Čtvrtek 15. října 1931

Předseda (zvoní): Přerušuji rozpravu a přistoupím k ukončení schůze.

Před tím ještě sděluji:

Došla oznámení o změnách ve výborech.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Výbor rozpočtový ve schůzi dne 15. října t. r. zvolil zapisovatelem posl. Sedláčka.

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců "Deutsche nat.-soz. Arbeiterpartei" posl. inž. Junga za posl. Schuberta.

Do výboru zahraničního vyslal klub poslanců komunistické strany Československa posl. dr Sterna za posl. Hadka; klub poslanců "Országos keresztény-szocialista, Magyar nemzeti párt, Zipser deutsche Partei és Deutsche Gewerbepartei" posl. dr Jabloniczkyho za posl. dr Szülö.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

1181. Súrna interpelácia posl. Suroviaka a druhov vláde o vytískanie slovenčiny z úradov a odoberanie zárobku slovenskému remeselníctvu a živnostníctvu železničnou správou.

1182. Naléhavá interpelace posl. Stenzla, Eckerta, Prause a druhů vládě o mimořádné nouzové výpomoci pro živnosti a obchod.

1183. Naléhavá interpelace posl. Kuhnové, Haiblicka a soudr. min. soc. péče a min. veř. zdravotnictví a tělesné výchovy, že nebyla schválena subvence pro okresní péči o mládež v rozpočtu jáchymovského okresu na rok 1930.

1203. Naléhavá interpelace posl. Zápotockého, dr Sterna a soudr. min. vnitra o rozpuštění sjezdu Rudých Odborů v Praze.

1204. Naléhavá interpelace posl. dr Hassolda a druhů min. veřejných prací o domu "Buen Retiro" v Marianských Lázních.

1214. Súrna interpelácia posl. Suroviaka a druhov min. železníc o poškodzovaniu úradnictva centrál pri povyšování.

1225. Naléhavá interpelace posl. Klimenta, dr Sterna a soudr. min. veř. prací, že správa mosteckých dolů porušuje zákonná ustanovení o dovolených a revírní úřad v Teplicích-Šanově odmítnul stížnost do tohoto jednání.

1239. Súrna interpelácia posl. Suroviaka a druhov min. železníc o prozradzovanie úradnej tajnosti neznámými pachatelmi od riaditelstva štátnych železníc v Košiciach a dú. v Žiline.

1270. Súrna interpelácia posl. Siváka a druhov min. školstva a nár. osvety o štátnej meštianskej škole v Handlovej.

1271. Súrna interpelácia posl. Suroviaka a druhov min. železníc o prenasledovanie prednostu stanice Šahy pro jeho slovenské presvedčenie.

1280. Naléhavá interpelace posl. dr Hassolda a druhů min. železnic o dopravování lázeňských hostů v dobytčích vozech.

Předseda (zvoní): Iniciativní výbor ve schůzi konané dne 15. října 1931 se usnesl přikázati k řádnému projednání návrhy, a to:

Výborům zemědělskému a rozpočtovému:

1325. Návrh posl. Kleina a soudr. na rychlé poskytnutí pomoci krupobitím postiženým obyvatelům obcí Bohdaneč, Cyranův Ostrov, Kotoučov, Pertoltice a osada Dvorecko, Machovice a Milanovice, N. Louka, v soudním okrese ledečském.

1326. Návrh posl. Platzera a druhů, aby byla poskytnuta mimořádná výpomoc pohořelým v obci Perneku v politickém okrese českokrumlovském.

1327. Návrh posl. Šaláta a druhov na poskytnutie podpory pohorelcom v Hrabičove, okres Nová Baňa.

1328. Návrh posl. Sladkého, Mikuláše a druhů, aby byla neprodleně poskytnuta vydatná pomoc valašskému obyvatelstvu na Hranicku a Vsacku, postiženému těžkou živelní pohromou.

1333. Návrh posl. Zierhuta a druhů na poskytnutí bezodkladné vydatné pomoci postiženým živelní pohromou v okresu Planá u Mariánských Lázní.

1335. Návrh posl. dr Petersilky a druhů, aby byla poskytnuta výpomoc obcím v obvodu Svérázi, těžce poškozeným živelní pohromou.

1336. Návrh posl. dr Petersilky a druhů na výpomoc obci Perneku v okrese hornoplánském, zničené požárem.

1338. Návrh posl. Zajička a druhů, aby byla co nejrychleji poskytnuta pomoc jihomoravským územím, poškozeným suchem a krupobitím.

1341. Návrh posl. dr Staňka, dr Zadiny, Bistřického, inž. Žilky, Dubického, Pelíška, Zemana, Ščereckého, Pozdílka, Honzla, Hodiny, Platzera a druhů na zabezpečení odbytu lnu.

1342. Návrh posl. Dubického a druhů na podporu postiženým živelní pohromou v obcích na okrese: Mladá Boleslav, Bělá pod Bezdězem a Mělník.

1349. Návrh posl. Oehlingera a druhů, aby ihned byla poskytnuta pomoc obcím Velkému Uhřínovu s osadou Hutě a Malému Uhřínovu s osadami Tisovec a Benátky v soudnín okrese Rokytnice v Orlických horách, které byly postiženy neobyčejnými škodami, způsobenými krupobitím a povodní.

1350. Návrh posl. Kubače, Novotného, Rjevaje a soudr. na vydání zákona na potírání následků agrární krise, postihujících pracující rolníky.

1351. Návrh posl. Böllmanna a druhů, aby byla poskytnuta vydatná a včasná podpora osobám postiženým bouří dne 11. června t. r. v politickém okrese žateckém.

1352. Návrh posl. Gläsela, Viereckla a druhů, aby byla poskytnuta ihned vydatná podpora osobám, postiženým průtrží mračen dne 6. července t. r. v obcích Breitenbach, Hirschenstand a Nové Hamry v okrese Nejdek-Horní Blatná.

1353. Návrh posl. dr Mayr-Hartinga a druhů na pomoc pro obec Breitenbach v Rudohoří.

1354. Návrh posl. dr Petersilky a druhů, aby byla neprodleně poskytnuta pomoc obcím, postiženým živelními škodami v okrese kaplickém a česko-krumlovském.

1355. Návrh posl. Pohla, Blatné, Katze a soudr. o pomocných opatřeních pro oběti živelní pohromy v Breitenbachu a okolí.

1356. Návrh posl. Katze, Pohla, Blatné a soudr., aby byla provedena pomocná opatření pro oběti živelní pohromy v Gosengrünu.

1357. Návrh posl. Kubače a soudr. na poskytnutí pomoci postiženým živelní pohromou v Uherské Skalici na Slovensku.

1358. Návrh posl. Navrátila, Světlíka a druhů na poskytnutí pomoci obyvatelstvu v okresu plumlovském na Drahanské vysočině, postiženému živelní pohromou, krupobitím.

1381. Návrh posl. Srby, Váchy a soudr., aby neprodleně poskytnuta byla vydatná pomoc obyvatelstvu 34 obcí a osad na Litomyšlsku, Skutečsku, Vysokomýtsku a Kostelecku nad Orl., postiženým živelní pohromou.

1384. Návrh posl. Schäfera a soudr., aby ihned byla poskytnuta pomoc obětem živelní pohromy v Orlických horách.

1386. Návrh posl. Hodiny, Platzera, Böllmanna, Gläsela a druhů na zajištění odbytu domácího lnu.

1387. Návrh posl. Platzera a druhů, aby byla udělena podpora zemědělcům, postiženým živelními pohromami dne 4. a 6. července 1931 v politických okresech českokrumlovském a prachatickém.

1388. Návrh posl. Zierhuta a druhů, aby byla poskytnuta podpora zemědělcům, postiženým krupobitím dne 24. června t. r. v obci Lomu v politickém okrese tachovském.

1389. Návrh posl. Zierhuta a druhů, aby byla poskytnuta podpora osobám, postiženým krupobitím v okrese plánském a tachovském.

1401. Návrh posl. Kleina, Neumeistra a soudr. na rychlé poskytnutí pomoci živelní pohromou postiženému městu Golčův Jeníkov.

1420. Návrh posl. Jaši a soudr., aby obcím Šanovu, Rokytnici, Štítné, osadě Sv. Štěpán a obci Jestřabí, postiženým průtrží mračen, povodní a zátopami, neprodleně byla poskytnuta dostatečná pomoc.

Předseda: Výboru živnostensko-obchodnímu:

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

1334. Návrh posl. Eckerta, Stenzla, Prause a druhů, aby byl vydán zákon o průkazu způsobilosti pro živnost zahradnickou.

Předseda: Výboru ústavně-právnímu:

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

1337. Návrh posl. dr Luschky a druhů o podání zprávy o opatřeních, provedených pro Hlučínsko podle zákona ze dne 30. ledna 1920, čís. 76 Sb. z. a n.

1361. Návrh posl. Biňovce, dr Mareše, dr Markoviče, Pika, Chalupníka a soudr. na změnu zákona čís. 125/1927 o organisaci politické správy.

1390. Návrh posl. Blatné, Jurnečkové, Kirpalové a soudr. o státním občanství manželky.

Předseda: Výborům ústavně-právnímu a rozpočtovému:

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

1360. Návrh posl. Biňovce, dr Mareše, dr Markoviče, Pika, Chalupníka a soudr. na opatření, jimiž se samosprávným svazkům umožní řádné hospodaření i spravování zařízení a podniků do kompetence jejich příslušejících.

Předseda: Výborům ústavně-právnímu, technicko-dopravnímu, soc. politickému a rozpočtovému:

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

1362. Návrh posl. Kleina, Tomáška, dr Wintra, dr Macka, Brožíka a soudr. na opatření, týkající se obce pražské.

Předseda: Výboru soc. politickému:

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

1340. Návrh posl. Tayerle, Macouna, Kleina, Pohla, Koudelky a soudr. na vydání zákona, kterým se mění zákon ze dne 19. prosince 1918, čís. 91 Sb. z. a n. o osmihodinné době pracovní.

1359. Návrh posl. Tučného, B. Procházky, Lance, Bergmanna a druhů, aby byl vydán zákon, kterým se mění a doplňuje zákon ze dne 19. prosince 1918, čís. 91, o osmihodinné době pracovní.

Předseda: Výborům soc. politickému a rozpočtovému:

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

1343. Návrh posl. Husnaje a soudr., aby město Užhorod zařazeno bylo do skupiny míst A činovného.

1344. Návrh posl. Malého, B. Procházky, Bergmanna a druhů na zařadění města Užhorodu do skupiny A činovného státních zaměstnanců.

1378. Návrh posl. Fialy, dr Moudrého, Bergmanna a druhů na změnu některých ustanovení Platového zákona čís. 103 Sb. z. a n. ze dne 24. června 1926.

Předseda: Zamítnut byl návrh:

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

1391. Návrh posl. Hrubého a soudr. na nekonání vojenských cvičení a věnování úspor ve prospěch nezaměstnaných.

Předseda (zvoní): Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra v pátek dne 16. října 1931 o půl desáté hod. dopol. s

pořadem:

1. Rozprava o prohlášení předsedy vlády, učiněném ve 142. schůzi posl. sněmovny dne 14. října 1931.

2. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. úřadu v Snine v trest. věci posl. Rjevaje (tisk 1368).

3. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. trest. soudu v Praze v trest. věci posl. Hadka (tisk 1369).

4. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích v trest. věci posl. Vallo (tisk 1370).

5. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě v trest. věci posl. Steinera (tisk 1373).

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Námitky nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 5 h. 16 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP