

1. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. trest. soudu v Praze v trest. věci posl. Stříbrného (tisk 1345).

Zpravodajem jest p. posl. dr Markovič.

Budeme pokračovati v rozpravě, zahájené v dnešní prvé schůzi.

Uděluji slovo přihlášenému řečníku, kterým je pan posl. Štětka.

Posl. Štětka: Paní a pánové! Ujímám-li se slova k tomuto bodu pořadu schůze, činím tak proto, abych jménem komunistické strany a poslaneckého klubu vyjádřil stanovisko k tomuto závěrečnému aktu, kterým pánové mají za to, že uklidí všechny dosud utajené korupční aféry v Československu pod zem.

Zrovna tak, jako jsme vedli boj ve vyšetřovacím výboru, i zde v posl. sněmovně na základě vyšetřovacího materiálu jsme odhalili způsob a švindl, kterým se ve vyšetřovacím výboru postupovalo, aby nedošlo k odhalení všech korupčních afér, nýbrž jen jedné části, která měla sloužiti k podchycení nedůvěřivých a odkloňujících se mas od dnešního politického vládního režimu.

Jestliže však přes to, že pánové měli za to, že uklidí zprávou vyšetřujícího výboru pod zem i tuto korupční aféru prokázanou, kde korupčník Stříbrný je usvědčen, dochází dnes k novému projednávání, stalo se to jedině a výhradně proto, že se nám podařilo odhaliti širokým dělnickým massám celou tu špinavou hru, která byla plné dva měsíce hrána a jejíž výsledek měl býti: ututlati všechny korupční aféry.

Poněvadž však hlas těch mass, které trpí bídou a hladem v tomto státě, ozýval se již velmi ostře a také svou vůli hlasitě projevoval, tu pánové, když viděli, že šlágr k obecním volbám, s kterým počítali, není dostatečně podepřen, byli přinuceni tímto hnutím venku ne tím svědomím "prokurátora spravedlivého", ale hnutím mass venku, zejména proletářských mass - přikročiti k tomuto závěru. Ale, pánové, ani tato komedie se vám nepovede. Právě tak, jako jsme rozpumpovali massy, jako jsme odhalili celou korupci Stříbrného a současně vás všech, půjdeme znovu i po tomto aktu svou cestou, abychom zjednali sluchu hlasu, který vychází o vašem jednání z prostředí těch ubohých pracujících hladových mass.

Dochází-li nyní k tomu výrazu, jejž pronesl korupčník Stříbrný, že by zde byla politická msta, je to podle našeho názoru jenom požírání jednoho korupčníka druhým, boj uvnitř, který vedete jenom za tím cílem, aby všechny ostatní korupce byly utajeny, aby se nedostaly ven, aby veřejnost, která je musí platiti ze svých prostředků, byla svedena s cesty boje, který vede jediná strana dělnická, strana komunistická. Tento boj povede do všech důsledků. (Posl. Stivín: Vždyť jste hlasovali proti vydání Stříbrného!) Podali jsme návrhy na trestní stíhání a okamžité zavření nejen Stříbrného, nýbrž i všech usvědčených korupčníků a zlodějů, kteří rozkrádali státní peníze, poněvadž to není jen korupční aféra Stříbrného - ten jest jen korupčním tátou v Československu - ale vy všichni, kteří berete na tom účast a máte jediný zájem zakrýti a ututlati tyto korupce, hlasovali jste proti našim návrhům. Dnes vám poskytneme ještě jinou možnost, jak se vyjádřiti. Naše stanovisko jsme řekli jasně a otevřeně. Aféra Stříbrného jest aférou všech vládnoucích stran, aféra Stříbrného ukazuje na vlastní kořeny korupčních afér v Československu, které prýští a vyrůstají z celého kapitalistického řádu. Vedeme-li tedy boj, vedeme boj proti příčině, ze které korupce vyrůstají, totiž proti kapitalistickému řádu, a dnes opětně prohlašujeme dělníkům: korupční systém bude odstraněn jedině odstraněním kapitalistického zřízení. K tomu cíli voláme v boj celou dělnickou třídu. V době, kdy korupčníci mají tolik drzosti, že mluví o své nevině, jako Stříbrný a všichni druzí, kteří mají korupční máslo na hlavě a nemohou vyjíti na slunce, aby se nezalkli, při tom vsak se prohlašují za neviňátka, v té době sedí na Borech posl. Harus jen proto, že poctivě hájil zájmy dělnické třídy, v té době je zbaven mandátu sen. Stránský, v té době sedí na lavici vašeho soudu posl. Major. Celý tah - a zde byste to potřebovali obráceně na posl. Majora a komunistickou stranu - máte v troskách. Ukázalo se, jak jste připravovali krveprolití v Košútech, jak jste připravovali tento proces proti posl. Majorovi a proti komunistické straně. Jste však v situaci, která snad je jedinečná, že za každou cenu, přesto že jste usvědčeni vlastními svědky, které jste vedli, budete soudit posl. Majora, poněvadž dělnický poslanec v kapitalistickém státě, který hájí neohroženě zájmy dělníků, musí být souzen a musí býti odsouzen.

Pánové, my naproti tomu říkáme: Žádný měšťácký soud není schopen souditi korupce vyvěrající z měšťáckého řádu. Korupce v měšťáckém státě je schopna souditi jedině pracující třída. Tam bude pohnán nejenom Stříbrný, poněvadž vy ho nechcete zavřít, chcete zde jen udělati veliké gesto, že se zahájí trestní řízení, jež ohlašujete až na podzim. Ale proti dělnickému poslanci za 24 hodin jste svolali schůzi a hned jste ho vsadili do kriminálu. Soud, který bude nad vámi, jako nad Stříbrným a všemi korupčníky, bude soud pracující třídy. To bude soud, který opravdu odhalí zločiny, které jste spáchali za dobu 13 let v tomto státě na pracující třídě. Bude to soud, který řekne naposled: Všichni korupčníci i s celým kapitalistickým řádem a všemi těmi zlodějnami budou svrženi, budou otevřeny kriminály politickým vězňům, a tito korupčníci budou dáni tam, kam patří, do těchto kriminálů. (Potlesk komunistických poslanců.)

Podávám jménem klubu resoluční návrh, ve kterém navrhuji:

Ministr spravedlnosti dr Meissner se vyzývá, aby dal státním zastupitelstvím jemu podřízeným příkaz: 1. aby trestní stíhání posl. Jiřího Stříbrného bylo provedeno bezodkladně a do všech důsledků ve všech případech - ne jen v těch vybraných, které jste vybrali vy; 2. aby státní zastupitelstva učinila všechna opatření, aby také ostatní korupčníci, odhalení během šetření vyšetřovacího výboru posl. sněmovny, byli trestně stíháni. Končím. (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda Roudnický (zvoní): Uděluji slovo dalšímu přihlášenému řečníku, jímž jest p. posl. Onderčo. Prosím, aby se ujal slova.

Posl. Onderčo: Slávna snemovňa! Mám česť v súvislosti... (Posl. Štětka: S tou ľudáckou bankou!) Pán kolega, já som vás vypočul kľudne, pokojne, a myslím, že budete na toľko slušný človek, že budete rešpektovať podobné práva, aké vy máte. (Posl. Štětka: Když chcete mluvit, mluvte o té Slovenské bance!) Mám česť, v súvislosti... (Výkřiky komunistických poslanců.)

Místopředseda Roudnický (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Onderčo (pokračuje):... s prejednávaným predmetom učiniť niekoľko poznámok, lebo sa mi zdá, že je to povinnosťou jednoho každého z nás. Dnes, keď Europa a celý svet zmietá sa pod ťarchou ťažkých problémov, na ichž riešenie podujali sa najlepšie hlavy dnešnej ľudskej spoločnosti, na parlamentnej i mimoparlamentnej pôde nášho mladého štátu, ktorý okrem hospodárskej kríze prezíva aj krízu politickú, odohrávajú sa smutné a poľutovania hodné udalosti.

Namiesto toho, aby sme sa spoločnými silami snažili utvrdiť a upevniť to, čo sa nám dostalo viac z božej štedrosti než z ľudskej múdrosti a rozvahy, hádame sa nepekným spôsobom, že to vzbudzuje - ráčte mi láskave odpustiť za výraz - hnus a odpor nielen u poctivých občanov nášho štátu, ale aj v zahraničí, už či nám priateľskom alebo nepriateľskom. Od istého času skoro každý deň vypukne v tejto republike nejaká nová aféra, skoro každý deň odznie nové obvinenie niektorého bývalého alebo aktívneho ministra, poslanca, nehovoriac ani o politických stranách ako celkoch, že ten krádol, ten sa obohacoval na úkor štátu a pod. Došlo to u nás až tak ďaleko, že bolo treba utvoriť zvláštny parlamentný výbor vyšetrovací, ktorého úlohou má byť vyšetrenie a odsúdenie popáchaných korupcií.

Dnes rozhoduje táto slávna snemovňa o tom, či má byť riadnemu súdnemu tribunálu vydaný bývalý niekoľkonásobný minister a námestník predsedu vlády tejto republiky. Tento muž, ako je to z návrhu imunitného výboru a z panujúcej nálady v tomto zákonodarnom sbore zrejmé, pôjde pred nestranný, nepredpojatý a spravodlivý súd, aby sa zodpovedal z činov, ktoré sú povahy trestnej. Je vecou súdu, aby rozhodol, či tieto obvinenia a upodozrievania sú opodstatnené, je vecou súdu, nestranného súdu republiky, aby rozhodol, či sa tento muž má vrátiť s otvoreným čelom do verejného života a v ňom hrať i naďalej rolu, aká mu dľa jeho politickej minulosti patrila, alebo zbiľagovaný a odsúdený bude snášať trpké následky proti nemu vznesených žalôb.

Nebolo by miestné a prípustné predbiehať súdnemu výroku, ale zdá sa mi, že je povinnosťou tohoto slávneho sboru a všetkých poctivých ľudí v ňom, aby sa pozastavili nad okolnosťou, že tento obvinený muž, dnes ešte slobodný občan, háji sa proti obvineniam, na jeho hlavu kydaným, tým, že obvinil a podnes v svojich časopisoch denne obviňuje z podobných, ba ešte z horších vecí, než je sám obvinený, aj iných politických činiteľov, s ktorými po dlhé roky spolupracoval.

Tieto ťažké obvinenia sú teda vzájomné a dnes je v tejto snemovni a v našej politickej verejnosti dosť veľa takých mužov, ktorým verejne bolo povedané: "Kradli ste, robili ste korupcie!"

Povedzme si uprímne: robíte polovičatú, a nie celkom spravodlivú prácu. Jedon z týchto obvinených mužov pôjde pred súd a ostatní tiež obvinení mužovia zahrávajú si na súdcov a prísnych moralistov. Verejnosť nášho mladého štátu nebola ešte nikdy na toľko pobúrená a rozoštvaná, ako teraz, keď sa u nás uprostried tak veľkých ťažkostí o inom nehovorí, ako o tom, ktorý politik, minister, poslanec, okrádal štát, a to v dobe, keď poplatnictvo stoná pod ťarchou verejných bremien, vyplývajúcich práve z týchto našich vnútornopolitických a hospodárskych ťažkostí. Voličstvo sa dnes právom pýta: "Kto z vás politikovia, ktorí si zahrávate na vodcov národa, nekradol?" Tu máme celý rad obvinení. Pred súd má isť iba jedon. My v mene práva, spravedlnosti, demokracie a humanity žiadame, aby pred súd boli postaveni všetci, na ktorých by mohlo ulpieť čo i len podozrenie, že s hrivnami štátu, im sverenými, nešafárili poctive. (Výborně!) Všetci títo ľudia, už či sú vodcami politických strán, alebo vysokopostavenými funkcionármi vo verejnom živote, mali by vlastne sami žiadať, aby obvinenia, proti nim vznesené, posúdil a preskúmal riadny súd. Toto by bolo poctivé, mužné a hodné gentlemanov. (Tak je!) Len ľutovať možno, že tieto nepekné aféry, o ktorých sa dnes verejne píše a hovorí, boly vyvolané. Mohli ste radšej mlčať a nie škandalisovať našu poctivú verejnosť a tým hodne podkopávať prepotrebnú dôveru občanov voči politickým činiteľom. (Výkřiky posl. Langra.) Myslím, že to zreteľno hovorím, pane kolega. Nie v záujme jednotlivcov, nie v záujme politických strán, ale v záujme tohoto štátu, ktorý za svoj považujeme, musíme žiadať, aby preskúmanie týchto obvinení nebolo sňaté s denného poriadku, a keď ste utvorili vyšetrovací parlamentný výbor, nech sa ten nezastaví pri afére Juraja Stříbrného, ale nech vo svojej očisťujúcej práci s podobnou horlivosťou pokračuje ďalej, aby boly preskúmané odznelé obvinenia a boli trestne stíhaní všetci ti bývalí a aktivní politickí činitelia, o ktorých vyjde na javo odôvodnené podozrenie, že svoje postavenie, dané im národom, zneužívali. A na kom sa najde vina, nech pyká! Lepšie je pre štát, keď bude trebárs 20 jeho bývalých a aj aktivných ministrov a zákonodárcov trestne stíhaných, po prípade odsúdzených, než by miliony občianstva boly i naďalej držané vo vedomí, že náš štát spravovali v minulosti a spravovať budú v budoucnosti ľudia, ako sa to najnovšie hovorí, že o ich nepočestnosti je mienenie oprávnené. (Potlesk poslanců slovenské strany ľudové.)

Místopředseda Roudnický (zvoní): Uděluji slovo dalšímu přihlášenému řečníku, jímž je p. posl. Gajda. (Výkřiky komunistických poslanců: Fuj!)

Posl. Gajda: Vážená sněmovno! Členové této sněmovny byli v poslední době svědky mravního rozhořčení nár. soc. poslance p. dr Stránského, když u vědomí mravní legitimace, kterou sobě a své straně přisoudil, tepal korupci a volal svědomitého prokurátora na posl. Stříbrného. Poněvadž pan posl. dr Stránský projevil mnoho chuti čistiti také ve svých řadách, opatřil jsem pro radost celý veliký věnec korupčních afér jeho ctěné strany, doložený dokumenty.... (Výkřiky.)

Místopředseda Roudnický (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Gajda (pokračuje):... aby mohl ve svém čištění pokračovati. (Výkřiky.) Je neštěstím strany čsl. nár. socialistů, že má ve svém programu tento pasus: "Československá strana nár. socialistů (Výkřiky posl. Horpynky.) je zapřisáhlým nepřítelem kapitalismu, neboť kapitalismus žije z nadhodnoty práce dělníkovy". Tato část programu strany národně-sociální jest a byla špatně chápána a nenáviděný kapitalismus není potírán nic jinak, než že byl z kapes kapitalistů šikovnou cestou na sucho vyvlastňován ve formě provisí. (Výkřiky nár. sociálních poslanců.)

Proto asi strana nár. sociální již za Rakouska stejně jako po převratu v samostatné Československé republice korumpovala, jak na řadě dokladů ukáži, své poslance, dokonce i ministry, některé své stoupence, státní úředníky v různých úřadech a vůbec vše, co se dalo. (Výkřiky.) V tomto způsobu boje proti kapitálu, když jej vyvlastňovala provisemi, nebylo jí nic svatého. Ať šlo o vlastenecký podnik nebo o ošacení chudých sirotků, vždy snažili se různí činitelé strany při tom něco trhnout. Vedlejším, mimoprogramovým heslem velké řady nár. sociálních předáků bylo: "Obohacujme se korupcí, dokud je ruka páně otevřena!" (Výkřiky poslanců čsl. strany nár. sociální. Výkřik posl. Hatiny.) Program: Využíti náležitě vlivu. Konečný cíl: Provise a blahobyt vůdců.

Nebudu mluviti o bezpočetné řadě korupčních afér strany nár. sociální, (Výkřiky posl. Hatiny.) zmíním se jen o několika aférách, jejichž doklady mám zde a jež mohu jakémukoli soudu předložiti. Zde jsou v originále. (Ukazuje spisy.) Považujete-li za vhodné zde je veřejně přečísti, tu je máte. (Výkřiky posl. Horpynky.)

Intervence nár. socialistů, podniknuté ve prospěch maďarské hraběnky Věry Esterhazyové. Máte zde doklad I., číslo 1 až 4. (Hluk. - Posl. Horpynka [německy]: Takový krvavý pes chce býti ochráncem mravnosti! Taková drzost! Patříš na šibenici!)

Místopředseda Roudnický (zvoní): Volám p. poslance Horpynku k pořádku.

Posl. Gajda (pokračuje): Vy Němci se můžete s nimi spojit. Akce nár. socialistů ve věci dodávek pražců. Doklady čís. 5. až 12. Zde jsou. (Výkřiky posl. Hatiny.) Nár. sociální obchody vagony, III. doklad, čís. 13 až 16. Nár. sociální akce ve věci dodávek isolátorů pro ministerstvo pošt, IV. doklad, čís. 17 až 21. Národně sociální družstvo pro obchod dovozními a vývozními povoleními, obchody jetelovým semínkem, obchod s ošacením chudých sirotků: - doklady V., čís. 22 až 29. Jak nár. socialisté zřizovali masnou pokladnu v Bratislavě a v Brně, při čemž i soc. demokratické "Robotnické noviny" dostaly nějaký dárek. Jak vydělali národní socialisté 650.000 Kč provise na účet poplatníků města Brna, doklad VI, č. 30 až. 36. Jak za 10% provise pracovali nár. sociální pracovníci pro dodávku řísskoněmecké firmy Schwabe a Comp., VII. doklad, č. 37 až 39. Jak vydělávají nár. sociální pracovníci na nemocných železničářích, elektrikářích a j., posílaných na zotavenou do lázní, VIII. doklad, č. 40 až 52. V době nedostatku obilí obstarávali národní socialisté vývozní povolení - doklady před tím jmenované. Národně socialistické obchody s koňmi, kůžemi, kravami a jetelovým semínkem - doklady předcházející.

Vážená sněmovno, nedělám zde p. posl. Stříbrnému advokáta, on ho nepotřebuje. (Hluk. - Posl. Štětka: Kam jste dal to zlato nakradené?) To se zeptejte těch, kteří mají s Legiobankou, s ministerstvem zahraničí a jinými institucemi co dělati, ne mne! Vážená sněmovno, zde je jedna věc, která je jasna všem, nejen zde v tomto parlamentě, nýbrž i celé veřejnosti, a to: Je-li pravdou to, co tvrdíte o posl. Stříbrném, dobře, ale jestliže jednoho stíháte, tak musíte býti stíháni všichni, kteří jste se dopouštěli těchto korupcí, všichni, kteří zde jsou.

Místopředseda Roudnický (zvoní): Volám pana posl. Gajduk pořádku.

Posl. Gajda (pokračuje): Jsem přesvědčen, že přijde doba, a to velice brzy, kdy ten svědomitý prokurátor požene vás, kteří jste se dopouštěli těchto věcí, do kriminálu. Toho my se dočkáme a k tomu, pánové, také přispějeme. (Hluk. - Výkřiky.)

Místopředseda Roudnický (zvoní): Prosím o klid.

Ke slovu není již nikdo přihlášen. Rozprava je skončena. Žádám o přečtení podaného návrhu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Resoluční návrh posl. Štětky, Kopeckého a soudr.:

Ministr spravedlnosti dr Meissner se vyzývá, aby dal státním zastupitelstvům jemu podřízeným příkaz, aby:

1. trestní stíhání posl. Stříbrného bylo provedeno bezodkladně a do všech důsledků ve všech případech,

2. státní zastupitelstva učinila všechna opatření k tomu, aby také ostatní korupčníci, odhalení během šetření vyšetřovacího výboru poslanecké sněmovny, byli trestně stíháni.

Místopředseda Roudnický (zvoní): Dávám slovo k doslovu zpravodaji p. posl. dr Markovičovi.

Zpravodaj posl. dr Markovič: Slávna snemovňa! Pán posl. Stříbrný v prvej časti svojej reči, ako aj časť ostatných rečníkov zaoberala sa vecmi, ktoré už boly pojednávané podrobne vo vyšetrovacom výbore a v pléne posl. snemovne pri pojednávaní zprávy vyšetrovacieho výboru a budú iste náležite objasnené pri súdnom pojednávaní veci. Preto nie je treba, aby som sa zaoberal týmito vecmi ako referent imunitného výboru.

Druhá časť reči pána poslanca je všeobecným útokom na väčšinu snemovne, menovite na vládu a v prvom rade na predsedu vlády, pána posl. Udržala a ministra spravodlnosti dr Meissnera. (Výkřiky posl. Štětky.) Nemôžem inak ako odmietnuť tieto útoky ako ničím nedoložené.

Pán posl. Štětka svoj prejav zakončil návrhom, ktorý bol práve predčítaný. Prvá časť tohoto návrhu je v podstate už prevedená práve žiadosťou krajského súdu, o ktorej teraz pojednávame. Pokiaľ ide o druhú časť návrhu, je už obsažená v širšom ovšem znení usnesenia posl. snemovne z 26. června minulého roku, menovite v jeho 2, 3 a 4 bode, a tedy nie je potrebné, aby posl. snemovňa znova učinila v tomto uzšom rozsahu usnesenie, poneváč tým by len svoje usnesenie v tejto veci už učinené zúžila a tedy zhoršila.

Preto navrhujem, aby slávna snemovňa prijala návrh imunitného výboru a zamietla rezolučný návrh pána posl. Štětku a súdr. (Souhlas.)

Místopředseda Roudnický (zvoní): Přistoupíme ke hlasování.

Prosím paní a pány poslance, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Stříbrného.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání poslance Stříbrného. (Výkřiky posl. Stivína a komunistických poslanců. - Místopředseda Roudnický zvoní.)

Prosím o klid.

Zbývá nám hlasovati ještě o resolučním návrhu posl. Štětky a soudr., jehož zamítnutí doporučuje p. zpravodaj.

Kdo souhlasí s přečteným resolučním návrhem posl. Štětky a soudr., nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Tím vyřízen jest 1. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

2. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 1275), kterým se mění a doplňují ustanovení o soudních poplatcích (tisk 1339) [podle §u 35 jedn. řádu].

Zpravodajem jest p. posl. Bergmann.

Rozprava byla skončena v dnešní prvé schůzi; pan zpravodaj přednesl svůj doslov.

Zbývá nám ještě vykonati hlasování.

Osnova má 9 článků, nadpis zákona, úvodní formuli zákona a jako přílohu Sazebník poplatků v řízení konkursním a vyrovnacím, platný v zemi Slovenské a Podkarpatoruské.

Jelikož byl podán přečtený pozměňovací návrh, míním dáti hlasovati takto:

Nejprve o celé osnově najednou v úpravě návrhu posl. dr Staňka, Tomáška, Šamalíka, Hackenberga, Zeminové, Böllmanna, dr Lukavského a druhů.

Kdyby tato úprava nebyla přijata, dal bych hlasovati o celé osnově zákona ve znění zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 9 články, nadpisem a úvodní formulí zákona v úpravě návrhu posl. dr Staňka, Tomáška, Šamalíka, Hackenberga, Zeminové, Böllmanna, dr Lukavského, Najmana a druhů, jakož i s přílohou, t. j. se Sazebníkem poplatků v řízení konkursním a vyrovnacím, platným v zemi Slovenské a Podkarpatoruské, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém ve znění zprávy výborové se změnami posl. dr Staňka a druhů.

Druhé čtení provedeno bude při dalším odstavci pořadu, jímž se této osnově přiznati má zkrácené jednání podle §u 55 jedn. řádu.

Tím vyřízen jest 2. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP